BramStoker

Als je wilt kun je hier in het kort aangeven wie je bent en vanwaar of wanneer je interesse voor Whisky is ontstaan dan wel wat je interesse of motivatie is. Deze achtergrondinformatie wordt door velen zeer gewaardeerd.
BramStoker
Actief lid
Actief lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 Aug 2011, 14:56

BramStoker

Ongelezen berichtdoor BramStoker » 04 Aug 2011, 15:15

Dag,

Ik ben voorloping nog vooral Bram en nog geen stoker. Ik hou van Whiskey en wil mijn eigen Whiskey gaan stoken. Idee om Belgische Single Malt te maken gerijpt op houten vaten van (een nog te selecteren) Belgisch bier. Hou persoonlijk wel van turfsmaak, dus misschien turf uit de Hoge Venen gebruiken voor het moutproces. Houdt dan wel in dat ik zelf moet mouten ipv kant en klare mout kopen. Misschien maak ik meerdere varianten, met en zonder turf omdat de laatste misschien het specifieke karakter door de rijping op het gekozen biervat zou maskeren.

Heb al veel informatie over distilleren verzameld en bouw binnenkort mijn eerste eigen alambic. Zal eerst heel kleine installatie worden (5 Liter) en een jaartje testen om stookervaring op te doen en de whiskey te definieren. Wanneer tevreden met het resultaat zou ik de schaal willen vergroten en micro-distileerderij beginnen.

Huidig gaatje in het plan: Kan ik een prognose maken over de smaak zonder de volle minimum 3 jaar rijping te respecteren? Wil natuurlijk niet altijd 3 jaar moeten wachten bij elk probeersel.

Vragen:
Kent er iemand een bierbrouwerij die hun bier op houten vaten laten rijpen en gebruikte vaten te koop aanbiedt?
Wie kent er wat van distileer/accijns-wetgeving in Belgie ivm met bekomen van een licensie?

Distileerders met tips of mogelijkheid hun installatie en activiteiten te bezoeken, alle advies is heel welkom. Iedereen die meehelpt om mijn plan te realiseren is alvast uitgenodigd om te komen proeven.
0 x
Still rock-n-roll to me

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6769
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor JayDie » 04 Aug 2011, 15:25

Leuk Bram, ben benieuwd!

Hmm... een whisky met een kriek finish... :lekker
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

Gebruikersavatar
Piet
Moderator
Moderator
Berichten: 8303
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Vught

Re: BramStoker en zelf whisky stoken

Ongelezen berichtdoor Piet » 04 Aug 2011, 15:59

Welkom Bram.

Er zijn op het forum een paar leden die ook zelf stoken en ook is er al e.e.a. geschreven over vaten (niet over biervaten naar ik meen).

Zie b.v.
Whisky zelf stoken, distillatieproces etc.
Whisky stoken voor mijn profiel werkstuk.
IB: http://www.kintra.nl - Kintra Whisky en eigen distillaat (ook "Vaten om whisky te lageren").
Renswoude, Cor en Whisky maken.
In Vraag: Eikenhouten vaten.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat

liefmans
Senior
Senior
Berichten: 443
Lid geworden op: 01 Mar 2011, 21:33
Locatie: Sint-Niklaas (B)
Contact:

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor liefmans » 04 Aug 2011, 16:44

http://levenswater.skynetblogs.be/

zeker de moeite om te bekijken als je in België wilt gaan stoken, waarschijnlijk kan je ham zelfs mailen ivm met praktische vragen.
0 x
Afbeelding

Michiel87
Senior
Senior
Berichten: 177
Lid geworden op: 19 Mei 2010, 18:32
Locatie: Zwolle

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor Michiel87 » 04 Aug 2011, 19:27

Welkom Bram!
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
I_SPEY
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2550
Lid geworden op: 13 Feb 2010, 17:21
Locatie: Rotterdram

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor I_SPEY » 04 Aug 2011, 20:56

Ja, welkom op dit forum Bram en ik wens je succes bij het stoken van whisk(e)y. Ik stook ook, af en toe(maar géén drank) ;)

:Slainte
René
0 x
Afbeelding
René - Friend of Ardbeg - Caol Ila - Lagavulin - Laphroaig and many Others
"Every closed eye is not sleeping, and every open eye is not seeing!"

johan brugge
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 4882
Lid geworden op: 13 Feb 2010, 11:08

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor johan brugge » 04 Aug 2011, 21:01

Ook welkom van mij, Bram.
I_SPEY schreef:Ik stook ook, af en toe(maar géén drank)

Amai zeg. Gij durft wel. :gnif
0 x
The only thing that tastes good in whisky is more whisky.

Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort

BramStoker
Actief lid
Actief lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 Aug 2011, 14:56

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor BramStoker » 05 Aug 2011, 00:42

Hartelijk bedankt voor de reacties. Kintra was ik al eens tegengekomen bij opzoekingen op het web, maar goed om weten dat Cor in Zeeland ook stookt. Ik zal contact met hem opnemen. Zeeland is niet zo ver van bij mij. Goed om een gepassioneerd stoker dichtbij te hebben.

De levenswater site is super. Artikel over proefstoken is heel goed. Fantastisch idee om in Duitsland te gaan stoken, zo kan het testen allemaal mooi legaal en hoef je niet op administratieve rompslomp te wachten om dingen uit te proberen. Ik probeer zeker eens een lezing van Geurt mee te pikken.

IVM stookapparatuur heb ik onlangs een goede site gevonden: http://home.zonnet.nl/nvvoorst/

Bedankt voor de Kriekvaten suggestie. Kriek is op basis van Geuze, en de echt ambachtelijke Geuze is een gecommercialiseerde vorm van Lambic, een bier dat met spontane vergisting (door streekgebonden gist in de lucht in de Zennestreek) rijpt. Er zijn nog een paar ambachtelijke Lambic brouwerijen, dus een samenwerking met hen, en gebruik van hun vaten zou een mooi verhaal opleveren. Graag jullie mening over het idee van Lambic tonen (zuur, zilt, bitter) in een whisky te brengen tijdens de rijping. Kriek-Lambic wordt misschien een tikkeltje zoet, maar misschien kan ik verschillende varianten proberen.

I.v.m. met zoete whisky ; mijn idee om een Belgische biervat gerijpte whisky te maken ontstond toen in in Frankrijk Guillon Whisky ontdekt heb. ( http://www.distillerie-guillon.com/ ) Dit is een distilleerderij ten zuiden van Reims, die whiskey stoken en hem op Champagnevaten laten rijpen. Ik heb een fles van hun 46% variant. Hij is erg lekker, maar een tikkeltje te zoet. Doet een beetje aan sherry denken. Maar in elk geval zijn zij er in geslaagd een eigen streekgebonden toets te geven aan een verder 100% volgens de regels gemaakte single malt.

Bram
0 x
Still rock-n-roll to me

Gebruikersavatar
Renswoude
Actief lid
Actief lid
Berichten: 57
Lid geworden op: 10 Feb 2010, 13:11

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor Renswoude » 01 Sep 2011, 19:10

Bram,ben nu ook een jaartje bezig om whisky te stoken,zit nu op 60 %.
Ben wel vanaf het begin begonnen,dus zelf gerst mouten,dus op water zetten en laten ontkiemen,dan wort ervan maken,en dan distileren.
heb zelf een rookkast om de gerst met turf te roken.
Heb een paar jaar geleden een alambiek voor mijn verjaardag gekregen van mijn kinderen.5 liter.
Maar je mag gerust eens langs komen.
Om aan gebruikte vaten te komen is lastig.
Maar heb onlangs vernomen hoe een nieuw vat gebruiks klaar kan maken.
Laat nog wat van je horen.
Cor.
0 x

BramStoker
Actief lid
Actief lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 Aug 2011, 14:56

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor BramStoker » 02 Sep 2011, 02:28

Dag Cor,

Bedankt voor je reactie. Terwijl jij je berichtje schreef stond ik in de garage de laatste hand te leggen aan mijn pot still gemaakt van een snelkookpan. Meteen daarna geprobeerd. Eerst even water gedistilleerd, en daarna wat ik kon vinden. Ik had nog een bag in box wijn die over datum was, dus dat even dubbel uitgestookt. Ik zit nu mijn eerste glaasje zelfgemaakte grappa te drinken. Heb wel keurig de voorloop weggegooid en zo. Het is best lekker, dus de eerste mijlpaal is genomen. Binnenkort doe ik een tweede proefje, dan ga ik een of ander sterk abdijbier uitstoken, Dan zou ik iets whisky spirit-achtig moeten krijgen niet? Als dat allemaal lukt, de volgende etappe: zelf mijn wash maken. Ik denk in eerste instantie met mout van Brouwland. Als ik moren nog leef na deze Grappa :)

Beste groeten uit Antwerpen,

Bram
0 x
Still rock-n-roll to me

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6769
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor JayDie » 02 Sep 2011, 08:34

BramStoker schreef:Binnenkort doe ik een tweede proefje, dan ga ik een of ander sterk abdijbier uitstoken, Dan zou ik iets whisky spirit-achtig moeten krijgen niet?

Aan bier is over het algemeen hop toegevoegd en wanneer je dus bier distilleert, krijg je géén whisky: Whisky = Water + Gerst (of ander graan, al dan niet ontkiemd) + gist.

Het uitdistilleren van bier doen ze bv. ook bij "De IJsvogel" in Arcen: daar distilleren ze de alcohol uit batches Hertog Jan.
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

Gebruikersavatar
Renswoude
Actief lid
Actief lid
Berichten: 57
Lid geworden op: 10 Feb 2010, 13:11

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor Renswoude » 02 Sep 2011, 09:47

:Pipersmile Whisky moet je maken van gerst,en als het kan geheel zelf van begin aanaf zelf doen.
Want wil het Whisky laten heten dan moet het drie jaar en een dag in een eikenhouten vat liggen te lageren.
Je kunt wel alcohol onttrekken uit bier maar dat smaakt anders dan dat je met gerst bereid.
Heb nu een paar liter van 60 % white spirit,dat laat ik op 24 September proeven door een kenner van Whisky,hij werkt voor The Ultimate,deze staan dan met een stand op Whisky by the Sea in het Arsenal theater in Vlissingen,een proeverij van vele soorten Whisky"s.
Sucses met het stoken.
Groeten Cor.
0 x

BramStoker
Actief lid
Actief lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 Aug 2011, 14:56

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor BramStoker » 05 Sep 2011, 16:40

De bier run heeft ondertussen gisteravond plaatsgevonden (vòòr ik jullie reacties had gelezen). Zoals jullie aangaven is dat uiteraard geen whisky, en zelfs geen whisky-spirit. Dat was trouwens ook niet de bedoeling hoor. Het was mijn tweede stook ooit, en dit is meer om het stookproces wat onder de knie te krijgen.

De hop aroma's blijven heeeel uitgesproken in de spirit zitten, en wel zo erg dat het moeilijk is andere smaakcomponenten te ruiken.
Omdat ik nog geen alcoholmeter heb moet ik bij het bepalen van de voorloop, heads, middenloop en naloop vooral afgaan op de geur en ga ik ook af op de volumes ten opzichte van de low wine (eerste stook) en op de temperatuur in de ketel. Maar het ruiken ging door de hopgeur niet zo goed.

De smaak van de hop overheerst ook volledig het eindproduct en het smaakt dan ook helemaal niet naar whisky.

Ik heb nog niets van materiaal voor het aanmaken van een moutwort, dus de aankoop daarvan wordt een van de volgende stappen zodat ik zelf een goede wort kan bereiden.

Wat hebben we dus vandaag geleerd :) 1. Hop is zo goed als onmogelijk weg te stoken. 2. Een snelkookpan is wel een beetje klein als je maar met 5% alcohol begint. Om schuim in de lyne arm te voorkomen had ik maar 1.5 L bier per eerste stook gebruikt. Daar hield ik ongeveer 350 ml van over. En na een tweede stook nog 125 ml. En ik schat dat het nog maar op een goede 30 graden zit. Maar het is niet goed genoeg om er verder mee te gaan, dus daar blijft het voorlopig bij.

Bram
0 x
Still rock-n-roll to me

BramStoker
Actief lid
Actief lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 Aug 2011, 14:56

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor BramStoker » 09 Jan 2012, 13:42

Even een update i.v.m. met mijn stook- en Whisky probeersels.

Kort na mijn vorige post heb ik van iemand 200 kg appels gekregen. Ik dacht daar kan ik wel iets mee doen als ik wat stookervaring wil opdoen. De bedoeling is dus om Calvados te maken. Uiteraard geen whisky, maar wel een goede ervaring om het stoken onder de knie te krijgen.

Heb de appels dus gemalen en geperst en het sap tot cider laten fermenteren. Heb er wel een deel suiker bijgedaan want met de eigen suiker van de appel zou ik maar op 5% alcohol uitgekomen zijn. Resultaat: 45 liter appelwijn van 12%.

Daarmee ben ik met mijn snelkookpan-potstill aan het stoken gegaan. Telkens elke keer 2 x 3 liter wijn in de pot, en eerste run tot +/- 1 Liter "low wine" van ongeveer 30% ABV. Daarna de 2 x 1 Liter low wine een tweede keer stoken en dan kom ik uit op +/- 700 ML spirit van 65%.

Ik vang alles op in aparte potjes, per 100 ml distillaat waarbij ik per potje de temperatuur in mijn lyne arm en de ABV noteer. Daarna maak ik de "cut" door elk potje te beoordelen en te beslissen of het in de final spirit kan.

Mijn eerste twee probeersels waren niet goed. Bij de eerste had ik iets te veel van de voorloop in mijn uiteindelijk product gehouden. Volgens de meeste hobbydistilleerders is de voorloop maar 3% van het totale beginvolume, maar ik heb gemerkt dat ik bij mijn stilletje meer moet weggooien. (Hier kun ge geen risico mee nemen). Ook is dit blijkbaar specifiek aan het soort product. Houthoudende producten (bij appels de pitjes en harde stukken van klokhuizen) geven meer methanol.

Bij mijn tweede poging had ik de voorloop er beter uitgehaald, maar was mijn eindresultaat nog niet goed omdat ik te ver in de tails gegaan was bij mijn cut. Dit is moeilijker omdat je bij de tails niet de indringende geur hebt. Plus, je moet ook een stukje van de tails mee in je cut nemen omdat daar het zoetste gedeelte van het distillaat zit. Het slechte aan tails zijn de foezelalcoholen die kunnen zorgen voor een kater. Het interessante aan mijn tweede set was dat het eindproduct eigenlijk wel lekker was. Ik heb er de eerste avond 1 glas van gedronken en merkte niks fouts. Maar de zoete nasmaak bleef veel te lang hangen. Zelfs na tanden poetsen en een nachtje slapen had ik de volgende morgen nog deze smaak in mijn mond.

Dus bij de derde poging (waarbij ik spirit 2 wel heb gerecupereerd) ben ik veel selectiever geweest in de final cut. Het goede aan de tails is dat je ze niet moet weggooien want je kunt ze mengen met je low wine van een volgende destilleerbeurt en er zo toch nog de ethanol uithalen.

Het resultaat was nu 1 Liter spirit van 68%. Omdat ik dit vooral doe om te experimenteren, en omdat ik nog geen eiken vat heb, heb ik het niet gelagerd, maar wel drie dagen weggezet met eik chips erin. Het waren getoaste chips, dus die geven vrij snel kleur af.

Daarna het resultaat aangelengd tot 40% en geproefd. Ik heb een fles Calvados gekocht in de winkel en het resultaat is bijna niet te onderscheiden. Een mooi appelaroma, prikkende maar niet agressieve spirit, heel zoete toetsen maar geen overdreven nasmaak. Ik heb op het nieuwjaarsfeestje met vrienden een fles meegenomen, en de meningen van de proevers waren heel enthousiast. Er was zelfs een verwoed Cognacdrinker bij die de Calvados best kon smaken.

Wel kom ik nu tot de conclusie dat een 4 liter snelkookpan veel te klein is om mijn resterende 35 liter wijn op te stoken (of om binnenkort mijn whisky te maken). Ik heb me nu dan ook een mooie Portugese koperen Alambiek van 20 liter besteld. Deze zou deze week aan moeten komen en dan begin ik aan de rest van de Calvados.

En daarna komt de eerste malt batch ...

Groetjes,

Bram
0 x
Still rock-n-roll to me

Gebruikersavatar
BWhisky
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1736
Lid geworden op: 24 Apr 2010, 17:58

Re: BramStoker

Ongelezen berichtdoor BWhisky » 09 Jan 2012, 13:45

Mooi verhaal , zeer benieuwd naar het verdere verloop !

:Slainte
0 x
Afbeelding

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough." (Mark Twain)


Terug naar “Even voorstellen, dat vinden we leuk !”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten