Whiskyoliebollen (25 stuk)

Whisky genoten (of niet) of gebruikt in combinatie met wat voor voedingswaar dan ook. Ook de combinatie met andere dranken past hier.
Gebruikersavatar
GastheerG
Senior
Senior
Berichten: 166
Lid geworden op: 25 Nov 2010, 16:28

Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor GastheerG » 28 Dec 2010, 15:38

Whiskyoliebollen (25 stuk)

400 gram bloem (gezeefd)
3 gram zout
35 gram verse gist
4 dl lauwe melk
100 gram krenten
100 gram rozijnen
1 el citroensap (vers)
10 cocktail kersjes in stukjes (bewaar 1 hele)
2-3 stevige drams whisky (zoet)

Olie om in te bakken
Poedersuiker bij serveren

Doe de whisky met de rozijnen en de krenten in een schaaltje en laat goed intrekken. Zo nu en dan even roeren. Doe dit ruim van te voren zodat de whisky z’n werk kan doen.
Los de gist op in de lauwe melk.
Laat de rozijnen en krenten even uitlekken. Whisky natuurlijk opvangen. Doe maar in een tumbler.

Doe nu alle ingrediënten bij de lauwe melk en roer tot een stevig beslag.
Dek af met een schone theedoek en laat bij de verwarming minimaal een uur rijzen.

Kleine pauze.....

Gooi tijdens het wachten een klontje ijs in de opgevangen whisky en een flinke scheut vermout of amaretto. Doe de overgebleven cokctailkers aan een prikker en zet in je glas.
Geniet van je cocktail……..

Doe een stoer schort (oliespetters verprutsen he kleren) om en loop (met je veel te grote tumbler in je hand) slagvaardig richting keuken!

Verhit de olie tot 180 graden. Maak met twee lepels of ijsopscheplepel mooie bollen.
Na ongeveer 3 minuten bakken de bollen keren en nogmaals 3 minuten.
Verdeel bovengenoemde hoeveelheid in 4 bakbeurten.

Goed uit laten lekken (keukenpapier) en vlak voor het serveren bestrooien met gezeefde poedersuiker.

Nagenoeg alle whisky’s zijn geschikt maar bewaar een Ardbeg of Laphroaig liever voor een mooie saus voor over de gamba’s.

Dimple doet het erg goed en een malt purist zal zich met een Glenlivet 12 in deze bollen ook een groot plezier doen.
0 x

Gebruikersavatar
laddie teun
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 704
Lid geworden op: 10 Sep 2009, 11:19

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor laddie teun » 28 Dec 2010, 17:56

Heb ze 1,5 week geleden op de clubmiddag van 't Woest Genoegen mogen proeven met Ardbeg erin. Heerlijk!!!!!
0 x
Uw persoonlijk reisadviseur voor al uw reiswensen: http://www.thetravelclub.nl/teunvanwel

Whiskysamples: www.mywhiskysamples.com

Gebruikersavatar
I_SPEY
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2550
Lid geworden op: 13 Feb 2010, 17:21
Locatie: Rotterdram

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor I_SPEY » 28 Dec 2010, 18:36

laddie teun schreef:Heb ze 1,5 week geleden op de clubmiddag van 't Woest Genoegen mogen proeven met Ardbeg erin. Heerlijk!!!!!

Dat lijkt mij inderdaad ook wel wat, Teun! Maar krijgen we nu straks ook olieollen met bier(oh ja, die zijn er al) met wijn(?), met rum, teqiula, wodka, jenever etc? Lijkt me best wel wat, alleen zijn ze Lekker?
0 x
Afbeelding
René - Friend of Ardbeg - Caol Ila - Lagavulin - Laphroaig and many Others
"Every closed eye is not sleeping, and every open eye is not seeing!"

Gebruikersavatar
GastheerG
Senior
Senior
Berichten: 166
Lid geworden op: 25 Nov 2010, 16:28

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor GastheerG » 28 Dec 2010, 20:53

I_SPEY schreef:Maar krijgen we nu straks ook olieollen met bier(oh ja, die zijn er al) met wijn(?), met rum, teqiula, wodka, jenever etc? Lijkt me best wel wat, alleen zijn ze Lekker?


Zonder het allemaal gelijk te testen durf ik daar wel wat over te zeggen:

Bier - hoort er eigenlijk standaard in. Licht abdijbier
Wijn - zal lastig zijn. Rozijnen wellen wellicht. Wijn gebruiken om de gist in los te maken? Moeilijk denk ik maar er is wel iets Italiaans wat op oliebollen lijkt waar wijn ingaat.
Rum - bruin en als je het fruit laat wellen helemaal ok
tequila - wordt hem niet denk ik. Alles kan
wodka - nee
jenever - nee
cognac - ok, zie rum
calvados - ok, zie rum
0 x

Gebruikersavatar
OmeAnne
Senior
Senior
Berichten: 194
Lid geworden op: 08 Mar 2013, 11:29
Locatie: Aldeboarn

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor OmeAnne » 01 Jan 2015, 10:48

Goedemorgen en een gelukkig nieuw jaar allemaal!

Ik weet het, een dag te laat en een eeuwen oud topic, maar ja ik had het gisteren met mijn broer over oliebollen met whisky en de eerste hit in google leverde dit topic op.
Nu wil ik voor volgend jaar oliebollen met whisky bakken, maar ben niet perse zo van de rozijnen. Ik vroeg me af of je dan ook gewoon een scheut whisky erbij kan doen en zo ja, hoeveel ongeveer?
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Brink
Actief lid
Actief lid
Berichten: 32
Lid geworden op: 28 Sep 2014, 09:32

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor Brink » 04 Okt 2015, 09:35

Hallo..


ik ben ook redelijk oliebollen bakker maar doe het vaak met bruin bier, oud bruin.
De suikers heirvan maken het lekker knapperig.

aankomend oudjaar ga ik ook met whisky aan de slag. Heb nog een beetje dimple welke best leuk lijkt, maar mischien ook maar een serie met laph quarter cask?

Ik vroeg me af of dit ook gaat werken met de good old Koopmans mix? Rozijntjes in de whisky en dan mengen? Of komt het gistproces dan niet op gang?

dank!
0 x

Gebruikersavatar
mikegerards
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 669
Lid geworden op: 22 Feb 2016, 09:28
Locatie: Limburg

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor mikegerards » 10 Jan 2017, 14:13

mmmm jammie. toch volgend jaar eens proberen. Ik heb wel eens wafels gemaakt met een flinke scheut Ileach erdoorheen....ik moet zeggen dat smaakte verdomd goed
0 x

Gebruikersavatar
Whisky-ettenleur
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 981
Lid geworden op: 25 Feb 2015, 12:29
Locatie: Omgeving Breda

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor Whisky-ettenleur » 10 Jan 2017, 14:53

mikegerards schreef:mmmm jammie. toch volgend jaar eens proberen. Ik heb wel eens wafels gemaakt met een flinke scheut Ileach erdoorheen....ik moet zeggen dat smaakte verdomd goed


Dan pas?? :o
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
mikegerards
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 669
Lid geworden op: 22 Feb 2016, 09:28
Locatie: Limburg

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor mikegerards » 10 Jan 2017, 16:03

Whisky-ettenleur schreef:
mikegerards schreef:mmmm jammie. toch volgend jaar eens proberen. Ik heb wel eens wafels gemaakt met een flinke scheut Ileach erdoorheen....ik moet zeggen dat smaakte verdomd goed


Dan pas?? :o


ok ok dit jaar nog maar wel pas tegen het eind. Oliebollen is echt iets voor eind van het jaar :-P
1 x

Gebruikersavatar
Toontje
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 622
Lid geworden op: 17 Jun 2015, 21:36
Locatie: Nijmegen

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor Toontje » 10 Jan 2017, 20:01

Ik zie het graag in het sampleaanbod voorbij komen :lekker .
3 x

Strongbow
Nieuwkomer
Nieuwkomer
Berichten: 9
Lid geworden op: 07 Mar 2017, 16:04

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor Strongbow » 07 Mar 2017, 16:55

Als het aan mij ligt, eet ik het hele jaar door whiskey oliebollen. :duimop
0 x

Gebruikersavatar
MacErik
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 693
Lid geworden op: 27 Jul 2015, 17:45
Locatie: Amersfoort

Re: Whiskyoliebollen (25 stuk)

Ongelezen berichtdoor MacErik » 07 Mar 2017, 17:24

Geweldige tip! Ik doe er altijd bier in....
Komend oud en nieuw (of eerder :Tongue ) gaan we deze versie zeker proberen! :duimop
0 x
Afbeelding


Terug naar “Spijs en drank en Whisky”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten