Whisky (bij)gekleurd met karamel en Chill Filtered
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Piet schreef:Oftewel, het heeft wel degelijk invloed op de smaak.
In ieder geval wordt het zoeter wanneer je je eigen karamel maakt, maar de E150a karamel welke hij als eerste gebruikt wordt het blijkbaar niet zoeter, maar geloof dat hij het wat bitter vond achter op de tong?
Tsja, wat hij ook zegt he:
* Een grote producent / concern ziet 'ons' als consumers
* Een 'kleine' distilleerderij ziet ons als customers
Het gaat er in de eerste plaats natuurlijk om wat je lekker vind en wat je kan betalen, maar ik denk dat ik dit wel in m'n achterhoofd ga houden...
0 x
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Uit: viewtopic.php?f=29&t=576&p=3910#p3910
Piet schreef:Prachtig, nu we het er zo over hebben ben ik mijn oude "Slijtersvakcursus" er eens op na gaan slaan en kom iets tegen dat ik ook in een ander onderwerp zal citeren, namelijk:
Over het wel of niet invloed hebben op de smaak van kunstmatig kleuren.
"Bovendien is de Oude Jenever licht gezoet. Dit komt, omdat men aan de Oude Jenever een ivoorachtige kleur wil geven door er caramel (gebrande suiker) aan toe te voegen."
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
-
- Forum goeroe
- Berichten: 4882
- Lid geworden op: 13 Feb 2010, 11:08
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
JayDie schreef:Nu weet ik dat whiskies soms gekleurd worden met karamel. Ik dacht dat dat alleen bij de 'goedkope' whiskies gebeurde ... Evenals op een miniatuur van AnCnoc 12yo (vond deze laatste overigens niet erg bijzonder, maar dat is een ander verhaal)!
Dan dacht je serieus verkeerd. Zelfs de befaamde en gerenommeerde Lagavulin 16yo is gekleurd. Ik vind toch dat het een wat zoetere smaak geeft. Misschien zit het maar in mijn hoofd, maar toch ... Veel bourbons zijn ook gekleurd met karamel.
0 x
The only thing that tastes good in whisky is more whisky.
Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort
Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
johan brugge schreef:Dan dacht je serieus verkeerd.
Daar was ik inmiddels ook al achter
0 x
- macoffringa
- Whiskyschrijver
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 17 Aug 2009, 09:05
- Locatie: Like A Rolling Stone ...
- Contact:
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Bijna alle distilleerderijen doen het maar ze komen er niet allemaal voor uit. Het is voornamelijk bedoeld om de consument een consistente kleur voor te schotelen. Wil je werkelijk weten of het verschil maakt in smaak, dan zou je dezelfde whisky met en zonder karamel moeten proeven. Ik denk niet dat je verschil proeft, maar het beleeft, tenminste als je geen blauwe glazen gebruikt.
Er is ooit een proefje gedaan met karamel toevoegen. Dat liep letterlijk uit de hand. Je kunt het dan niet zo secuur doen en teveel karamel dat proef je wel. Ter vergelijk, een paar druppeltjes in een emmer water geven al een gigantisch verschil in kleur.
Veel interessanter vind ik het hele turfverhaal. Die zwaargeturfde whiskies die maskeren juist heel veel smaken, omdat het fenolische karakter zo dominant is. Ik zou wel eens een heel lichtgeturfde Lappie of Laggers willen proeven.
Er is ooit een proefje gedaan met karamel toevoegen. Dat liep letterlijk uit de hand. Je kunt het dan niet zo secuur doen en teveel karamel dat proef je wel. Ter vergelijk, een paar druppeltjes in een emmer water geven al een gigantisch verschil in kleur.
Veel interessanter vind ik het hele turfverhaal. Die zwaargeturfde whiskies die maskeren juist heel veel smaken, omdat het fenolische karakter zo dominant is. Ik zou wel eens een heel lichtgeturfde Lappie of Laggers willen proeven.
0 x
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
macoffringa schreef:Bijna alle distilleerderijen doen het maar ze komen er niet allemaal voor uit.
...en daarom zie je steeds meer op flessen "non-colored " en (niet in relatie tot dit onderwerp, maar toch) "non-chill filtered". Distilleerderijen zijn er dan juist trots op; en dat is ook mooi!
Anderzijds is het geloof ik nu ook verplicht te vermelden of er kleurstof in zit, maarja... flessen van voor die regel staat het natuurlijk niet op!
Ik snap waarom ze het doen, maar van mij is het niet nodig... Ik vertrouw een product ook nog wanneer het net een iets andere kleur heeft of de tenminste houdbaar tot datum verstreken is; wat dat betreft ben ik niet zo kieskeurig met voedsel! Ik ruik en proef en als het OK is, is het goed!
macoffringa schreef:Veel interessanter vind ik het hele turfverhaal. Die zwaargeturfde whiskies die maskeren juist heel veel smaken, omdat het fenolische karakter zo dominant is. Ik zou wel eens een heel lichtgeturfde Lappie of Laggers willen proeven.
Heb ik ook wel eens gedacht... maar dat is een ander topic!
0 x
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
macoffringa schreef:Er is ooit een proefje gedaan met karamel toevoegen. Dat liep letterlijk uit de hand. Je kunt het dan niet zo secuur doen en teveel karamel dat proef je wel. Ter vergelijk, een paar druppeltjes in een emmer water geven al een gigantisch verschil in kleur.
Zie ook het proefje van Ralfy in onderstaand bericht: hij voegt maar weinig toe en zie die kleur!!!
0 x
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
JayDie schreef:...Heb ik ook wel eens gedacht... maar dat is een ander topic!
Inderdaad John, maar ik was je een minuut of zo voor,... twee geesten één gedachte
Zie: Fenolen: Medicinaal, turfachtig en rokerig.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
macoffringa schreef:Veel interessanter vind ik het hele turfverhaal. Die zwaargeturfde whiskies die maskeren juist heel veel smaken, omdat het fenolische karakter zo dominant is. Ik zou wel eens een heel lichtgeturfde Lappie of Laggers willen proeven.
Dat is natuurlijk wel wat anders. Er zit een waar ambacht achter het maken van een whisky waarbij turf goed geintegreerd is met andere smaken. Turf is een van de eerste grondstoffen die de revue passeert bij het vervaardigen van een goede peaty whisky, karamel wordt op het allerlaatst toegevoegd. Turf is ook een karakterisitiek en traditioneel onderdeel van een aantal whiskies. Karamel is een recente toevoeging die in mijn ogen kunstmatig en overbodig is.
Aan de andere kant: doordat je weet dat er bepaalde whiskies zijn waar karamel in zit ga je de natuurlijke kleur van ongekleurde whiskies meer waarderen. Ik heb momenteel thuis een fles Longrow CV die een beetje een groenig tintje heeft en ik hou inmiddels echt van die kleur (vier jaar geleden had ik gedacht dat de whisky bedorven was). En ik heb niet zo lang geleden een fles Glendronach Revival opgedronken en die prachtige diep ambere kleur deed me elke keer weer juichen nog voordat ik de whisky maar geroken had.
0 x
Fortune! if thou'll but gie me still
Hale breeks, a scone, an' whisky gill,
An' rowth o' rhyme to rave at will,
Take a' the rest,
An' deal't about as thy blind skill
Directs thee best.
Hale breeks, a scone, an' whisky gill,
An' rowth o' rhyme to rave at will,
Take a' the rest,
An' deal't about as thy blind skill
Directs thee best.
-
- Forum goeroe
- Berichten: 4882
- Lid geworden op: 13 Feb 2010, 11:08
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Ik vind het ook wel leuk als ik een non-coloured whisky troebel zie worden als hij wat gekoeld gestaan heeft. Die karamel heeft ook als nut dat ze zo de continuïteit van de whisky willen bewaren. Omdat ze bij het bottelen dikwijls meerdere vaten gebruiken kan er misschien een kleurverschil optreden. De whisky in ieder vat heeft tijdens het rijpen een ietwat andere kleur. Naargelang de vaten zouden de klanten/kopers (wij dus) in de winkel soms meerdere flessen van dezelfde whisky met een iets andere kleur kunnen kopen. Sommige kopers kunnen daardoor afgeschrikt worden. Ik heb eens een artikel op het internet hieromtrent gelezen. Het was geschreven door een distilleerderij. Ik dacht dat het Lagavulin was, maar dat ben ik niet zeker.
0 x
The only thing that tastes good in whisky is more whisky.
Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort
Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Ja, het is vanuit het oogpunt van een verkoper natuurlijk ook lucratiever om een constante kleur te leveren. Bovendien schijnen mensen ook te denken dat, hoe donkerder de kleur hoe rijker de smaak. Dat is niet eens domheid, maar een soort instinctieve eigenschap van de mens. Daar zijn heel veel tests naar gedaan (in opdracht van diezelfde verkopers, waarschijnlijk).
0 x
Fortune! if thou'll but gie me still
Hale breeks, a scone, an' whisky gill,
An' rowth o' rhyme to rave at will,
Take a' the rest,
An' deal't about as thy blind skill
Directs thee best.
Hale breeks, a scone, an' whisky gill,
An' rowth o' rhyme to rave at will,
Take a' the rest,
An' deal't about as thy blind skill
Directs thee best.
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
johan brugge schreef:Die karamel heeft ook als nut dat ze zo de continuïteit van de whisky willen bewaren. Omdat ze bij het bottelen dikwijls meerdere vaten gebruiken kan er misschien een kleurverschil optreden. De whisky in ieder vat heeft tijdens het rijpen een ietwat andere kleur. Naargelang de vaten zouden de klanten/kopers (wij dus) in de winkel soms meerdere flessen van dezelfde whisky met een iets andere kleur kunnen kopen. Sommige kopers kunnen daardoor afgeschrikt worden.
De enige die afgeschrikt worden zijn de niet whisky kenners (maar dan ook echt niets); zij zullen ook geen Single Malt kopen (anders dan op advies van de verkoper), maar een Famous Grouse, Johnnie Walker, Grants, etc. maw: blended whisky. Ik vind het best wanneer die bijgekleurd worden, zolang ze dat maar niet bij het pure product, de single malt whisky, doen! (Ja, ok, ook niet bij de Bourbon's; alleen de blend's!)
Jim Beam schreef:Bovendien schijnen mensen ook te denken dat, hoe donkerder de kleur hoe rijker de smaak. Dat is niet eens domheid, maar een soort instinctieve eigenschap van de mens. Daar zijn heel veel tests naar gedaan (in opdracht van diezelfde verkopers, waarschijnlijk).
Inderdaad... vandaar dat ze ook bijkleuren. Luister en bekijk de laatste blog / whiskycast van Ralfy en Marc Gillespie eens: daarin wordt ook gezegd dat 'het oosten' van een donkere whisky houdt... Optisch bedrog! Ralfy is tegenstander van E150a (caramel), chill filtration en bottelen op 40%
0 x
Re: Whisky gekleurd met karamel ?
Ik vernam van Johannes dat de maniac al in 2006 hiervoor tests hebben gedaan en de resultaten gepubliceerd.
Dit is aardig wetenschappelijk verantwoord gedaan wat mij betreft.
Our Adventures with E150-a E-pistle #17/01 - The Colour of Whisky.
Het blijkt dus echt niet alleen om kleur te gaan maar wel degelijk de geur én smaak te beïnvloeden, vaak duidelijk merkbaar, soms ten goede soms ten slechte. Het meest positief is het effect op Blends.
Dit is aardig wetenschappelijk verantwoord gedaan wat mij betreft.
Our Adventures with E150-a E-pistle #17/01 - The Colour of Whisky.
Het blijkt dus echt niet alleen om kleur te gaan maar wel degelijk de geur én smaak te beïnvloeden, vaak duidelijk merkbaar, soms ten goede soms ten slechte. Het meest positief is het effect op Blends.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Terug naar “De "Gouden Godendrank" in de volle breedte”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten