MoS tasting

Hebben meerdere mensen een sampleset aangeschaft van een ander lid van HWF? Dan kan het leuk zijn om van gedachten te wisselen over de smaak en het oordeel over de whiskies. Let op: geldt niet voor los aangeschafte samples.
Gebruikersavatar
defeatless
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2556
Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
Locatie: Wageningen

MoS tasting

Ongelezen berichtdoor defeatless » 21 Jun 2020, 21:55

Ongeveer elke twee maanden komen we met een clubje van 5 bij elkaar om eens ruig aan wat flessen te lurken a.d.h.v. een bepaald thema. Nu hadden we een tijd geleden al het Malts of Scotland (MoS) thema in gedachten. Dus overal eens gaan zoeken wie wat heeft aan samples. Uiteraard kwamen we bij de sample koning Henri uit. Samen met Olivier en Van Zuilen zijn we tot een mooi line-upje gekomen.
Vanwege de coronaperikelen toch de boel maar een paar maanden uitgesteld en afgelopen zaterdag hebben we de sprong gewaagd. Op 1,5 meter afstand van elkaar lekker aan de whisky!
We hebben van elke whisky 3 of 4 keer 30ml gekocht. En van de Glendronach hebben we een hele fles gekocht, daar dronken we dan 40ml pp van en namen 100ml mee naar huis.

We begonnen traditioneel met een sh*t starter. Een whisky die niet meer dan €10,- moet kosten of iets wat echt heel slecht is en je gekregen hebt. In het verleden zijn Highland Red (laagst beoordeelde whisky op WB) Sheffer's Ford (blend van Canadees en USA €8,- in Duitsland) en Isle of Lewis voorbij gekomen.
Nu was het een heerlijk 100ml flesje Frysk Hinder. Voor een sh*t starter de beste die we tot dusver gehad hebben.

Nadat we ons weer doordrongen waren van het feit dat we erg decadente whisky drinken, begonnen we met de MoS line-up.
Een algemene indruk van de samples vind je hieronder:

Bladnoch
Prima om te beginnen met deze Lowlander. Het punt met deze is dat de sherry wat overheersend is. Een prima whisky, niks mis mee, maar er zit niet veel Lowland stijl meer in. We hadden gehoopt op een wat verfrissende blik op Bladnoch nadat we vorig jaar op het Potstill enorm waren teleurgesteld in de huidige OB lijn. Dit is niet echt veranderd omdat deze whisky niet veel van zijn oorspronkelijke karakter laat zien.

Littlemill
Laten we maar in de Lowlands blijven en overstappen op de Littlemill!
Wat een whisky..... het werd stil aan tafel. Een top whisky met echt typische Littlemill luchtjes als duivenhok, stal en aarde, maar perfect in balans en mooi gelaagd. Veel fruit kwam er naar boven en ook wat deeg en grassen. Absoluut een top whisky. Ontzettend jammer dat deze whisky nu zo duur is.....

Dat je na een uur ineens erachter komt dat je nog steeds zit te snuffelen en die 20ml nog lang niet op is..... Zo'n whisky.

Cragganmore
Een prima re-fill sherried whisky. Een leuke dram die weinig tegen zich liet spreken. Wel een allemans vriendje en een beetje middle of the road. De prijs is wat hoog voor de kwaliteit die je krijgt. Maar absoluut geen straf.

Mortlach
Dit was direct ander vlees in de kuip. Maar dan ook echt vlees. Ongenuanceerd omschreven als een whisky voor mannen; een bbq whisky; een rauw vlees whisky. Een echte Mortlach die ook nog eens goed op de sherry heeft gelegen. Een stevige dram die er echt wel mag wezen.

Glenrothes
Rothes en Duits.... Brood en luciferkopjes, althans daar waren we wel een beetje bang voor. De reviews waren overwegend positief, maar wel door Duitsers geschreven.
Gelukkig viel het alles mee en was dit een prima Rothes. Inderdaad wel wat brood, maar absoluut geen zwavel waarneembaar. Misschien een heel klein beetje in de achtergrond bij de smaak, maar je moet er dan echt op letten.

Miltonduff
Een beetje een onbekende. Wat ik ervan wist is dat er wat kalk/krijt in de smaak komt kijken bij Miltonduff. Maar dat was in dit geval ook niet te merken. Een, wat wij onderling noemen, Glensherry. Enorm overheersende sherry smaak, het vat was duidelijk niet leeg toen het aankwam. Snel opdrinken en naar de volgende.

Longmorn
Dit is al weer veel en veel beter. Veel meer gelaagd en veel meer 'eigen'. Een beetje in het straatje als de Longmorns die vW had jaren geleden. Wel redelijk wat houtinvloeden in deze whisky hoor... Maar niks wat tegenstond. 90 punten vind ik persoonlijk zeker. Maar je moet wel van deze stijl houden.

Glendronach
Ook een mooie op sherry. Met z'n allen geld ingelegd en deze als fles aangeschaft. Vervolgens schenkt iedereen 40ml in (kun je van die handige maatdoppen voor kopen) en neemt ieder 100ml mee naar huis om later weer van te genieten.
Dit is een echte ouderwetse van voor de Brown Fortman tijd en een '94-er dus dat kan haast niet mis gaan.
Inderdaad ging dit niet mis. Heerlijk kruidig en een echte Dronach. Super goed mondgevoel en een top finish. Blij dat ik daar een 100ml mee naar huis heb kunnen nemen! Persoonlijk vind ik deze dan weer te laag qua score op WB. Deze mag zeker op 89 en misschien wel 90 uitkomen.

Laphroaig
Een 20yo Lappie, nou dat wilde ik wel eens proberen. Je zou daarin weinig tot geen peat meer verwachten. Dus wel. Geroken, genipt en niet opgedronken. De overige heren hebben de boel even verdeeld. Laat ik hier maar niet over schrijven.....

Conclusie:
We hebben een meer dan prima line-up gehad, met zonder twijfel de Littlemill als topper van de avond. We hadden ook met z'n allen nog niet veel ervaring met MoS, maar we zijn nu toch wel positief verrast. We hebben natuurlijk ook wel goed gekeken naar wat we kochten, maar er zat geen slechte whisky bij.
Al met al een heel gezellige middag en op naar de volgende ronde!
13 x

Terug naar “Proefnotities, scores en discussie over samplesets die via leden van HWF zijn verkregen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast