HetWhiskyforum - Virtuele Blind Tasting: Hoe werkt het ?

Forum proeverijen, "Nosing and Tastings", al dan niet blind, virtueel of op locatie.
Gebruikersavatar
Piet
Moderator
Moderator
Berichten: 8302
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Vught

HetWhiskyforum - Virtuele Blind Tasting: Hoe werkt het ?

Ongelezen berichtdoor Piet » 08 Mar 2012, 16:30

Wanneer is de proeverij ?
We gaan uit van 2 maal per jaar een Virtuele Blind Tasting. In maart-april en de 2-de in september-oktober (of eventueel oktober-november. Inschrijving gaat open rond eind januari/begin februari en juli/augustus.

Wie?
We gaan uit van minimaal 28 deelnemers. Meer kan tot maximaal 42. Mochten we ergens tussen de 28 en 42 uitkomen dan zijn "de restanten" voor mijn rekening én consumptie. Dan moeten we wel boven de pak weg 36 uitkomen... We gaan er tevens vanuit dat niet iedereen forumactief is m.b.t. proefnotities, zie de discussie daarover. Houd er dus rekening mee dat het boven 28 t/m 42 deelnemers gaat om een wachtlijst! Mocht het van toepassing zijn dan wordt het bedrag per omgaande teruggestort. Boven 42 komt er een reservelijst maar de kans op afvallers is klein.

Hoe inschrijven ?
Enige tijd vóór de geplande startdatum wordt de inschrijving geopend in onderwerp "HWF VBT-X: Ik doe mee! ".
Dit wordt tevens duidelijk zichtbaar gemaakt als mededeling: "Aanmelding voor HWF VBT-X: INSCHRIJVING OPEN".

De inschrijving gaat op volgorde van aanmelding én betaling binnen 7 dagen (of minder naar de sluiting toe). Indien geen betaling, inclusief een PB naar Peat met NAW-gegevens indien nodig (alleen indien nieuw of gewijzigd), binnen die termijn volgt, dan komt de inschrijving te vervallen (kan wel opnieuw gedaan worden). Om iedereen een eerlijke kans te geven wordt uiterlijk één tot enkele weken vóór de openstelling een vooraankondiging geplaatst met de datum van opening. De inschrijving en status daarvan komt te staan in: Virtuele Bind Tasting-X: Inschrijvingen.

Attentie: Helaas is gebleken dat er "deelnemers" zijn die zich wel aanmelden maar vervolgens alleen het pakket in ontvangst nemen zonder tijdens de VBT zelfs maar een teken van leven te geven.

Dat is dus echt niet zoals het bedoeld is. Er wordt veel geïnvesteerd om een mooi proef-pakket samen te stellen waarop nul komma nul verdient wordt.
Een Het Whisky forum Virtuele Blint Tasting is een sociaal (media) gebeuren met een educatief en vermakelijk karakter, dus echt "ter leering ende vermaeck". Vaak zal de inhoud de aankoopprijs overstijgen. Het pakket is niet bedoeld om op eenvoudige manier, goedkoop aan een tasting set te komen. Het is bedoeld om animositeit op het forum te creëren en er over te discuseieren. Om aan mooie samples te komen zijn er andere kanalen.
Dat je schroomt om blind een proefnotitie te plaatsen of als je om wat voor reden dan ook daar moeite mee hebt. Prima, geen probleem. Het is echter wel de bedoeling dat je in elk geval laat weten wat je er van vond en wat jou toppers waren in een VBT-pakket, etc. etc.

Ook naar de VBT-sponsors toe is het niet correct dat een pakket gekocht wordt om er vervolgens niets meer over te horen.

Wil je in het bezit komen van een VBT-pakket maar heb je niet de intentie om aan het sociale gebeuren deel te nemen, laat dat dan even weten. Dan zet ik je op de "Reservelijst" en maak je nog altijd kans maar geven we voorrang aan mensen die wel actief deel willen nemen aan het sociale gebeuren waarvoor een HWF VBT bedoeld is.


Het HWF VBT verrassingspakket.
HWF-VBT-pakket-IMG_0378smuged.jpg


Wat?
De VBT-set bestaat uit 6 samples van 50 ml whisk(e)y. De sampleflesje hebben een garantiesluiting en zijn groot 60 ml, rond van vorm en van transparant glas. Prima en veelvuldig herbruikbaar met een grote halsopening (DIN28).
Richtprijs €40,- per proefset (kan per VBT aangepast worden). De VBT-sets worden als pakketpost verzonden, voor zowel België als Nederland inclusief Track & Trace.
Attentie: Zorg er voor dat het pakket binnen het betreffende tijdbestek kan worden afgeleverd of afgehaald. Indien het pakket retour komt zul je de her-verzendkosten extra dienen te betalen! Zie de mogelijkheden bij DHL (onderin) en bij Kiala voor België.
NB: Distributie in België vindt plaats door her-distributie, vanuit Brugge door Bart (Yapi), naar Kiala-afhaalpunten.

Voor elke virtuele blind tasting proberen we commerciële sponsoring voor een of meer passende samples te krijgen. In het kader van "voor wat hoort wat" zal ná afloop van een VBT de whisky en sponsor een vermelding voor de eeuwigheid krijgen. Ook zal er aandacht aan worden geschonken bij de onthulling van het betreffende sample.
Groot voordeel voor de panelleden is dat er bovendien meer budget beschikbaar is voor de aankoop van de overige samples, zodat de gemiddelde flesprijs aanzienlijk hoger kan liggen.

HWF-VBT-2-samples-IMG_0370-close.jpg

Discussies over dit onderwerp graag voeren in: Online blind tasting hoe gaat dat (discussie)? of in een ander relevant onderwerp in de VBT rubriek. Aan de hand daarvan wordt dit bericht indien nodig aangepast.

What's in a name ?
De proeverij is wel degelijk echt en heel fysiek. Je doet het in je eentje of wellicht in klein gezelschap, thuis of elders en al dan niet achter je PC, tablet of waar dan ook. Het delen van de bevindingen en uitwisselen van informatie en ervaringen gebeurt echter in deze virtuele wereld van het forum.

Een primair doel van een VBT is natuurlijk de smaakbeleving en slechte whiskies komen er zo wie zo (in principe) niet in. Maar een andere reden om het blind te proeven is natuurlijk ook de intellectuele-stimulans en -uitdaging.
De proefervaring als combinatie van de smaakbeleving en intellectuele-stimulans en -uitdaging is mede bepalend voor de meerwaarde van een VBT.
_____________________________________________________________________________________________________
Attentie: Om dit daadwerkelijk een "blind-tasting" te laten zijn waarbij een ieder onbevangen en onbeïnvloed zijn bevindingen kan noteren en delen is het van groot belang dat er een radio-stilte is in de periode van proeven vóór publicatie van de bevindingen en de bijbehorende demasqué van een whisky. Het is absoluut zaak geen mededelingen te doen met een waardeoordeel of die enige kwalificatie of identificatie bevatten. :sst :zwijg
_____________________________________________________________________________________________________

Hier wat additionele inhoudelijke en reglementaire zaken:
 • Elk forumlid kan zich inschrijven voor één proefpakket per tasting. Dit impliceert tevens dat je 18 jaar of ouder bent. Bij onder-intekening van een Tasting is het mogelijk dat één persoon meerdere pakketten besteld tot het vastgestelde maximum dat beschikbaar is.
 • Elke "Virtuele blind tasting" krijgt een volgnummer en een eigen forumrubriek zodat we de zaken goed bij elkaar kunnen houden en we op enig moment allemaal over dezelfde set en hetzelfde sample praten.
 • Per tasting wordt aangegeven om hoeveel samples het gaat en wat de inhoud zal zijn. Bij samples van 5cl kun je 2 of zelfs drie keer proeven, eventueel ook na het demasqué.
 • De genoemde (totaal)prijs is "all in" inclusief (pro Deo) samenstellen, whisky, flesjes, doppen, verpakking en verzenden. en dient bij vooruitbetaling voldaan te worden.
 • Samples worden anoniem geleverd met alleen een letter of nummer ter identificatie. De organisator(en) zijn de enige die weten welke whisky welk sample is.
 • Over het algemeen zal er een discussie zijn over een te organiseren Virtuele blind tasting (wat en wanneer etc.) gevolgd door een verkennende en vrijblijvende poll om het animo te testen.

Hier de te doorlopen stappen voor een blinde virtuele proeverij nadat er voor besloten is, in min of meer chronologische volgorde. Het lijkt ingewikkelder dan het is, althans voor de deelnemers.
 1. Na bekendmaking en opening van de inschrijving van de VBT, prijs en indicatieve data en tijdlijn voor het hele gebeuren, kunnen deelnemers zich inschrijven en de betaling doen. Dit kan al snel een week vergen. Dus niet te lang dralen maar snel betalen! Indien niet binnen de tijd ontvangen dan komt de inschrijving te vervallen.
  Pas ná ontvangst van de betaling en NAW-gegevens is de inschrijving definitief. Dit wordt geregistreerd in de betreffende lijst met inschrijvingen.
 2. Alle deelnemers krijgen toegang tot het forum-deel met de betaalgegevens en/of ontvangen per PrivéBericht (PB) betaalinstructies van de organisator.
 3. De pakketten worden ruim voor de tasting-datum verzonden.
 4. Ná distributie worden de data van publicatie van de panelproefnotities en de demasqués bevestigd. In principe staat er één week per sample.
  - Ontvangst wordt gecontroleerd op basis van steekproeven zodat we zeker weten dat iedereen zijn sample-pakket heeft ontvangen.
  →↓
 5. En dan begint het proeven. Op eigen gelegenheid en tempo. Althans binnen de tijdlijnen en bij voorkeur in de genummerde volgorde.
 6. Vóór de sluitingsdatum/tijd (Maandagavond 20:00 uur zie het betreffende Algemeen bericht) van het "lopende" sample stuur je jouw bevindingen voor dat sample per PB aan Peat (of ander indien door de organisator aangegeven).
 7. De "regisseur" combineert de ontvangen bevindingen, genaamd panel-notities, en publiceert die, waarbij het streven is dat te doen op de dezelfde avond.
 8. Vervolgens kan er op het forum in het daarvoor bestemde onderwerp naar hartenlust over gediscussieerd worden.
 9. Uiterlijk op de daaropvolgende woensdagavond (maar vaak al dinsdag) vindt het demasqué van het recente sample plaats. Het precieze tijdstip is mede afhankelijk van de activiteit. De informatie over de whisky wordt samen met wat proefnotities van min of meer bekende recensenten in het betreffende onderwerp geplaatst.
  • We hebben een informatief Algemeen onderwerp, dit overkoepelende bericht, en één Algemeen bericht specifiek voor elke VBT. In dit laatste staat specifieke informatie m.b.t. één tasting.
  • Voor elk sample zullen we een eigen onderwerp openen: Sample-1, Sample-2, etc. Daarin worden ook de bevindingen en onthulling geplaatst en kunnen discussies gevoerd worden.
  • Per tasting zijn er tevens onderwerpen die niet direct op een specifiek sample betrekking hebben, zoals "Inschrijving", "Voorbereiding" (ook gebruikt tijdens een VBT), "Conclusies en afsluiting".
 10. Gelijkertijd gaat, ná publicatie van de notities, de proefperiode voor het beoordelen van het volgende sample in.
  Wellicht is het raadzaam om één sample voor te lopen zodat je bij ziekte of afwezigheid toch je bevindingen in kunt sturen.
  Voor elk sample doorlopen we dit. Dus terug naar punt-6.
 11. Ook na afloop van de formele sample-tasting kan er natuurlijk naar hartenlust over gedelibereerd worden. Per sample in het betreffende onderwerp of in het betreffende Conclusies en afsluiting dat daartoe wordt geopend ná de bekendmaking van het laatste sample.

Definitie van "Jouw bevindingen".

Je kunt gebruik maken van onderstaand formaat, als nader verklaard in: Aanwijzingen voor het maken van proefnotities. Let wel dit is geheel vrijblijvend je kunt het als een hulpmiddel en richtlijn gebruiken maar het is helemaal aan jou wat je schrijft en hoe je dat verwoord en structureert ... of niet !

Code: Selecteer alles

HWF Virtuele Blind Tasting-X: Sample-Y

Deelnemer:   ....                   

[b]Uiterlijk: [/b]
[b]Geur: [/b]
[b]Smaak/Afdronk: [/b]

In één zin:                                                           
Score: 


Het gaat dus primair om je proefnotitie. Wat vind jij er van en wat haal jij er uit.

Een volgende stap is moeilijk maar als je de soort en afkomst wilt determineren denk dan aan de volgende karakteristieken:
 • Soort whisk(e)y: Blend, grain, bourbon, blended malt, single malt, single cask,...
 • Alcohol percentage.
 • Land van herkomst, regio van herkomst, distilleerderij of merk, en zelfs IB.
 • Leeftijd (ouderdom), jaar van distillatie.
 • Gebruikte vat-type, finishing(s),..
Wat we verder op prijs zouden stellen is dat je dit aangeeft:
 • Wat is je score op een schaal van 100.
 • Andere observaties of bijzonderheden.

Hier een zeer relevant artikel over determineren van een whisky, want dat is nog iets heel anders dan smaken en geuren herkennen en er een smaakprofiel aan verbinden.
Whisk(e)y blind proeven en herkennen ?

Los van alle onderwerpen in deze forum-rubriek hier nog enkele gerelateerde artikelen:
Hoeveel volume heb je nodig om goed te kunnen proeven ?
Sampleflesjes, al dan niet briefpost, welke en waar ?
Waar kopen jullie samples?


P.s.
(1) Mocht er tijdens transport (verzenden/bezorgen) iets mis gaan dan kijken we per geval hoe we dat op lossen. Helaas is het zo dat we met hele flessen werken om samples te maken (14, 28 of 42 stuks van 5cl) en dat in de meeste gevallen de samples niet vervangen kunnen worden.
(2) Indien een fles iets minder dan de originele inhoud van 70cl bevat zal het verschil zo goed mogelijk over de samples verdeeld worden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
Laatst gewijzigd door Piet op 06 Aug 2013, 21:01, 5 keer totaal gewijzigd.
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.

Terug naar “Het Whisky forum Nosing & Tastings dan wel proeverijen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten