HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Onze tweede "blinde" forum-proeverij.

Welke score geef je deze Whisky ?

Peiling eindigde op 25 Okt 2012, 20:26

Afbeelding - Minder dan 56
0
Geen stemmen
Afbeelding - 56-60
1
6%
Afbeelding - 61-65
0
Geen stemmen
Afbeelding - 66-70
0
Geen stemmen
Afbeelding - 71-75
2
12%
Afbeelding - 76-80
2
12%
Afbeelding - 81-85
3
18%
Afbeelding - 86-90
9
53%
Afbeelding - 91-95
0
Geen stemmen
Afbeelding - 96-100
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 17

Gebruikersavatar
Peat
Site Admin
Site Admin
Berichten: 129
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Lelystad

HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Peat » 01 Sep 2012, 20:16

#4 - Dailuaine 1999, 12yo, sept 1999/november 2011, CS 58,1%, Botteling voor International Whisky Society door Douglas of Drumlanrig, Sherry butt Cask : 7823, 150 bottles. Un-chill filtered, at natural colour.

:goedgedaan Deze Dailuaine is gebotteld voor en spontaan ter beschikking gesteld door de International Whisky Society.
Toen het IWS-bestuur hoorde dat ik deze wilde hebben voor een forum tasting stelde ze spontaan enkele flessen beschikbaar.

Dailuaine, uitgesproken als "deel-joe-een" (pronounced: dale-YOU-an), komt uit het Gaelic en betekent "groene vallei". Dailuaine gaat voor het overgrote deel in Johnnie Walker blends. Slechts 2% van de productie (2005) komt als Single Malt op de markt.

Zie ook De uitspraak van Dailuaine.

HWF-VBT-2-Dailuaine-1999-IMG_0331.jpg

Etiket : Specially bottled for the International Whisky Society.
Style : sweetly spiced+toffe+coffee+soft leather

Proefnotities:

Kleur: licht goud.
Neus: frisse aroma’s van citrus fruit met tonen van vanille en wat zoete kruiderij en licht moutig.
Smaak: zoete tonen, marshmellow, tonen van fruit, limoen, vanille, boter en peper.
Afdronk: lang met fruitige aroma’s, sherry, en tonen van zoethout.

Deze botteling is normaliter alleen te koop voor leden van de IWS, maar nu ook geproefd door de HWF proefpanelleden.
Volgens David Wishart is Dailuaine een van de whiskies met de meeste "body".

In zijn boek Whisky geclassificeerd geeft David Wishart hieraan een intensiteitsscore van 4 en dat krijgt maar een handje vol Schotse single malts.

Helaas geen recensies en maar een score zonder notitie op WhiskyBase, Score 89

Kan me wel voorstellen dat het smaakprofiel aardig in deze richting komt: Dailuaine 11 yo 1997/2009 (46%, Douglas of Drumlanrig, cask #4888, 715 bottles).


Bij gebrek aan beter hierbij mijn proefnotitie:
Uiterlijk: Donker goud, of eerder messing-kleurig, hangt dik aan. Met wat water zie je de structuur veranderen.
Geur: Vrij ingetogen neus die, nog zonder water, langzaam los komt. Iets van drop, kersenpit (amarene+hout), was, nougat en een wafeltje. Later wat toffee en koffie (haagse hopjes), boterbabbelaars maar toch ook "groen" (groene thee, groene appel). Nog weer later marshmallow, (spekkies) kokos, hooi.
Smaak/Afdronk: Komt vol, filmend en zacht zoet binnen, behoorlijk olie-achtig, om dan langzaam enorm peperig, "spicy", te worden en veel fruit (bittere sinaasappel, marmelade) te geven. Met een beetje water nog peperiger! Een leertje en heel sappig, opwekend en gember pittig. Blijft vrij lang talmen en kan duidelijk wat meer water hebben.

Voor mij heeft deze dram duidelijk tijd én water nodig.... hoewel, later zonder gedronken en eigenlijk ook lekker.

Ik heb hem gezet naast de Dailuaine 27yo 1983/2011, 50% for Asta Morris die ik een tijd geleden beschreven heb.

Wel wat extra water in de Drumlanrig gedaan om beter te kunnen vergelijken. En ik moet zeggen....
De 27 jaar is iets zachter maar heeft meer bitter en zilt in de smaak en de neus is iets minder zoet. De 12yo heeft duidelijk laurier-drop.
Score? De 27yo gaf ik 90 punten. Deze is duidelijk dezelfde distilleerderij maar zeker anders (los van de leeftijd), maar eigenlijk niet minder. Wellicht moet ik bijstellen en ze beide 88 geven !

Blijft een feit dat ik ze naast elkaar had staan en dat ik telkens als ik aan een van de twee ruik, ik er weer iets nieuws uit haal dat ik vaak niet of moeilijk thuis kan brengen ! Wellicht zijn dat die aroma's waar Serge het over heeft.

hwfvbt24wg.jpg

__________________________________________________________________________________________________
Onderstaand de ongewijzigde blind geproefde panel-proefnotities (zonder de specifiek aan mij gerichte opmerkingen) in volgorde van binnenkomst.

jonker8011

lichtbruin, ik schat zo'n 15 yo, met een hoger alcohol percentage (>50%).

Geur: zaagsel, met vanille en munt, en rood fruit.

Smaak: bosbessen en honing, amandel, munt en kaneel. De kruiden en het fruit zijn goed in balans. De houttonen zijn genuanceerd en verstopt als nootjes. Goede balans.

Nasmaak: honing en kruiden in balans, met een ondertoon van sherry. Zeer verleidelijk.

Conclusie: Ik denk een highlander met een rare finish, op sherry of port o.i.d., zo'n 15 jaar oud en een cask strength. Mijn gok is een Glengoyne/Edradour/Linkwood/Rosebank.


Houthum

Kleur: Geel koper

Neus: Esters Velpon

Phenols licht peaty, licht rokerig
Aldehydes heide, nat stro
Sweet toffee
Cereals Brooddeeg
Oils boterbabbelaar
Woods ceder, old cask
Wine sherry, witte chocolade

Smaak:
Esters Aceton, parfum
Phenols Pijptabak
Aldehydes Hooi, gepoetst zadel
Sweet schuimblok
Cereals toast, gerst
Oils boter, gebrande cashew noten
Woods old cask

Zeer hoog alcohol
Single cask?
Jura?
Cijfer: 69


turfsmurf

1e geurindruk net geopend flesje: hartig, vlezig, beetje marsepein.

Uiterlijk: goudgeel. Aan de rand vormen zich veel kleine traantjes (hoog alcoholpercentage?).

Geur: citrus, beetje moutig. Later een beetje aardbei. Met wat water komen er wat hartigere geuren langs, waaronder een beetje lavas en later zelfs iets zepigs.

Smaak: potjandorie, die is scherp. Enorm gepeperd. Verder is de smaak een beetje granig en het zoete heeft iets van spekkies. Met 2 theelepeltjes water is de scherpte er van af, maar is nog steeds prikkelend op de tong. Met nog een theelepeltje water kalmeert het nog wat. De smaak blijft wat granig en moutig.

Afdronk: beetje bitter, gloeiend en een beetje vatinvloed. Met water wordt de afdronk iets kruidiger richting gemberpoeder.

Cijfer: 82.

Opmerkingen: potver wat een scherpe dram. Ik vermoed een hoog alcoholpercentage. Opmerkelijk is wel dat niet elke dram met een hoog percentage zo gepeperd is. Verder vind ik de smaak helaas niet echt bijzonder. Er zijn geen storende smaken aanwezig, maar echt opmerkelijk vind ik deze whisky niet.

-- gokwerk --
Distillery: Hij deed mij in de eerste instantie denken aan een Glenlivet Nadurra, maar de Nadurra waarmee ik hem vergeleek is wel beter. Ik heb geen beter idee dan dit, dus Glenlivet.
Vatsoort: refill sherry. Ik heb mij ooit eens wijs laten maken dat een flinke peperkick in een dram duidt op refill vaten. De hartige toets in de geur doet mij gokken voor sherry.
Percentage: 58%
Leeftijd: 15


Yapi

In het flesje zit een gouden kleurtje. Het flesje opent... de wereld ook... wat een lekkere, nette fruitige wipneus krijg ik hiervan zeg! Een tikkeltje rook, wax, een beetje vanille, kaneel, sinaasappelschil, lichte kandijsuiker en een stukje donker fruit, mooie straffe toebak wel! Enkele kleine hoestbuitjes bij inademen. Een stuk meer dan 50%, dit slobbertje!

Smaak: moeilijk zonder water, vind hem echt naar een klein tikkeltje water vragen om te openen, dus beginnen we met 4 druppeltjes.

In de geur geeft dit in ieder geval nog meer sinaas. In de smaak geeft dit meer rook, een tikkeltje vanille, lekkere fruitigheid. Een combinatie van donker en licht fruit. Toppertje dit! Dit is mijn stijl, genre Springbank (al mis ik hier dan een beetje de ziltigheid) of Ardmore. Of een heel erg goed gemaakte blend (van bv de Compass Box).

Conclusie: minder geschreven, dus meer genoten. In ieder geval al een 85+ whisky voor mij, rond de 88 of zo, kan nog stijgen, maar dan heb ik eens een volle dram nodig. Beste van de 4 naar mijn smaak. Knap! Voor de juiste prijs komt deze zeker in aanmerking voor aanschaf.

distilleerderij: na de bekendmaking volgt een discussie waarom ik hier alweer aan Clynelish dacht, maar daarover later meer! Glen Ord kan ook perfect.


Liquid_Gold

Neus : Fruitbom met veel sinaasappel, mandarijn en een vleugje citroen.

Smaak : Hier komt toastbrood tevoorschijn samen met hetzelfde fruit. Op het einde een vleugje vanille/honing ?

Finish : Wow, wat een lange finish, heerlijk ! Ik proef Kerstcake en weer toastbrood.

Conclusie : Ik vind dit een heerlijke whisky ! Ik denk CS op refill-bourbonvat.

Gokje : Ik denk hierbij aan een Deanston Toasted Oak of een Glenfarclas.
Punten : 88


Enfintalk

Geur : wat fruit, licht peat ? en noten. Allemaal vrij zwak maar vrij veel alcohol
Body : Dezelfde smaken komen naar voor maar de alcohol komt vrij sterk door al heb ik de indruk dat het % gehalte niet overdreven hoog is.
Afdronk: In eerste instantie volgt die de body maar de noten komen dan vrij hard naar voor en vind ik zeker niet onaangenaam. Ik vond hem niet speciaal maar de "finish" maakt hem speciaal en aangenaam.


JayDie

Glas: Glencairn. Schudtest: belletjes knappen allemaal vrij snel. Ik zeg +/- 46% ABV. Legs plakken aan het glas, tranen vallen langzaam
Kleur: Goud
Neus: Het allereerste wat me te binnen schiet: potloodslijpsel en kaarswas (romig). Spoortje rook? Ik vind dit later niet meer terug. Bloemig. Rum? Suikerzoet. Appel
Smaak: Zoet, prikt, beetje wrang
Afdronk: Iets zeep ! scherp, laat anijs (doet me denken aan Sterremunt thee), wrang, bitter? Potlood
Comment: Met behoorlijk wat water vind ik deze wel lekker worden, anders veel te scherp. Het doet me denken aan The Balvenie Single Barrel...


Ruval

Kleur : warm goud

Geur : Bourbon, zoetig, iets van mint.

Smaak : weer Bourbon, mint, scherp, hoger in alcohol. Met wat water wordt het sample zoeter (of dat komt meer naar voren), iets bitter.

Afdronk : lang en zoet - ook hier komt nog iets van bitter naar voren.

Bourbon denk ik, maar te weinig ervaring om te kunnen zeggen welke.


Soundwave

Glas: Tulip
Kleur: net ietjes lichter dan de vorige
Neus: prikkelend, klein botertje als een chardonnay, dan wat citrus, leer en lijm/stopverf voor mij behoorlijk op het randje van wat ik nog normaal vind en amandel. Eerste indruk is ook dat hij behoorlijk hoog in alcohol is, als ik iets te fanatiek snuffel dan wordt hij nogal branderig. Veel hooi ook. Langzaam komt de rook er wat doorheen. Ik denk dat we hier wel met een Islay te maken hebben.

Smaak: Duidelijk, deze zit denk ik wel hoog in de 50% misschien wel 60%+. Ik ga voor 57,5%, maar wat een smaak zeg! Lijkt een beetje op een Bowmore, alleen vond ik die Bowmore die ik had niet zo geweldig, dit kan mij wel bekoren. Lekkere kauwwhisky, Kersen, balsamico, chocolade, zelfs een beetje kokos, ietwat bittere afdronk. Door de neus had ik een totaal andere smaak en finish verwacht eerlijk gezegd.
Na een tijdje in het glas wordt de neus wat minder lijmerig en branderig. De boter (of wax?) blijft en hij wordt wat mineraliger.
Lekkere whisky en de finish is lang (mede door de alcohol denk ik).
Ik ga voor een Bowmore van +/- 16yo, 57,5% sherry finish.


Dr.Nose

Uiterlijk: Goud
Geur: In het begin nog weinig…iets fruitig en alcohol. Na een paar minuten scherpe alcohol en mooie fruittonen (abrikoos, appels en een beetje banaan). Na het proeven houttonen en vanille. Het zal mij niets verbazen als dit om een refill sherry vat gaat, omdat kenmerken van rozijnen en kruiden óók naar boven komen. Naarmate het glas langer staat worden de geuren ‘zwaarder’ en duidelijker, wat kan betekenen dat het een oudere whisky is van 20 jaar en ouder. Als het glas bijna leeg is ruik ik nog meer houttonen, iets rokerig en nat gesteente (mineralen).
Smaak: Mooie zoete tonen en kruiden.
Afdronk: Lang en zoethout.

In één zin: Eentje die even op gang moet komen, maar dan ook erg aangenaam wordt!

Score: 88 pnt.

• Soort whisk(e)y: Single malt
• Alcohol percentage: ± 56%
• Land van herkomst: Schotland
• Regio van herkomst: Isle (Campbeltown)
• Distilleerderij/merk: Glen Scotia
• Leeftijd: ±20 jaar
• Gebruikte vat type: Refill sherry

Commentaar: Duidelijk een favoriet van mij…Naarmate het glas langer staat wordt hij beter en beter. Ik heb de helft overgehouden, om nog eens na woensdag ervan te genieten.


eRJe

Uiterlijk: Oud goud
Geur: Sinaasappelschil tonen, chocolade tonen
Smaak: Bitter, wat scherp op de tong, sinaasappelschil tonen, caramel
Afdronk: Bitter, brand na, sinaasappelschil tonen

In één zin: Scherp op de tong, warmde me goed op na de koude boswandeling.
Score: 80


Matti

Uiterlijk: Na een kort uitstapje naar goud zijn we weer terug bij stro-geel .

Geur: Vrij alcoholisch scherp (hoog % ?), citrus en graan. Met water komen er meer geuren los: wit fruit (o.a. peer), weer graan en geuren die ik associeer met new spirit (o.a. bloemkool).

Smaak: Vanille in een zoet begin, daarna minder zoet met graan, jong eikenhout. Met water wordt de smaak behoorlijk geparfumeerd en bloemig met een hint van drop, vrij bitter allemaal.

Afdronk: Vanille en jong eikenhout, behoorlijk lang, zelfs met flink wat water.

Of ik vergis me heel erg, of dit is een erg jonge whisky (5-7 jaar oud zou ik gokken) op cask strength (hoog in de 50). Het gebruikte vattype zou bourbon kunnen zijn of eventueel refill sherry. Ik heb twee jonge whiskies ernaast gezet van Tullibardine en Clynelish. Van die twee leek hij het meest op de Clynelish, en daar laat ik dan mijn keuze van regio maar van afhangen: Highland. Een distillery durf ik niet te gokken.

Score: 79 (ik kan een dergelijke whisky zeer zeker waarderen, maar hij heeft pech dat de fles Clynelish 7yo in mijn kast net een tandje beter is)


I_SPEY

Kleur : strogeel
Neus(zw) : het begin is lekker vettig, moutig, banaanachtig, tarweachtig met 'n beetje vanille
Neus(mw) : minder vettig, meer fruit en vanille en no banana's
Smaak(zw): echte "dikke, vettige whisky", heerlijk, bijna om op te kouwen, zeer moutig,
kleverig, zoetig, maar niet echt zoet, beetje bitter, iets van heel licht geschroeid hout, tarwe?
Smaak(mw): als boven, maar iets vlakker, zeker voor dat "vettige".
Finish : ook deze whisky blijft lang in de mond hangen/plakken!
Opm. : zonder water is deze dus lekkerder!

Perfecte Whisky - wederom 'n goeie keus, Piet !!!
Pnt: 89.
Misschien een Glengoyne, Glen Grant, Knockando of An Cnoc? Of wellicht 'n Mackmyra?


liefmans

Oei, mijn eerste indruk is dat dit toch echt wel de verkeerde soort sherry is.
De tweede indruk versterkt de eerste, alcohol, bittere nootjes... ronduit niet mijn ding.

Dit zou perfect Isle of Jura of Glen Scotia kunnen zijn, indien niet een vat waar voor mij duidelijk "nen hoek af is". Heel goed staal om de anderen hun mening over te lezen en zo meer te leren over hun smaakprofiel.


ElwinB

Uiterlijk: Goudgeel
Geur: Het eerste wat ik ruik is iets van rook/turf. Subtiel, dat wel. Wat lichte fruittonen(citrus?), licht zoetig. Redelijk prikkelende neus. Best veel te ruiken, maar allemaal redelijk subtiel aanwezig, niets is echt héél overheersend aanwezig.
Smaak: Hè, apart! Salmiak/drop is het eerste wat ik proef. Zout. Peperig, kruidig, rook/turf. En allemaal niet subtiel zoals in de neus, neen, een vrij krachtige smaak.
Afdronk: Lange, warme afdronk waarbij die salmiak/drop smaak voor mij weer wat blijft hangen.
Conclusie: Apart! Maar zeker niet verkeerd. Die salmiak/drop associatie heb ik nog niet eerder in een whisky geproefd. Ik ben heel benieuwd of meer mensen dat ook hebben. En wat die rook/turf betreft: ik ben vooral een Laphroaig gewend op dat gebied en zó aanwezig vind ik het allemaal niet.
Ik heb deze sample 2x geproefd. Bij de eerste keer dacht ik: mwah...ik weet het niet. Maar bij de 2e keer, 4 dagen later, vond ik hem opeens heel erg lekker. Wellicht ligt het aan het moment van de dag, of je gevoel op een bepaald moment. Of de tijd die je ervoor neemt. Het moest bij mij allemaal wat haastig deze week. Maar mijn uiteindelijke conclusie is dat het een lekkere, interessante whisky is, maar waarvan ik wel twijfel of ik alles goed heb geproefd.
Score: 82 punten

BWhisky

Referentiedram : Glenfiddich 15y Solera Reserve

C: Vol goud
N: Vol, vanille, waxy, ‘vettige’ geur. Love it! Ook hout met een vernislaag ofzo. Lijkt me een oudere whisky. Olijfolie en basilicum. Weinig tot geen fruitige geuren, er hangt wel iets zoets.. misschien overrijp tropisch fruit ofzo. Later meer hout en iets drop? Of zoethout? Een neus waar je een half uurtje ‘zoet’ mee bent, complex. Water benadrukt het hout
T: Zet zeer stevig aan, vol mondgevoel, houtig en weer die olijfolie, iets rook?. Zeer kruidig. Dit moet Cask Strength zijn, komt zeer ‘agressief’ binnen. Met water beter drinkbaar, het kruidige en houtige blijft domineren met een beetje vanille. Weinig plaats voor fruit. Wel zeer lekker maar zeker geen doordrinker.
F:Vanille komt terug, veel kruiden en hout.

Conclusie/Gok: Zeer speciaal. Ik vind het lekker, dit is geen doordeweekse whisky. Niet het gemakkelijkste profiel en waarschijnlijk valt dit niet bij iedereen in de smaak. Hier wel. Interessante, complexe neus die blijft evolueren. Doet me voor een stuk denken aan een Glentauchers van Duncan Taylor die ik enkele maanden terug proefde. Een gok wordt hier wel zeer moeilijk, geen enkel idee van wat dit zou kunnen zijn. CS, Bourbonvat, 15-25y.


johan brugge

Neus: scherp, fruitig, waxy, bourbonachtig. Deze doet mij geweldig denken aan één van mijn Clynelish whisky’s.
Smaak: olie-achtig, fruitig (exotisch fruit zoals in een oude Bunnahabhain), gember, peper. Echt wel lekker, maar nog steeds scherp. Met water wordt de smaak nog wat scherper, ofwel ligt dat aan mij. Ik mis het fruitige als er wat water bijgevoegd is. Na toevoeging van nog eens drie druppels water blijft hij scherp. Net iets teveel voor mij. Dan vond ik hem beter zonder water.
Afdronk: redelijk kort, met weer wat gember en peper. Minder fruitigheid nu.
Hij zit volgens mij hoog in de alcohol, heel hoog te zien aan de ‘legs’ in mijn glas. Die zijn flinterdun en vallen wel heel langzaam. De smaak zit aanvankelijk goed totdat die scherpte te dominant wordt. Trop is teveel.


jpvdw

Kleur: Herfstgeel
Geur: Kruidig, kaneel?
Smaak: Tikkie plat. Wel vol en rond. Veel alchohol. Prikkelt op de tong.
Afdronk: Blijft naprikkelen.

Heb werkelijk geen idee: Een Hazelburn wellicht?


OJH

Neus: wat alcoholisch, malt en iets zoets.
Smaak: dat is wat anders, zoet, snoepjes honing, lichte wax, en nog wat spul wat ik niet kan benoemen
Finish: middel lang zoet.
Conclusie: neus valt een beetje tegen, maar de smaak bevalt me wel en maakt veel goed.
86 punten, iets highland misschien old pulteney.


Kris

Hmmm

In het glas: sterk aan de wand klevend, zelfs na 10 minuten is het grootste gedeelte van de tranen nog niet terug beneden.

Kleur: kleur van ochtendurine, bleek goud

Reuk: gezaagd hout, natte aarde en een vleugje natte hond. Bijkomend nog een geur die ik herken maar niet kan benoemen (overrijp fruit?)

Smaak: zwaar prikkelend op de tong in eerste instantie, overgaand in een explosie van rood fruit, leer, tabak en zwarte peper.

afdronk: terug dat prikkelende (door alcoholpercentage?) en dan golven van alles wat ook in de smaak zit. Minuten later galmt de smaak nog altijd rond in de mond.

Gokje: een moeilijke ... doet me denken aan enkele onafhankelijke bottelingen van Glenrothes die ik geproefd heb. Anderzijds doet het me evenzeer zowel aan Glenfarclas alsok vaag aan Glendronach denken..... Bon.... ik hou het op Glenrothes en ben heeeeel erg benieuwd.


andre8x8

Kleur: Goud geel

Geur: Heel zoet, vanille, roomboterbabbelaars

Smaak: Zonder water: Komt binnen als een bom, jammer genoeg geen turfbom, na enige tijd gaan zelfs mijn lippen branden.
Met enige druppels water wordt hij zachter en enigszins drinkbaarder.
De smaak wordt ook met water nog steeds overheerst door de peper en andere kruiden.
Alcohol 50% of hoger

Afdronk: Blijft lang kruidig en scherp

Score: Niet echt mijn ding.
Qua reuk denk je gelijk aan een lekkere zachte Ier, maar de smaak komt hier duidelijk niet mee overeen.
75 punten


brebe

*uiterlijk: de opmerking over kleur laat ik maar achterwege. Ik ben weliswaar kleurenblind, maar het benoemen van de kleur is voor mij een beetje als het schrijven van een gedicht: hoe creatief kun je zeggen dat iets geel is, en dan op zo'n manier dat iemand anders kan zeggen: Volgens mij heb je per ongeluk sample#5 geproefd. Hmm, dat is best een lange zin geworden.
*percentage: ik ga voor de 50-51%
*geur: ik vond de geur best doordringend, ik rook - niet voor het eerst tijdens deze VBT - zowel sherry als een vleugje Bourbon
*smaak: Overdonderend! Een felle smaak, die echt niet alleen door de alcohol komt. Hij explodeert op de tong. Ik heb 1 slokje aan mijn echtgenote laten proeven, die er ondanks mijn waarschuwing niet op voorbereid was, en die verslikte zich behoorlijk :gnif
* afdronk: Blijft lang hangen. Een indrukwekkend glas.
Ik heb er een Nikka (50%) naast geproefd, dat leverde niet de herkenning op.
Ik moet dus concluderen dat ik het geweldig lekker vind, maar geen aanknopingspunten heb. Niet over de leeftijd, niet over afkomst. Het zal wel een CS zijn, maar het zou ook een niet Schotse whisky kunnen zijn.
Ik geef hem 89 punten.


edwinedje Edwin

Uiterlijk:
Het blijven lichte whiskies. Of ik houd ze verkeerd in het licht.
Deze hangt een beetje tussen het eerste en tweede flesje in.
Bij het ronddraaien lijkt het of hij snel wil gaan tranen, maar dit blijkt een schijnbeweging.
Na een eerste kroonrandje duurt het toch nog even voordat het tranen begint.
Gek genoeg zie ik dit niet terug in het flesje.

Geur:
Een sterke geur die je al van verre tegemoet komt.
Toen ik hem op de tafel plaatste keek mijn vriendin zelfs op en zei; Die ruikt sterk
Verder dan (met een grote grijns op mijn gezicht) Whisk[e]y kwam ik ook niet toen ze vroeg wat het was.

Smaak:
Scherp in de mond rondstuiterend.
Afdronk:
Bleef lang hangen in de mond en neusholte.

De twee hierboven gecombineerd doen mij denken aan een Blackadder die hier in de kast staat.
http://www.whiskybase.com/whiskies.php? ... kyid=30471
Helaas geen tijd meer gehad (of beter gezegt genomen) om hem met een paar druppels water te proeven.

In één zin: Dit is er eentje voor als je echt de tijd hebt om ervoor te gaan zitten.

Omdat de Blackadder alleen uit de kast komt als ik er echt voor kan gaan zitten krijgt deze de...
Score: Voor later als ik groot ben.


pim

Libbeyglas,goudkleurig (bourbon) abv is rond de 48/50 %, body medium, blijft redelijk hangen, ongeveer een jaar of 13, misschien zelfs enkele jaren jonger.Lichte turf.
De geur is naar mijn idee enigzins Bowmore, bloemig, zoet en hout.
Smaak, zout en nog eens zout, scherp randje, je zou toch naar een Caol Ila neigen.
Afdronk, medium gedurende enkele minuten blijft er zout op je smaakpapillen hangen.

Zit te denken aan CI d.e. uitvoering, anders een mooie campbeltowner. (glen scotia)


GJR

Beetje gehinderd door een verkoudheid :

kleur : Amber
alcohol : 60%
Streek : Speyside
Distiller :Ardmore
Leeftijd: 15

neus: Heftig alcohol, veel fruit, iets banaan, kokos, peer. Iets chemisch (graanwhisky ?), nat gras, iets zoutig, licht rook op de achtergrond

Smaak: Zachter dan verwacht in eerste instantie, drop, creme brulee, vrij peperig. Doet me weer eens ergens aan denken, maar geen idee aan wat.

Finish: Redelijk lang, hout, graan, peper, iets zoet in de achtergrond, kruidig.


Miss_Jline

Uiterlijk: midden geel met trage tranen
Geur: licht turf, zoet, vanille, fruitig, kaneel, citrus. Na toevoeging van een drupje water ruiken we de kaneel niet meer.
Smaak: licht turf, vanille, citrus, zuurtje
Afdronk: licht turf, lang, heimelijk aanwezig, vanille, fruitig
Percentage: rond de 50%
In 1 zin: Ik vind hem wel lekker, mijn man niet zo.
Gokje: BenRiach


whatnol

Hij is behoorlijk hoog in alcohol
Rond de 20 jaar denk ik.
Hij heeft veel rook en wat turf.
Het zou een talisker kunnen zijn.
Mijn punten vandaag 81


totalatool

Glas: Glencairn

Uiterlijk: Veel kleine, relatief dunne en erg trage tranen. Kleur goud met een rode gloed.

Geur: (zw) Kruising tussen boterbabbelaars en caramelsnoepjes, sinaasappelschil, hooi en heel diep in de verte wat rook/turf (waar ik pas naar zocht nadat ik hem proefde!).

Smaak: (zw) Hier had ik echt een "WTF" momentje. Hij bleek totaal anders dan ik had verwacht aan de hand van de geur. Explosief, rokerig, sigaren(-as), met een peperige achtergrond. Niet bijzonder vet mondgevoel.
(mw) Nog steeds wat rokerig, maar nu meer vanille en toch ook citrus.

Afdronk: De rokerige nasmaak blijft vrij lang en is ook enigszins zurig.

Conclusie: Hier moet ik duidelijk nog eens goed voor gaan zitten. Helaas had ik er door omstandigheden niet zoveel tijd voor als ik gepland had.
Mijn ervaring was er een die ik niet eerder zodanig heb meegemaakt. De geur was zachtaardig en vriendelijk, ondanks het alcoholpercentage, maar de smaak was een "totally different beast".
Een malt, met alcoholpercentage rond 53%. Ik vermoed niet erg oud, ik nam weinig houtinvloed waar. Eerder sherry- dan bourbon-gerijpt. Ik heb nog even naar een Ardmore Traditional Cask gegrepen vanwege de sigarenassociatie, maar dit is weer echt iets anders. Talisker? Helaas heb ik die niet in de kast staan..


Nagekomen stukken

Deunemans

mosterd na de maaltijd, maar ik wilde ze ditmaal toch graag weer delen.

Kleur : Goud
Alcohol percentage : 58%
Streek : Lowland
Distillery : Littlemill
Leeftijd: 17

Neus: prikkelend alcohol, veel fruit (perzik), boenwas, grassig.
Smaak: fris en tonen van toffee, fruit en iets vettig (boter).
Finish: middellang met fruitige aroma’s en hints van toffee en pas gemaaid gras.

Absoluut een heerlijke whisky. Voor mij persoonlijk de meest aangename tot nu toe. Een stevige dram die 'goed binnenkomt'. Zonder water goed drinkbaar, maar heftig. Een paar druppels water geven hem net dat beetje extra. Score, een mooie 88 punten.


Plaatshouder bericht voor de panel-proefnotities (graag via PB aan Peat) en de onthulling.

Tevens wordt in dit onderwerp de discussie gevoerd over dit sample zowel in de week van de sample-tasting als ná het demasqué. Datum tussen haakjes is de sluiting voor inzenden van je notities op Maandagavond 20:00.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
0 x

Gebruikersavatar
Piet
Moderator
Moderator
Berichten: 8294
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Vught

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Piet » 10 Okt 2012, 15:42

Nu in het glas sample #4 .... oeps....my lips are sealed... :boos ... vereist echt discipline...

De eerste twee proefnotities voor numero-4 zijn al een week binnen :o
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.

TGIF
Actief lid
Actief lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 04 Dec 2011, 19:28

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor TGIF » 10 Okt 2012, 15:54

Gisteren geproefd, :gnif Vandaag eens notities maken. :)
0 x

Gebruikersavatar
BWhisky
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1735
Lid geworden op: 24 Apr 2010, 17:58

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor BWhisky » 10 Okt 2012, 16:20

Ik zal er ook eens aan beginnen. Eerst nog wat spelen met Sample 3, eens wat water bijgedaan. Benieuwd of hem dat inderdaad (nog) beter maakt.
0 x
Afbeelding

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough." (Mark Twain)

Gebruikersavatar
Matti
Moderator
Moderator
Berichten: 4405
Lid geworden op: 25 Okt 2011, 23:00
Locatie: Zutphen

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Matti » 10 Okt 2012, 16:27

Ik heb hem nu in mijn glas zitten... Ik laat hem eens een half uurtje afgedekt staan denk ik, kijken wat er gebeurt...
0 x
Matthijs, whiskynerd.

Blogt zo af en toe via The Lyne Arm

Gebruikersavatar
turfsmurf
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1527
Lid geworden op: 08 Jan 2011, 15:15
Locatie: Wageningen

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor turfsmurf » 10 Okt 2012, 19:39

Even vooruitwerken is wel zo handig. Van het weekend geproefd, net herproefd en notities verzonden.
Ik ben heel benieuwd wat men van deze gaat vinden.
0 x
Afbeelding
"I'd rather have a full bottle in front of me, than a full frontal lobotomy." (Tom Waits)

Gebruikersavatar
BWhisky
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1735
Lid geworden op: 24 Apr 2010, 17:58

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor BWhisky » 10 Okt 2012, 19:59

Geproefd. Ben ook zéér benieuwd hoe de reacties zullen zijn.
0 x
Afbeelding

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough." (Mark Twain)

Gebruikersavatar
Yapi
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3246
Lid geworden op: 03 Feb 2012, 22:50

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Yapi » 10 Okt 2012, 21:15

Voila, ook achter de kiezen! Ik denk dat het een Glenfiddich Solera is!

(even naar het nummer op m'n sampletje kijken :bigsmile )
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
BWhisky
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1735
Lid geworden op: 24 Apr 2010, 17:58

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor BWhisky » 10 Okt 2012, 22:46

De discussie's achter de schermen zijn hevig! :duimop
0 x
Afbeelding

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough." (Mark Twain)

Gebruikersavatar
Yapi
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3246
Lid geworden op: 03 Feb 2012, 22:50

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Yapi » 10 Okt 2012, 22:58

BWhisky schreef:De discussie's achter de schermen zijn hevig! :duimop


Hevig in de zin van opwindend? ;)

:jazzybass
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
BWhisky
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1735
Lid geworden op: 24 Apr 2010, 17:58

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor BWhisky » 10 Okt 2012, 23:03

Yapi schreef:
BWhisky schreef:De discussie's achter de schermen zijn hevig! :duimop


Hevig in de zin van opwindend? ;)

:jazzybass


Discussiëren met jou vind ik niet bepaald opwindend. Laten we het op interessant houden :) .
Sample 4 daarentegen... *** CENSUUR ***. Of is dat een waardeoordeel ? :nono
Laatst gewijzigd door Piet op 10 Okt 2012, 23:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Ja dus
0 x
Afbeelding

"Too much of anything is bad, but too much of good whisky is barely enough." (Mark Twain)

Gebruikersavatar
Yapi
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3246
Lid geworden op: 03 Feb 2012, 22:50

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Yapi » 10 Okt 2012, 23:06

eh, ja... verwijder dat maar snel ;)
0 x
Afbeelding

johan brugge
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 4881
Lid geworden op: 13 Feb 2010, 11:08

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor johan brugge » 10 Okt 2012, 23:36

Zou ik ook doen, want ik kreeg voor minder de censuur.
0 x
The only thing that tastes good in whisky is more whisky.

Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort

Gebruikersavatar
Yapi
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3246
Lid geworden op: 03 Feb 2012, 22:50

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor Yapi » 10 Okt 2012, 23:37

johan brugge schreef:Zou ik ook doen, want ik kreeg voor minder de censuur.


2

Johan, heb jij hem al geproefd?
0 x
Afbeelding

johan brugge
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 4881
Lid geworden op: 13 Feb 2010, 11:08

Re: HWF Virtuele Blind Tasting-2: Sample-4 (15 okt)

Ongelezen berichtdoor johan brugge » 10 Okt 2012, 23:41

Nee, nog niet. Ik zit momenteel met de laatste JTB voor mijn neus. Het zal voor morgen of vrijdag zijn.
0 x
The only thing that tastes good in whisky is more whisky.

Les injures sont les raisons de ceux qui ont tort


Terug naar “HWF Virtuele Blind Tasting-2”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten