Leuk onderwerp en veel verschillende meningen. Zelf ben ik ook wel een wel een liefhebber van korenwijn. Er zit inderdaad wel een heel groot verschil in de verschillende korenwijnen. Hetzelfde als met alle dranken. De ene whisky blend is bijv. ook de andere niet. Anders waren er niet zoveel flessen te vinden bij iedereen thuis
Ik heb is zo een proefsetje corenwijn van bols gekocht. Daarin zat een miniatuurtje van de standaard, 4yo en 6yo. Het verschil is gigantisch.
Van de standaard korenwijn van bols word ik ook niet warm of koud. De 'luxere' varianten daar in tegen zijn stukken beter. Hierdoor werd ik ook meer geïnteresseerd in deze drank. Er zit ook verschil in het percentage moutwijn wat voor de producten gebruikt mag worden. Hier zit een minimale en maximale waarde aan. Vandaar dat bijvoorbeeld de Jonge jenever van rutte heel anders is dan de hooghoudt jonge jenever. Het percentage moutwijn van rutte zit zo hoog, dan het bijna (dus het is net niet hoog genoeg) door mag gaan als oude jenever.
Ik weet niet of iedereen weet dat het percentage moutwijn per product erg kan verschillen, dus dat probeer ik even uit te leggen. Dat is namelijk ook een cruciale factor voor de smaak.
Ik meen (en dat zeg ik even uit me hoofd so correct me if i'm wrong) dat dit de percentages zijn waaraan het product moet voldoen qua moutwijn.
0.2% - 14.9% is jonge jenever. (Was vroeger 0%-14,9% maar dacht dat dit wordt/was aangepast)
15%-50% oude jenever
51%-80% korenwijn.
Kan ook nog wel even doorgaan over hoe jonge jenever is ontstaan, maar dat is nu niet relevant
Regelmatig heb ik tijdens een whiskyproeverij (proeven vaak blind om het spannend te houden) een korenwijn geschonken
. Bijna niemand haalt eruit dat het een korenwijn is. Zeker als je niet weet dat hij er tussen zit. Alleen als je hem schenkt tussen luxere single malts wordt hij er zeker uitgehaald als mindere van de tasting.
Wel ben ik het er mee eens dat bij whisky veel meer smaken en geuren te ontdekken zijn. Ik denk dat 1 van de belangrijkste redenen hiervoor inderdaad de rijping is. De rijping van whisky is veel gevorderder en veel intenser (vaak ook veel.langer)denk ik. Ook door het grote aantal verschillende soort vaten (sherry, port, bourbon etc...) wordt.
Zelf ben ik een groot liefhebber van de Rutte XO corenweijn (bij de distiller in dordrecht gekocht), zuidam (de oudere corenwijnen) en de bols 6yo
Al met al vind ik op zijn tijd een goede korenwijn heerlijk, al ga ik zelf ook meer naar de whisky.
Lang verhaal zo laat op de avond, krijg er dorst van