Gisteren heb ik de "wood smoking chips" van Jack Daniels gebruikt bij het roken van een groot stuk vlees. De aroma's die hierbij vrijkomen zijn zeer aangenaam.
Hier is de link naar het onderwerp waar deze op dit forum vermeld zijn -> JayDie @ Jack Daniel's Wood Smoking Chips
Nu ben ik aan het denken om zelf zo wood smoking chips te maken: een stuk onbehandeld droge eik te versnipperen en dit geruime tijd in whisky te laten drenken.
Ik ken niet zoveel van hout (en ook niet van whisky trouwens ). Toch lijkt het me mogelijk om zelf te experimenteren met de versnipperde eik in verschillende whisky's te laten trekken. Als eerste experiment zou ik graag de Ardbeg 10 gebruiken.
Het zal misschien moeilijk zijn om hetzelfde effect te kunnen bekomen als de houtsnippers van barrels waar jaren whisky in gezet heeft. Maar omdat de eik versnipperd wordt alvorens deze te laten drenken in whisky verwacht ik dat deze houtsnippers veel poreuzer zullen zijn en dit in combinatie met het veel grotere specifiek oppervlak van de snippers zal dit kunnen zorgen dat de snippers de whisky sneller opnemen.
Nu zijn er twee dingen die ik me afvraag:
1. Tijdsduur van onderdompelen: Hoe lang denken jullie dat deze houtsnippers minimaal nodig hebben om een groot deel van whisky te absorberen?
2. Minimale droogtijd houtsnippers: Om het maximum aan aroma's eruit te halen zou ik de snippers willen gebruiken als deze nog goed vochtig zijn van de whisky. Alcohol is wel vluchtig maar wat denken jullie dat de minimale droogtijd is om de alcohol te laten verdampen uit de snippers, zodat de smoker met vlees, snippers en al niet de lucht in vliegt?
"Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Ik zeg niet doen, zonde van de whisky!! 'N mooie rook smaak aan je vlees krijg je door het hout, en ik proef de whisky na het roken niet in 't vlees. Snippers zijn overigens ook te snel verbrand in de BBQ, je kan beter dikke stukken gebruiken zeker bij 'n groot stuk vlees dat 'n paar uur moet garen.
Wil je de whisky nog terug proeven smeer dan je vlees regelmatig in, met 'n lekkere dikke saus met de whisky er in verwerkt.
Wil je de whisky nog terug proeven smeer dan je vlees regelmatig in, met 'n lekkere dikke saus met de whisky er in verwerkt.
0 x
- caskstrength
- Forum goeroe
- Berichten: 3542
- Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Let verder op met vuur en alcohol. Je zou de whisky wel erg moeten verdunnen lijkt me. Op het moment dat er vuur dicht bij met whisky doordrenkte stukken hout komt, zal er wellicht een flink vuur kunnen ontstaan...
Kun je het vlees niet beter marineren met iets waar whisky in zit en dan met normale chips roken?
Kun je het vlees niet beter marineren met iets waar whisky in zit en dan met normale chips roken?
0 x
Affirmanti incumbit probatio
- hoogheid2015
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1102
- Lid geworden op: 28 Okt 2015, 09:39
- Locatie: Den Haag
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
ik heb zelf wel eens zitten hobbyen met pruimenboom snippers en laphroaig, roken als een malle , goede rook smaak maar de whisky was niet te herkennen.
ik ga het wel eens proberen met een spray.
ik ga het wel eens proberen met een spray.
0 x
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
1: natte/vochtige snippers hebben geen zin want die gaan stomen ipv roken en geven zo geen smaak af. 2: houtsnippers rechtstreeks op de kolen gooien heeft ook geen zin want de snippers gaan dan verbranden en roeten ipv roken en geven de verkeerde smaak af. 3: whisky snippers geven alleen een lekker geur tijdens het bbqen maar die whiskysmaak komt niet aan je vlees.
De beste manier zijn zoals eerder gezegd grote (droge)stukken rechtstreeks op de kolen, of snippers inpakken in aluminiumfolie en daar wat gaatjes inprikken met een vork. Dat pakketje rechtstreeks op de kolen en deksel dichthouden anders heeft het hout sowieso geen zin.
De beste manier zijn zoals eerder gezegd grote (droge)stukken rechtstreeks op de kolen, of snippers inpakken in aluminiumfolie en daar wat gaatjes inprikken met een vork. Dat pakketje rechtstreeks op de kolen en deksel dichthouden anders heeft het hout sowieso geen zin.
1 x
Whiskydudes
Whisky drinken is net als Bbqen. Als je haast hebt moet je er niet aan beginnen!
Well I woke up Sunday morning, with no way to hold my head that didn’t hurt
And the beer I had for breakfast wasn’t bad so I had one more for dessert.-Johnny Cash
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Ok, dan is het inderdaad zonde van de whisky. Dan ga ik experimenteren, zoals jullie aangeven, met marinade te maken en daarin de whisky te verwerken om zo toch een optimale whisky-smaak aan het vlees te kunnen geven (en gewoon de basic houtsnippers gebruiken).
0 x
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Als aanvulling op eerder genoemde argumenten om dit niet te doen het volgende:
Een tijd terug heb ik een aflevering van keuringsdienst van waarde gezien waarbij een test gedaan werd met bbq'en met houtsnippers van whiskyvaten. Het bbq'en werd door een professional gedaan en er werd een vergelijk gedaan met snippers die niet van whiskyvaten afkomen. Het bbq'en an sich werd verder op identieke wijze gedaan.
Het verschil: indien er überhaupt een verschil proefbaar was, dan was dit verwaarloosbaar.
Inderdaad geen whisky aan de snippers verspillen dus.
Was overigens een interessante aflevering. Wellicht is deze nog via Youtube of uitzending gemist (geen idee hoe lang dat terug gaat) te vinden.
Een tijd terug heb ik een aflevering van keuringsdienst van waarde gezien waarbij een test gedaan werd met bbq'en met houtsnippers van whiskyvaten. Het bbq'en werd door een professional gedaan en er werd een vergelijk gedaan met snippers die niet van whiskyvaten afkomen. Het bbq'en an sich werd verder op identieke wijze gedaan.
Het verschil: indien er überhaupt een verschil proefbaar was, dan was dit verwaarloosbaar.
Inderdaad geen whisky aan de snippers verspillen dus.
Was overigens een interessante aflevering. Wellicht is deze nog via Youtube of uitzending gemist (geen idee hoe lang dat terug gaat) te vinden.
2 x
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Berrysaki schreef:Een tijd terug heb ik een aflevering van keuringsdienst van waarde gezien
Was overigens een interessante aflevering. Wellicht is deze nog via Youtube of uitzending gemist (geen idee hoe lang dat terug gaat) te vinden.
Voor de geïnteresseerden:
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/06-06-2013/KRO_1615507
2 x
Re: "Wood Smoking chips" zelf maken (bbq/grill/smoker)
Wellicht werkt een smokey whiskey-zout erbij ook wel mee aan de smaak Moest er spontaan aan denken!
Lijkt me wel erg gaaf om zelf eten te kunnen roken - heb er helaas geen goede achtertuin voor. Binnekort weer op bezoek bij fam in Ierland, dus wie weet bouw ik gewoon een rookoventje in mijn oma's tuin - ruimte zat in de bergen!
Lijkt me wel erg gaaf om zelf eten te kunnen roken - heb er helaas geen goede achtertuin voor. Binnekort weer op bezoek bij fam in Ierland, dus wie weet bouw ik gewoon een rookoventje in mijn oma's tuin - ruimte zat in de bergen!
0 x
Terug naar “Spijs en drank en Whisky”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten