Terug on topic dan maar
Zjoske schreef:Okee, ik heb kennelijk ook mijn allereerste bourbon gedronken. Vond 'm dus erg op een single grain lijken, waar ik na de grain tasting eerder dit jaar niet overmatig (maar wel een beetje) positief over gestemd ben. Ik vond bij de single grains vooral de onderlinge variatie niet heel groot. Speelt dat bij bourbon ook?
De variatie is er wel. Al moet die komen van de gebruikte ingrediënten bij het stoken, want bourbon moet wettelijk rijpen in nieuwe vaten van Amerikaans eiken.
Wat EMalt al aangaf, hij heeft eerdere versies van de special release. Deze smaakten in zijn optiek een stuk zwaarder en minder fruitig. Net als bij grain, maar duidelijker weergegeven, kan de producent meerdere soorten graan gebruiken in zijn recept. Dit recept heet de mash bill. In het geval van bourbon is het wel zo dat het aandeel mais minstens 51% moet zijn.
Als je alle andere beïnvloedbare zaken constant veronderstelt (dus ceteris paribus) dan geeft toevoeging van rogge een hogere mate van kruidigheid, om de weeïgheid van het graan in balans te brengen. Toevoeging van gerst brengt wat meer fruitige tonen naar voren. Deze kunnen echter ook voorkomen in rogge (bijv. de naar sinaasappel smakende rye die we de vorige keer hadden).
Daarnaast is hier gebruik gemaakt van verschillende gistsoorten, die elk hun eigen effect hebben. De ene giststam zal een fruitiger resultaat opleveren dan de andere giststam. Ik heb hier alleen niet zo veel kennis van om er dieper op in te gaan.
Tenslotte kan de rijping nog een rol spelen. De lengte van rijping, maar ook het microklimaat waarin het vat ligt, kunnen het hout actiever dan wel minder actief maken. Zo kan het zijn dat sommige bourbons nog vrij licht zijn, maar dat bij anderen het hout gaat overheersen.
Nabrander 1: er zijn uitzonderingen op de regel mbt rijping. Malts of Scotland laat sommige bourbons nog finishen in alternatieve vaten. Zo is voor Heaven Hill ooit een ex-Islay-vat gebruikt, maar ook finishes op sherry- of marsala-vaten. Ik heb de variant op ex-Islay-vaten op, dat gaf wel een heel aparte dimensie en was zeker prettig!
Nabrander 2: er zijn ook nog wheated bourbons, met tarwe. Geen idee hoe verschillend die zijn. Daarnaast heb je ook nog rye en sour mash als stijlen, die ook elk verschillend zijn. Maar je vraag ging over bourbon, dus heb ik het daar maar ff bij gelaten.