Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
- HammerHead
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1628
- Lid geworden op: 07 Jan 2016, 13:10
- Locatie: Delft
- Contact:
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
De invloed van het vat (hout) zelf zal over het algemeen gaan overheersen. Denk aan: tannines, wrange bitterheid waar je bek van krom trekt, extreme kruidigheid, ongeveer zoals vloeibaar hout zou kunnen smaken. Dit is dus de prettige tonen die eikenhout kan prijsgeven ver voorbij en niet de langer oude meubels, bibliotheken en houtwerkplaatsen, maar alleen nog wrange zooi. En ja dat voorkom je over het algemeen door regelmatig samples te trekken, bij actieve vaten vaker dan bij re(re...)-fills.
4 x
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
francken schreef:Ik bedoelde eigenlijk ook, wat er dan met de smaak gebeurd moet zijn van de whisky.
Op het moment dat deze, misschien "afgekeurd" wordt, doordat deze te lang op het vat gelegen heeft.
Die gaat in een small batch of in de core range. Je kunt je wel voorstellen dat een handvol belabberde vaten (tot stuk of 10) op een totale batch van 20.000 flessen niet veel uit gaat maken, voor zo'n batch heeft een distillery al gauw 60 -70 vaten nodig.
Sowieso worden voor de batches de vaten er al uitgepikt die te goed zijn voor een small batch, die gaan het warehouse weer in en komen dan als single cask, UK Exclusive, NL Exclusive etc op de markt. Een Schot gooit geen whisky weg, daar kun je 100% zeker van zijn.
1 x
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
HammerHead schreef:De invloed van het vat (hout) zelf zal over het algemeen gaan overheersen. Denk aan: tannines, wrange bitterheid waar je bek van krom trekt, extreme kruidigheid, ongeveer zoals vloeibaar hout zou kunnen smaken. Dit is dus de prettige tonen die eikenhout kan prijsgeven ver voorbij en niet de langer oude meubels, bibliotheken en houtwerkplaatsen, maar alleen nog wrange zooi. En ja dat voorkom je over het algemeen door regelmatig samples te trekken, bij actieve vaten vaker dan bij re(re...)-fills.
En omdat een distillery met > 100.000 vaten in het warehouse dat onmogelijk bij kan houden gebruiken ze over het algemeen 'refill hogsheads'. En dan bedoel ik geen 2nd fill, dan hadden ze dat er wel op gezet. Dat kan gerust jaren liggen zonder dat het de foute kant op gaat, je hebt alleen dikke kans dat het nog even een boost op goed hout nodig heeft. En dan komen ook de jaren die het al op vat gelegen heeft weer aan de oppervlakte, net als het distillery karakter. En dat is dan wel te managen zonder dat je 1500 man aan proevers nodig hebt.
3 x
- Reichenbach
- Moderator
- Berichten: 3982
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Lijkt me zakelijk gezien een prima strategie. Pakhuizen vol relatief neutrale whisky met de nodige leeftijd en met een finish binnen een paar jaar of vaak maanden in kunnen spelen op de laatste mode.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Nou, het is niet zozeer wat ‘in de mode’ is. Ik merk dat whisky die er al 10+ jaar in een weetikhethoeveelste refill vat op heeft zitten eigenlijk altijd vrij universeel qua karakter is. Het bijzondere is dat je pas met een goed vat het karakter van de distillery en de gelaagdheid van de jaren op dat 1e vat naar boven krijgt. De keuze van welk type vat voor welke whisky is een combo van ervaring, type spirit en een educated guess….
2 x
-
- (Whisky)Professional
- Berichten: 80
- Lid geworden op: 30 Jul 2010, 23:32
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
WhiskyDudes schreef:Nou, het is niet zozeer wat ‘in de mode’ is. Ik merk dat whisky die er al 10+ jaar in een weetikhethoeveelste refill vat op heeft zitten eigenlijk altijd vrij universeel qua karakter is. Het bijzondere is dat je pas met een goed vat het karakter van de distillery en de gelaagdheid van de jaren op dat 1e vat naar boven krijgt. De keuze van welk type vat voor welke whisky is een combo van ervaring, type spirit en een educated guess….
En wat versta jij dan onder een goed vat? Daar ben ik benieuwd naar.
0 x
-
- (Whisky)Professional
- Berichten: 80
- Lid geworden op: 30 Jul 2010, 23:32
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
WhiskyDudes schreef:Roland... schreef:Dat vat wordt in ieder geval niet als single cask uitgebracht, maar gemixt met andere vaten (batch). Zo hoeft ‘n distilleerderij ‘m niet weg te gooien…
Owww, dat zegt niks hoor... Het gros van de bottelaars trekt zich namelijk niks aan van de wet in de UK die verbiedt consumenten te misleiden en zet gewoon 'single cask' op een whisky die gere-racked is of vatted is met iets van dezelfde distillery.
Maar zolang consumenten dat klakkeloos slikken en de SWA niets doet, kun je er als bottelaar zelfs een speciale warehouse reeks als top of de line boven zetten waarin zelfs nergens is terug te vinden dat een whisky een finish heeft gehad. Maar iedereen snapt toch wel dat een whisky uit 1994 niet de volledige rijping op een 1st fill octave kan hebben gehad...?
99% van de whiskyconsumenten boeit het helemaal niet. Slechts de smaak en de winkelprijs leidt hen. En terecht.
0 x
- Reichenbach
- Moderator
- Berichten: 3982
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Terecht? Bijna een reden je van het forum te verbannen. Hier gaat het om die 1%.Maltwizzard schreef:99% van de whiskyconsumenten boeit het helemaal niet. Slechts de smaak en de winkelprijs leidt hen. En terecht.
Is dat voor consumenten gezien wellicht zo, is het voor mij ook maar de vraag of smaak voor de gemiddelde consument een rol speelt.
0 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
-
- (Whisky)Professional
- Berichten: 80
- Lid geworden op: 30 Jul 2010, 23:32
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Reichenbach schreef:Terecht? Bijna een reden je van het forum te verbannen. Hier gaat het om die 1%.Maltwizzard schreef:99% van de whiskyconsumenten boeit het helemaal niet. Slechts de smaak en de winkelprijs leidt hen. En terecht.
Is dat voor consumenten gezien wellicht zo, is het voor mij ook maar de vraag of smaak voor de gemiddelde consument een rol speelt.
Is dit forum slechts voor een paar afficinados?
Maar goed..ff een vraag....beïnvloedt de info op de fles je werkelijke smaakbeleving en hoe zou het dan zijn om blind te proeven?
Ik heb meer dan 10.000 bottelingen geproefd.....en moet toegeven dat blind proeven soms verrassend werkte.
0 x
- Reichenbach
- Moderator
- Berichten: 3982
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Voor mij is de info op de fles anders dan het %, het wel of niet NCF en E150, niet van belang. Zelf heb ik meer aan de aanbevelingen van forumleden en youtubers waar ik vertrouwen in heb.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Maltwizzard schreef:Ik heb meer dan 10.000 bottelingen geproefd.....en moet toegeven dat blind proeven soms verrassend werkte.
Sinds je laatste bezoek op dit forum?
2 x
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Maltwizzard schreef:En wat versta jij dan onder een goed vat? Daar ben ik benieuwd naar.
Domme vragen bestaan dus wel
1 x
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
HammerHead schreef:De invloed van het vat (hout) zelf zal over het algemeen gaan overheersen. Denk aan: tannines, wrange bitterheid waar je bek van krom trekt, extreme kruidigheid, ongeveer zoals vloeibaar hout zou kunnen smaken. Dit is dus de prettige tonen die eikenhout kan prijsgeven ver voorbij en niet de langer oude meubels, bibliotheken en houtwerkplaatsen, maar alleen nog wrange zooi. En ja dat voorkom je over het algemeen door regelmatig samples te trekken, bij actieve vaten vaker dan bij re(re...)-fills.
Haha, super mooie beschrijving, enne ik heb nu best een goede voorstelling, wat er gebeurd met de smaak.
0 x
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Iedereen ontzettend bedankt om jullie kennis te delen en de reacties.
Toppie.
Tonny
Toppie.
Tonny
2 x
Re: Het 'Domme Vragen Bestaan Niet'-topic
Als iedereen nou even de moeite nam om te kijken wie er achter het Maltwizzard-account zit, misschien dat ze dan met iets meer respect zouden reageren.
7 x
Terug naar “De "Gouden Godendrank" in de volle breedte”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 gasten