AquaVitae schreef:Dat is een leuke plek voor een bezoek. Patrick kan het mooi vertellen. Ik vond het ook opvallend hoeveel echte sherry vaten hij heeft liggen.
Inderdaad, hij vertelde ook hoe hij er aan komt.
Opvallend is dat juist de afgenomen sherry consumptie er voor zorgt dat deze echte oude vaten beschikbaar komen. Sherry producenten vallen om, gaan failliet, en zo komen deze oude sherry vaten, die dus echt 50-100 jaar voor het rijpen van sherry gebruikt, beschikbaar.
Nog opvallender; de Schotse whisky industrie vraagt nu specifiek naar seasoned sherry vaten. Dit om zo de whisky output constant te houden. Er zijn simpelweg niet genoeg echte sherry vaten, dus kiest bijvoorbeeld Macallen alleen nog maar voor seasoned vaten.
Er zijn dus serieus waar sherry producten die stoppen met het maken en rijpen van sherry voor consumptie en zich specifiek toeleggen op seasonen van sherry vaten voor de whiskyindustrie.
De oude vaten van deze producten komen dan dus vrij, blijkbaar is bijvoorbeeld Macallen hier niet in geïnteresseerd en zo kan Zuidam ze dus opkopen.
Laatste keer zo'n 400 stuks, tegen een prijs van ongeveer 1500 per vat
Wellicht is deze forse prijs trouwens ook wel een reden dan de Schotten meer geïnteresseerd zijn in goedkopere(?) seasoned ipv echte oude sherry vaten.