Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Voorbije Whisky-festiviteiten, -evenementen en Nosing & Tastings worden hier heen verplaatst en kunnen met ervaringen aangevuld worden.
Gebruikersavatar
DiXi
Senior
Senior
Berichten: 213
Lid geworden op: 22 Dec 2015, 16:52

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor DiXi » 23 Mar 2016, 22:46

Mogelijk wel interesse!
0 x

Gebruikersavatar
Skiddilly
Senior
Senior
Berichten: 347
Lid geworden op: 12 Jul 2015, 18:33
Locatie: Deurne, Nederland

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Skiddilly » 07 Apr 2016, 11:28

Mijn vervoer is geregeld :hoera Heb er zin an Paul :duimop
0 x
Afbeelding
“Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough.”
- Mark Twain

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 20 Apr 2016, 07:25

Yep, ik zie er ook naar uit :bigsmile

Mochten er nog mensen mee willen: het kan nog, maar dan moet je snel zijn. Stuur me dan aub een PM.
0 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
Peter_vintage1992
Senior
Senior
Berichten: 350
Lid geworden op: 24 Mei 2015, 13:27
Locatie: Amersfoort

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Peter_vintage1992 » 24 Apr 2016, 12:52

Dit was super gaaf! zeker voor herhaling vatbaar! :duimop
1 x
I love a scotch that's old enough to order its own scotch
Whiscovery Whiskey Proeverijen - yourkeytowhiskey.nl

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 12:54

Peter_vintage1992 schreef:Dit was super gaaf! zeker voor herhaling vatbaar! :duimop


Yep! Ik zal straks of morgen een verslagje met wat foto's posten :D
6 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
Nederland-paraat
Senior
Senior
Berichten: 195
Lid geworden op: 17 Sep 2013, 18:47

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Nederland-paraat » 24 Apr 2016, 13:56

Ik geloof dat we 3,5 uur na de start er uit geknikkerd werden. Gelukkig was het glas nog niet leeg en werd het een DVO (drammetje voor onderweg). :lekker
0 x

Wouterk
Senior
Senior
Berichten: 319
Lid geworden op: 24 Jan 2016, 01:03
Locatie: Eindhoven

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Wouterk » 24 Apr 2016, 14:17

Hoihoi, ben erg benieuwd hoe het was. Jammer genoeg kon ik er niet bij zijn. :(
0 x

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 14:21

Hierbij het verslag. Op- of aanmerkingen (correcties van de deelnemers) graag per PB, dan pas ik het aan ;)

Verslag rondleiding Het Whisky Forum bij Zuidam Distillers, Baarle-Nassau.

Om 15:00 uur stipt begon de rondleiding, gegeven door mede-eigenaar en Master Distiller Patrick van Zuidam. In de centrale ontvangsthal zette Patrick het geschiedenis van het bedrijf uiteen. Dit is gekenmerkt door passie voor het vakmanschap: Zuidam is als eerste weer jenever beginnen te distilleren, waar andere bedrijven vaak ingrediënten aan alcohol toevoegden. Geleidelijk is Zuidam vanwege diversificatieredenen in 1994 met het distilleren van whisky begonnen.

Zuidam is aan het uitbreiden, wat door Patrick werd toegelicht. In de distilleerhal was dit goed zichtbaar: het was er goed volgebouwd, maar geenszins storend. Sterker nog, het geeft een goed beeld van de drukte in deze distilleerderij.
In de distilleerhal werd het distillatieproces van jenever, maar vooral whisky uitgelegd. Daarbij bleek dat Zuidam een aantal zaken anders doet dan de vele Schotse distilleerderijen, die qua proces en ingrediënten steeds meer naar elkaar toe schijnen te groeien. Zo heeft Zuidam dit jaar voor het eerst gerst ingezaaid, om zelf het gehele proces te kunnen bepalen. Mogelijk zal er in de toekomst golden promise worden gezaaid.

De processtappen zijn dermate ingericht, zodat er voor Patrick een zo goed mogelijk distillaat uit komt. Dit is een fruitig distillaat, wat iedereen mocht ruiken en proeven. Zelfs met 74% alcohol (!!) was het heel goed verdraagbaar. De stappen die deze fruitigheid bevorderen zijn de volgende:

- De wort wordt in tegenstelling tot vele andere distilleerderijen niet gefilterd, waardoor het maximale gehalte aan fruitige tonen behouden blijft. De wort wordt uiteindelijk wel helder door continue filtering in de mashtun.
- Ook het gistingsproces is erg lang (één week, in tegenstelling tot 48 uur bij de meeste Schotse distilleerderijen).
- De snelheid van distilleren (de throughput) is erg laag. Waar Macallan per uur 37 liter pure alcohol distilleert, Glengoyne op ca. 8 liter zit, doet Zuidam iets meer dan 2,5 liter pure alcohol per uur.
De vorm van de stills heeft volgens Patrick niet zo’n grote invloed op het karakter van het distillaat. Hij gaf aan als je de vloeistof er met een grote snelheid door de ketel ramt, het kopercontact (om zwavel te verliezen) er sowieso nauwelijks is, laat staan dat er reflux kan zijn. Om een voorbeeld te noemen: Glenmorangie (met de grootste stills in Schotland) zou ook een prima zware, foezelachtige sprit kunnen maken als ze maar snel genoeg distilleren. Lijkt me wat in te zitten, maar sowieso voer voor discussie onder de master distillers ;)
Grappig was hoe Patrick vertelde over de selectie van de foreshots na distillatie: als het naar bisonkit ruikt, komt het in de foreshots terecht. Er wordt wel gemeten, maar veel meer vertrouwd op de menselijke inschatting.

De opslaghallen waren ook zeer interessant. Na in Amerikaans Eiken en Europees Eiken vaten te hebben gesnuffeld, gingen we het pakhuis in. De vaten zijn er 4 tot 5 hoog gestapeld. De meeste vaten zijn butts of hogsheads. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaans Eiken en Europese Zomereik en Europese Wintereik. Patrick legde uit dat de zomereik voor meer tannines en minder aroma zorgt, en de wintereik juist voor minder tannines en meer aroma. Verder werd uitgelegd dat Zuidam het liefst gebruik maakt van nieuwe(re) vaten vanwege de grote afgifte van smaak (in tegenstelling tot re-refills). Opvallend is dat (bijna?) alles 2 jaar in geheel nieuwe vaten gaat. Patrick legde dit toepasselijk uit met het principe van een theezakje meerdere malen gebruiken. Hij wil in principe steeds beginnen met een nieuw theezakje (vat), dat heel veel en pure smaken afgeeft.
Ook werd het thema sherryvaten besproken. Patrick is er trots op (en blij mee) dat hij een aantal oude “echte” sherryvaten heeft. Deze zijn weliswaar af en toe wat minder van houtkwaliteit, maar leveren heel veel en heel mooie smaak af. Volgens Patrick is het verschil met geseasonde vaten aanzienlijk. Overigens wordt “seasoning”-sherry ca. 4 keer gebruikt, daarna gaat het naar de azijnproductie. Het schijnt dat Jerez voor zijn omzet voor ca. 40% afhankelijk is van de seasoning-werkzaamheden.

Aapje gezien, luikje dicht ;) alles gaat goed op slot. De heerlijke geuren zijn door het hele pand overigens goed waarneembaar. Na nog een aantal oude vaten te hebben geïnspecteerd, gingen we terug naar het kantoorpand om te proeven. Dit was niet bepaald lullig: 9 Millstone-expressies (waaronder een mooie 12 yo op sherry), nog meer jenevers en korenwijn, en de gin. Zuidam maakt ook rum, maar het is me ontgaan of die er ook bij stond. Iedereen mocht naar hartenlust (beschaafd) proeven, en we raakten mooi aan de praat met Patrick over de whisky-industrie.

Jop had nog de info dat na de eerste botteling op vatsterkte (voor Whisky in Leiden) er misschien meer cask strength aan zit te komen, al schijnt Patrick van mening te zijn dat sherryrijping het beste uitpakt met een gereduceerde sterkte. We gaan het zien ;).

Patrick en zijn vrouw Monica zijn hartstikke aardig, bevlogen en gastvrij. Kortom: het bezoek is meer dan geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Dit jaar wordt er volgens mij nog maar 1 rondleiding gegeven, op 27 mei om 15:00 uur. Geïnteresseerden kunnen het beste contact opnemen met Zuidam.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
Laatst gewijzigd door caskstrength op 24 Apr 2016, 21:09, 1 keer totaal gewijzigd.
7 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 14:22

Nog wat foto's. Lekker sapje, die wash... :bigsmile
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
0 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 14:24

De vaten. Ik zou er heel wat langer foto's hebben kunnen maken...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
0 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 14:26

...En last but not least: het proeven!!! :nat
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
0 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
Nino
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2484
Lid geworden op: 03 Jan 2015, 11:45
Locatie: Drenthe

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Nino » 24 Apr 2016, 15:15

Dat zag er geslaagd uit inderdaad :goedgedaan

Heb je nog kunnen vragen waar hun geturfde gerst vandaan komt?
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Nederland-paraat
Senior
Senior
Berichten: 195
Lid geworden op: 17 Sep 2013, 18:47

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Nederland-paraat » 24 Apr 2016, 15:24

Nino schreef:Heb je nog kunnen vragen waar hun geturfde gerst vandaan komt?


Dat zijn partijen die hij bij de mouterijen vandaan haal. Mouterij Kloosterzande is een van de mouterijen.
Hij vertelde ook dat gepeate mout niet altijd makkelijk te krijgen is. Maar ze zijn bezig om weer een partij te krijgen. En in de opslag is het oog ook nog gevallen op vaten met de aanduiding ''peated'' en ''heavy peated''.
0 x

Gebruikersavatar
Nino
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2484
Lid geworden op: 03 Jan 2015, 11:45
Locatie: Drenthe

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor Nino » 24 Apr 2016, 16:07

Nederland-paraat schreef:
Nino schreef:Heb je nog kunnen vragen waar hun geturfde gerst vandaan komt?


Dat zijn partijen die hij bij de mouterijen vandaan haal. Mouterij Kloosterzande is een van de mouterijen.
Hij vertelde ook dat gepeate mout niet altijd makkelijk te krijgen is. Maar ze zijn bezig om weer een partij te krijgen. En in de opslag is het oog ook nog gevallen op vaten met de aanduiding ''peated'' en ''heavy peated''.

Oke duidelijk, zo krijg je een beetje indruk wat ze wel en niet kunnen! Thanks.
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3544
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Whisky van eigen bodem (NL): Rondleiding Zuidam (Millstone)

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 24 Apr 2016, 21:12

De peated malt komt uit Schotland als ik me niet vergis.

Hij had met iemand van Staatsbosbeheer gesproken over hout, nu blijkt dat ze ook nog een hele bult turf ergens hebben liggen. Het is op zich leuk om die te gebruiken, maar dan moeten de mouterijen er wel mee uit de voeten kunnen...
0 x
Affirmanti incumbit probatio


Terug naar “Archief en ervaringen van voorbije evenementen, N&T's,...”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten