HWF Virtuele Blind Tasting-6: Sample-2 (20 t/m 26 januari)
Geplaatst: 07 Jan 2015, 15:38
De identiteit van het sample is bekend! Het is:
Kavalan Solist Sherry
cask# S060904016
57.8% - 8yo
Op whiskybase
De destilleerdatum zit in de eerste 6 cijfers (in dit geval 4 september 2006, het 16e vat die dag). Ja, dat betekent dat hij op dezelfde dag is gedestilleerd als het winnende vat van de Malt Maniacs Awards 2014, het succesvollere íets jongere broertje (dit vat was #16 van de dag, het MM vat #31 ;)).
Bij allerlei shops is hij vrij zeker nog verkrijgbaar, ik zou van tevoren even mailen als je zeker wil weten dat het dit specifieke vat is, want ze gaan vrij snel. Wij hebben hem half december gehaald bij whiskysite, maar daar is dit specifieke vat inmiddels uitverkocht.
Tasting notes (bloggers)
Het exacte vat is nog nergens gereviewed, dit is de enige reviewer die er melding van maakt in zijn review van vat# S060904027:
WhiskyBloke
Nose: Oh! This is great, a huge sherry blast with notes of soaked raisins, expensive balsamico, quality Pedro Ximenez sherry vinegar, sesame oil, cloves and gingerbread house. Weirdly even some notes of rich red wine and port. Fresh and definitely inviting.
Palate: Matches the nose quite perfectly. Fairly sweet on arrival, dried spices follow quickly; cinnamon and cloves at the front. Just a hint of wild strawberry (normally found in wine cask treated drams)!? Burnt sugar, sesame oil which is quite loud here, 80% dark chocolate & dried figs. This is so well balanced that you have to be careful with H2O - water brings out sweetness with some salmiac (salty liquorice) notes, but however I prefer this one neat. Mouth-coating, deep and hugely complex.
Finish: Espresso, orange zest flavored dark chocolate, liquorice, strong acacia honey. Sticks to your tonque for ages.
A very classic and delicious sherry bottling. I tasted quite recently a wee dram from its sister cask (#S060904016) and found it a little bit sweeter than its sibling, otherwise there were no major differences, the quality is distinctly high in both casks.
Dan maar een paar reviews van andere Solist Sherry bottelingen:
Whiskyfun over cask #S060703018 (+- 4yo)
This baby won very high silver at the MM Awards 2010. Colour: coffee. Nose: well, this is simply some very classy, heavily sherried malt that could be anywhere between 15 and 30 years of age. Dates, prunes, figs and raspberry jelly plus milk chocolate and only the slightest touches of old balsamic vinegar. A little tar as well. With water: quite superb. A controlled mustiness comes through as well as earthy notes. Surprisingly complex. How old is this, again? Mouth (neat): a rich, creamy yet very lively attack on mulled wine, strawberry jam (litres), blackcurrants and raisins. Goes on more on bitter chocolate and cloves as well as quite some cinnamon. Resembles some Alsatian (or German) Christmas cake – well call that Beerawecka. With water: pepper and ginger come through, together with more fresh fruits. Ripe mangos? Finish: long, clean yet very rich, with the spices coming more to the front. Comments: frankly, this is brilliant. I had it at 88 but I’ll add two more points. Wondering whether the Scots shouldn’t ship their full sherry casks to Taiwan for quicker ageing ;-). SGP:751 - 90 points
WhiskyNotes over cask #S060821045 (+-6yo)
Nose: an intense sherry nose which starts exclusively on polished oak, with hints of turpentine / oil paint varnish and eucalyptus. Really elegant. After a while these notes disappear and it grows wider, with lots of raisins and cherry jam. Redcurrants, plum juice and mirabelles. Cassis. Very fruity although the polished oak remains present, and brings some cinnamon and walnut skins. Mouth: again very intense. Balsamic notes alongside strawberries, black cherries and rum and raisins. Bananas flambéed. Prunes and blackberries. Big spices (cloves, ginger, cardamom, cinnamon bark) up to the point where it becomes velvety and rather tannic (although I’ve had worse from Kavalan in this respect). Dark chocolate, coffee and whiffs of menthol. Finish: long, dry, oaky, with bitter chocolate and herbs.
A sherry powerhouse, very dense and highly influenced by the wood. Impressive for a 6 year-old, I guess most of the quality is achieved by selecting an excellent cask. The dry palate made me hesitate to go up to 90 points, but the nose is just too good. Around € 150.
Score: 90/100
Proefnotities Sample #2
=====
Harrie
Kleur: duidelijk een sherrybom. Je denkt direct aan een van de A’Bunadhs, Glendronachs SC vintages of de Glenfarclas 105. Of bijv. de recente jonge Adelphi-botelingen van Glenrothes.
Geur: opnieuw sherry. Ook de zoetigheid die haast neigt naar een rye of een rum. Er komt nog een klein vleugje koffie voorbij in de geur. Ook een beetje een lijmgeur die ik wel eens bij een Japanse whisky heb geroken.
Het alcoholpercentage is hoog, erg veel prikkels in de neus. Hoog in de 50%? Rond de 60%?
Smaak: In de smaak verdwijnt de lijm, maar voor de rest gelijk aan de kleur en de geur: heeft duidelijk op een sherryvat gelegen, first fill wellicht? In de afdronk komen ook de smaken van de mij bekende jonge sherrybommen terug (Glenrothes Adelphi, A’Bunadh o.i.d.) dus het zou mij niet verbazen als dit niet een erg oude (Speyside)whisky is, jonger dan 10 jaar..?
Wel een prima whisky, trouwens. Een jaartje geleden had ik hem erg hoog gescoord, maar ben een beetje uitgekeken op dergelijke zware gesherry’de whiskies.
=====
=====
Tomh
Deze heb ik direct achter sample 1 aan gedronken.
Kleur: tsja, daar kun je niet omheen. Voor mijn gevoel heb ik ze nog niet heel vaak zó donker gezien.
Geur: lijm! (Dit neemt naar mate het glas langer staat wel meer af). Sherry, rood fruit (Meer richting gedroogd fruit), kruidig (kruidnagel, kaneel) oud hout (als in een kerk).
Smaak: vol, de kruiden uit de nose, helaas ook het lijmachtige. Pure chocolade
Afdronk: lang, vol, kruidig, prikkelend, rode wijn/port
Ter vergelijking een Glenfarclas 105 erbij gepakt. Alcoholpercentage verschilt volgens mij niet veel, kleur iets lichter (tov sample 2), waarbij het sample een veel voller/uitgesproken karakter heeft, maar minder 'kersensmaak'.
Gokjes:
Alcoholpercentage: 57,5%
Vattype: oloroso sherry cask (laat ik eens gek doen:) met een finish in een wijn/port vat
Leeftijd: 21 jaar
Destilleerderij: Glendronach
Ik vind dit een interessante whisky, erg vol van smaak jammer van die lijm die ik blijf ruiken en ook denk te proeven. Als dat er niet in zat zou mijn score zeker hoger zijn.
Score: 87
=====
=====
WhiskyclubSpakenburg
neus: rozen, glühwein, zoet snoep, bourbon, iets mais, polish - velpon, sinaasappel, kirsch, appeltaart, honing en later romige advocaat
smaak: wijn - glühwein, iets rook - woodsmoke, woody, sinaasappel en aardbeien
finish: chocolate, kersen en fudge
Score 90/100
Kavalan Solist Sherry!
Ode aan de whisky uit Taiwan! Tot voor kort wilde deze jongen weinig weten van 'buitenlandse' (lees: niet-Schotse) whisky. Maar Kavalan staat sinds kort met stip in mijn persoonlijk top 5 :goedgedaan
=====
=====
gerritbakker57
Ik heb mij maar eens gewaagd aan batch 2. Wat een geweldige mooie whisky en een mooie kleur. Vind deze wel moeilijk dus ik hoop niet dat je na mijn analyse aan het zuurstof hoeft :)
Neus; sherry, pruimen en wit fruit, vanille en rum
smaak; toffee, kaneel koekjes of cake en vanilla maar ook port
nadronk; lang en kruidig
erg mooie whisky, misschien een aberlour a'bunadh?????
=====
=====
Roland...
Uiterlijk: mahonie
Geur: tabak bladeren, hout tonen, espresso en basterd suiker
Smaak: gebrande basterd suiker, hout, kruidig en zoet fruit
Afdronk: middel lang met zoete hout tonen, kruiden, espresso en in de verte toffee
In één zin: dit is géén whisky maar 'n lekkere, pittige, zoete en kruidige bruine rum, 43% á 46%, uit het Caribisch gebied of Zuid Amerika. (als dit wel whisky is dan .... :shock: :domdom )
Score: 84, dit lijkt me 'n lekker drankje wanneer de temperatuur weer boven de 25 klimt...
=====
=====
turfsmurf
Geur: Allereerst een lijmige lucht (velpon). Dat belooft doorgaans veel goeds. Vervolgens kersen, zwarte bessen. Iets kruidigs als rozemarijn, menthol (dropmentos), wierook. Gepoetst antiek. Dit lijkt wel behoorlijk Japans.
Smaak: Zoet en intens pittig. Een bittertje aan de zijkanten van mijn tong. Bruine suiker. Best heftig zo, even wat water proberen. Twee theelepeltjes water zijn geen probleem. De scherpe kant is er af en hij wordt er iets droger en bitterder van, maar dat is geen probleem. Ook in de smaak komt de antiekwinkel weer langs.
Afdronk: Best wel lang. Het bittertje wordt weer zoet. Smaakt best wel naar drop, specifieker Potter's keeldropjes.
Cijfer: 89.
Opmerkingen: Een mooie, zwavelloze, lekker kruidige sherrybom. Glendronach zou voor de hand liggen, maar ik mis wat ronde fruitigheid hiervoor. De velpon in de geur is voor mij een hint dat dit wel eens een wat oudere zou kunnen zijn. Ik moet aan Blair Athol denken, daar is vorig jaar een hele rits van uitgekomen.
-- roept u maar --
Distillery: Blair Athol
Vatsoort: Pisang Ambon. ... Duh, sherry natuurlijk. Vast first-fill.
Percentage: 59%
Leeftijd: 25
=====
=====
Willem vd K
Kleur: zeer donker mahonie
Neus: wauw! Wat het ook is, het is veel van dat. Hobbylijm, gedroogde pruimen, basterdsuiker, amaretto, amandelspijs. Na verloop van tijd komt er ook een zuurtje bij, zoals balsamico azijn. Cola snoepjes?? Wtf. Met wat water en tijd komen er wat oudere geuren voorbij: meubelwas, leer en tabak. Zo'n oude chesterfield bank!
Mond: Zoete, fruitige start. Amaretto en biscuitjes. Gaat daarna richting kruidig: kaneel, vanille, kruidnagel. Behoorlijk drogend in de mond; veel tannines. Mooie balans!
In tegenstelling tot sample 1 ligt dit dus totaal niet in m'n straatje. Alhoewel ik het erg lekker vindt! Absoluut een prachtige balans en geen off-note te ontdekken. 89/100
Gok: moet natuurlijk wel een Speysider zijn. Ik denk een vatting van PX en Oloroso sherry butts. ABV 48-52%. Voor zover ik het kan inschatten is hij vrij oud, ik zou zeggen 21+. Maar wel een recente botteling want de stijl is niet bepaald "old school" (ik mis de motorolie en oude garage, etc). Ik zou m'n geld verdelen over Glendronach en Linkwood. Maar m'n gevoel zegt dat ik er ver naast zou kunnen zitten. Niet Schots? Kavalan?! Nee het is Glenfarclas! Aaaargh!!
=====
=====
jonker8011
De neus bevestigt wat het oog al dacht, een sherry bom, met de geur van stroop en rood fruit.
De smaak is zeer extreem, het enige wat in de buurt komt zijn oudere A'bunadhs of Glendronach CS, maar dan is dit nog steeds zwaarder. Stroop, sherry en chocolade domineren, met een achtergrond van bessen en zelfs wat drop.
De finish laat de zachtere sherry smaken achter. Rood fruit en noten.
Ik denk dat het een CS Benrinnes moet zijn, dat is de enige distiller die ik ooit eerder dergelijke extreme sherry whisky heb zien verkopen. Alhoewel over de top, vind ik het ge-weldig, blijf een sucker voor sherried CS whisky.
Score 95/100
=====
=====
BWhisky
Referentiedram : /
C: Koffie/Zeer donker.
N: Kavalan Solist. Uiteraard al verraden door het kleur en de recente overwinning bij de MM awards maar ook zonder die hints is dit overduidelijk een Kavalan Solist. Diepe volle sherry, okkernoten, houtig en licht gebrand maar ook zeer veel fruit, rood en zwart fruit ingekookt en een scheut alcohol bij. Zoiets.
T: Licht zure aanzet bij eerste slok. Zeer hoog in alcohol uiteraard. Normaliter weiger ik water bij een zwaar gesherriede whisky te doen maar hier kan het misschien wel helpen. Gebrand zwart fruit nu. Met water: zachter, meer fruit, zijdezacht, veel sherry en fruit. Jup , dit is eentje die wat water aankan. De neus wint voorlopig wel van de smaak maar ik geef hem bij de onthulling nog een tweede kans.
F: Houtig, gebrand, licht drogend.
Conclusie: Jup, ik lust dit graag. Niet voor elke dag want het is wel keihard ‘in your face’ maar hier komt vroeg of laat een flesje van in huis. Het mag dan een sapje zijn van amper 5 jaar oud, het is kwaliteit en daar betaal ik graag voor. 88pts.
Gok: Dit is een Kavalan Solist. Ben wel benieuwd naar het batchnummer. Ik heb twee verschillende batches geproefd en ik vond de s060703031 iets beter dan de s060821040. Ik kan nu niet vergelijken, de kwaliteit ligt in ieder geval dicht bij elkaar maar ik hoed me toch voor batchvariaties. Ik vind deze (puur in herinnering) iets minder fruitig en iets meer ‘gebrand’ op smaak.
=====
=====
-Roy-
Kleur: indrukwekkend, daar zit vast veel caramel in :P
Geur: scherp en vies, maar als hij even staat komt er een behoorlijke houtlucht naar boven; zo houtig dat ik gok op een 'first fill' (en misschien verklaart dat wel weer de kleur). De scherpe geur doet een flink alcoholpercentage vermoeden.
Smaak: hola, daar moet een klets water in! Er zit inderdaad flink wat alcohol in. Als er nog zo veel alcohol in zit, moet het wel bijna een erg actief vat zijn geweest, want heel oud kan de whisky dan volgens mij niet zijn. De alcohol overheerst zo'n beetje alle smaken, ook met water er bij. Het enige wat een beetje blijft hangen is hout. Later nog eens proberen met nog meer water.
Afdronk: juist: hout, ik kan alleen niet zo goed plaatsen wat voor. De smaak blijft lang hangen. Na een tijdje lijkt de smaak richting sherry te gaan.
=====
=====
Buddy
kleur: donker caramel,
Reuk: koffie likeur, bonbon vulling, thee, caramel, basilicum azijn,
Smaak: wat is dat goor. zurig, carbeleum, sigaren as, je moet wel heel dronken zijn om dit te drinken
nasmaak, waar is het bier... oud hout sherp
Punten: mag minder dan nul ook?
=====
=====
daytona955
Kleur: te bruin onnatuurlijk
Reuk: niet uitnodigend
Smaak: wat is dit goor, bah, als dit mijn eerste whisky was geweest was ik direct genezen :Cry . Dit is echt troep, wie die heeft gemaakt die moet gewoon opstaande ontslagen worden, hier is iemand echt de mis in gegaan. Klein sampletje geproefd, met de intentie om later nog een keer te proeven... na ik krijg het echt niet over mijn hart om die nog een keer te proeven. Mijn sample flesje zit nog 3/4 vol, en zal zo vol blijven tot dat er iemand op bezoek die ik liever niet meer zie.
met de kennis van nu krijgt sample 1 110 punten en deze -10 punten. bah mijn haren gaan nog recht opstaan als ik er aan terug denk.
Bah bah bah
=====
=====
defeatless
Neus: NEE! :bigsmile :cool: . Zal het dan toch een TUN zijn? Dat lijkt me haast onmogelijk. In eerste instantie ruik je lijm, maar dat gaat snel over. Oud leer, rode wijn, blauwe bessen, hint van sherry, caramel en de geur van een zakje drop dat je net openmaakt.
Smaak: Rood fruit. sherry, duidelijk cask strength, maar dat zit de smaak niet in de weg! Verder chocolade en bitterkoekjespudding.
Body: heerlijk vol en rond. Duidelijk wat olieachtig, wat zeker in de combinatie met mijn cask strength vermoeden duidt op non-chillfiltering.
Finish: lang (plus 5 minuten), het rode fruit komt telkens terug. Vanilleroomijs, en caramelsaus. Oude leren chesterfield stoelen.
Overal: Heerlijke whisky. Duidelijk een topper en wat mij betreft een 90.
Ruwe gok: Aberlour A'bunadh en (schot voor de boeg) dan batch #48
=====
=====
Peter87
Neus: meteen na het inschenken beetje (rode) wijn die snel vervaagt, duidelijk sherry, heerlijk zoet, marsepein, stroop, wat gedroogd fruit, echt in mijn straatje
smaak: Sherry, Kruiden, gedroogd fruit,
Afdronk: rozijnen, gedroogde pruimen, beetje kruidig
ik denk rond 55% abv. gerijpt op sherry vaten.
Als hij opdroogt laat hij witte resten achter in het glas
ik heb ooit een kavalan solist gedronken die hier erg op leek.
Die vond ik heel lekker en deze dus ook.
Score: 90
=====
=====
henri
na 0,5cl tot 1,0 cl denk ik ( en dat is veradelijk ) het wel te weten.
dit heeft iets kruidigs maar ook in de mond iets heel drogends, diep roodfruittonen met een dikke bitter er in
rozijnen en gember, maar nog veel meer wat ik kan gaan benoemen maar niet eens aan ga beginnen
in kleur, geur en smaak ( en lang niet volledig ) komt dit in delen overeen meteen eerdere longmorn die ik op heb van van wees op CS. nu is degene die ik ken wel de eerste uitgave en zou dit de zoveelste in de rij kunnen zijn, maar er zit herkenbaarheid in, dus laat ik het daar dan ook maar op houden.
is alleen maar mooi, want dat zorgt dat ik nog een dikke 4cl over heb.
degene die ik heb is zeker beter, maar de sample zal ik alsnog een 88 geven.
ik vermoed dat veel mensen aan een glendronach zullen denken, maar ik vermoed zelf toch longmorn
het zal dus tussen 56-58% liggen en tussen 17-19 jaar oud en uiteraard dus een sherrybutt.
maarja het blijft een gok, want ook al zou het waar zijn wat ik zeg, dan nog wijkt de latere butt heel erg af met waarmee ik mijn gok refereer. was het alleen al in mijn score al, die met 88 een dikke 2 punten lager ligt dan mijn referentieflesje met 90 puntjes ;)
edit: nee, deze is wel veel bitterder en drogender, de notitie blijft staan zoals ie staat, maar ik durf niet 100% voor de longmorn te gaan. het kan net zo goed een kavalan zijn, maar dan niet 1 van de beste batches, ik ga zelfs voor 87 ipv van de eerder genoemde 88, wel heel diep en lang van nasmaak. ik houd het dus voor de vorm op longmorn, maar als het kavalan is ben ik niet verrast :)
nog een sidenote:
dit had ook zomaar een glenrothes kunnen zijn van cadenhead of adelphi,
vooral ook vanwege het bittertje
de kleur is voor mij de hetgeen waarom ik toch tot longmorn heb besloten, zo donker zie je ze vaker
=====
=====
whiksy
Bellentest: +/- 50%. Na proeven denk ik toch wat lager, 45%.
Kleur: pruimensap
Neus: Bourbon. Eikenhout, caramel, popcorn met caramel, suikerspin.
Smaak: Zacht, zoet, zwarte drop... en erg lekker.
Afdronk: erg zoet, beetje plakkerig. Bijna een rum.
Commentaar: Man, doe mij nog een biefstukje van de barbecue en vul m'n glas nog eens. Heerlijke bourbon, alleen de afdronk is misschien wat te likeurzoet voor mij.
Ik ben totaal niet thuis in de bourbons, en ga een gok wagen op basis van de kleur. In Ian Buxton's eerste 101-boek kies ik dan tussen de Sazerac Rye en de Wild Turkey Rare Breed... Ik gok de laatste.
=====
=====
Otje
Wow,
Wat een fantastische first fill sherry CS is dit zeg.
Wat een neus! Kersen, oud eiken, caramel, bessen, kandij, aardbeien, boter en creme brulee.
Donker fruit in de smaak. Lekker lange finish.
Prachtige whisky. Zeker 91pnt in mijn boekje. Wilde gok: Een Longmorn van Wees?
Dank!
=====
=====
Zeddicus
Uiterlijk: Donker Mahoniebruin, mooie dikke tranen
Geur: Rozijnen, chocolade, caramel, toffee,tabak. Lekker zoet
Smaak: Zoet, scherry, Pure chocolade, pepertje
Afdronk: Lang, zoet, iets van tabak maar geen hinderlijke peperige tonen
Score: 84
Beoordeling: Heerlijk, hieraan blijf ik ruiken. Redelijk op sterkte volgens mij. Wel zoetig dat overheerst persoonlijk vind ik dat niet erg. Gokje: Aberlour 15 jaar
=====
=====
JayDie
Glas: Libbey tasting glass
Referentie: Glenmorangie "The Original" 10yo
Abv: 46%-50%, plakt aan het glas, wat grotere bellen, blijven even.
Kleur: erg donker bruin-rood
N: Sherry!!! Zoete tabak, hout (ceder), doet me aan sigaren denken, licoreus, vanille, rozijnen, ik denk aan een vrucht maar kom niet op de naam (edit: dadels!)
T: dacht eerst ca 46% abv, maar is vast hoger. Bittertje, sherry, zoet. Wrang.
A: zoete rozijnen, blijft smaken, sigarenkistjes (ceder), klein bittertje laat in de afdronk zoals pure chocolade blijft hangen. Stats me niet helemaal aan...
Comment: m'n Glenmorangie ruikt nu nóg fruitiger en naar boter/boterbabbelaars... Wat het is... Glenfarclas, Glendronach... Dalmore schiet me ook binnen door sigarenkistjes. Mag wat water hebben.
=====
=====
Ter veld
Kleur: treacle 2.0 (stroop)
Neus: zoet als in bastard suiker
Smaak: zacht met bittere senturen
Finish: lange warme afdronk
commentaar: mooie whisky met complexe smaken die ik nog laaaaannngggg niet allemaal kan onderscheiden
=====
=====
Mermur
Geur: typische sherry-geur, zoutzoet, cola, stroop
Smaak:
Arrival: donker zoetzuur (teriyaki), stroop
Development: sherry, cola, maggiplant, pittige kruiden (chilipeper), een vleug munt
Finish: hout (niet heel dominant), salmiak, een bittere toon (teer, koolstof)
ABV: vrij hoog, boven 50%
Gok: een cask strength GlenDronach?
Oordeel: Ik houd van sherrybommen, maar deze was misschien iets te explosief.
=====
=====
Ruud
Zo, dat is pas sherry. PX denk ik?
In de geur ook rum-rozijnen en tulband (christmaspudding is dat toch?).
De smaak vooral weer de sherry en rozijnen. Afdronk is korter dan de neus doet verwachten. Beetje droog ook, het droge blijft langer hangen dan het zoete.
De alcohol verwacht ik op (tenminste) 50% en een leeftijd van een jaar of 18/21
Waar is deze te bestellen? Daar zou ik wel raad mee weten.
=====
=====
johan brugge
Neus: Ja man, als dat geen first fill sherry is dan weet ik het ook niet meer. Fantastische kleur overigens. Wat een overload aan sherry! Veel rozijnen in de neus, pruimen, een beetje hout ook. Heel lekker, maar een beetje eentonig voor mij. Met water: hetzelfde.
Smaak: idem dito als in de neus. Hij zit volgens mij weer niet al te hoog in de alcohol. Ik schat zo'n 48 à 50 %. Met water: geen verandering.
Afdronk: Lang, heel lang zelfs en lichtjes drogend. Prikkelend op de tong.
Een beroemde Belgische politicus zei ooit eens: "Trop is te veel". Voilà, bij deze krijgt hij nog gelijk ook. Not my cup of tea. Ik gok op de één of andere Glendronach.
=====
=====
thijs100
Neus: Extreme sherry. Kersen, koffiebonen, pure chocolade en gedroogd rood fruit. Ook verroest metaal. Behoorlijk kruidig met flink wat zwarte peper. Ook sojasaus. Een erg rauwe whisky. Met water wordt de neus meer als een zoete siroop.
Smaak: Meer koffie en pure chocola. Extreme smaken, super geconcentreerd. Nu een stuk minder fruit trouwens. Wel zwaarder gekruid met kruidnagels, komijn en weer zwarte peper. Ook iets metaligs.
Finish: Kruidig, rauw en een beetje droog.
Rating: 85
Superheftig spul dit. Ik heb mijn whiskies vaak liever iets subtieler en niet zo in your face. Wel lekker hoor, maar iets te overdreven misschien.
Gokje: Kavalan Solist Sherry Cask
=====
=====
Emalt
Neus;
Oloroso Sherry, mooi fris/zurig rood gedroogd fruit, tabak, leer, sigarenkistje, menthol, en vrij kruidig á la natterman/Jägermeister. Erg clean, geen rubber/zwavel.
Smaak;
Weer dat mooie frisse zure rode fruit uit de neus, drogende sherry, donkere chocolade, leer, kruidnagel, menthol, mooie (europeesche) houtinvloed (tannine/bitter) als ruggengraat.
Afdronk;
Lang, leer, donkere chocolade, behoorlijk drogend, tannine wordt wat overheersend maar blijft net binnen de perken.
Overall;
Heel mooie uitgebalanceerde, maar niet complexe, zwaar sherried dram. Echt ouderwetse kwaliteit, mooi! Ik gok Oloroso sherry, ik proef er niets zoets in. Het distillery karakter is ondergesneeuwd maar de spirit lijkt lichter dan Glendronach. Die is het dus niet. Ik gok op een single cask van Kavalan, ong. 5 jaar, alcoholpercentage 57,8%.
Heerlijk, zeker in combinatie met een Spaans hammetje. Niet complex genoeg voor 90, dus 88 pts.
Ik denk dat ik wel spot on ben :P
=====
=====
Soundwave
op het oog: wordt er een spelletje met ons gespeeld? Is dit Cú Dhub ;) of juist meer richting niveau Kavalan Solist, Yamazaki Sherry Cask of Karuizawa? Met zo’n VBT schiet je meteen in een defensieve modus en ben je op je hoede, maar ok, daar gaan we dan.
Neus: Kaneel, kaneel en nog eens kaneel. Gevolgd door gebrande suiker/caramel, toffee, rozijnen en sandelhout en enorm veel eiken. Kruidnagel, dadels, koffie en drop. Heeft ondanks het sherrygehalte ook veel kenmerken van premium bourbon’s zoals George T. Stagg of William Larue Weller. Of ga ik nu zo blind uit van sherry dat ik vergeet dat het ook gewoon en bourbon kan zijn die lang genoeg op de juiste vaten heeft gelegen? Overigens heb ik ook geweldige rum gedronken die je hier naast zou kunnen zetten.
Smaak: BOOMMM, deze gaat qua ABV ook keihard richting of misschien zelfs over de 60% volgens mij. Onmiddellijk mondverwarmende en om speeksel schreeuwende explosie. Dit vind ik echt te gek!
Ik heb slechts 1 slokje genomen, maar de rest ga ik denk ik even heel goed bewaren. Mijn eerste indruk is namelijk niet eens zo heel erg ver weg van de Karuizawa’s die ik heb gedronken, zó lekker vind ik het. Mijn gok is dat het een Kavalan Solist is en ik geef hem nu emotioneel gezien 92 punten. Ik hoop eigenlijk dat ik er keihard naast zit, misschien zelfs voor lul sta en gewoon een nieuwe batch Glenfarclas 105 in mijn glas heb ofzo waarmee ik dan meteen mijn hele kast kan vullen.
ABV richting 60% leeftijd, tsja als het de Solist is jong en actief hout, maar het kan ook 30yo zijn…
érg benieuwd!!!
PS
Ook weer een week volledig gestopt met roken en geen greintje verkouden meer, dus alles smaakt en ruikt nu beter :)
=====
=====
edwinedje
Proefmoment(en)
Zondag 25-01 - ca.20:00
Uiterlijk:
Hele mooie donkere kleur.
Blijft weer dik aan het glas hangen.
Geur:
Zware geur... Sherry(?), en Bison-Tix vechten om een plaatsje in mijn neus.
Eigenlijk wel aangenaam, maar toch minder dan de kleur.
Smaak:
Ik denk weer een hoger percentage...opnieuw tegen de 50%.
Al een paar dagen zit ik vol verwachting naar de kleur te kijken.
Wellicht heb ik daardoor mijn verwachtingen te hoog ingeschaald.
De smaak valt me tegen...te scherp, te Sherry?
Nasmaak:
Beter als je er een tijdje zit na te genieten.
In één zin: De smaak maakt de kleur niet waar... :|
Score: Voor later als ik groot ben.
=====
=====
Tomcat
Helaas het eerste sample moeten missen maar met sample 2 dan toch echt van start met mijn eerste VBT en tevens mijn eerste blinde sample!
Glas: Glencairn
Kleur: Ja deze springt eruit in de line up qua looks! Roodbruin / amber tegen het licht, maar zo op het oog mahonie of zelfs kastanjebruin
ABV: mijn interpretatie van de bellen test komt uit op 46-48%. Gelijktijdig en consistent schudden van VBT 6 sample 1 en 2 sterkt me in deze waarneming.
Neus: Ja dit is een whisky van een sherry vat (denk ik, hoop ik)! Gelijk wat trekjes van herkenning in deze. Maar we snuffelen even verder; zoet hoor. Rumrozijntjes en heel duidelijk krentjes. Een off note, van die UHU knutsellijm. Op de achtergrond cacaopoeder en wat specifieker Nesquik. Ook in de verte wat hinten van fris, wit fruit. Na 3 drupjes water vind ik die laatste niet meer terug. Het lege glas naderhand ruikt naar pure chocolade.
Smaak: Zoet! Voor mij is dit een op Oloroso vaten gerijpte whisky. Die associatie met een bekende whisky is er nog steeds overigens. Tintelend op de tong, misschien zelfs wat peperig. Dit verdwijnt na 3 drupjes water. De rumrozijntjes van de neus zijn er ook in de smaak. Krentjes en fris rood fruit. Daarnaast koekjes, van die spritsen.
Afdronk: Sterk drogend en blijft lang hangen. Zware tonen van rood fruit zoals pruimen. Wat bitter ook en ook zeer zeker weer krentjes. Als toegift helemaal aan het eind wat houtinvloeden.
Score: 87/100 door die offnote in de neus, verder zeer smakelijk
Gokken maar: Ik kan er niet omheen dat in mijn referentie kader dit verdomd veel op een Glendronach 15yo Revival lijkt. In mijn beleving was de fles die ik heb gehad en helaas leeg is, alleen niet zo donker van kleur.
=====
=====
MBC
Mijn smaak begin gelukkig wat terug te komen, maar er zit nog steeds te veel "pepersmaak" in de whiskies. Hoop dat alles volgende week weer terug bij het oude is. Deze "beginnende" whisky drinkers houden het voorlopig nog bij geur en smaak omschrijvingen en laten de "educated guesses" aan de experts over. We genieten nog steeds gewelding van deze VBT en dan met name van alle commentaren en smaak impressies van iedereen (erg leerzaam).
Uiterlijk: donkerbruin, portrood
Geur: port, kaneel, rozijnen, krenten, bruine suiker
Smaak/Afdronk: zoet, appeltaart met kaneel, gebrande suiker, rijpe pruimen
In één zin: Smaakvolle whisky met de zoete tonen van rijpe pruimen en ontspanning bij een haardvuurtje. Absoluut de lekkerste tot nu toe.
Score: 88/100
=====
=====
Dram The Man
Kleur : Donker bruin met een rode schijn
Geur : Veel fruit.
Smaak : Eerst héél zoet, vijg, rozijnen, chocolade, koffie, appelsien, ook wel hout en noten, iets 'likeurachtigs'.
Finish : Half lang, kruidig, warm en heel alcoholisch.
Mijn gok : Een Speysider (Benriach?), gerijpt op sherryvaten en gefinisht op Porto, Madeira of Marsala vaten en op cask strength (+/- 55%).
=====
=====
andre8x8
Afgaand op de kleur alleen was mijn eerste ingeving de Kavalan Solist sherry cask.
Maar de smaak is wat ik me kan herinneren te peperig voor deze Kavalan.
Geur:
Heel erg zoet, rozijnen, vijgen, pure chocolade
Smaak:
Peper en laurier bij binnenkomst wat later de rozijnen en vijgen
Afdronk:
Zeer lange zoete afdronk met weer de rozijnen en vijgen
Score:
Alcohol percentage: 46%
Leeftijd: 14yo
Schot voor de boeg:
Het zal toch niet de Millstone 1999 - PX Cask zijn ……
Maar wat het ook is, deze hoort thuis in het rijtje van de bovengenoemde toppers Kavalan en Millstone.
=====
=====
Appie
Kleur: Mahonie
Geur: Zadelzeep, Vruchtencake, droogfruit, sinaasappel.
Smaak: Gedroogd fruit, kaneel, kruiden, vruchtencake
Afdronk: Droog fruit...
ABV: Iets in de buurt van 50-52%
Erg benieuwd wat dit dan weer is, toch wel erg lekker :)
=====
=====
Kay
N: Kerststol met veel gekonfijte kersen en wat amandelspijs. Mooie donkere fruittonen als dadel, pruim, rozijn en cranberry. Verder mocca, eiken en een flinke kruidigheid: Ricola snoepjes, kerrie en eucalyptus. Ook een lichte lijmlucht.
T: Dadel, rozijn, cranberry, gekonfijte kers, mocca en peper. Op den duur wat bloedsinaasappel.
F: cranberry, rozijn, pure chocolade, nootmuskaat en eiken.
Heel mooie first fill sherry, verdient zeker een 90 wat mij betreft. Laat me denken aan GlenDronach 1993, maar ik heb nog geen tijd gehad om er eentje ter vergelijking naast te zetten. Lijm in de neus staat voor mij dan wel meestal voor Japans, al kan GlenDronach (die van Abbey bv) dat ook wel eens hebben.
=====
=====
Banzai
Neus: zware sherry op de neus, vernist hout, zeer fruitig met vooral tonen van rode bessen, rode pruimen, kersen, dadels en rozijnen. Dan wat kaneel en zoethout. Zalig weeral!!
90/100
Mond: volle, romige smaak met weer de nadruk op het rode fruit en de rozijnen, bittere chocolade, peper en kaneel. Ook wat new spirit wat me doet vermoeden dat hij nog vrij jong is.
89/100
Finish: vrij lange finish met wat zilt op de tong, zoethout en kruiden.
89/100
Conclusie: weer een uitstekende malt. Als dit zo verder gaat wordt deze VBT-editie een topper! De zilte tong op de finish doet me vermoeden dat dit een Springbank is maar langs de andere kant heb ik niet de indruk dat dit een oude whisky is. Daarom gok ik op een Kavalan of een jonge Tamdhu van ongeveer 10 jaar op een erg actief sherryvat. Ik vermoed een ABV van rond de 55%.
Eindscore: 89/100
=====
=====
I_SPEY
Uiterlijk: Een practige, volle en donkerbruine whisky.
Neus: Zoet, zoet, zoet! Dan ruik ik o.a. banaan, nectarine, abrikoos, rozijnen en marmelade(met z'n vele smaken), héél veel marmelade met een beetje hout op de achtergrond! Prachtige rijke neus!
Smaak/afdronk: Mooie zachte, whisky(inmiddels aangelengd met twee/drie druppeltjes water), weer de nectarines (met perzik en pruimedanten), heerlijke gember (zoet), vanille, ietsies peperig én kruidig, licht bittere chocolade, honing! Ja, dit is een whisky waarover je kunt blijven schrijven. Er zitten in deze whisky, denk ik, zo tussen de 10 en 15 smaken!
Afdronk: LANG en VOL in de MOND. Onveranderd mooi en ontzettend aantrekkelijk. Je zou hier een kompleet boek over kunnen schrijven!
PS. Zonder de waterdruppeltjes is deze whisky té scherp! Met............ontieglijk lekker!
Helemaal mijn smaak!
Punten: 90/100
PPS. Het gaat er bij mij niet om, om de whisky te raden; wel om te ontdekken wat hij voor bijzondere smaken te bieden heeft!
=====
Ik was je vergeten, Nederland-paraat! Bij dezen alsnog erbij:
=====
Nederland-paraat
Uiterlijk: Laten we het maar op erg rood houden
Neus: Een behoorlijke sherry geur met daarnaast wat fruittonen
Smaak: BOM, een dikke cask strength, al was dit niet de eerste whisky van de avond, hij maakte zich goed kenbaar. De verdoofde smaakpupillen proefte nog wat jam en gestoofde appeltjes met kaneel.
Nasmaak: Het lijkt wel alsof je een slok ranja consentraat door je keelgat laat gaan, maar wel erg prettig aangezien ranja te vaak te ver verdunt word. Verder nog wat rubber, tomaat en een vleugje hout.
Opmerking: Wellicht het meest besproken sampeltje, een aantal dingen staan wat mij betreft vast: jong, sherry cask (Oloroso?). Nu heb ik de laatste tijd wel het een en ander voorbij zien komen (Glenrothes 6 yo), ik zou me niet verbazen als hiermee het sampletje is afgevuld. Maar weer een geslaagde ronde :goedgedaan
=====
Wordcloud met de termen die minstens 4 keer voorkwamen in bovenstaande notes:
Kavalan Solist Sherry
cask# S060904016
57.8% - 8yo
Op whiskybase
De destilleerdatum zit in de eerste 6 cijfers (in dit geval 4 september 2006, het 16e vat die dag). Ja, dat betekent dat hij op dezelfde dag is gedestilleerd als het winnende vat van de Malt Maniacs Awards 2014, het succesvollere íets jongere broertje (dit vat was #16 van de dag, het MM vat #31 ;)).
Bij allerlei shops is hij vrij zeker nog verkrijgbaar, ik zou van tevoren even mailen als je zeker wil weten dat het dit specifieke vat is, want ze gaan vrij snel. Wij hebben hem half december gehaald bij whiskysite, maar daar is dit specifieke vat inmiddels uitverkocht.
Tasting notes (bloggers)
Het exacte vat is nog nergens gereviewed, dit is de enige reviewer die er melding van maakt in zijn review van vat# S060904027:
WhiskyBloke
Nose: Oh! This is great, a huge sherry blast with notes of soaked raisins, expensive balsamico, quality Pedro Ximenez sherry vinegar, sesame oil, cloves and gingerbread house. Weirdly even some notes of rich red wine and port. Fresh and definitely inviting.
Palate: Matches the nose quite perfectly. Fairly sweet on arrival, dried spices follow quickly; cinnamon and cloves at the front. Just a hint of wild strawberry (normally found in wine cask treated drams)!? Burnt sugar, sesame oil which is quite loud here, 80% dark chocolate & dried figs. This is so well balanced that you have to be careful with H2O - water brings out sweetness with some salmiac (salty liquorice) notes, but however I prefer this one neat. Mouth-coating, deep and hugely complex.
Finish: Espresso, orange zest flavored dark chocolate, liquorice, strong acacia honey. Sticks to your tonque for ages.
A very classic and delicious sherry bottling. I tasted quite recently a wee dram from its sister cask (#S060904016) and found it a little bit sweeter than its sibling, otherwise there were no major differences, the quality is distinctly high in both casks.
Dan maar een paar reviews van andere Solist Sherry bottelingen:
Whiskyfun over cask #S060703018 (+- 4yo)
This baby won very high silver at the MM Awards 2010. Colour: coffee. Nose: well, this is simply some very classy, heavily sherried malt that could be anywhere between 15 and 30 years of age. Dates, prunes, figs and raspberry jelly plus milk chocolate and only the slightest touches of old balsamic vinegar. A little tar as well. With water: quite superb. A controlled mustiness comes through as well as earthy notes. Surprisingly complex. How old is this, again? Mouth (neat): a rich, creamy yet very lively attack on mulled wine, strawberry jam (litres), blackcurrants and raisins. Goes on more on bitter chocolate and cloves as well as quite some cinnamon. Resembles some Alsatian (or German) Christmas cake – well call that Beerawecka. With water: pepper and ginger come through, together with more fresh fruits. Ripe mangos? Finish: long, clean yet very rich, with the spices coming more to the front. Comments: frankly, this is brilliant. I had it at 88 but I’ll add two more points. Wondering whether the Scots shouldn’t ship their full sherry casks to Taiwan for quicker ageing ;-). SGP:751 - 90 points
WhiskyNotes over cask #S060821045 (+-6yo)
Nose: an intense sherry nose which starts exclusively on polished oak, with hints of turpentine / oil paint varnish and eucalyptus. Really elegant. After a while these notes disappear and it grows wider, with lots of raisins and cherry jam. Redcurrants, plum juice and mirabelles. Cassis. Very fruity although the polished oak remains present, and brings some cinnamon and walnut skins. Mouth: again very intense. Balsamic notes alongside strawberries, black cherries and rum and raisins. Bananas flambéed. Prunes and blackberries. Big spices (cloves, ginger, cardamom, cinnamon bark) up to the point where it becomes velvety and rather tannic (although I’ve had worse from Kavalan in this respect). Dark chocolate, coffee and whiffs of menthol. Finish: long, dry, oaky, with bitter chocolate and herbs.
A sherry powerhouse, very dense and highly influenced by the wood. Impressive for a 6 year-old, I guess most of the quality is achieved by selecting an excellent cask. The dry palate made me hesitate to go up to 90 points, but the nose is just too good. Around € 150.
Score: 90/100
Proefnotities Sample #2
=====
Harrie
Kleur: duidelijk een sherrybom. Je denkt direct aan een van de A’Bunadhs, Glendronachs SC vintages of de Glenfarclas 105. Of bijv. de recente jonge Adelphi-botelingen van Glenrothes.
Geur: opnieuw sherry. Ook de zoetigheid die haast neigt naar een rye of een rum. Er komt nog een klein vleugje koffie voorbij in de geur. Ook een beetje een lijmgeur die ik wel eens bij een Japanse whisky heb geroken.
Het alcoholpercentage is hoog, erg veel prikkels in de neus. Hoog in de 50%? Rond de 60%?
Smaak: In de smaak verdwijnt de lijm, maar voor de rest gelijk aan de kleur en de geur: heeft duidelijk op een sherryvat gelegen, first fill wellicht? In de afdronk komen ook de smaken van de mij bekende jonge sherrybommen terug (Glenrothes Adelphi, A’Bunadh o.i.d.) dus het zou mij niet verbazen als dit niet een erg oude (Speyside)whisky is, jonger dan 10 jaar..?
Wel een prima whisky, trouwens. Een jaartje geleden had ik hem erg hoog gescoord, maar ben een beetje uitgekeken op dergelijke zware gesherry’de whiskies.
=====
=====
Tomh
Deze heb ik direct achter sample 1 aan gedronken.
Kleur: tsja, daar kun je niet omheen. Voor mijn gevoel heb ik ze nog niet heel vaak zó donker gezien.
Geur: lijm! (Dit neemt naar mate het glas langer staat wel meer af). Sherry, rood fruit (Meer richting gedroogd fruit), kruidig (kruidnagel, kaneel) oud hout (als in een kerk).
Smaak: vol, de kruiden uit de nose, helaas ook het lijmachtige. Pure chocolade
Afdronk: lang, vol, kruidig, prikkelend, rode wijn/port
Ter vergelijking een Glenfarclas 105 erbij gepakt. Alcoholpercentage verschilt volgens mij niet veel, kleur iets lichter (tov sample 2), waarbij het sample een veel voller/uitgesproken karakter heeft, maar minder 'kersensmaak'.
Gokjes:
Alcoholpercentage: 57,5%
Vattype: oloroso sherry cask (laat ik eens gek doen:) met een finish in een wijn/port vat
Leeftijd: 21 jaar
Destilleerderij: Glendronach
Ik vind dit een interessante whisky, erg vol van smaak jammer van die lijm die ik blijf ruiken en ook denk te proeven. Als dat er niet in zat zou mijn score zeker hoger zijn.
Score: 87
=====
=====
WhiskyclubSpakenburg
neus: rozen, glühwein, zoet snoep, bourbon, iets mais, polish - velpon, sinaasappel, kirsch, appeltaart, honing en later romige advocaat
smaak: wijn - glühwein, iets rook - woodsmoke, woody, sinaasappel en aardbeien
finish: chocolate, kersen en fudge
Score 90/100
Kavalan Solist Sherry!
Ode aan de whisky uit Taiwan! Tot voor kort wilde deze jongen weinig weten van 'buitenlandse' (lees: niet-Schotse) whisky. Maar Kavalan staat sinds kort met stip in mijn persoonlijk top 5 :goedgedaan
=====
=====
gerritbakker57
Ik heb mij maar eens gewaagd aan batch 2. Wat een geweldige mooie whisky en een mooie kleur. Vind deze wel moeilijk dus ik hoop niet dat je na mijn analyse aan het zuurstof hoeft :)
Neus; sherry, pruimen en wit fruit, vanille en rum
smaak; toffee, kaneel koekjes of cake en vanilla maar ook port
nadronk; lang en kruidig
erg mooie whisky, misschien een aberlour a'bunadh?????
=====
=====
Roland...
Uiterlijk: mahonie
Geur: tabak bladeren, hout tonen, espresso en basterd suiker
Smaak: gebrande basterd suiker, hout, kruidig en zoet fruit
Afdronk: middel lang met zoete hout tonen, kruiden, espresso en in de verte toffee
In één zin: dit is géén whisky maar 'n lekkere, pittige, zoete en kruidige bruine rum, 43% á 46%, uit het Caribisch gebied of Zuid Amerika. (als dit wel whisky is dan .... :shock: :domdom )
Score: 84, dit lijkt me 'n lekker drankje wanneer de temperatuur weer boven de 25 klimt...
=====
=====
turfsmurf
Geur: Allereerst een lijmige lucht (velpon). Dat belooft doorgaans veel goeds. Vervolgens kersen, zwarte bessen. Iets kruidigs als rozemarijn, menthol (dropmentos), wierook. Gepoetst antiek. Dit lijkt wel behoorlijk Japans.
Smaak: Zoet en intens pittig. Een bittertje aan de zijkanten van mijn tong. Bruine suiker. Best heftig zo, even wat water proberen. Twee theelepeltjes water zijn geen probleem. De scherpe kant is er af en hij wordt er iets droger en bitterder van, maar dat is geen probleem. Ook in de smaak komt de antiekwinkel weer langs.
Afdronk: Best wel lang. Het bittertje wordt weer zoet. Smaakt best wel naar drop, specifieker Potter's keeldropjes.
Cijfer: 89.
Opmerkingen: Een mooie, zwavelloze, lekker kruidige sherrybom. Glendronach zou voor de hand liggen, maar ik mis wat ronde fruitigheid hiervoor. De velpon in de geur is voor mij een hint dat dit wel eens een wat oudere zou kunnen zijn. Ik moet aan Blair Athol denken, daar is vorig jaar een hele rits van uitgekomen.
-- roept u maar --
Distillery: Blair Athol
Vatsoort: Pisang Ambon. ... Duh, sherry natuurlijk. Vast first-fill.
Percentage: 59%
Leeftijd: 25
=====
=====
Willem vd K
Kleur: zeer donker mahonie
Neus: wauw! Wat het ook is, het is veel van dat. Hobbylijm, gedroogde pruimen, basterdsuiker, amaretto, amandelspijs. Na verloop van tijd komt er ook een zuurtje bij, zoals balsamico azijn. Cola snoepjes?? Wtf. Met wat water en tijd komen er wat oudere geuren voorbij: meubelwas, leer en tabak. Zo'n oude chesterfield bank!
Mond: Zoete, fruitige start. Amaretto en biscuitjes. Gaat daarna richting kruidig: kaneel, vanille, kruidnagel. Behoorlijk drogend in de mond; veel tannines. Mooie balans!
In tegenstelling tot sample 1 ligt dit dus totaal niet in m'n straatje. Alhoewel ik het erg lekker vindt! Absoluut een prachtige balans en geen off-note te ontdekken. 89/100
Gok: moet natuurlijk wel een Speysider zijn. Ik denk een vatting van PX en Oloroso sherry butts. ABV 48-52%. Voor zover ik het kan inschatten is hij vrij oud, ik zou zeggen 21+. Maar wel een recente botteling want de stijl is niet bepaald "old school" (ik mis de motorolie en oude garage, etc). Ik zou m'n geld verdelen over Glendronach en Linkwood. Maar m'n gevoel zegt dat ik er ver naast zou kunnen zitten. Niet Schots? Kavalan?! Nee het is Glenfarclas! Aaaargh!!
=====
=====
jonker8011
De neus bevestigt wat het oog al dacht, een sherry bom, met de geur van stroop en rood fruit.
De smaak is zeer extreem, het enige wat in de buurt komt zijn oudere A'bunadhs of Glendronach CS, maar dan is dit nog steeds zwaarder. Stroop, sherry en chocolade domineren, met een achtergrond van bessen en zelfs wat drop.
De finish laat de zachtere sherry smaken achter. Rood fruit en noten.
Ik denk dat het een CS Benrinnes moet zijn, dat is de enige distiller die ik ooit eerder dergelijke extreme sherry whisky heb zien verkopen. Alhoewel over de top, vind ik het ge-weldig, blijf een sucker voor sherried CS whisky.
Score 95/100
=====
=====
BWhisky
Referentiedram : /
C: Koffie/Zeer donker.
N: Kavalan Solist. Uiteraard al verraden door het kleur en de recente overwinning bij de MM awards maar ook zonder die hints is dit overduidelijk een Kavalan Solist. Diepe volle sherry, okkernoten, houtig en licht gebrand maar ook zeer veel fruit, rood en zwart fruit ingekookt en een scheut alcohol bij. Zoiets.
T: Licht zure aanzet bij eerste slok. Zeer hoog in alcohol uiteraard. Normaliter weiger ik water bij een zwaar gesherriede whisky te doen maar hier kan het misschien wel helpen. Gebrand zwart fruit nu. Met water: zachter, meer fruit, zijdezacht, veel sherry en fruit. Jup , dit is eentje die wat water aankan. De neus wint voorlopig wel van de smaak maar ik geef hem bij de onthulling nog een tweede kans.
F: Houtig, gebrand, licht drogend.
Conclusie: Jup, ik lust dit graag. Niet voor elke dag want het is wel keihard ‘in your face’ maar hier komt vroeg of laat een flesje van in huis. Het mag dan een sapje zijn van amper 5 jaar oud, het is kwaliteit en daar betaal ik graag voor. 88pts.
Gok: Dit is een Kavalan Solist. Ben wel benieuwd naar het batchnummer. Ik heb twee verschillende batches geproefd en ik vond de s060703031 iets beter dan de s060821040. Ik kan nu niet vergelijken, de kwaliteit ligt in ieder geval dicht bij elkaar maar ik hoed me toch voor batchvariaties. Ik vind deze (puur in herinnering) iets minder fruitig en iets meer ‘gebrand’ op smaak.
=====
=====
-Roy-
Kleur: indrukwekkend, daar zit vast veel caramel in :P
Geur: scherp en vies, maar als hij even staat komt er een behoorlijke houtlucht naar boven; zo houtig dat ik gok op een 'first fill' (en misschien verklaart dat wel weer de kleur). De scherpe geur doet een flink alcoholpercentage vermoeden.
Smaak: hola, daar moet een klets water in! Er zit inderdaad flink wat alcohol in. Als er nog zo veel alcohol in zit, moet het wel bijna een erg actief vat zijn geweest, want heel oud kan de whisky dan volgens mij niet zijn. De alcohol overheerst zo'n beetje alle smaken, ook met water er bij. Het enige wat een beetje blijft hangen is hout. Later nog eens proberen met nog meer water.
Afdronk: juist: hout, ik kan alleen niet zo goed plaatsen wat voor. De smaak blijft lang hangen. Na een tijdje lijkt de smaak richting sherry te gaan.
=====
=====
Buddy
kleur: donker caramel,
Reuk: koffie likeur, bonbon vulling, thee, caramel, basilicum azijn,
Smaak: wat is dat goor. zurig, carbeleum, sigaren as, je moet wel heel dronken zijn om dit te drinken
nasmaak, waar is het bier... oud hout sherp
Punten: mag minder dan nul ook?
=====
=====
daytona955
Kleur: te bruin onnatuurlijk
Reuk: niet uitnodigend
Smaak: wat is dit goor, bah, als dit mijn eerste whisky was geweest was ik direct genezen :Cry . Dit is echt troep, wie die heeft gemaakt die moet gewoon opstaande ontslagen worden, hier is iemand echt de mis in gegaan. Klein sampletje geproefd, met de intentie om later nog een keer te proeven... na ik krijg het echt niet over mijn hart om die nog een keer te proeven. Mijn sample flesje zit nog 3/4 vol, en zal zo vol blijven tot dat er iemand op bezoek die ik liever niet meer zie.
met de kennis van nu krijgt sample 1 110 punten en deze -10 punten. bah mijn haren gaan nog recht opstaan als ik er aan terug denk.
Bah bah bah
=====
=====
defeatless
Neus: NEE! :bigsmile :cool: . Zal het dan toch een TUN zijn? Dat lijkt me haast onmogelijk. In eerste instantie ruik je lijm, maar dat gaat snel over. Oud leer, rode wijn, blauwe bessen, hint van sherry, caramel en de geur van een zakje drop dat je net openmaakt.
Smaak: Rood fruit. sherry, duidelijk cask strength, maar dat zit de smaak niet in de weg! Verder chocolade en bitterkoekjespudding.
Body: heerlijk vol en rond. Duidelijk wat olieachtig, wat zeker in de combinatie met mijn cask strength vermoeden duidt op non-chillfiltering.
Finish: lang (plus 5 minuten), het rode fruit komt telkens terug. Vanilleroomijs, en caramelsaus. Oude leren chesterfield stoelen.
Overal: Heerlijke whisky. Duidelijk een topper en wat mij betreft een 90.
Ruwe gok: Aberlour A'bunadh en (schot voor de boeg) dan batch #48
=====
=====
Peter87
Neus: meteen na het inschenken beetje (rode) wijn die snel vervaagt, duidelijk sherry, heerlijk zoet, marsepein, stroop, wat gedroogd fruit, echt in mijn straatje
smaak: Sherry, Kruiden, gedroogd fruit,
Afdronk: rozijnen, gedroogde pruimen, beetje kruidig
ik denk rond 55% abv. gerijpt op sherry vaten.
Als hij opdroogt laat hij witte resten achter in het glas
ik heb ooit een kavalan solist gedronken die hier erg op leek.
Die vond ik heel lekker en deze dus ook.
Score: 90
=====
=====
henri
na 0,5cl tot 1,0 cl denk ik ( en dat is veradelijk ) het wel te weten.
dit heeft iets kruidigs maar ook in de mond iets heel drogends, diep roodfruittonen met een dikke bitter er in
rozijnen en gember, maar nog veel meer wat ik kan gaan benoemen maar niet eens aan ga beginnen
in kleur, geur en smaak ( en lang niet volledig ) komt dit in delen overeen meteen eerdere longmorn die ik op heb van van wees op CS. nu is degene die ik ken wel de eerste uitgave en zou dit de zoveelste in de rij kunnen zijn, maar er zit herkenbaarheid in, dus laat ik het daar dan ook maar op houden.
is alleen maar mooi, want dat zorgt dat ik nog een dikke 4cl over heb.
degene die ik heb is zeker beter, maar de sample zal ik alsnog een 88 geven.
ik vermoed dat veel mensen aan een glendronach zullen denken, maar ik vermoed zelf toch longmorn
het zal dus tussen 56-58% liggen en tussen 17-19 jaar oud en uiteraard dus een sherrybutt.
maarja het blijft een gok, want ook al zou het waar zijn wat ik zeg, dan nog wijkt de latere butt heel erg af met waarmee ik mijn gok refereer. was het alleen al in mijn score al, die met 88 een dikke 2 punten lager ligt dan mijn referentieflesje met 90 puntjes ;)
edit: nee, deze is wel veel bitterder en drogender, de notitie blijft staan zoals ie staat, maar ik durf niet 100% voor de longmorn te gaan. het kan net zo goed een kavalan zijn, maar dan niet 1 van de beste batches, ik ga zelfs voor 87 ipv van de eerder genoemde 88, wel heel diep en lang van nasmaak. ik houd het dus voor de vorm op longmorn, maar als het kavalan is ben ik niet verrast :)
nog een sidenote:
dit had ook zomaar een glenrothes kunnen zijn van cadenhead of adelphi,
vooral ook vanwege het bittertje
de kleur is voor mij de hetgeen waarom ik toch tot longmorn heb besloten, zo donker zie je ze vaker
=====
=====
whiksy
Bellentest: +/- 50%. Na proeven denk ik toch wat lager, 45%.
Kleur: pruimensap
Neus: Bourbon. Eikenhout, caramel, popcorn met caramel, suikerspin.
Smaak: Zacht, zoet, zwarte drop... en erg lekker.
Afdronk: erg zoet, beetje plakkerig. Bijna een rum.
Commentaar: Man, doe mij nog een biefstukje van de barbecue en vul m'n glas nog eens. Heerlijke bourbon, alleen de afdronk is misschien wat te likeurzoet voor mij.
Ik ben totaal niet thuis in de bourbons, en ga een gok wagen op basis van de kleur. In Ian Buxton's eerste 101-boek kies ik dan tussen de Sazerac Rye en de Wild Turkey Rare Breed... Ik gok de laatste.
=====
=====
Otje
Wow,
Wat een fantastische first fill sherry CS is dit zeg.
Wat een neus! Kersen, oud eiken, caramel, bessen, kandij, aardbeien, boter en creme brulee.
Donker fruit in de smaak. Lekker lange finish.
Prachtige whisky. Zeker 91pnt in mijn boekje. Wilde gok: Een Longmorn van Wees?
Dank!
=====
=====
Zeddicus
Uiterlijk: Donker Mahoniebruin, mooie dikke tranen
Geur: Rozijnen, chocolade, caramel, toffee,tabak. Lekker zoet
Smaak: Zoet, scherry, Pure chocolade, pepertje
Afdronk: Lang, zoet, iets van tabak maar geen hinderlijke peperige tonen
Score: 84
Beoordeling: Heerlijk, hieraan blijf ik ruiken. Redelijk op sterkte volgens mij. Wel zoetig dat overheerst persoonlijk vind ik dat niet erg. Gokje: Aberlour 15 jaar
=====
=====
JayDie
Glas: Libbey tasting glass
Referentie: Glenmorangie "The Original" 10yo
Abv: 46%-50%, plakt aan het glas, wat grotere bellen, blijven even.
Kleur: erg donker bruin-rood
N: Sherry!!! Zoete tabak, hout (ceder), doet me aan sigaren denken, licoreus, vanille, rozijnen, ik denk aan een vrucht maar kom niet op de naam (edit: dadels!)
T: dacht eerst ca 46% abv, maar is vast hoger. Bittertje, sherry, zoet. Wrang.
A: zoete rozijnen, blijft smaken, sigarenkistjes (ceder), klein bittertje laat in de afdronk zoals pure chocolade blijft hangen. Stats me niet helemaal aan...
Comment: m'n Glenmorangie ruikt nu nóg fruitiger en naar boter/boterbabbelaars... Wat het is... Glenfarclas, Glendronach... Dalmore schiet me ook binnen door sigarenkistjes. Mag wat water hebben.
=====
=====
Ter veld
Kleur: treacle 2.0 (stroop)
Neus: zoet als in bastard suiker
Smaak: zacht met bittere senturen
Finish: lange warme afdronk
commentaar: mooie whisky met complexe smaken die ik nog laaaaannngggg niet allemaal kan onderscheiden
=====
=====
Mermur
Geur: typische sherry-geur, zoutzoet, cola, stroop
Smaak:
Arrival: donker zoetzuur (teriyaki), stroop
Development: sherry, cola, maggiplant, pittige kruiden (chilipeper), een vleug munt
Finish: hout (niet heel dominant), salmiak, een bittere toon (teer, koolstof)
ABV: vrij hoog, boven 50%
Gok: een cask strength GlenDronach?
Oordeel: Ik houd van sherrybommen, maar deze was misschien iets te explosief.
=====
=====
Ruud
Zo, dat is pas sherry. PX denk ik?
In de geur ook rum-rozijnen en tulband (christmaspudding is dat toch?).
De smaak vooral weer de sherry en rozijnen. Afdronk is korter dan de neus doet verwachten. Beetje droog ook, het droge blijft langer hangen dan het zoete.
De alcohol verwacht ik op (tenminste) 50% en een leeftijd van een jaar of 18/21
Waar is deze te bestellen? Daar zou ik wel raad mee weten.
=====
=====
johan brugge
Neus: Ja man, als dat geen first fill sherry is dan weet ik het ook niet meer. Fantastische kleur overigens. Wat een overload aan sherry! Veel rozijnen in de neus, pruimen, een beetje hout ook. Heel lekker, maar een beetje eentonig voor mij. Met water: hetzelfde.
Smaak: idem dito als in de neus. Hij zit volgens mij weer niet al te hoog in de alcohol. Ik schat zo'n 48 à 50 %. Met water: geen verandering.
Afdronk: Lang, heel lang zelfs en lichtjes drogend. Prikkelend op de tong.
Een beroemde Belgische politicus zei ooit eens: "Trop is te veel". Voilà, bij deze krijgt hij nog gelijk ook. Not my cup of tea. Ik gok op de één of andere Glendronach.
=====
=====
thijs100
Neus: Extreme sherry. Kersen, koffiebonen, pure chocolade en gedroogd rood fruit. Ook verroest metaal. Behoorlijk kruidig met flink wat zwarte peper. Ook sojasaus. Een erg rauwe whisky. Met water wordt de neus meer als een zoete siroop.
Smaak: Meer koffie en pure chocola. Extreme smaken, super geconcentreerd. Nu een stuk minder fruit trouwens. Wel zwaarder gekruid met kruidnagels, komijn en weer zwarte peper. Ook iets metaligs.
Finish: Kruidig, rauw en een beetje droog.
Rating: 85
Superheftig spul dit. Ik heb mijn whiskies vaak liever iets subtieler en niet zo in your face. Wel lekker hoor, maar iets te overdreven misschien.
Gokje: Kavalan Solist Sherry Cask
=====
=====
Emalt
Neus;
Oloroso Sherry, mooi fris/zurig rood gedroogd fruit, tabak, leer, sigarenkistje, menthol, en vrij kruidig á la natterman/Jägermeister. Erg clean, geen rubber/zwavel.
Smaak;
Weer dat mooie frisse zure rode fruit uit de neus, drogende sherry, donkere chocolade, leer, kruidnagel, menthol, mooie (europeesche) houtinvloed (tannine/bitter) als ruggengraat.
Afdronk;
Lang, leer, donkere chocolade, behoorlijk drogend, tannine wordt wat overheersend maar blijft net binnen de perken.
Overall;
Heel mooie uitgebalanceerde, maar niet complexe, zwaar sherried dram. Echt ouderwetse kwaliteit, mooi! Ik gok Oloroso sherry, ik proef er niets zoets in. Het distillery karakter is ondergesneeuwd maar de spirit lijkt lichter dan Glendronach. Die is het dus niet. Ik gok op een single cask van Kavalan, ong. 5 jaar, alcoholpercentage 57,8%.
Heerlijk, zeker in combinatie met een Spaans hammetje. Niet complex genoeg voor 90, dus 88 pts.
Ik denk dat ik wel spot on ben :P
=====
=====
Soundwave
op het oog: wordt er een spelletje met ons gespeeld? Is dit Cú Dhub ;) of juist meer richting niveau Kavalan Solist, Yamazaki Sherry Cask of Karuizawa? Met zo’n VBT schiet je meteen in een defensieve modus en ben je op je hoede, maar ok, daar gaan we dan.
Neus: Kaneel, kaneel en nog eens kaneel. Gevolgd door gebrande suiker/caramel, toffee, rozijnen en sandelhout en enorm veel eiken. Kruidnagel, dadels, koffie en drop. Heeft ondanks het sherrygehalte ook veel kenmerken van premium bourbon’s zoals George T. Stagg of William Larue Weller. Of ga ik nu zo blind uit van sherry dat ik vergeet dat het ook gewoon en bourbon kan zijn die lang genoeg op de juiste vaten heeft gelegen? Overigens heb ik ook geweldige rum gedronken die je hier naast zou kunnen zetten.
Smaak: BOOMMM, deze gaat qua ABV ook keihard richting of misschien zelfs over de 60% volgens mij. Onmiddellijk mondverwarmende en om speeksel schreeuwende explosie. Dit vind ik echt te gek!
Ik heb slechts 1 slokje genomen, maar de rest ga ik denk ik even heel goed bewaren. Mijn eerste indruk is namelijk niet eens zo heel erg ver weg van de Karuizawa’s die ik heb gedronken, zó lekker vind ik het. Mijn gok is dat het een Kavalan Solist is en ik geef hem nu emotioneel gezien 92 punten. Ik hoop eigenlijk dat ik er keihard naast zit, misschien zelfs voor lul sta en gewoon een nieuwe batch Glenfarclas 105 in mijn glas heb ofzo waarmee ik dan meteen mijn hele kast kan vullen.
ABV richting 60% leeftijd, tsja als het de Solist is jong en actief hout, maar het kan ook 30yo zijn…
érg benieuwd!!!
PS
Ook weer een week volledig gestopt met roken en geen greintje verkouden meer, dus alles smaakt en ruikt nu beter :)
=====
=====
edwinedje
Proefmoment(en)
Zondag 25-01 - ca.20:00
Uiterlijk:
Hele mooie donkere kleur.
Blijft weer dik aan het glas hangen.
Geur:
Zware geur... Sherry(?), en Bison-Tix vechten om een plaatsje in mijn neus.
Eigenlijk wel aangenaam, maar toch minder dan de kleur.
Smaak:
Ik denk weer een hoger percentage...opnieuw tegen de 50%.
Al een paar dagen zit ik vol verwachting naar de kleur te kijken.
Wellicht heb ik daardoor mijn verwachtingen te hoog ingeschaald.
De smaak valt me tegen...te scherp, te Sherry?
Nasmaak:
Beter als je er een tijdje zit na te genieten.
In één zin: De smaak maakt de kleur niet waar... :|
Score: Voor later als ik groot ben.
=====
=====
Tomcat
Helaas het eerste sample moeten missen maar met sample 2 dan toch echt van start met mijn eerste VBT en tevens mijn eerste blinde sample!
Glas: Glencairn
Kleur: Ja deze springt eruit in de line up qua looks! Roodbruin / amber tegen het licht, maar zo op het oog mahonie of zelfs kastanjebruin
ABV: mijn interpretatie van de bellen test komt uit op 46-48%. Gelijktijdig en consistent schudden van VBT 6 sample 1 en 2 sterkt me in deze waarneming.
Neus: Ja dit is een whisky van een sherry vat (denk ik, hoop ik)! Gelijk wat trekjes van herkenning in deze. Maar we snuffelen even verder; zoet hoor. Rumrozijntjes en heel duidelijk krentjes. Een off note, van die UHU knutsellijm. Op de achtergrond cacaopoeder en wat specifieker Nesquik. Ook in de verte wat hinten van fris, wit fruit. Na 3 drupjes water vind ik die laatste niet meer terug. Het lege glas naderhand ruikt naar pure chocolade.
Smaak: Zoet! Voor mij is dit een op Oloroso vaten gerijpte whisky. Die associatie met een bekende whisky is er nog steeds overigens. Tintelend op de tong, misschien zelfs wat peperig. Dit verdwijnt na 3 drupjes water. De rumrozijntjes van de neus zijn er ook in de smaak. Krentjes en fris rood fruit. Daarnaast koekjes, van die spritsen.
Afdronk: Sterk drogend en blijft lang hangen. Zware tonen van rood fruit zoals pruimen. Wat bitter ook en ook zeer zeker weer krentjes. Als toegift helemaal aan het eind wat houtinvloeden.
Score: 87/100 door die offnote in de neus, verder zeer smakelijk
Gokken maar: Ik kan er niet omheen dat in mijn referentie kader dit verdomd veel op een Glendronach 15yo Revival lijkt. In mijn beleving was de fles die ik heb gehad en helaas leeg is, alleen niet zo donker van kleur.
=====
=====
MBC
Mijn smaak begin gelukkig wat terug te komen, maar er zit nog steeds te veel "pepersmaak" in de whiskies. Hoop dat alles volgende week weer terug bij het oude is. Deze "beginnende" whisky drinkers houden het voorlopig nog bij geur en smaak omschrijvingen en laten de "educated guesses" aan de experts over. We genieten nog steeds gewelding van deze VBT en dan met name van alle commentaren en smaak impressies van iedereen (erg leerzaam).
Uiterlijk: donkerbruin, portrood
Geur: port, kaneel, rozijnen, krenten, bruine suiker
Smaak/Afdronk: zoet, appeltaart met kaneel, gebrande suiker, rijpe pruimen
In één zin: Smaakvolle whisky met de zoete tonen van rijpe pruimen en ontspanning bij een haardvuurtje. Absoluut de lekkerste tot nu toe.
Score: 88/100
=====
=====
Dram The Man
Kleur : Donker bruin met een rode schijn
Geur : Veel fruit.
Smaak : Eerst héél zoet, vijg, rozijnen, chocolade, koffie, appelsien, ook wel hout en noten, iets 'likeurachtigs'.
Finish : Half lang, kruidig, warm en heel alcoholisch.
Mijn gok : Een Speysider (Benriach?), gerijpt op sherryvaten en gefinisht op Porto, Madeira of Marsala vaten en op cask strength (+/- 55%).
=====
=====
andre8x8
Afgaand op de kleur alleen was mijn eerste ingeving de Kavalan Solist sherry cask.
Maar de smaak is wat ik me kan herinneren te peperig voor deze Kavalan.
Geur:
Heel erg zoet, rozijnen, vijgen, pure chocolade
Smaak:
Peper en laurier bij binnenkomst wat later de rozijnen en vijgen
Afdronk:
Zeer lange zoete afdronk met weer de rozijnen en vijgen
Score:
Alcohol percentage: 46%
Leeftijd: 14yo
Schot voor de boeg:
Het zal toch niet de Millstone 1999 - PX Cask zijn ……
Maar wat het ook is, deze hoort thuis in het rijtje van de bovengenoemde toppers Kavalan en Millstone.
=====
=====
Appie
Kleur: Mahonie
Geur: Zadelzeep, Vruchtencake, droogfruit, sinaasappel.
Smaak: Gedroogd fruit, kaneel, kruiden, vruchtencake
Afdronk: Droog fruit...
ABV: Iets in de buurt van 50-52%
Erg benieuwd wat dit dan weer is, toch wel erg lekker :)
=====
=====
Kay
N: Kerststol met veel gekonfijte kersen en wat amandelspijs. Mooie donkere fruittonen als dadel, pruim, rozijn en cranberry. Verder mocca, eiken en een flinke kruidigheid: Ricola snoepjes, kerrie en eucalyptus. Ook een lichte lijmlucht.
T: Dadel, rozijn, cranberry, gekonfijte kers, mocca en peper. Op den duur wat bloedsinaasappel.
F: cranberry, rozijn, pure chocolade, nootmuskaat en eiken.
Heel mooie first fill sherry, verdient zeker een 90 wat mij betreft. Laat me denken aan GlenDronach 1993, maar ik heb nog geen tijd gehad om er eentje ter vergelijking naast te zetten. Lijm in de neus staat voor mij dan wel meestal voor Japans, al kan GlenDronach (die van Abbey bv) dat ook wel eens hebben.
=====
=====
Banzai
Neus: zware sherry op de neus, vernist hout, zeer fruitig met vooral tonen van rode bessen, rode pruimen, kersen, dadels en rozijnen. Dan wat kaneel en zoethout. Zalig weeral!!
90/100
Mond: volle, romige smaak met weer de nadruk op het rode fruit en de rozijnen, bittere chocolade, peper en kaneel. Ook wat new spirit wat me doet vermoeden dat hij nog vrij jong is.
89/100
Finish: vrij lange finish met wat zilt op de tong, zoethout en kruiden.
89/100
Conclusie: weer een uitstekende malt. Als dit zo verder gaat wordt deze VBT-editie een topper! De zilte tong op de finish doet me vermoeden dat dit een Springbank is maar langs de andere kant heb ik niet de indruk dat dit een oude whisky is. Daarom gok ik op een Kavalan of een jonge Tamdhu van ongeveer 10 jaar op een erg actief sherryvat. Ik vermoed een ABV van rond de 55%.
Eindscore: 89/100
=====
=====
I_SPEY
Uiterlijk: Een practige, volle en donkerbruine whisky.
Neus: Zoet, zoet, zoet! Dan ruik ik o.a. banaan, nectarine, abrikoos, rozijnen en marmelade(met z'n vele smaken), héél veel marmelade met een beetje hout op de achtergrond! Prachtige rijke neus!
Smaak/afdronk: Mooie zachte, whisky(inmiddels aangelengd met twee/drie druppeltjes water), weer de nectarines (met perzik en pruimedanten), heerlijke gember (zoet), vanille, ietsies peperig én kruidig, licht bittere chocolade, honing! Ja, dit is een whisky waarover je kunt blijven schrijven. Er zitten in deze whisky, denk ik, zo tussen de 10 en 15 smaken!
Afdronk: LANG en VOL in de MOND. Onveranderd mooi en ontzettend aantrekkelijk. Je zou hier een kompleet boek over kunnen schrijven!
PS. Zonder de waterdruppeltjes is deze whisky té scherp! Met............ontieglijk lekker!
Helemaal mijn smaak!
Punten: 90/100
PPS. Het gaat er bij mij niet om, om de whisky te raden; wel om te ontdekken wat hij voor bijzondere smaken te bieden heeft!
=====
Ik was je vergeten, Nederland-paraat! Bij dezen alsnog erbij:
=====
Nederland-paraat
Uiterlijk: Laten we het maar op erg rood houden
Neus: Een behoorlijke sherry geur met daarnaast wat fruittonen
Smaak: BOM, een dikke cask strength, al was dit niet de eerste whisky van de avond, hij maakte zich goed kenbaar. De verdoofde smaakpupillen proefte nog wat jam en gestoofde appeltjes met kaneel.
Nasmaak: Het lijkt wel alsof je een slok ranja consentraat door je keelgat laat gaan, maar wel erg prettig aangezien ranja te vaak te ver verdunt word. Verder nog wat rubber, tomaat en een vleugje hout.
Opmerking: Wellicht het meest besproken sampeltje, een aantal dingen staan wat mij betreft vast: jong, sherry cask (Oloroso?). Nu heb ik de laatste tijd wel het een en ander voorbij zien komen (Glenrothes 6 yo), ik zou me niet verbazen als hiermee het sampletje is afgevuld. Maar weer een geslaagde ronde :goedgedaan
=====
Wordcloud met de termen die minstens 4 keer voorkwamen in bovenstaande notes: