En als afsluiter - voor nu - de wat meer uitgebreide toelichting op de set zelf:
1. Zuidam 5 j/o KorenwijnDeze zet ik de meeste mensen voor, die nog niet vertrouwd zijn met oude Genever. Zuidam heeft een zeer milde stijl met veel houtrijping en heel duidelijke expressie van de granen. Qua kruidenmix zou je soms denken, dat het geen Genever meer is, maar dat merk je pas als je de wat meer 'klassieke' Genevers van bijv. de Schiedamse of Amsterdamse producenten proeft. In elk geval geniet ik elke keer weer van de 5 j/o Korenwijn en heb menigeen ermee over de streep getrokken om Genever toe te voegen aan de huiscollectie.
2. Rutte 6 j/o Fino Cask GeneverQua 'herkenbaarheid' als Genever vind ik Rutte een mooie middenweg 'tussen Zuidam en Schiedam'. Bij Rutte proef je veel duidelijker de Geneverkruiden en de stijl is klassieker, maar Rutte is - veel sneller dan bijv. Bols, Hooghoudt en Boomsma - mee gegaan met Zuidam in de "hippe houtlagerings-trend". En de sherry cask-serie is naar mijn mening echt érg goed gelukt. En gelukkig kon ik een tijdje terug in een aanbieding bij de Hanos een extra flesje fino cask scoren, dus toen was de keuze snel gemaakt.
3. Hooghoudt 5 jaar gelagerdHooghoudt is later ingestapt in de houtlagerings-trend, en slaat soms de plank nog goed mis (de nieuwe Bourbon cask is m.i. zo'n misser, waarbij de kruiden van Hooghoudt niet passen bij het te zoete hout, terwijl de oloroso wél oké is). Maar met deze eerste uit de reeks hebben ze wel een mooi product neergezet. Hooghoudt heeft sowieso een zeer eigenwijze stijl qua kruidengebruik, die echt even wennen is. Maar in deze Genever komt die toch goed uit. Het eindresultaat is vrij 'zuiver' van smaak en ook hier wel degelijk als Genever herkenbaar.
4. Lucas Bols 6 jaar gerijpte KorenwijnBols had altijd al een productlijn met daarin ruime houtlagering, maar dan de klassieke stijl met veel oud hout. Het prettige van die stijl is, dat je echt de ontwikkeling van de Genever zelf kunt ervaren, zonder dat die is ondergesneeuwd onder bergen nieuw hout. En in de rij van houtgerijpte Genevers is de 6 jaar oude de beste. Ze hebben recent ook een 10 jaar gerijpte uitgebracht, voor aanzienlijk méér geld, maar die voegt amper iets toe. Verderop komen je ook een Van Wees tegen met de zelfde soort 'rustige houtlagering' als die van Bols.
(Wil je trouwens proeven wat Bols doet met nieuw hout: neem de Bokma 5 j/o Bourbon Cask, of - nog lekkerder en als je 'em kunt vinden - Bokma De Vijf Jaren)
5. Filliers 8 j/o graanjenever 50%Deze stenen kruik moest ik tot de laatste druppel 'uitpersen' om genoeg samples te vullen. Dit is een klassieker in meerdere opzichten. Sowieso zijn er maar weinig Genevers op 50% abv verkrijgbaar; dat is tegenwoordig 'faux pas', maar gelukkig gaat Filliers er met de 17+ varianten gewoon mee door. En Filliers is echt een Genevermaker van het eerste uur (naast Herman Jansen, Rutte en Van Wees) met ruim 140 jaar ervaring en traditie. Ook hier een klassiek kruidenpakket met een wat meer 'zuidelijk' toontje, meer richting Zuidam, maar dan gelagerd op (uitsluitend) oud hout.
6. Notaris Malt Wine GeneverHelaas was de Notaris 3 j/o nergens meer te krijgen. Hoewel de website van Herman Jansen er (nog) niets over zegt, hoorde ik links en rechts dat de 3 j/o niet meer gemaakt wordt. Gelukkig kon ik nog een fles Notaris Malt Wine bemachtigen en die smaakt weliswaar iets jonger, maar heeft nog steeds héél duidelijk diezelfde typisch Schiedamse stijl, die ik zelf veel weg vind hebben van olijfolie met marsepein. Romig, dik, moutig en veel kruiden. Echt een heel ander product dan alle andere Genevers. Alleen de zusjes en broertjes uit dezelfde branderij De Tweelingh (Floryn Moutwijn, Loopuyt Genever, Old Duff Moutwijn) hebben dezelfde herkenbare basis.
7. De Ooijevaar/Van Wees Roggenaer 3 jaar gerijptUiteraard mocht Van Wees hier niet ontbreken, in dit geval de Ooijevaar Roggenaer 3 j/o. Hier is de stijl van zowel het graan als het hout heel ingetogen. Dit geeft een prettige 'cleane' Genever die gaandeweg steeds meer prijsgeeft. Echt een om rustig van te nippen, en steeds meer te gaan waarderen. Gelukkig is deze nog steeds te krijgen, alhoewel tegenwoordig is groene glazen fles i.p.v. de voor Van Wees anderszins zo typische kruiken (zoals de mijne die nu leeg is).
8. Zuidam 1 jaar gerijpte rogge-GeneverPrecies het tegenovergestelde van de Roggenaer: rogge-Genever "in your face"! Heel hoog smaakgehalte, met 'minty' rogge en veel hout. Echt een Zuidam, maar stiekem wel eentje die ik vaak pak als tussendoortje. Net als de Spelt-Genever (ook 1 j/o). Niet verfijnd, maar wel lekker
9. Rutte ParadijswijnEn dan de finale. Rutte's paradepaardje en een verdraaid mooi product. Niet echt meer als een klassieke Genever te bestempelen, want hier is de hele kast met botanicals voor open getrokken (en ook wat fruitdestillaten bijgemengd) en e.e.a. heeft ook nog heel lang op vat gelegen, maar wel een erg complex en mooi resultaat. Dit moet je gewoon een keer geproefd hebben. Tegenwoordig voor een vrij leuke prijs bij de Hanos te krijgen.