Boysky schreef:Of chillfiltered direct invloed heeft op smaak weet ik eigenlijk niet. Iemand?
Ja, Chill filtration heeft in de basis veel nadelige invloed op de smaak. Je haalt oneffenheden eruit maar daarnaast ook meer dan dat. Dat zorgt ervoor dat een whisky (een deel) van zn body en smaakbeleving kwijt raakt. Complexiteit gaat verloren want je filtert ook smaak weg.
Maargoed eerlijk=eerlijk, tegenwoordig is ‘non chill filtered’ ook meer een marketing leus geworden. ‘Men’ wil dat het erop staat dus regelen ze dat. En in ruil voor de chill filtration passen ze zulke heftige andere vormen van filtering toe dat je nagenoeg hetzelfde effect krijgt maar nog steeds kunt zeggen dat t ‘non chill filtered is’. Dat de whisky in veel gevallen nog steeds systematisch gesloopt is maar dan op een andere manier, vertellen ze er niet bij.
Tis vrij makkelijk te herkennen aan de zogeheten ‘Schotse mist’ in je glas. Trekt je whisky dicht of wordt ie in ieder geval een beetje troebel zodra je water toevoegt of handwarmte, dan is er geen hele zware filtering of chill filtering toegepast. Blijft ie kraakhelder dan dus wel.
Non chill filtered whiskies worden vaak op 46% and up gebotteld. 46% schijnt het punt te zijn waarop je een fles helder houdt bij kamertemperatuur. Onder de 46% wordt de kans groot dat de fles troebel wordt, wat niet mooi staat in je kast.
________________________________________
Whisky, what else? Well eh… A good cigar, big chunks of meat on a smoker bbq, a smoldering campfire and some good music to go with it for example?