Arthur1988 schreef:NCS: Natural cask strength (dit weldegelijk en duidelijk een verschil met de gewone CS ofwel cask strength)
Wat dan?
Arthur1988 schreef:NCS: Natural cask strength (dit weldegelijk en duidelijk een verschil met de gewone CS ofwel cask strength)
defeatless schreef:Arthur1988 schreef:NCS: Natural cask strength (dit weldegelijk en duidelijk een verschil met de gewone CS ofwel cask strength)
Wat dan?
Matti schreef:Onafhankelijke Bottelaars (IB's) & Bottelseries
AC - Alambic Classique
ADE - Adelphi
AM - Asta Morris
ANHA - Anam na h-Alba
Arc - Archives
nigel_tufnel schreef:defeatless schreef:Arthur1988 schreef:NCS: Natural cask strength (dit weldegelijk en duidelijk een verschil met de gewone CS ofwel cask strength)
Wat dan?
Sommige snoodaards bottelen als cask strength maar dit is niet natural cask strength.
Kavalan bijvoorbeeld, vandaar dat ze dikwijls een gelijkaardig alcoholpercentage hebben.
defeatless schreef:nigel_tufnel schreef:defeatless schreef:
Wat dan?
Sommige snoodaards bottelen als cask strength maar dit is niet natural cask strength.
Kavalan bijvoorbeeld, vandaar dat ze dikwijls een gelijkaardig alcoholpercentage hebben.
Op die van mij (een sherry solist en een bourbon solist) staat op beide flessen Single cask strength en verder nog een keer Cask Strength.
Ik weet dat aanlengen bestaat om te pretenderen dat er CS is (zie discussie over de laddie van WhB. Waar overigens CS nergens op de fles of reclame vermeld wordt, maar die discussie voeren we hier ff niet.), maar ik vraag me af wat het verschil tussen CS of NCS moet wezen, aangezien OP dit zo stellig post.
Arthur1988 schreef:...Een mooi voorbeeld is de Glenfarclas 105. Dit is een 'cs' die na 10 jaar altijd op precies 60.0% gebotteld wordt. Met andere woorden een hele sterke whisky die is aangelengd met water tot exact 60%. Want een master distiller kan nooit zo'n standaard botteling samengesteld uit verschillende vaten structureel op exact 60% uit de vaten halen aangezien elk vat altijd weer anders werkt op een spirit, zeker op zo'n lange termijn.
Dre schreef:Niet correct.
De Glenfarclas 105 wordt helemaal niet met water aangelengd om op 60% uit te komen. Inderdaad is het lastig voor een master distiller om structureel op exact 60% uit te komen, maar hiervoor is een bandbreedte toegestaan van 0,3% eronder en erboven. Oftewel, niet alle 105's zijn even sterk, maar ergens tussen de 59,7 en 60,3 %, en dus wél echt cask strength zonder toevoeging van water.
Arthur1988 schreef:Dre schreef:Niet correct.
De Glenfarclas 105 wordt helemaal niet met water aangelengd om op 60% uit te komen. Inderdaad is het lastig voor een master distiller om structureel op exact 60% uit te komen, maar hiervoor is een bandbreedte toegestaan van 0,3% eronder en erboven. Oftewel, niet alle 105's zijn even sterk, maar ergens tussen de 59,7 en 60,3 %, en dus wél echt cask strength zonder toevoeging van water.
Interessant stukje informatie waarvan ik het bestaan (nog) niet wist. Ik wist wel dat er vanuit EU regelgeving op het invoeren kopen en verkopen van alcoholhoudende dranken anders dan bieren een marge van 0,3% toegestaan is. Maar voor zover ik weet zegt de scotch whisky association echter dat bij het bottelen van whisky en de etiquetteregels geldt, wat er in zit, zit erin, dus een vermeldt alcoholpercentage is het daadwerkelijke percentage. 40% is 40% en niet 39.7%. Ben erg nieuwsgierig waar je deze informatie hebt gekregen zo leer ik ook weer bij.
Matti schreef:Algemeen
...
SC - Single Cask
SM - Single Malt
...