Advies voor proeverij (wederom)

Hier bespreken we Whisky als zijnde de "Gouden Godendrank" in de volle breedte.
HupsendeHippie
Actief lid
Actief lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 03 Mei 2017, 10:58
Locatie: Driebergen-Rijsenburg

Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor HupsendeHippie » 02 Jun 2019, 18:25

Hoi!

Voor de 3e keer organiseer ik een whiskyproeverij voor collega's, ex-collega's en een paar vrienden. Ik ben er bíjna helemaal uit, maar nog wat advies zou fijn zijn voor wat betreft
- de line-up volgorde
- de laatste toe te voegen whisky
- welke hapjes zijn lekker bij welke whisky

De line-up is nu:
1. Weller Special Reserve Wheated Bourbon 45%
2. 3006 North British 28y Single Grain (ex-brandy vat) 48%
3. Green Spot Chateau Leoville Barton 46%
4. Kavalan Sherry Oak 46%
5. Arran 1999 Gorden & McPhail (19Y, bourbon profiel) 46%
6. Springbank 12 Cask Strength Batch 18 54,8%
7. Longrow Red 11y Pinot Noir 53,1%
En dit is dus de volgorde waar ik over nadenk. Maar vind het wel een lastige. Vooral de Single Grain en de Kavalan vind ik lastig te plaatsen; de rest klopt denk ik wel.

Daarbij heb ik nog een kleine 60 euro budget voor een 8e whisky. Ja dat is veel, maar ja, die gaat er komen. Ging de vorige keren ook goed met 8 whiskies :-) Ik wil variëteit. Dus ik dacht eerst: een rum-finish! Dan zouden de Teeling Plantation Rum, Glenfiddich Fire & Cane of Balvenie 14 Carribean Cask leuke opties zijn. Maar ik vond niet snel méér goede rum opties, had ik wel verwacht te vinden... Toen dacht ik: een rye whisky kan ook (vooral gezien de bourbon wheated is). Waarna de Sazerac Rye en de Russell's Reserve 6Y Rye op mijn lijstje kwamen. Maar toen dacht ik: Iets uit een ander Europees land kan ook! En toen kwam de Mackmyra Gruvguld op de lijst. Wat zouden jullie doen?

En weten jullie nog leuke hapjes afgezien van gerookte zalm, kaas en gerookte ham?
0 x

Gebruikersavatar
Freezeroz
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 528
Lid geworden op: 05 Apr 2018, 14:51
Locatie: Heemskerk (N-H)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Freezeroz » 02 Jun 2019, 20:26

Ik zou dan als 8ste een peaty whisky kiezen met rum finish.
Bijvoorbeeld de Ardbeg Drum. Dat heb ikzelf gister ook gedaan. Hij is wel duurder dan je 60€. Maar wellicht zijn er nog andere peated opties met rum finish. Of zou je het met samples kunnen doen.

Ik heb zelf gister pure chocola gegeten tijdens de 2 sherry bommen die we hadden.
Ook erg lekker was de met Lagavulin 16 geïmpregneerde zalm tijdens de peaty rondes.
1 x

HupsendeHippie
Actief lid
Actief lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 03 Mei 2017, 10:58
Locatie: Driebergen-Rijsenburg

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor HupsendeHippie » 03 Jun 2019, 14:04

Door de opzet van mijn proeverij is 60 euro toch wel max budget en zijn samples geen optie. Die Ardbeg Drum lijkt daarnaast niet heel makkelijk te krijgen. Zou de Glenfiddich Fire & Cane daar een goede vervanger van kunnen zijn? Dat is de enige andere peated whisky met rum finish die ik ken eigenlijk..
0 x

Gebruikersavatar
Freezeroz
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 528
Lid geworden op: 05 Apr 2018, 14:51
Locatie: Heemskerk (N-H)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Freezeroz » 03 Jun 2019, 14:25

HupsendeHippie schreef:Door de opzet van mijn proeverij is 60 euro toch wel max budget en zijn samples geen optie. Die Ardbeg Drum lijkt daarnaast niet heel makkelijk te krijgen. Zou de Glenfiddich Fire & Cane daar een goede vervanger van kunnen zijn? Dat is de enige andere peated whisky met rum finish die ik ken eigenlijk..


Dat zou een optie zijn die ook nog binnen je gestelde budget valt. Ik heb de fire & cane zelf nooit gehad.
Ik weet dus ook niet of ie qua peat een logische opvolger is voor je Longrow 11Y.
Wellicht is het een optie om die rum finish voor je 8e ronde los te laten en een mooie peated laatste ronde te doen.
Met een Ardbeg Uigeadail bijvoorbeeld.
0 x

Gebruikersavatar
Wouter1981
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1527
Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Wouter1981 » 03 Jun 2019, 14:27

Hij hoeft toch niet perse als 8e in het rijtje te staan?
0 x
"Whisky, because no great story ever started with someone eating a salad"


Afbeelding
https://www.instagram.com/wonderingwhisky/

Gebruikersavatar
thijs100
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1994
Lid geworden op: 14 Aug 2013, 15:50
Locatie: Hengelo

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor thijs100 » 03 Jun 2019, 14:27

HupsendeHippie schreef:Toen dacht ik: een rye whisky kan ook (vooral gezien de bourbon wheated is). Waarna de Sazerac Rye en de Russell's Reserve 6Y Rye op mijn lijstje kwamen.


Als je de Millstone 100 Rye nog niet kent, dan is dat een hele mooie optie. Beetje chauvinisme kan bovendien af en toe ook geen kwaad ;)
1 x
Afbeelding | Afbeelding

HupsendeHippie
Actief lid
Actief lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 03 Mei 2017, 10:58
Locatie: Driebergen-Rijsenburg

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor HupsendeHippie » 03 Jun 2019, 15:29

Wouter1981 schreef:Hij hoeft toch niet perse als 8e in het rijtje te staan?


Dat klopt. Hij mag overal in de volgorde terecht komen.
0 x

Gebruikersavatar
Fat Bastard!
Senior
Senior
Berichten: 111
Lid geworden op: 14 Sep 2011, 11:59
Locatie: Middelharnis (G-O)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Fat Bastard! » 06 Jun 2019, 13:43

Bij proeverijen waar ik vaak aan deelneem krijg ik de volgende hapjes voorgeschoteld:

- brownie whisky infused (zelf gemaakt)
- chocolade whisky bonbon (zelf gemaakt)
- fudge (van the Fudge House, Edinburgh)
- in rum geweekte dadel omwikkeld met bacon (zelf gemaakt)
- toastje met zalm of forel
2 x
Afbeelding

JacobaEd
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2082
Lid geworden op: 22 Jan 2014, 14:34
Locatie: Gouda

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor JacobaEd » 06 Jun 2019, 22:36

Fat Bastard! schreef:Bij proeverijen waar ik vaak aan deelneem krijg ik de volgende hapjes voorgeschoteld:

- brownie whisky infused (zelf gemaakt)
- chocolade whisky bonbon (zelf gemaakt)
- fudge (van the Fudge House, Edinburgh)
- in rum geweekte dadel omwikkeld met bacon (zelf gemaakt)
- toastje met zalm of forel


kijk er naar uit
0 x

Gebruikersavatar
Fat Bastard!
Senior
Senior
Berichten: 111
Lid geworden op: 14 Sep 2011, 11:59
Locatie: Middelharnis (G-O)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Fat Bastard! » 07 Jun 2019, 10:37

JacobaEd schreef:
kijk er naar uit


Tsja, nu die "cateraar" die die hapjes klaar maakte nog zover krijgen om dit ook voor ons te doen :|
0 x
Afbeelding

HupsendeHippie
Actief lid
Actief lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 03 Mei 2017, 10:58
Locatie: Driebergen-Rijsenburg

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor HupsendeHippie » 10 Jun 2019, 18:53

Dank voor de tips allemaal. Op het laatste moment toonde nog iemand interesse waardoor mijn budget werd opgehoogd naar nog 80 euro. Daarvan heb ik een Pikesville Rye aangeschaft! Zit nu te denken aan de volgende volgorde:

1. Green Spot Chateau Leoville Barton 46%
2. 3006 North British 28y Single Grain (ex-brandy vat) 48%
3. Weller Special Reserve Wheated Bourbon 45%
4. Arran 1999 Gorden & McPhail (19Y, bourbon profiel) 46%

5. Kavalan Sherry Oak 46%
6. Pikesville Straight Rye 110 proof 55%
7. Springbank 12 Cask Strength Batch 18 54,8%
8. Longrow Red 11y Pinot Noir 53,1%

Lijkt me een mooie opbouw van zacht/mild/zoet/fruitig naar houtig/sherryig/hoger abv/peated. Nietwaar?

Zit alleen nog een beetje over de hapjes.. Idealiter doe ik 1 hapje bij elke whisky! Mijn werkgever neemt de kosten daarvoor voor rekening, maar ben wel gelimiteerd aan alles wat de AH kan leveren en wat ik niet zelf in elkaar hoef te koken/bakken. Dus het zullen toch stukjes kaas, rauwe of gerookte ham, worst, gerookte zalm, chocolade, koekjes en nootjes achtige dingen worden. Als iemand nog wat mooie tips heeft houd ik me aanbevolen!
0 x

Gebruikersavatar
deleo07
Senior
Senior
Berichten: 142
Lid geworden op: 23 Mar 2015, 20:08
Locatie: Antwerpen

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor deleo07 » 11 Jun 2019, 09:47

Fat Bastard! schreef:Bij proeverijen waar ik vaak aan deelneem krijg ik de volgende hapjes voorgeschoteld:

- brownie whisky infused (zelf gemaakt)
- chocolade whisky bonbon (zelf gemaakt)
- fudge (van the Fudge House, Edinburgh)
- in rum geweekte dadel omwikkeld met bacon (zelf gemaakt)
- toastje met zalm of forel

You must be a fat bastard! :o
Nenee, klinkt allemaal zeer lekker :D
2 x

Gebruikersavatar
Fat Bastard!
Senior
Senior
Berichten: 111
Lid geworden op: 14 Sep 2011, 11:59
Locatie: Middelharnis (G-O)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Fat Bastard! » 11 Jun 2019, 17:01

Hahaha, laat ik het zo zeggen: ik ben véél te kort voor mijn gewicht :P
2 x
Afbeelding

Reichenbach
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1047
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 12 Jun 2019, 19:48

Fat Bastard! schreef:Bij proeverijen waar ik vaak aan deelneem krijg ik de volgende hapjes voorgeschoteld:

- brownie whisky infused (zelf gemaakt)
- chocolade whisky bonbon (zelf gemaakt)
- fudge (van the Fudge House, Edinburgh)
- in rum geweekte dadel omwikkeld met bacon (zelf gemaakt)
- toastje met zalm of forel

Geen baby?
1 x

Gebruikersavatar
Fat Bastard!
Senior
Senior
Berichten: 111
Lid geworden op: 14 Sep 2011, 11:59
Locatie: Middelharnis (G-O)

Re: Advies voor proeverij (wederom)

Ongelezen berichtdoor Fat Bastard! » 13 Jun 2019, 12:05

Niet bij proeverijen.
I only eat baby's for breakfast, lunch and dinner! :D
1 x
Afbeelding


Terug naar “De "Gouden Godendrank" in de volle breedte”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Freezeroz, mdvanderheide en 15 gasten