Het Whisky forum kleurenkaart

Hier kun je proefnotities plaatsen, een cijfer (score) geven en vergelijken met proefervaringen van anderen. De notities zijn gecategoriseerd naar afkomst. Onderwerpen m.b.t. organoleptische eigenschappen vallen hier ook onder.
Gebruikersavatar
Peat
Site Admin
Site Admin
Berichten: 129
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Lelystad

Het Whisky forum kleurenkaart

Ongelezen berichtdoor Peat » 15 Apr 2012, 20:50

Het genieten en beoordelen van een whisky begint bij het zien dus met het oog. Bekijken en analyseren van het uiterlijk, de kleur (tint), helderheid en viscositeit (dikte). Dit kan het best gebeuren bij daglicht en tegen een neutrale witte achtergrond. Daarbij kan een kleurkaart een goed hulpmiddel zijn om tot standaardisatie te komen.

Het kleurenpalet van whisky gaat van volledig kleurloos en helder via, stro en goudgeel- al dan niet met koper- of andere tinten, tot heel donker Mahonie, met elke denkbare schakering ertussen.

Whisky is doorzichtig als hij het fust in gaat en krijgt zijn kleur van het hout tijdens de rijping op eiken vaten. De kleur van een whisky zal dus iets over het vat, cq de vaten, vertellen alsmede over de duur van de rijping. Door deze lagering op vat kan er ook wat vertroebeling ontstaan door kleine vaste deeltjes afkomstig van het vat.

Echter, sommige whiskies worden uit commerciële overwegingen met karamel bijgekleurd. Ook wordt whisky vaak gefilterd, "Chill Filtered", om vertroebeling tijdens consumptie te voorkomen.

De Het Whisky forum kleurenkaart kent 4 basiskleuren (plus transparant).

Afbeelding

In een plat flesje van maar 1 centimeter dikte zie je hier: Kleurloos (niet aangegeven = new spirit)
1 - Stro-geel, 2 - Goud-geel, 3 - Amber (barnsteen), 4 - Mahonie

De aficionado kan hierbij desgewenst de bekende superlatieven gebruiken zoals daar zijn : bleek, licht, donker, zeer donker. Ook toevoegingen zoals: "met een rode gloed" of "een groene tint", etc. kunnen naar believen gebruikt worden. Andere mogelijkheden zijn toevoegingen als "+" of "-" (b.v. "amber +" of meerdere tekens) of combinaties met een "/" voor grensvlakken, b.v. "amber/mahonie" zijn goed te gebruiken.

PS: Een nuance in kleur van licht - standaard - donker, is ook te zien in de flesjes, van boven naar beneden. De donkere kleur op de bodem van een flesje sluit nagenoeg aan op de lichte bovenkant van het volgende rechter flesje.
1 x

Terug naar “Proefnotities, "Tasting notes" en organoleptische onderwerpen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast