Koken met whisky artikel

Whisky genoten (of niet) of gebruikt in combinatie met wat voor voedingswaar dan ook. Ook de combinatie met andere dranken past hier.
Gebruikersavatar
E_S
Nieuwkomer
Nieuwkomer
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 Jan 2014, 08:25

Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor E_S » 09 Jan 2014, 11:14

Voor iedereen die van koken houd en dan speciaal koken met whisky.
Ik heb eens een artikel geplaatst met lekkere recepten.
Koken met whisky
Ben van plan nog wat van deze artikelen met whiskyrecepten te schrijven, maar moet ze eerst zelf nog even maken en proeven.
Voor nieuwe whisky recepten sta ik altijd open en wie weet zet ik ze op Infonu.
0 x

Gebruikersavatar
Jodokusardbeg
Actief lid
Actief lid
Berichten: 55
Lid geworden op: 24 Aug 2016, 17:42

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Jodokusardbeg » 28 Aug 2016, 16:08

Dit is ook erg lekker en makkelijk te bereiden

Karbonade (haas, lende of rib) met sinaasappelboter

Ingrediënten
Voor 4 personen
4 stuks varkenskarbonade (haas)
4 eetlepels roomboter
3 eetlepels sinaasappel marmelade
2 eetlepels olie
1 eetlepel bieslook (vers)
1 eetlepel whisky
1 theelepel poedergember
naar smaak witte peper
naar smaak zout
Bereiding
Roer de sinaasappelmarmelade uit met de boter, geraspte gemberwortel of gemberpoeder, whisky en wat fijngeknipte bieslook. Verwarm de grill voor. Bestrijk de karbonades licht met olie en leg ze op het rooster onder de grill. Gril de karbonades in 7 a 8 minuten. Bestrooi de gegrilde karbonades daarna met peper en zout naar smaak. Serveer de sinaasappelboter bij de karbonades. Lekker met: rijst en gekookte raapstelen. TIP: Indien de sinaasappelboter ruim van te voren wordt klaargemaakt, kan deze in de koelkast (gewikkeld in aluminiumfolie) opstijven, zodat er plakjes van gesneden kunnen worden. N.B.: Er kunnen zowel haas-, lende- als ribkarbonades voor dit gerecht worden gebruikt
0 x

Geten
Actief lid
Actief lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 15 Aug 2016, 00:01

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Geten » 26 Jan 2017, 22:39

Misschien niet helemaal passende in dit topic, maar deze zomer een bbq met whisky-aroma's geprobeerd.
Dit is zeer geslaagd bij een goed stuk rund (côte à l'os) vind ik.

Het werk met houtblokjes die in whisky gedrenkt zijn. Deze worden in een inox-doosje met water gelegd en vervolgens op het vuur geplaatst.

Het effect is bijzonder goed te proeven in het vlees.

Een aanrader.
0 x

Gebruikersavatar
Peter87
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3603
Lid geworden op: 30 Okt 2014, 14:56

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Peter87 » 26 Jan 2017, 22:45

Volgende keer geen water gebruiken en goed kijken welk hout je neemt bij welk vlees. Niets mis met "whiskyhout" hoor. Alleen heeft de whisky uiteindelijk niet echt toegevoegde waarde. Het is echt het rookhout dat je proeft. En bij verschillende soorten vlees en vis passen ook weer verschillende soorten hout.
1 x
Afbeelding
Whiskydudes

Whisky drinken is net als bbqen; als je haast hebt moet je er niet aan beginnen

Zie me niet als schuldige. Je hoeft me niet te huldigen.
Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen.

Geten
Actief lid
Actief lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 15 Aug 2016, 00:01

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Geten » 27 Jan 2017, 22:08

Aha, tips kunnen we gebruiken. Alleszins was het niet de bedoeling om het hout te verbranden (bedoel je dat?), maar om het doosje met hout en water op de kolen te zetten. Zodoende kreeg je een 'stoomeffect'.
0 x

Gebruikersavatar
Peter87
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3603
Lid geworden op: 30 Okt 2014, 14:56

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Peter87 » 28 Jan 2017, 00:45

Nee gewoon het doosje met droog hout op de kolen zetten. Ik gebruik zelf nooit een doosje. Ik neem gewoon aluminiumfolie, dat vul ik met droog rookhout en vouw ik dicht. Dan prik ik er enkele gaatjes in en dat leg ik op de kolen. Zo zal het hout langzaam gaan roken zonder te verbranden en zorgen voor een mooie witte transparante rook. Nog beter zijn grotere stukken rookhout. Dit leg je direct op je briketten en ze roken langer en constanter dan de snippers.

Ga ze in ieder geval niet nat maken. Wat er dan gebeurd is dat de natte snippers hout de kooltjes afkoelen.

Ook ben je niet aan het roken maar aan het stomen. Hout gaat pas roken bij een temperatuur van rond de 300ºC. Kokend water word niet heter dan 100ºC. Het hout word pas heter en gaat pas roken als al het water verdampt is. Duurt dus veel te lang en je hebt kans dat je rookhout gaat verbranden ipv roken door de lange tijd op de kolen.

Dus de rook die je ziet bij natte snippers hout is voor het grootste gedeelte waterdamp en dat doet helemaal niets met de smaak van je vlees of vis. Dus pak de snippers in in een bolletje aluminiumfolie of leg ze in een smokerbox maar maak ze nooit nat.
2 x
Afbeelding
Whiskydudes

Whisky drinken is net als bbqen; als je haast hebt moet je er niet aan beginnen

Zie me niet als schuldige. Je hoeft me niet te huldigen.
Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen.

Geten
Actief lid
Actief lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 15 Aug 2016, 00:01

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Geten » 28 Jan 2017, 08:24

Bedankt. Goed over nagedacht! Daar hou ik van.
0 x

Gebruikersavatar
Peter87
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3603
Lid geworden op: 30 Okt 2014, 14:56

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Peter87 » 28 Jan 2017, 14:48

Ervaring :goedgedaan
0 x
Afbeelding
Whiskydudes

Whisky drinken is net als bbqen; als je haast hebt moet je er niet aan beginnen

Zie me niet als schuldige. Je hoeft me niet te huldigen.
Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen.

Gebruikersavatar
FGG
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1071
Lid geworden op: 31 Aug 2016, 19:35
Locatie: Hengelo

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor FGG » 28 Jan 2017, 15:09

Een gerecht waar het hele gezin hier voor warm loopt:

https://www.okokorecepten.nl/recept/vle ... -hamburger

McD en BK kunnen niet in de schaduw staan van die burger.





En ik kom mooi van m'n JW Red Label af...
0 x
Whisky is the answer... (I don't remember the question)

Afbeelding

Geten
Actief lid
Actief lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 15 Aug 2016, 00:01

Re: Koken met whisky artikel

Ongelezen berichtdoor Geten » 28 Jan 2017, 22:16

Peter87 schreef:Ervaring :goedgedaan


Jouw onderschrift deed me al zoiets vermoeden :duimop
0 x


Terug naar “Spijs en drank en Whisky”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten