Meerdere whisky's op een avond
Meerdere whisky's op een avond
Meestal drink ik een whisky soort op een avond.
Ik zie echter dat velen van jullie meerdere soorten per avond drinken.
Hoe neutraliseren jullie de smaak van de voorganger? Met water??
Nog geen kans gehad om een proeverij mee maken
Ik zie echter dat velen van jullie meerdere soorten per avond drinken.
Hoe neutraliseren jullie de smaak van de voorganger? Met water??
Nog geen kans gehad om een proeverij mee maken
0 x
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Meerdere whisky's op een avond
Nope. Je moet letterlijk weten waar je moet beginnen. Als je eerste een turfbom is ben je klaar, dat neutraliseer je niet meer. Dus pak eerst een bourbon, vervolgens sherried en eindig met turf. Niet kris kras gaan drinken, van wat je in de kast hebt weet je per variant wel welke sterker is.
Neutraliseren kun je doen door stukje brood, stokbrood gaat prima. Of melk. Zelf doe ik dat nooit trouwens, als je de juiste volgorde eenmaal gevonden hebt is het niet nodig.
Neutraliseren kun je doen door stukje brood, stokbrood gaat prima. Of melk. Zelf doe ik dat nooit trouwens, als je de juiste volgorde eenmaal gevonden hebt is het niet nodig.
1 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Zoals Oogadal zegt, de juiste volgorde uitkiezen. De smaak neutraliseert nooit volledig (in mijn geval dan), maar dat zorgt vaak ook voor een fijne en subtiele hint van de vorige whisky in het glas!
0 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Weinig meer aan toe te voegen, behalve dat het ook nog verstandig is om op het alcoholpercentage te letten. Probeer te vermijden dat je eerst eentje op 60 procent drinkt (werkt toch verdovend voor je smaakpapillen), gevolgd door een whisky op 43 procent.
0 x
- Wouter1981
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1875
- Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01
- Contact:
Re: Meerdere whisky's op een avond
En nog eentje: bewaar het beste niet perse tot het laatst.
Zeker als je een lange sessie wil houden. Hoe later in de reeks, hoe slechter je geheugen
Zeker als je een lange sessie wil houden. Hoe later in de reeks, hoe slechter je geheugen
2 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Wouter1981 schreef:En nog eentje: bewaar het beste niet perse tot het laatst.
Zeker als je een lange sessie wil houden. Hoe later in de reeks, hoe slechter je geheugen
Eensch En dat geldt voor mij dan vooral ook op festivals. Thuis drink ik maximaal 4/5 drams op 1 avond (bijvoorbeeld in het weekend). Als je er dan voor zorgt dat die glazen gewoon bescheiden gevuld zijn, kan je het beste ook prima tot het laatst bewaren
1 x
- Banzai
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1136
- Lid geworden op: 27 Apr 2013, 22:00
- Locatie: Kessel-Lo (Leuven)
- Contact:
Re: Meerdere whisky's op een avond
Een uurtje voor je je tasting begint zwarte koffie drinken om je smakenpalet te 'resetten' is soms ook wel nuttig. Vooral als je wat kruidig gegeten hebt.
2 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Weinig aan toe te voegen behalve dat ik meerdere, verschillende whisky's na elkaar, sterk aanraad! Voor mij persoonlijk is dat echt de helft van de "lol".
De verschillen en contrasten tussen diverse whisky's na elkaar kunnen echt schokkend zijn, in positieve zin. Zoals veel anderen gebruik ik niets tussendoor om te neutraliseren maar let ik wel altijd op (toenemend) alcoholvolume en een logische volgorde wat betreft bepaalde smaakcomponenten (sherry en peat). Ondanks dat zijn de overgangen vaak heel verrassend maar dat heeft juist z'n charme. Doen!
De verschillen en contrasten tussen diverse whisky's na elkaar kunnen echt schokkend zijn, in positieve zin. Zoals veel anderen gebruik ik niets tussendoor om te neutraliseren maar let ik wel altijd op (toenemend) alcoholvolume en een logische volgorde wat betreft bepaalde smaakcomponenten (sherry en peat). Ondanks dat zijn de overgangen vaak heel verrassend maar dat heeft juist z'n charme. Doen!
0 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Al eens een stukje chocolade geprobeerd tussendoor?
Over aparte beleving gesproken
Over aparte beleving gesproken
0 x
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Meerdere whisky's op een avond
MacErik schreef:Al eens een stukje chocolade geprobeerd tussendoor?
Over aparte beleving gesproken
Dat is altijd prettig, maar icm een top sherried merk je ook dat de smaken elkaar versterken op een heel aangename manier! Wel goede chocolade nemen, stukje kwaliteit met tenminste 75% cacao. En hoe zoeter de sherried het bitterder met de chocolade je kunt gaan
0 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Gadverdamme,
Chocolade bij men whisky.
Gewoon zakkie paprika chips erbij (van die geribbelde dan hé).
Heerlijk voor bij de tv.
Chocolade bij men whisky.
Gewoon zakkie paprika chips erbij (van die geribbelde dan hé).
Heerlijk voor bij de tv.
0 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Ruud W schreef:Gewoon zakkie paprika chips erbij (van die geribbelde dan hé).
Voel ik een sarcastische ondertoon ? Persoonlijk vind ik chips namelijk uitermate ongeschikt voor bij de whisky.
Naast chocolade vind ik noten bij de whisky ook erg lekker. Bij voorkeur macadamia-, hazel- of walnoten. (geen gezouten pinda's of borrelnootjes)
0 x
-
- Senior
- Berichten: 195
- Lid geworden op: 12 Aug 2010, 18:33
Re: Meerdere whisky's op een avond
Chips en whisky bevallen mij ook niet. Chocolade ook niet altijd trouwens, voor mij toch vaak teveel invloed op de smaak
van de whisky.
Wel lekker vind ik toast met zalm- of b.v. garnalensalade en dan een lekkere geturfde Islay zoals de Lagavulin´s 12 CS
van de whisky.
Wel lekker vind ik toast met zalm- of b.v. garnalensalade en dan een lekkere geturfde Islay zoals de Lagavulin´s 12 CS
0 x
Re: Meerdere whisky's op een avond
Oogadal schreef:MacErik schreef:Al eens een stukje chocolade geprobeerd tussendoor?
Over aparte beleving gesproken
Dat is altijd prettig, maar icm een top sherried merk je ook dat de smaken elkaar versterken op een heel aangename manier! Wel goede chocolade nemen, stukje kwaliteit met tenminste 75% cacao. En hoe zoeter de sherried het bitterder met de chocolade je kunt gaan
Zo kreeg ik met een maat van op het Whisky Weekend in Amsterdam begin dit jaar de tip een stuk pure chocolade van 88% te combineren met de Auchentoshan Three Wood. Was op dat moment een waanzinnig smaak en mondgevoel. Kan echter ook deels gelegen hebben aan de vele drams voorafgaand...
0 x
Terug naar “Proefnotities, "Tasting notes" en organoleptische onderwerpen”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast