Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Whisky genoten (of niet) of gebruikt in combinatie met wat voor voedingswaar dan ook. Ook de combinatie met andere dranken past hier.
Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6756
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor JayDie » 21 Dec 2011, 17:35

Zie Facebook voor het hele album.

Enorm simpel:
DSC00543 (Mobile).JPG
DSC00543 (Mobile).JPG (24.66 KiB) 2188 keer bekeken


  1. Smelt de chocolade (300gr) au-bain-marie
  2. Voeg de sinaasappelrasp (van 2 sinaasappels) en whisky (5cl) toe
    DSC00545 (Mobile).JPG
    DSC00545 (Mobile).JPG (19.18 KiB) 2188 keer bekeken
  3. Uitgieten en zout strooien
  4. In de koelkast
  5. Breken / snijden
    DSC00554 (Mobile).JPG
    DSC00554 (Mobile).JPG (20.2 KiB) 2188 keer bekeken

Ik ga later een variant proberen met biscuit, rozijntjes en een gesherry'de whisky. :lekker
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

Gebruikersavatar
Carlo
Senior
Senior
Berichten: 436
Lid geworden op: 07 Jan 2011, 19:26
Locatie: schiedam

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor Carlo » 21 Dec 2011, 18:25

En is het ook lekker geturfde chocolade? :schotland
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6756
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor JayDie » 21 Dec 2011, 20:42

Carlo schreef:En is het ook lekker geturfde chocolade? :schotland

Van het stukje wat ik straks proefde, kan ik niet echt zeggen dat die turf eruit sprong. Meer 'alcohol'. Maar... nog even laten rijpen / hard worden. De combi chocolade / zout is wel heel apart in de goede zin 8-)
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

StefanVdHeuvel
Senior
Senior
Berichten: 102
Lid geworden op: 29 Nov 2011, 13:17

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor StefanVdHeuvel » 22 Dec 2011, 01:42

ga je schamen!
0 x

Gebruikersavatar
Carlo
Senior
Senior
Berichten: 436
Lid geworden op: 07 Jan 2011, 19:26
Locatie: schiedam

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor Carlo » 22 Dec 2011, 06:53

StefanVdHeuvel schreef:ga je schamen!


Hoezo?
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6756
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor JayDie » 22 Dec 2011, 08:22

Carlo schreef:
StefanVdHeuvel schreef:ga je schamen!

Hoezo?

Dat vraag ik me ook af... Heb wel een vermoeden, maar dan kom ik terug op m'n uitspraak dit een ieder moet doen met z'n whisky wat hij zelf wil. :respect Welke van jouw whiskies had jij gebruikt dan, Stefan?


Én onthoudt: een whisky of wijn (of andere drank) die niet te drinken is, ga je ook niet door je eten roeren :nono

Je leest zo vaak dat je een 'goedkope wijn' door het eten moet gooien... nou... laat die wijn dan maar zitten!
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

Gebruikersavatar
Piet
Moderator
Moderator
Berichten: 8302
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 00:51
Locatie: Vught

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor Piet » 22 Dec 2011, 09:36

JayDie schreef:Je leest zo vaak dat je een 'goedkope wijn' door het eten moet gooien... nou... laat die wijn dan maar zitten!

Maar er zijn duizenden prima 'goedkope' wijnen hoor (goedkoop <= €5).
0 x
Piet, voor whisky-intimi Peat in de Zen-tuin.

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6756
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor JayDie » 22 Dec 2011, 10:19

Piet schreef:
JayDie schreef:Je leest zo vaak dat je een 'goedkope wijn' door het eten moet gooien... nou... laat die wijn dan maar zitten!

Maar er zijn duizenden prima 'goedkope' wijnen hoor (goedkoop <= €5).

Ah, ik heb me verkeerd uitgedrukt: ik bedoelde een wijn die je niet 'zo' zou drinken; bocht. Ik weet niet of dat ook de term "kookwijn" is, maar anyways... ik wijk af :-P

:offtopic
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!

Gebruikersavatar
Carlo
Senior
Senior
Berichten: 436
Lid geworden op: 07 Jan 2011, 19:26
Locatie: schiedam

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor Carlo » 22 Dec 2011, 18:14

Ik neem aan dat niemand vieze dingen in zijn gerechten doet.
En wie zegt dat whisky alleen om te drinken is , als je er ook andere lekkere eetbare dingen mee kan maken. :duimop

Je moet genieten waar er te genieten valt!

Maar hoe waren ze na het hard worden/rijpen.
Ga ik van het weekend denk proberen met mijn The Macallen 10y Sherry cask.

Wat bedoel je trouwens met uitgieten en zout strooien. :oops:
0 x
Afbeelding

StefanVdHeuvel
Senior
Senior
Berichten: 102
Lid geworden op: 29 Nov 2011, 13:17

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor StefanVdHeuvel » 22 Dec 2011, 21:59

JayDie schreef:
Carlo schreef:
StefanVdHeuvel schreef:ga je schamen!

Hoezo?

Dat vraag ik me ook af... Heb wel een vermoeden, maar dan kom ik terug op m'n uitspraak dit een ieder moet doen met z'n whisky wat hij zelf wil. :respect Welke van jouw whiskies had jij gebruikt dan, Stefan?


Én onthoudt: een whisky of wijn (of andere drank) die niet te drinken is, ga je ook niet door je eten roeren :nono

Je leest zo vaak dat je een 'goedkope wijn' door het eten moet gooien... nou... laat die wijn dan maar zitten!


Dat zijn m'n 'echte' whisky's, ik heb ook nog staan (voor dit soort gevallen dus ;) )
Famous Grousse
Glen Talloch
Jameson
Bushmills
Bushmills 10 (meer voor échte Irish Coffee voor m'n moeder)

Dus :p
0 x

Gebruikersavatar
JayDie
Moderator
Moderator
Berichten: 6756
Lid geworden op: 31 Jul 2009, 19:49
Locatie: Gennep

Re: Ardbeg chocolade met sinaasappelrasp en zout

Ongelezen berichtdoor JayDie » 23 Dec 2011, 08:37

Carlo schreef:Wat bedoel je trouwens met uitgieten en zout strooien. :oops:

Als je de whisky toevoegt, wordt de stuctuur ineens heel anders. Je kunt ervoor kiezen het te storten op een bakpapier en dat uit te strijken, wat ik heb gedaan is in een overschaal bekleed met bakpapier. Kijk even hoe 'dik' je plak wordt, te dik is ook niet lekker.

Even daarna heb ik er grof zeezout overheen gestrooid. Net als bij die zoute sticks. Juist díe combi van Chocolade en zout vind ik lekker!

StefanVdHeuvel schreef:
JayDie schreef:
StefanVdHeuvel schreef:ga je schamen!

een ieder moet doen met z'n whisky wat hij zelf wil. :respect Welke van jouw whiskies had jij gebruikt dan, Stefan?

Dat zijn m'n 'echte' whisky's, ik heb ook nog staan (voor dit soort gevallen dus ;) )
Famous Grousse
Glen Talloch
Jameson
Bushmills
Bushmills 10

Glen Talloch was ooit m'n eerste whisky. Ik probeerde hier de rokerige smaak van Ardbeg in m'n chocolade te krijgen. Ik heb er dus bewust voor gekozen, dat zou ik niet kunnen bereiken met de door jou genoemde whiskies.

Anyways... in het glas of verwerkt door de chocolade; ik zal er niet minder om genieten!

Carlo schreef:Maar hoe waren ze na het hard worden/rijpen.
Ga ik van het weekend denk proberen met mijn The Macallen 10y Sherry cask.

Ik heb nog een 2e recept, waarin ik gesherry'de whisky ga gebruiken. Dat wordt een soort whisky salami, met daarin biscuit, rozijntjes (wellen in Glenfarclas 105), nootjes. :lekker

De chocolade wordt niet meer 100% hard. Blijft een beetje 'fudgy'. Wel lekker, maar alcohol 'ervaring' (geur...?) is aanwezig (als bij die likeurchocolaatjes). Van het rokerige heb ik niet heel veel terug gevonden eigenlijk :o De structuur van de sinaasappelrasp is duidelijk aanwezig, evenals de smaak.
0 x
Slainte Mhath ([Slawncha-Va]), John

Afbeelding / Hobbybrouwer / Untappd / Hobbybrouwerij Jusk!


Terug naar “Spijs en drank en Whisky”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast