In Smaak diagram van een aantal (Classic) Malts staat de overbekende flavour map met wat links naar varianten daarvan.
En in Aanwijzingen voor het maken van proefnotities staat een Nederlandstalige variant, het Whisky wiel. Omdat ik inmiddels nog veel meer van dit soort diagrammen en wielen ben tegengekomen en heb verzameld lijkt het me een onderwerp waard om deze in te zetten. Helaas weet ik niet van allemaal waar ze vandaan komen en is een aantal ook niet meer op het Web te vinden.
Bij deze het begin met een interessante zo mogelijk nog wetenschappelijkere uitvoering in een het artikel van december 2008 A whisky tour op Royal Society of Chemistry.
Whisky tasters can use 'flavour wheels' to assess the complex mixture of compounds that make up each individual whisky.
Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,...
Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,...
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
Het Dewar whisky wheel.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
SWRI whisky wheel.
Het meest complete Whisky flavour wheel is bedoeld en in hoofdzaak ook gebruikt voor industrieel gebruik. In Origins of Flavour in Whiskies and a Revised Flavour Wheel: a Review [1] is een herziene versie met uitbreiding van het Wheel te vinden met gevoel en de primaire smaken. Dat maakt dit wiel vrij compleet. Het kan als een “radar- of spindiagram” gebruikt worden om de mate waarin en intensiteiten van alle kenmerken en componenten aan te geven. Voor industrieel gebruik zal dit zeker voldoen maar voor een liefhebber zal het niet altijd even duidelijk zijn.
De eerste poging om whisky-taal systematisch te definiëren stamt uit de late 70-er jaren van de twintigste eeuw. Dat werd gedaan door een groep zintuigwetenschappers van Pentlands Scotch Whisky Research (nu The Scotch Whisky Research Institute) in Edenburgh. Zij presenteerde hun bevindingen in de vorm van een wiel. Nadien en nog steeds is dit de meest geaccepteerde manier om geuren en smaken (aromas en flavours) te rangschikken maar destijds was het baanbrekend.
Het Pentlands Wheel was bedoeld voor de whisky-industrie en niet voor consumenten gebruik. Het ondersteunde zowel new spirits als gerijpte whiskies. Het maakt gebruik van smaak- gevoel- en geurgroepen (segments) verdeeld in drie concentrische lagen met van binnen naar buiten steeds meer detail.
De eerste SWRI versie.
De vertaalde versie.
1. Origins of Flavour in Whiskies and a Revised Flavour Wheel : A Review.
K.-Y. M. Lee, A. Paterson, J. R. Piggott and G. D. Richardson. Journal of the Institute of Brewing, Volume 107, Number 5, 2001.
Het meest complete Whisky flavour wheel is bedoeld en in hoofdzaak ook gebruikt voor industrieel gebruik. In Origins of Flavour in Whiskies and a Revised Flavour Wheel: a Review [1] is een herziene versie met uitbreiding van het Wheel te vinden met gevoel en de primaire smaken. Dat maakt dit wiel vrij compleet. Het kan als een “radar- of spindiagram” gebruikt worden om de mate waarin en intensiteiten van alle kenmerken en componenten aan te geven. Voor industrieel gebruik zal dit zeker voldoen maar voor een liefhebber zal het niet altijd even duidelijk zijn.
De eerste poging om whisky-taal systematisch te definiëren stamt uit de late 70-er jaren van de twintigste eeuw. Dat werd gedaan door een groep zintuigwetenschappers van Pentlands Scotch Whisky Research (nu The Scotch Whisky Research Institute) in Edenburgh. Zij presenteerde hun bevindingen in de vorm van een wiel. Nadien en nog steeds is dit de meest geaccepteerde manier om geuren en smaken (aromas en flavours) te rangschikken maar destijds was het baanbrekend.
Het Pentlands Wheel was bedoeld voor de whisky-industrie en niet voor consumenten gebruik. Het ondersteunde zowel new spirits als gerijpte whiskies. Het maakt gebruik van smaak- gevoel- en geurgroepen (segments) verdeeld in drie concentrische lagen met van binnen naar buiten steeds meer detail.
De eerste SWRI versie.
De vertaalde versie.
1. Origins of Flavour in Whiskies and a Revised Flavour Wheel : A Review.
K.-Y. M. Lee, A. Paterson, J. R. Piggott and G. D. Richardson. Journal of the Institute of Brewing, Volume 107, Number 5, 2001.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
Het Macallan wheel.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
Hier nog een vertaalde (oudere?) versie van Maclean's Flavour Wheel.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
Hier een voorbeeld van een "Smaak radar".
Uit The Maltlog (The Glenlivet).
Uit The Maltlog (The Glenlivet).
Piet schreef:Qua indeling is dit wat mij betreft de gewenste notitie. En wat heel leuk en nuttig is bovendien, is de Aroma-radar (1) (een halve radar-diagram). In mijn beroep heb ik vaak gebruik gemaakt van de radar en voor dit doel vind ik het echt nuttig omdat je in een oogopslag de whisky typering kunt zien.
Een echt boekje om bij je te steken. Mijn handicap is dat ik altijd moeite heb om in een mooi boek te krabbelen. Maar ja daar is dit wel voor bedoeld, dus .... ik denk dat ik er mijn beste drams in ga beschrijven nog even een drempeltje nemen.
Wat ik een aardige vind die me bijbleef, een beetje een doordenker, is dit (vrij vertaald, kon het al niet meer terugvinden):
Een blend wordt niet gedistilleerd ...... maar gecomponeerd ...
(1) in The Glenlivet Signature tasting notebook wordt ook een halve radardiagram gebruikt in de proefnotities. Die is toegespitst op The Glenlivet en "Rokerig" ontbreekt daarin derhalve. In de halve radardiagram in The Maltlog staat "SMOKY" aan de rechterkant. Dus helemaal in orde. Dit boekje is overigens wel ook in de stijl van de tasting notebook.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Re: Whisky wiel, smaak diagram, Flavour Wheel, Flavour Map,.
Nog een bruikbare Nederlandstalige variant op het SWRI whisky wheel. Geen idee van de bron.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
SWRI "Pentland Wheel" Flavour Map,...
At SWRI, a wheel named "Pentland Wheel" was developed which is basically used to describe various flavour and aroma
of whisky in a descriptive manner.
Based on Shortreed, Rickards, Swan & Burtles (1979).
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.
Terug naar “Proefnotities, "Tasting notes" en organoleptische onderwerpen”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast