Wagging Finger Stokerij Deventer

Whisky uit overige landen, dus niet onder te brengen in een land- of regio-specifiek forum.
Gebruikersavatar
defeatless
Moderator
Moderator
Berichten: 3198
Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
Locatie: Wageningen

Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor defeatless » 23 Feb 2019, 20:42

Vandaag met een whiskyvriend Wagging Finger van Erik Molenaar in Deventer een bezoek gebracht.

Zoals bekend is Erik Molenaar de drijvende kracht achter het IB merk Kintra, maar sinds 3 jaar ook bezig met het maken van zijn eigen destillaat.
Dit doet hij vanuit zijn woonplaats Deventer op een industrieterrein in een redelijke loods.

Na een hartelijk ontvangst met een bak koffie en een beetje kletsen over het wel en wee van de whisky industrie, werden de apparaten één voor één doorgesproken.

De graanhakselaar:
https://photos.app.goo.gl/M3Feyb434qiRD4CZ8
Simpel en eenvoudig. Maakt wel een stuk minder herrie dan die oude bakbeesten in de meeste distillery's. De stofzuiger die eraan hangt is het luidruchtigste apparaat van de stokerij. Overigens wordt er gebruik gemaakt van licht geturfde mout van rond de 21ppm, chocolade mout en Pale ale mout. Alle gerst komt uit België omdat dit was simpelweg een stuk goedkoper dan Nederlandse gerst.

Mashen, filteren en Wash:
https://photos.app.goo.gl/K6Nodke5amtkN2P56 (van links naar rechts: Mashtun, filtervat, Washtun)
Mashen gaat gewoon met kraanwater op de foto uiterst links zie je nog een stukje van het warmwatervat. Je praat hier dan over 800 liter warm water. Het boeltje staat vervolgens ongeveer 90 uur te pruttelen in de Washtun. Toen wij er waren stond er een mengsel van 80% chocolate mout en 20% Pale Ale mout te pruttelen (dat is bestemd voor oa het Casqueteers vat overigens!). Het rook prima moet ik zeggen. De gist is overigens standaard 'distiller's yeast'.
Het filteren is erg handig, maar geeft ook weer wat problemen. Om het goed te laten filteren, moet je eigenlijk het een nacht door laten lopen, maar dan is de kans op besmetting met schimmels en bacteriën erg groot. Erik accepteert dus in enige mate een verlies aan vloeistof.
Er wordt gewerkt met RVS. Erik heeft offertes gevraagd om houten tuns te krijgen, maar die zijn ruwweg een factor 10 duurder dan RVS. Simpelweg niet te betalen als je klein bent.

De ketel:
https://photos.app.goo.gl/tiNbbrRwDAKMzTaK7
Deze ketel heeft Erik gekocht bij een oude Duitse fruitteler die gebruikt werd voor de Schnaps. Deze ketel is vrij klein en kan als je het doet zoals bedoeld 150 liter aan. Alleen Erik vult de ketel vaak tot aan de nek, zodat er grotere batches gestookt kunnen worden.
Hij stookt bijna alles wat hij maakt rond de 82% en dat gaat ook onverdund het vat in. Hij gaf aan dat met de kolom op de ketel, hij met wat pijn en moeite tot maximaal 91% kan komen.
Overigens is dit een sleutelhanger versie van de Lomond stills zoals gebruikt worden bij Loch Lomond. Mede om die reden heeft hij veel contact met hun en kan hij in de toekomst nog wel eens wat interessante Loch Lomond bottelingen uit brengen. Erik gaf aan dat ook bij Loch Lomond de spirit op 81-82% het vat in gaat. Omdat, na eigen zeggen, blijkt dat dit na 7-8 jaar al heel mooie whisky geeft.
Spirit voor whisky wordt twee keer doorgehaald.

De Spirit:
https://photos.app.goo.gl/AKujyhwafFTz1toE6
Bovenstaand zijn de opslagtanks voor de spirit. links is de chocolate/pale ale rechts de peated. Beide wachten nog op één run spirit en dan wordt het in de vaten gestopt (als ik het goed begreep voor privé personen en de van casqueteers).

Op het whiskyevent van vorig jaar hebben we zijn eerste run spirit geproefd wat een probeersel was om whisky te gaan maken. Dat was nou niet bepaald erg prettig om weg te drinken. Afgelopen keer in Den-Haag werd er wel heel enthousiast over gesproken en mijn whiskybuddy was ook heel erg te spreken over deze run.

De chocolate en pale ale spirit was echt heel goed. Dit was heel erg fruitig en vrij vol van smaak. Het dronk ook bijzonder goed weg voor een 82% drankje. Maar met water erbij was het toch nog een stuk beter. Er zit veel fruitigheid, zonder overdreven in de citrus te zitten.
Hij heeft ook een sample laten proeven uit een 130l nieuw Europees eiken vat dat 4 maanden lag. Dit heeft een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Veel kruiden, bijna bourbon maar toch nog heel veel fruitjes erin. Hier werden we erg enthousiast over. Erik is ook zichtbaar trots op deze batch en terecht. Wel moet de ontwikkeling goed in de gaten gehouden worden, want met deze snelheid ligt de kans op over-rijping op de loer.

De licht geturfde zal ik maar niet veel over zeggen, maar dat is hier op t forum bekend.
Qua neus moet je aan intensiteit denken aan Springbank/Benromach. Qua smaak 'dirty' (dat is een net woord voor koeien-stront-stal toch?), mijn whiskymaat legde deze whisky qua smaak meer richting Ledaig dan Islay turf. Hij was hier ook erg over te spreken.
Beide vonden we de chocolate en pale ale spirit het beste.

En verder:
https://photos.app.goo.gl/9VhcLnREkp8C5sH1A
Op de pallets liggen vaten rum voor aankomende Kintra bottelingen.
Ook ligt er twee jaar oude Gin, die rook redelijk goed, niet geproefd. En nog een heel zwikje aan Jenevers. We hebben een paar jenevers op, ruw en een paar maanden gerijpt. Ook een hele mooie oude jenever, deze komt binnenkort op de markt en is absoluut een aanrader om te kopen, in een oplage van ongeveer 260 flessen. Zijn jenevers zijn anders dan de standaard oude jenevers van de grote producenten. Maar wel duidelijk herkenbaar als oude jenever. En 100% in eigen huis gemaakt. Hij stookt zelf zijn gebeide en zijn moutwijnen en ook de kruiden gaan, volgens de singel shot methode, in de ketel erbij.

Daarnaast nog een aantal hele grappige experimentjes: Gedestilleerde bieten bijvoorbeeld. Helemaal kraakheldere vloeistof, maar de geur en smaak van gekookte bietjes. Zo ook Dille, totaal helder. Beide op 60+% maar erg grappig. Hij is er wat mee van plan om wat van te maken tijden haringparty's of andere gelegenheden. Totaal nog in de experiment fase, maar wel heel grappig.
Ook ligt er nog een hobby projectje met likeur te wachten. Lekker sinaasappel, kaneel en Deventerkoek smaakje, de nasmaak was wel erg veel kaneel, dit ging wel weg met het verdunnen en suiker toevoegen, zei Erik. De likeur gaat waarschijnlijk alleen in Deventer verkocht worden.

Voor de liefhebbers: volgende week is er in Deventer het 'Stoere Stokers' evenement. Daar geven 8 kleine en ambachtelijke stokers masterclasses en uitleg over hun producten.
Erik staat daar met diverse eigen producten die al in de winkel te krijgen zijn en producten die eraan zitten te komen.

https://www.fooddock.nl/agenda/144/stoere-stokers/

Entree is €22,- en dat is inclusief €10,- eettegoed bij Fooddoc.

Ik ben erg enthousiast geworden van het ambacht en de eerste resultaten die we hebben mogen proeven. Absoluut een aanrader om in de gaten te houden!
21 x

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 25 Feb 2019, 18:22

Mooi verslag,

Fijn leesvoer. :smullen
Ik ga zeker eens proeven.
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Rien68
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2952
Lid geworden op: 20 Dec 2014, 01:39
Locatie: Fryslân

Re: Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor Rien68 » 25 Feb 2019, 18:50

Mooi dat Erik is begonnen aan de Caqueteers brouwsels!

Informatief stukje btw.
0 x

Gebruikersavatar
Bouncer
Senior
Senior
Berichten: 213
Lid geworden op: 13 Jun 2011, 18:14
Locatie: Limburg (België)

Re: Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor Bouncer » 06 Mei 2019, 14:50

Verleden week de nieuwe "Gin American oak 2yo" en "Oude Genever V1.0 (6 maanden gerijpt op bourbon vat)" kunnen proeven.
Beiden werden goedgekeurd en dus ook aangeschaft. Met de zomer in aantocht kunnen we de gin snel gaan ontkurken.
Blijkbaar zijn de eerste vaatjes whisky ook in aantocht...
0 x
Afbeelding
“There are 2 things a Highlander likes naked , and the other one is Malt Whisky” (Sir Robert Bruce Lockhart)

Gebruikersavatar
Whisky-ettenleur
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 981
Lid geworden op: 25 Feb 2015, 12:29
Locatie: Omgeving Breda

Re: Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor Whisky-ettenleur » 14 Jun 2019, 19:26

Leuk verhaal :goedgedaan
0 x
Afbeelding

Robinoost
Actief lid
Actief lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 19 Mar 2019, 07:37

Re: Wagging Finger Stokerij Deventer

Ongelezen berichtdoor Robinoost » 24 Jul 2019, 09:49

Wat leuk om te lezen informatie en de passie spat ervan af. Leuk om in de gatent e houden! :duimop
0 x


Terug naar “Whisky uit overige landen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast