Aanwijzingen voor het maken van proefnotities

Hier kun je proefnotities plaatsen, een cijfer (score) geven en vergelijken met proefervaringen van anderen. De notities zijn gecategoriseerd naar afkomst. Onderwerpen m.b.t. organoleptische eigenschappen vallen hier ook onder.
Gebruikersavatar
patings
Site Admin
Site Admin
Berichten: 28
Lid geworden op: 16 Mei 2008, 16:10
Locatie: Vught

Aanwijzingen voor het maken van proefnotities

Ongelezen berichtdoor patings » 05 Aug 2009, 22:40

De vaststelling van organoleptische elementen in Whisky is vrij arbitrair en subjectief. Om hierin toch wat objectiviteit te brengen en te proberen de afzonderlijke elementen te bepalen en in het geheel te plaatsen hier wat richtinggeving.

Hier enkele richtlijnen voor consistent gebruik. Je kunt het gebruiken of niet.
  • Als onderwerp een zo volledig mogelijke beschrijving, of eigenlijk identificatie van de te beoordelen Whisky. Afkortingen: yo (year old = jaren vat-lagering), OB (Owner (of Original of Official) Botteling) of IB (Independent Bottler).
  • In de tekst iets over het uiterlijk of aanzien (zie Afbeelding onze kleurenkaart voor kleur, intensiteit, tint, helderheid, aanhang en viscositeit), de "neus" of geur(afzonderlijke geuren, intensiteit, geurgroepen), de smaak (en het mondgevoel, intensiteit, structuur, evenwicht, aromagroepen en afzonderlijk, astringentie) en de afdronk (lengte, mondgevoel, intensiteit, complexiteit).
    De term "body" staat voor de mate van volheid (licht, medium of vol) en de textuur van een whisky beschreven (bijvoorbeeld, zacht, soepel, vettig, olieachtig). Body heeft meer met de "mouthfeel" (mondgevoel) te maken dan met de eigenlijke smaak.
    Belangrijk ook is de complexiteit en structuur van een whisky en de juiste balans in de verschillende componenten.

    Zoals je bovenstaand ziet, dit kan lang of kort zijn.
    Een goed hulpmiddel hierbij is het zogenaamde "Whisky wheel" waarmee onderscheid tussen de verschillende aroma's en de smaak onder woorden en in relatie gebracht kunnen worden.
    Zie in dit verband ook Smaak diagram van malts en Whisky classificatie.

  • Het aantal sterren of punten van je beoordeling op een schaal van 0 tot en met 100.
    Zie bijvoorbeeld de "Malt Whisky Companion" van Michael Jackson (zie onderaan dit bericht).
    Dit kan op één punt nauwkeurig maar ook in ranges, of bereiken, van 5 zodat we dan een 10-sterren systeem hebben waarbij alles onder de 55 één ster krijgt voor de moeite en 10-sterren de absolute top vertegenwoordigd.
  • Verdere zaken die je wetenswaardig vindt. Prijs, waar gehaald, wanneer, verdere details over de fles, de Whisky, etc. En eventueel een W2vjG indicatie.
  • Een "poll" (stemming of opiniepeiling) zodat anderen ook een punten-oordeel toe kunnen voegen.
    Een verklaring bij een score wordt zeer op prijs gesteld. Mocht je een nogal afwijkende score geven (b.v. 90-plus of 70-min dan is je motivatie vereist.
Gebruik eventueel deze sjabloon en verander wat je wilt:

Code: Selecteer alles

[b]Uiterlijk: [/b]
[b]Geur: [/b]
[b]Smaak/afdronk: [/b]

___________________________________________________________________________________

Voor de poll gebruiken we de volgende tekst die je kunt kopiëren en ongewijzigd plakken:
Poll vraag:

Code: Selecteer alles

Welke score geef je deze Whisky ?

Poll opties:

Code: Selecteer alles

[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-0-55.png[/img] - Minder dan 55
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-56-60.png[/img] - 55-59
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-61-65.png[/img] - 60-64
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-66-70.png[/img] - 65-69
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-71-75.png[/img] - 70-74
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-76-80.png[/img] - 75-79
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-81-85.png[/img] - 80-84
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-86-90.png[/img] - 85-89
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-91-95.png[/img] - 90-94
[img]http://www.hetwhiskyforum.nl/_img/score/score-96-100.png[/img] - 95-100

Opties per gebruiker: 1
Poll geldig tot: 0
Sta stemmen opnieuw toe: Ja (aan vinken, je mag je oordeel bijstellen)
______________________________________________________________________________________________

Voor een korte samenvatting van de score zet ik hier qua punten en beschrijving die van Michael Jackson. Hoewel deze betrekking heeft op malt-whisky is deze natuurlijk ook prima te gebruiken voor andere Whisky's (lees dan Whisky waar malt staat).
De kwalificatie, evenals de sterren, is door mij als bondige samenvatting toegevoegd (gekeken naar o.a. Paul Pacult en Serge Valentin.
Een interessante verhandeling met een vergelijk van scores met sterren is hier te vinden: The nature of whisky scores, forget about political correctness en over "objectief" scoren:Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent.

Onder de 50 kan eigenlijk niet en zou niet op de markt mogen komen.

Teleurstellend
In de 50 range Afbeelding zitten malts die niet goed in balans zijn en/of geen karakter tonen, en die wellicht ("in fairness") niet als Single Malt gebotteld had mogen worden.

Gemiddeld goed Dit zijn goede whiskies die de grote bulk van het aanbod vormen.
In de 60 Afbeelding Afbeelding is een aangename maar niet uitzonderlijke whisky. Het drinken waard.

Boven gemiddeld goede whiskies zijn het zeker waard gedronken te worden, zeker als het boven de 74 punten (3 sterren) komt
In de 70 Afbeelding Afbeelding

Voortreffelijk of uitstekend de betere whiskies
In de 80 Afbeelding 85 (4 sterren) en hoger is zeker excellent te noemen Afbeelding en zijn whiskies die zich onderscheiden en bijzonder smakelijk zijn.

Uitzonderlijk de beste whiskies
In de 90 Afbeelding zijn de allerbeste whiskies. 95 en hoger is fenomenaal, de absolute top Afbeelding
_____________________________________________________________________________________________
Whisky_wiel.pdf

WhiskyWiel.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
Laatst gewijzigd door Piet op 20 Feb 2011, 13:42, 14 keer totaal gewijzigd.
0 x

Terug naar “Proefnotities, "Tasting notes" en organoleptische onderwerpen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten