Nu ik een poll wil gaan plaatsen om de voorkeur van forumleden te pollen, vind ik het allemaal toch weer minder bruikbaar. Met SGP (Serge) red ik dit niet (was het ook niet voor bedoeld), ook de 5 Smaakvelden vind ik wat krap en de 10 Clusters weer vrij omslachtig. Ik mis ook wat herkenbaarheid. Bovendien gaat het mij vooral om aroma's en hoe die vaak in combinaties voorkomen. In de ondergenoemde classificaties worden body en(basis)smaak er bij betrokken en dat wil ik eigenlijk niet doen. Die factoren zijn vooral relevant voor het totaal plaatje en de algehele kwaliteit (score, balans, structuur en complexiteit) maar nauwelijks voor dit doel.
Uit The World Atlas of Whisky, Broom, NL -Wereldatlas.
Piet schreef:The World Atlas of Whisky, Dave Broom
Inmiddels ben ik wat uitgebreider door het boek gegaan en wat meer gelezen en ja, de "Smaakvelden" spreken aan.
Het is wat eenvoudiger dan de cluster benadering van David Wishart maar geeft ook een bruikbare indeling. Wel met minder details dan in de classificaties van Wishart maar op hoog-(abstractie)niveau een bruikbare smaak-indicatie. Die indeling wordt ook door het hele boek gebruikt en dat maakt het wel makkelijk.
Broom's "Smaakvelden" zijn:
"Geurig & Fleurig", "Moutig & Droog", "Fruitig & kruidig", "Rijk & Rond", "Rook & Turf".
Voor Kentucky, Tennesee, & Canadese whiskey's:
"Zachte Maïs", "Zoete Tarwe", "Rijk & Eiken", "Kruidige Rogge".
Wishart heeft 10 smaakclusters, van "A" t/m "J" met vrij lange beschrijvingen en voorbeelden van Schotse Single Malts maar zonder een korte en pakkende naam.
Om het eenvoudig en overzichtelijk te houden maar toch nuttig, hier mijn poging tot typering van malt whisky. Als extra indicatie van het smaaktype staat tussen haakjes het soort vat waarop dat type veelal gelegen heeft:
- 1 - "Groen" (grassig, appel, thee) en mineraal, etherisch fruit(schil), esters (citrus), Bloemig, (fris)kruidig, was (wax) (re-fill ex-bourbon, re-fill ex-sherry)
Voorbeeld: An Cnoc, Auchentoshan, Glengoyne, Hazelburn
2 - Vanille, banaan, kokos, toffee, hout, (gedroogde)vruchten (abrikoos), moutig (first-fill ex-bourbon, nieuw eiken)
Voorbeeld: Glenfiddich "Rich Oak", Glenlivet Nadurra, algemeen "Virgin Oak" expressies
3 - Fruit (mandje, vers "wit", tropisch) en floraal (bloemig), kruidig, was (wax) (re-fill ex-bourbon, re-fill ex-sherry)
Voorbeeld: Aberfeldy, Glenfiddich, Teaninich
4 - Fruitig (zoetig, gedroogde vruchten), honing, kruidig, notig, specerijen (re-fill ex-sherry)
Voorbeeld: Aberlour, Balvenie, Dalmore, Macallan
5 - Zoetig (over)rijp (rood)fruit, konfijt, specerijen, rozijnen, chocola (first-fill ex-sherry, Pedro Ximénez)
Voorbeeld: Aberlour a'bunadh, Glenfarclass, Glendronach
6 - Rokerig, fruitig, kruidig, moutig, mineraal (re-fill ex-bourbon, re-fill ex-sherry)
Voorbeeld: Highland Park, Sprinbank, Talisker
7 - Geturfd, medicinaal, carbolineum, fruitig, kruidig, tabak (first- of re-fill ex-bourbon, first- of re-fill ex-sherry)
Voorbeeld: Ardbeg, Caol Ila, Longrow, Laphroaig
De beknopte versie:
1 - "Groen" en mineraal, etherisch fruit(schil), esters, floraal, (fris)kruidig, was (wax)
2 - Vanille, hout, banaan, kokos (gedroogde)vruchten (actief bourbon-vat)
3 - Fruit(mandje), (tropisch-, vers-)"wit-fruit", floraal, was (wax)
4 - Fruitig, gedroogde vruchten, konfijt, honing (sherried)
5 - Zoetig, (rood-)fruit, konfijt, rozijnen, chocola (actief sherry-vat, PX)
6 - Rokerig, fruitig, kruidig, moutig
7 - Peat-bom: fruitig, kruidig, zwaar geturfd
Ik hoor graag jullie meningen om dan tot een bruikbare en breedgedragen smaaktypering te komen.
Ik zal aanpassingen dan maken in dit eerste bericht