Bezoek aan Loch Lomond

Hier bespreken we Whisky als zijnde de "Gouden Godendrank" in de volle breedte.
Gebruikersavatar
defeatless
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2541
Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
Locatie: Wageningen

Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor defeatless » 09 Apr 2019, 22:40

Dit is een zeer uitgebreid verslag met uitgebreid foto en video materiaal. Van David Lind mochten wij alles fotograferen en publiceren. Aangezien het verhaal, de foto's en video's uniek zijn vind ik het belangrijk om ze openbaar te publiceren. Wil je de foto's of video's gebruiken, voel je vrij, maar zet er wel even een bronvermelding bij!

Intro
Afgelopen dagen rondgetrokken door Schotland. Mooie plekjes gezien, leuke dingen gedaan en schitterende whisky gedronken.
Één van de hoogtepunten was toch zeker wel het feit dat wij als groepje uitgenodigd waren om een, zeer zeldzaam, bezoek te brengen aan Loch Lomond.

Één van onze reisgenoten had een beetje credits opgebouwd in Den Haag bij David Lind, de baas van de Europese vleugel van Loch Lomond. We waren welkom om deze bijzondere distillery te bezoeken en een halve dag mee te draaien in de distillery.
Voor iedereen die van nostalgie houdt, Springbank als voorbeeld ziet en graag een heel idyllisch whisky gebeuren voor ogen heeft: Stop maar.

Loch Lomond laat geen bezoek toe, geeft geen tours en heeft geen visitors centre, winkel of wat dan ook en dit gaat er in de toekomst ook niet komen, daar zijn ze te lelijk voor aldus David. Sterker nog, wij moesten ook eerst even een paar rondjes rijden voordat we de correcte ingang hadden gevonden. Loch Lomond is een oude verffabriek en ziet er ook ongeveer uit zoals je verwacht bij een oude verffabriek:

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Nadat we het juiste gebouw hebben gevonden, werden we hartelijk ontvangen in een luxe ingerichte kamer. Hier worden normaal gesproken importeurs en dergelijke ontvangen. David heeft ons eerst wat van de historie verteld en ons uitgelegd wat ze momenteel allemaal doen. Daarna was het gele hesjes aan en in de auto (ja dat terrein is groot!) naar de eerste loods waar we gingen kijken naar het malen, mashen, fermenten en dergelijke.

Afbeelding Afbeelding
Mashen en fermenten
Zoals je op de eerste foto zag, er komen daar vrachtwagens tegelijk met graan. Mouten doen ze zeker niet zelf, maar wordt allemaal per bulk ingekocht. Er wordt alleen mout en tarwe gebruikt voor het stoken. De gerst die ze kopen komt uitsluitend uit de Highlands.
Er is één dingetje wat opvalt hier, ten opzichte van andere distilleries. Hun magneet en de-stoner apparaat is klein. Als je bij zusterbedrijf Glen Scotia bijvoorbeeld kijkt is het een vrij groot apparaat, zeker zo groot als de molen. Hier is het echt maar een klein dingetje.

Afbeelding Afbeelding

Het malen gaat in een ouderwetse Porteus. Zoals bijna overal.
Mashen gaat in een enorme mashtun. Er worden 4 waters gebruikt 63, 72, 72 en 85 graden en water 3 en 4 worden weer water 1 en 2, net zoals op veel andere plekken. Fermenten gaat in vrij grote hoeveelheden alles in RVS. Voor het grain gebeuren 8 keer 100.000 liter en 6 keer 200.000 liter in één ruk voor 42 uur. Voor de malt ging dat in kleinere batches, 10 keer 20.000 liter en 11 keer 50.000 liter. Hier wordt er maar liefst 96 uur gefermenteerd. Standaard distillers yeast wordt gebruikt. Eens per jaar gebruiken de wijn gist en die laten ze 3 weken fermenteren. Hier worden speciale expressies van gemaakt (kun je nu al vinden in de golf edities).
Op de enorme schaal na, is hier niet zo heel veel bijzonders nog aan de hand.

Niet onbelangrijk is hun water. Er is een put geslagen onder Loch Lomond. Daar pakken ze oneindig grondwater. Dit water maakt uit van een watergebied waar Loch Lomond als meer het topje van is. Koelwater wordt terug gepompt in Loch Lomond.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Distilleren
Bij het distilleren wordt het interessant.
Je hebt eigenlijk twee locaties waar gestookt wordt. Een mout kant en een grain kant. In de mout kant gebruikt Loch Lomond traditionele pot stills, Lomond stills en kolom stills voor de destillatie van hun mout. In de grain kant alleen kolommen en wordt er gerst en tarwe gebruikt. Overigens alles wat je onder de naam Loch Lomond kan kopen is gemaakt van gerst. Ook hun grain, deze mag dus niet als single malt verkocht worden, want daar is destillatie d.m.v. een potstill een vereiste.
Omdat het zo interessant is hoe dit gebeurd en David natuurlijk geen Master Distiller is, werd de dienstdoende Master Distiller, Derrick Smith, erbij geroepen om ons uitgebreid uit te leggen over hun werkwijze.
Feitelijk valt er niet zo heel veel interessants te vertellen, behalve de ketels is het gewoon stoken geblazen. Uit alle ketels mikken ze op zo'n 75-78% ABV en dan weer afwateren naar 63,5%. Dit geldt niet voor de mout die door de kolom gaat. Deze komt op 85% eruit. Voor de Inchmurrin worden uitsluitend de Long Necks gebruikt en wordt er gestookt op 85% ABV.

De Lomond stills worden Long necks genoemd. Daar staan 3 even grote van en een kleintje. Ook zijn er nog een gewone traditionele washstill en een spirit still aanwezig. Helaas hebben we van de mout kolom geen foto kunnen maken, Dat was allemaal wat kruip-door-sluip-door, plus dat ding is een meter of 12-13. De mout kolom is van buiten RVS en van binnen van koper.
Op de foto's kun je goed zien dat er stevig door gestookt werd, de onderkant van de condensatoren zijn roodgloeiend. De condensatoren zijn relatief klein ten opzichte van andere distilleries. Dit komt omdat het water wat ze oppompen zo koud is dat dit mogelijk is.

Alles in deze fabriek is met computers geregeld. We kregen een uitgebreide uitleg in het control centre (laatste foto). Hier werd ook hun proces voor Grain distileren uitgelegd, daar zijn we verder niet geweest, maar dat had ook geen toegevoegde waarde. Het komt er ruwweg op neer dat alles zo optimaal geregeld is dat er 4 mensen nodig zijn om de boel draaiende te houden (buiten de kuipers om), 2 in het control centre en 2 op een vorkheftruck.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Het laboratorium
De volgende stop was het laboratorium. Hier wordt elke 4 uur het beslag, het bier en het destillaat aangeleverd van alle stills. Dit wordt gecontroleerd door alles te analyseren met een gaschromatograaf maar ook door ouderwets te ruiken en te proeven. Er werken 4 personen in het lab in twee ploegen. 2 keer een 'neus' vergezeld door een assistent. De neuzen zijn beide vrouwen, wij maakten kennis met Julie. De spirit wordt verdund tot 25%ABV waarna er geroken wordt. Proeven doen ze eigenlijk niet, hoogstens bij twijfel. Dat gebeurd minder dan eens per week. Alleen na goedkeuring van 'de neus' gaat de spirit naar een opslagvat waar het uiteindelijk afgevuld wordt in vaten.

Wat ons tijdens het proeven opviel was dat de spirit op 25% een bijzonder fruitig karakter had. Er zaten veel minder granige noten in dan je normaal bij een spirit krijgt. Verder was de Inchmoan wel erg peated. Dat komt natuurlijk omdat de mout op 50ppm zit en dit recht uit de ketel komt.

Afbeelding Afbeelding

De kuiperij
Vanuit het lab terug de auto in om naar de kuiperij te rijden.
Eenmaal daar aangekomen werden wij vriendelijk ontvangen door Kenny waar we allemaal de achternaam niet van konden verstaan, omdat er gewoon gewerkt werd....
Deze beste man is als 15 jarige jongen begonnen in een kuiperij en nu 50 jaar later gaat hij aanstaande oktober met pensioen. Hij wilde ons met alle plezier 'even' laten zien hoe ze de vaten daar behandelen.

Loch Lomond is één van de 6 of 7 distilleries met een kuiperij op de locatie zelf. Volgens David had Springbank er ook nog één, maar bij Springbank zeggen ze zelf van niet.
De kuiperij werkt grotendeels nog zoals 100 jaar geleden. Al zijn er wel een heel aantal machines bijgekomen die het handwerk een stuk lichter hebben gemaakt.
Een nieuwe bung wordt automatisch gedaan, hetzelfde geld voor het klinken van de nagels om de hoepels, het uitschrapen van de vaten en het echt heel strak zetten van de hoepels. Hier zijn machines voor gemaakt, die feitelijk hetzelfde doen als vroeger, maar dan sneller en natuurlijk fysiek een stuk minder zwaar.
Op Loch Lomond kopen ze vaten in van Heaven Hill, Jim Beam en Jack Daniels. Bijna alleen maar bourbon barrels en hoggies. De sherry vaten die op het terrein liggen worden bijna uitsluitend gebruikt voor Glen Scotia.
De vaten worden gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Wat het meeste gebeurd is het verplaatsen van de bung. De duigen waar de bung in zit worden eruit gehaald en vervangen door nieuwe duigen. De bung wordt nu in de spiegel geboord. Dit komt omdat de meeste vaten op pallets in het pakhuis gaan. Heb je de bung dan op de zijkant zitten, dan gaat deze lekken en worden de hoepels aangetast. Toen ons dit was uitgelegd viel het op in hoeveel gevallen dat zo is.

Wij mochten zelf ook even een vat dichttimmeren. Maar dat valt even vies tegen moet ik zeggen. Voor je gevoel sta je redelijk te meppen. In de praktijk schuift de hoepel nog geen millimeter naar beneden. Als je de hamer weer terug geeft komt meneer even langslopen en ramt het hele gebeuren nog 5 cm naar beneden, met speels gemak en een brede glimlach. Zie daar 50 jaar ervaring!

Het toasten is vrij spectaculair en gaat niet voorzichtig.
Wat we erg bijzonder vonden was dat we overal bij mochten komen, alles op de foto mochten zetten, alles mochten vasthouden, proberen en meedoen. Toch wel even een andere ervaring dan Speyside cooperage.


Na al dit geweld wordt er nog even wat water in gepompt en het vat op druk gezet (70 psi ongeveer 5 bar) om te kijken of de boel waterdicht is.
Stickertje erop, barcode erbij en klaar.
Vaten kunnen 3 keer worden gebruikt, dus na elke keer legen wordt er gewoon afgekruist. De derde keer is over het algemeen voor hun grain whisky die voor de blends bedoeld is.

Afbeelding

Eventjes in een pakhuis kijken
Momenteel liggen er 645.000 vaten te rijpen in 28 pakhuizen bij Loch Lomond. Bij Glen Scotia vertellen ze je dat alles op hun terrein staat. Ga maar niet in discussie, maar het klopt niet, daar hebben we bewijs van.
Ze werken alleen met racked en pallatised warehouses. Dus meer vaten op een kleine ruimte. Weinig bijzonders, zoals je het vaker ziet.
Wel lag er nog 't een en ander aan Littlemill. Het laatste wat er is. Minder dan 1000 vaten kon hij met zekerheid zeggen, minder dan 100 wilde hij niet bevestigen of ontkennen. In elk pakhuis liggen een paar vaten Littlemill, in degene waar wij waren 5.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Lunch pauze

Werd even geregeld :yes

Afbeelding

En toen mochten we proeven
Daarna mochten we de hele line-up proeven. De chauffeur kreeg alles keurig in de meegebrachte sampleflesjes.
Zoals eerder gezegd, alles waar de naam Loch Lomond op staat, zit alleen gerst in. Hun blend is dus gemaakt met gerst wat in de kolom gedistilleerd is. Hun grain die voor de massa wordt gemaakt gebruiken ze niet in blends waar Loch Lomond op staat en wordt veelal in bulk verkocht naar andere blenders.

We begonnen met de blend. Een prima opwarmertje.
Vervolgens de single grain. Deze is ongeveer 4-5 jaar oud, maar al een prima slobbertje. Zo moet je deze whisky ook drinken, niet als hoogstaande intelligente uitgebreide proefwhisky.
Daarna was de Inchmurrin 12 jaar aan de beurt. Dat is eens wat anders. De meeste standaard 12yo proberen een beetje allemans vriend te worden. Dat is dit niet en dat is ook niet de bedoeling. Een leuke gelaagde whisky die interessant genoeg is voor de wat gevorderden, maar prijs technisch gewoon goed zit.
Vervolgens kwam de nieuwe Golf Edition naar voren. Eerst een NAS die rond de €35,- moet gaan kosten en daarna de CS die veel duurder is. De CS is duidelijk vele malen beter. Maar we vonden deze wel wat duur.
We kregen ook nog de 18yo, die viel wat weg tegen de CS die we ervoor hadden.
Als toetje kregen we de Inchmoan. Daar zal ik verder maar niks over zeggen :bigsmile.

We hebben de 12yo meegenomen om onderweg tijdens een leuke bergwandeling nog even na te genieten!

Al met al, een zeer bijzondere uniek en speciale dag gehad. Ruim 4 uur rondgeleid, overal aan mogen zitten, alles mogen zien en nog een super tasting achteraf gehad.

Loch Lomond kan bij mij niet meer stuk.
35 x

GlenMarcus
Senior
Senior
Berichten: 109
Lid geworden op: 20 Dec 2018, 21:30

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor GlenMarcus » 10 Apr 2019, 09:06

Goed verhaal dit. Lijkt me een hele mooie ervaring zijn geweest.
:goedgedaan
0 x

RvdB
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 791
Lid geworden op: 08 Apr 2015, 10:39

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor RvdB » 10 Apr 2019, 09:14

Loch Lomond stond er bij mij al goed op,.. maar na deze dag kan het bij mij niet meer stuk.
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Rien68
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2308
Lid geworden op: 20 Dec 2014, 01:39
Locatie: Zaandam

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor Rien68 » 10 Apr 2019, 09:31

Goed geschreven, brengt weer mooie herinneringen boven.

Maar je wou me toch niet vertellen dat je Derrick ook werkelijk hebt verstaan he... :P
0 x

Gebruikersavatar
Freezeroz
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 866
Lid geworden op: 05 Apr 2018, 14:51
Locatie: Heemskerk (N-H)

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor Freezeroz » 10 Apr 2019, 09:35

Wow wat een gedetailleerd verslag. Mooi om te lezen :duimop.
0 x

RvdB
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 791
Lid geworden op: 08 Apr 2015, 10:39

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor RvdB » 10 Apr 2019, 09:41

Rien68 schreef:Maar je wou me toch niet vertellen dat je Derrick ook werkelijk hebt verstaan he... :P


Daar viel inderdaad weinig van te maken :gnif
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
defeatless
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2541
Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
Locatie: Wageningen

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor defeatless » 10 Apr 2019, 09:47

Rien68 schreef:Goed geschreven, brengt weer mooie herinneringen boven.

Maar je wou me toch niet vertellen dat je Derrick ook werkelijk hebt verstaan he... :P


Dat was inderdaad een uitdaging ja!
0 x

Gebruikersavatar
squaadgras
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3714
Lid geworden op: 21 Jun 2015, 23:04

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor squaadgras » 10 Apr 2019, 10:05

Prima verslag...! :goedgedaan
0 x
squaadgras @ whiskybase | 2 ∞ & →

mdvanderheide
Senior
Senior
Berichten: 186
Lid geworden op: 11 Apr 2014, 11:53

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor mdvanderheide » 10 Apr 2019, 15:26

Leuk om te lezen, dank daarvoor! :duimop
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
FGG
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 2659
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor FGG » 10 Apr 2019, 18:29

Mooi om te lezen, Alex, mooi verhaal!

:goedgedaan
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Mijn samplelijst

Gebruikersavatar
AquaVitae
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 288
Lid geworden op: 05 Mei 2015, 23:32
Locatie: Doetinchem

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor AquaVitae » 10 Apr 2019, 22:05

Leuk dat je de moeite hebt genomen om zo'n uitgebreid verslag te schrijven. Erg interessant en leuk geschreven.

defeatless schreef:.... Overigens alles wat je onder de naam Loch Lomond kan kopen is gemaakt van gerst. Ook hun grain,


Wat is de reden dat ze gerst gebruiken ipv tarwe?
1 x

Gebruikersavatar
defeatless
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2541
Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
Locatie: Wageningen

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor defeatless » 11 Apr 2019, 00:35

AquaVitae schreef:Leuk dat je de moeite hebt genomen om zo'n uitgebreid verslag te schrijven. Erg interessant en leuk geschreven.

defeatless schreef:.... Overigens alles wat je onder de naam Loch Lomond kan kopen is gemaakt van gerst. Ook hun grain,


Wat is de reden dat ze gerst gebruiken ipv tarwe?


Goede vraag! David gaf als antwoord dat dit een manier is om snel een whisky op een goede, algemeen geaccepteerde smaak te krijgen.

Wat ik me ook kan voorstellen is dat het ook uit praktische redenen zo gekomen is. Er staat één kolom in het gedeelte bij de potstills. Hier staan ook alle mashtuns met gerst te pruttelen. Het grain beslag staat buiten in enorme tanks (allereerste foto, silo's rechts. Dat hoge gebouw, daar staan de kolommen in voor de bulk grain die van tarwe en gerst is gemaakt).

Dus omdat de stromen gescheiden werden ivm uitbreiden van de grain productie, laat je de kolom staan en vul je deze met de gerst die ernaast staat te pruttelen.
1 x

Gebruikersavatar
Breedút_Genietsje
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 974
Lid geworden op: 09 Okt 2015, 20:32
Locatie: Friesland

Re: Bezoek aan Loch Lomond

Ongelezen berichtdoor Breedút_Genietsje » 11 Apr 2019, 14:54

Mooie excursie, goed verhaal.
Leest lekker weg.


Ook leuk om te lezen dat ze transparant zijn over hun proces, dat alles digitaal gemonitord en bijgestuurd wordt.

Ik vermoed dat dit in elke distillery gebeurt, hetzij achter de schermen (wordt letterlijk uit beeld gehouden).
Whisky is veel te kostbaar om het proces aan het toeval over te laten...
0 x


Terug naar “De "Gouden Godendrank" in de volle breedte”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast