Rotterdamse Cley-whisky

Whisky uit overige landen, dus niet onder te brengen in een land- of regio-specifiek forum.
Gebruikersavatar
FGG
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 2301
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor FGG » 02 Okt 2018, 08:39

Ik kwam zojuist dit tegen:

https://www.morethandrinks.nl/nieuwe-ro ... ey-whisky/

http://cleywhisky.com/

https://www.jenevermuseum.nl/

Iemand ervaringen met deze whisky? Prijzen?


Afbeelding

Wel een mooie fles, maar ja...
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Mijn samplelijst

Gebruikersavatar
thijs100
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1934
Lid geworden op: 14 Aug 2013, 15:50
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor thijs100 » 02 Okt 2018, 09:08

De Gekroonde Brandersketel is de distilleerderij van het Jenever Museum in Schiedam. Daar maken ze de moutwijn voor Old Schiedam (geweldige jenever, btw), die ook uit mout en rogge bestaat, en ook drie keer gedistilleerd wordt. Cley Whisky klinkt voor mij dan ook als een gelagerde moutwijn. Bij de lancering afgelopen vrijdag kon ik niet aanwezig zijn, maar ik hoop binnenkort meer te weten te komen over wat Cley Whisky nou exact is.
0 x
Afbeelding | Afbeelding

Gebruikersavatar
Dre
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2231
Lid geworden op: 16 Dec 2015, 01:03
Locatie: Breda

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Dre » 02 Okt 2018, 09:18

thijs100 schreef:De Gekroonde Brandersketel is de distilleerderij van het Jenever Museum in Schiedam. Daar maken ze de moutwijn voor Old Schiedam (geweldige jenever, btw), die ook uit mout en rogge bestaat, en ook drie keer gedistilleerd wordt. Cley Whisky klinkt voor mij dan ook als een gelagerde moutwijn. Bij de lancering afgelopen vrijdag kon ik niet aanwezig zijn, maar ik hoop binnenkort meer te weten te komen over wat Cley Whisky nou exact is.

Ik zat ook al te kijken. Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch
<EDIT> Ja dus, die drie jaar geldt voor Single Malt, maar voor Rye mag minder ook al
0 x

Gebruikersavatar
thijs100
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1934
Lid geworden op: 14 Aug 2013, 15:50
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor thijs100 » 02 Okt 2018, 09:21

Dre schreef:Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch


Nee hoor, geen andere regels :) Maar ik vermoed dat voor deze whisky gelagerde moutwijn is gebruikt van het Jenever Museum, die daar al minstens drie jaar geleden is gestookt.
0 x
Afbeelding | Afbeelding

Gebruikersavatar
henri
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3975
Lid geworden op: 10 Apr 2013, 17:02
Locatie: Rotterdam

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor henri » 02 Okt 2018, 09:31

2 maanden geleden een beetje van kan proeven.
kan me nu zo niet even de exacte smaak voor de geest halen, maar weet dat de meesten in het groepje het niet verkeerd vonden.
geen waanzinnige hoogvlieger, maar best een heel aardig product.
gaat als ik me niet vergis ongeveer 40 euro kosten
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Dre
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2231
Lid geworden op: 16 Dec 2015, 01:03
Locatie: Breda

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Dre » 02 Okt 2018, 09:32

thijs100 schreef:
Dre schreef:Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch


Nee hoor, geen andere regels :)

Op Wikipedia lees ik dit: Rye whiskey that has been so aged for at least two years and has not been blended with other spirits may be further designated as "straight", as in "straight rye whiskey".
Dat is dus eigenlijk niet correct?

thijs100 schreef: Maar ik vermoed dat voor deze whisky gelagerde moutwijn is gebruikt van het Jenever Museum, die daar al minstens drie jaar geleden is gestookt.

Nou ben ik niet heel erg thuis in de moutwijn, maar kan je dat dan eenvoudig 'omzetten' naar Malt & Rye Whisky? :?
0 x

Gebruikersavatar
thijs100
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1934
Lid geworden op: 14 Aug 2013, 15:50
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor thijs100 » 02 Okt 2018, 09:56

Dre schreef:Op Wikipedia lees ik dit: Rye whiskey that has been so aged for at least two years and has not been blended with other spirits may be further designated as "straight", as in "straight rye whiskey".
Dat is dus eigenlijk niet correct?


Jewel, dat klopt. In de VS. Want dat is een citaat uit de Amerikaanse wetgeving. In de EU moet whisky drie jaar oud zijn.

Dre schreef:Nou ben ik niet heel erg thuis in de moutwijn, maar kan je dat dan eenvoudig 'omzetten' naar Malt & Rye Whisky?


Hoef je niets aan om te zetten. Moutwijn is een beslag van verschillende granen (eigenlijk altijd mout en rogge, soms ook mais of tarwe) dat vervolgens wordt gedistilleerd. Ongerijpte moutwijn is de jenevervariant van new make spirit (veel smakelijker dan new make, maar dat terzijde :) ).
2 x
Afbeelding | Afbeelding

Gebruikersavatar
FGG
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 2301
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor FGG » 02 Okt 2018, 09:59

Dre schreef:Ik zat ook al te kijken. Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch
<EDIT> Ja dus, die drie jaar geldt voor Single Malt, maar voor Rye mag minder ook al

Door de drie jaar lagering op ex bourbon en finish op nieuwe eiken vaten ontstaat er tijdens de rijping een whisky met tonen van abrikozen, rozijnen, vanille en kokos


Hij heeft dus wel 3 jaar gelegen, volgens de website.

henri schreef:gaat als ik me niet vergis ongeveer 40 euro kosten

Dat vind ik dan positief. Waar bv Sculte gewoon €100 vraagt voor een halve liter en zichzelf volledig uit de markt prijst met een product waar ik nou niet echt over te spreken was, is dit een redelijke instapprijs.
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Mijn samplelijst

Gebruikersavatar
Dre
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2231
Lid geworden op: 16 Dec 2015, 01:03
Locatie: Breda

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Dre » 02 Okt 2018, 10:04

FGG schreef:
Dre schreef:Ik zat ook al te kijken. Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch
<EDIT> Ja dus, die drie jaar geldt voor Single Malt, maar voor Rye mag minder ook al

Door de drie jaar lagering op ex bourbon en finish op nieuwe eiken vaten ontstaat er tijdens de rijping een whisky met tonen van abrikozen, rozijnen, vanille en kokos


Hij heeft dus wel 3 jaar gelegen, volgens de website.

Ah, dan is het dus gefabriceerd toen de man zijn distillateursopleiding nog niet gedaan had... ook weer opgelost (denk ik) ;) .
0 x

Gebruikersavatar
FGG
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 2301
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor FGG » 02 Okt 2018, 10:58

Dre schreef:
FGG schreef:
Dre schreef:Ik zat ook al te kijken. Zie dat de beste man vorig jaar zijn diploma heeft gehaald en daarna is gaan destilleren. Dan vraag ik me af of het product dan nu al 'whisky' mag heten, of gelden voor Malt & Rye andere regels dan Single Malt? :Scratch
<EDIT> Ja dus, die drie jaar geldt voor Single Malt, maar voor Rye mag minder ook al

Door de drie jaar lagering op ex bourbon en finish op nieuwe eiken vaten ontstaat er tijdens de rijping een whisky met tonen van abrikozen, rozijnen, vanille en kokos


Hij heeft dus wel 3 jaar gelegen, volgens de website.

Ah, dan is het dus gefabriceerd toen de man zijn distillateursopleiding nog niet gedaan had... ook weer opgelost (denk ik) ;) .

Dus eigenlijk doet z'n diploma er totaal niet toe. :P
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Mijn samplelijst

Gebruikersavatar
Wouter1981
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1376
Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Wouter1981 » 02 Okt 2018, 13:09

FGG schreef:Dus eigenlijk doet z'n diploma er totaal niet toe. :P


Het is net het echte leven he
2 x
"Whisky, because no great story ever started with someone eating a salad"


Afbeelding
https://www.instagram.com/wonderingwhisky/

Cley Whisky
Nieuwkomer
Nieuwkomer
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 Okt 2018, 16:11

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Cley Whisky » 02 Okt 2018, 16:25

Beste Allemaal,

Prachtige draad, ik heb ervan genoten!

Product is inderdaad 3 jaar gelagerd en voldoet aan EU wetgving met betrekking tot "whisky"

Producten worden nu in geintroduceerd in Rotterdam, komende maanden distributie Nederland.

Prijzen voor de 46% 39,50 voor een 0,5 liter en 47,50 voor de Cask Strength 0.5 liter.

Voor vragen of sample stuur een mail naar info@cleywhisky.com

Tastings organiseren we in November/ December

Met dank,

Paul

Cley Whisky
5 x

Gebruikersavatar
FGG
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 2301
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor FGG » 02 Okt 2018, 18:22

Cley Whisky schreef:47,50 voor de Cask Strength 0.5 liter.y

Omgerekend naar 700ml komt dat dan toch nog op €66,50. Da's toch nog flink voor een 3yo van onbekende kwaliteit... :roll:
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Mijn samplelijst

Gebruikersavatar
Dre
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2231
Lid geworden op: 16 Dec 2015, 01:03
Locatie: Breda

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Dre » 02 Nov 2018, 20:33

Vorig weekend een uitgebreide tasting (over twee avonden) gedaan met de 46% en de Cask Strength edities van de Cley Malt & Rye Whisky.
Mijn notes/bevindingen:

De 46% variant:
Nose:
fruitig en kruidig, heeft eigenlijk meer weg van een Armagnac of een Grappa aanvankelijk. Wat rozijnen, een beetje cappuccino nu ook. Dan komt ook duidelijk de rogge door, en heeft het wat weg van zuurdesembrood of iets dergelijks.
Taste:
Het begint wat fruitig, rozijnen, abrikozen. Dan wordt het gauw wat meer zoetig, vanille, kokos en karamel. Zacht en soepel, ietwat vlakjes misschien. Later komt ook de rogge in de smaak duidelijk door.
Finish:
Nu wordt het ietwat prikkelender in de keel, beetje peperig. Fruitig aanvankelijk weer, dan wat koffie/cappuccino, en ook weer zoetig in de nasmaak: kokos en vanille, karamel nog wat.
Conclusie:
Apart, verrassend en best oké ook wel. Het geheel is ietwat aan de vlakke kant, wel verschillende geur- en smaakontwikkelingen, maar het is er allemaal wel wat bescheiden aanwezig. 82 punten krijgt ie.

De Cask Strength variant (58%):
Nose:
Ook fruitig, pruimen, rozijnen. Ook deze heeft wel wat weg van een Armagnac of Grappa. Dan komt er ook een wat lijmachtige geur door. Kruidig ook, kaneel. Later ook wat meer zoet, vanille, en komt ook hier wat meer rogge-invloed door.
Taste:
Verwarmend, de alcohol is hier goed geïntegreerd. Ietwat prikkelend, zoet nu eerst, vanille, honing en karamel, dan komt de rogge door, en nu ook veel licht rood fruitigs, bessen. Ook wat abrikozen. Intense, volle smaak.
Finish:
Nu wordt ie nog wat steviger, verwarmend. Zoet, honing en vanille. Wat houttonen, vrij lange nasmaak, karamel nu ook. Dan ook weer fruit, abrikoos, pruimen, rozijnen, en zelfs wat chocola.
En dan op het echte eind komt ineens heel sterk sigaar tabak door, wow... echt alsof ik een sigaar zit weg te kauwen, wat overigens absoluut een aangename ervaring was :lol: .
Conclusie:
Stevige whisky, wordt van neus tot finish steeds wat voller en steviger. Meer aanwezige fruittonen, in een blinde tasting zou ik hem zomaar ook wat sherryvat invloeden hebben toegedicht. Finish is het mooiste van het geheel, mooie 85 punten krijgt ie wel van me.

Beide whisky's head-2-head geproefd. Sowieso voor hun jonge leeftijd (3 jaar) echt al mooi, waarbij voor mij de CS editie nog wel aanzienlijk beter was. Vollere geuren en smaken, wat meer fruit, waar de 46%-variant vooral wat zoeter is. Beiden hebben ook duidelijk de rogge invloeden. Ruiken niet altijd even 'typisch whisky', maar desondanks aangenaam.

Vond het een hele leuke ervaring in ieder geval, en zeker een onderneming om in de gaten te houden wat mij betreft.
Paul (van Cley Whisky), dank voor de samples! :hoedaf
4 x

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Rotterdamse Cley-whisky

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 12 Nov 2018, 08:24

Hup, met z'n allen (net als ik) naar Rotterdam.
0 x
Afbeelding


Terug naar “Whisky uit overige landen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast