Sherry

Dranken op basis van of met een relatie tot Whisky niet zijnde Whisky. Voorbeelden zijn cocktails en likeuren als Drambuie en Irish Mist.
Gebruikersavatar
WhiskyNotes
Actief lid
Actief lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 17 Mar 2010, 16:37
Locatie: Vlaanderen
Contact:

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor WhiskyNotes » 19 Jan 2016, 19:42

Joris schreef:Heb daar dus heel erg weinig verstand van, maar wellicht om het een keer te proberen en naast een sherry uit de buurtsuper te leggen. Heb jij daar wellicht nog tips voor? :hoera

Whiskyliefhebbers zou ik een droge Amontillado aanraden, bv. NPU van Romate (http://www.sherrynotes.com/2014/reviews ... pu-romate/) of Botaina van Lustau (http://www.sherrynotes.com/2015/reviews ... do-lustau/). Dat is droog, je zal er heel wat gepolijst hout in vinden, maar ook (niet-zoete) fruitige tonen. Wel wat raakvlakken met whisky dus.

Ook een goed startpunt is een lichtzoete sherry zoals de Oloroso Matusalem van Gonzalez Byass (http://www.sherrynotes.com/2014/reviews ... lez-byass/) of de East India Solera van Lustau (http://www.sherrynotes.com/2015/reviews ... ra-lustau/). De zoetigheid helpt de scherpe kantjes af te ronden, vaak komt dat goed binnen als eerste impressie.

Alles van Equipo Navazos is topmateriaal, maar ook prijzig, dus misschien voor een tweede aankoop :goedgedaan
2 x

Gebruikersavatar
Tijnsel
Actief lid
Actief lid
Berichten: 82
Lid geworden op: 10 Feb 2014, 19:35

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Tijnsel » 19 Jan 2016, 23:41

Leuk onderwerp! Ik werd ook nieuwsgierig naar de smaak van sherry na het proeven van Glendronach en Glenfarclas.
Voor de aardigheid bij de plaatselijke Jumbo een klein flesje Barbadillo Pedro Ximenez geprobeerd (6 euro'tjes). Viel
zeker in de smaak afgelopen feestdagen bij een kaasplankje. Erg zoet, maar hele fijne rozijnen/vijgen/kruiden smaken
ontdekt. In mijn vriendenkring zijn de vrouwen erg enthousiast over de sherry, als wij whisky gaan proeven dan drinken zij
vaak sherry ;)

Misschien moeten we proberen om van sherry het hippe drankje van 2016
te maken...komen er meer sherryvaten voor de whisky industrie voor handen...
Mijn volgende flesje sherry wordt een Oloroso denk ik. Iemand nog aanbevelingen? (niet te duur graag)
0 x

wgwhisky1000
Nieuwkomer
Nieuwkomer
Berichten: 8
Lid geworden op: 26 Jan 2016, 12:56

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor wgwhisky1000 » 27 Jan 2016, 11:25

Kwam dit artikel tegen:

http://munchies.vice.com/nl/articles/er ... -gedronken

Leuk om te lezen!
0 x

Gebruikersavatar
caskstrength
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3542
Lid geworden op: 04 Jun 2013, 01:46

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor caskstrength » 27 Jan 2016, 13:32

Bij de grotere AH's hebben ze redelijk goede sherry's, zoals deze van Williams & Humbert: http://www.ah.nl/producten/product/wi20 ... loroso-dry. Anders hebben ze bij de Gall & Gall ook nog wel wat flesjes.

Let op: pure Oloroso (alleen van de Palomino Fino gemaakt) is erg droog. Er zijn ook halfzoete varianten, daar zit wat Pedro Ximenez in.
0 x
Affirmanti incumbit probatio

Gebruikersavatar
Tijnsel
Actief lid
Actief lid
Berichten: 82
Lid geworden op: 10 Feb 2014, 19:35

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Tijnsel » 29 Jan 2016, 00:42

Caskstrenght bedankt voor de Olosoro aanbeveling, voor dat geld kun je nog eens wat uitproberen :duimop

Leuk dat artikel over sherry! Ben nu wel erg nieuwsgierig geworden naar die Amontillado sherry variant, die ken ik niet.
Ik denk dat sherry serieus wel een comeback kan maken, maar er kleeft idd een 'huisvrouwen' imago aan. Hetzelfde
probleem heeft jenever ('oude opa drank') alhoewel, onder mijn vrienden zijn de Zuiddam jenevers op feestjes enorm
populair.
0 x

Gebruikersavatar
WhiskyNotes
Actief lid
Actief lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 17 Mar 2010, 16:37
Locatie: Vlaanderen
Contact:

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor WhiskyNotes » 30 Jan 2016, 11:37

caskstrength schreef:Let op: pure Oloroso (alleen van de Palomino Fino gemaakt) is erg droog. Er zijn ook halfzoete varianten, daar zit wat Pedro Ximenez in.

Je kunt ook zoete Oloroso maken van Palomino Fino, door de fermentatie vroegtijdig te stoppen (zodat er restsuiker overblijft). Akkoord, eerder zeldzaam. Zie bijvoorbeeld http://www.sherrynotes.com/2013/reviews ... 97-lustau/

Voor de Nederlanders... bij Gall & Gall zou ik aanraden:
- droge Oloroso Cristina van Gonzalez Byass
- Manzanilla La Guita
- vooral ook de Sandeman bottelingen Royal Corregidor (lichtzoete Oloroso) en Royal Esmeralda (droge Amontillado). Beide oude sherry, topkwaliteit, en betaalbaar (wel halve flesjes) http://www.sherrynotes.com/2015/reviews ... -sandeman/
1 x

JvR
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 893
Lid geworden op: 30 Apr 2016, 23:30

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor JvR » 17 Mei 2018, 15:41

Vooral voor mijn vrouw, maar zojuist deze gekocht:

https://onlinewhiskybestellen.nl/websho ... -20-0-07l/
0 x

Cor - Vinabc
(Whisky)Professional
(Whisky)Professional
Berichten: 1171
Lid geworden op: 11 Nov 2015, 11:47
Contact:

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Cor - Vinabc » 17 Mei 2018, 18:58

Die is erg lekker. Heeft wel een specifiek, beetje rokerig toontje er in zetten. En dank dat je mee helpt de sherryvaten in stand te houden ;)
1 x
http://www.vinabc.nl - voor online whisky bestellen.

Gebruikersavatar
squaadgras
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3944
Lid geworden op: 21 Jun 2015, 23:04

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor squaadgras » 22 Dec 2019, 17:29

Vervroegd kerstdiner (werk gaat gewoon door 24/25/26e). Afgelopen zaterdag bij een whiskyproeverijtje een prachtige 30yo Palo Cortado-sherry (met een beetje P.X.) aangeboden gekregen (link) (dank Rik van VZ!). Perfecte balans tussen droog en zoet, vol, rond & dik, prachtige tonen van rozijnen, milde chocolade, een zuurtje van rode appels... m.a.w. must-have met de Kerstdagen!
1 x
2 ∞ & →

Gebruikersavatar
Daan
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2757
Lid geworden op: 20 Nov 2015, 10:55
Locatie: Omgeving Utrecht

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Daan » 22 Dec 2019, 18:45

squaadgras schreef:Vervroegd kerstdiner (werk gaat gewoon door 24/25/26e). Afgelopen zaterdag bij een whiskyproeverijtje een prachtige 30yo Palo Cortado-sherry (met een beetje P.X.) aangeboden gekregen (link) (dank Rik van VZ!). Perfecte balans tussen droog en zoet, vol, rond & dik, prachtige tonen van rozijnen, milde chocolade, een zuurtje van rode appels... m.a.w. must-have met de Kerstdagen!


Nou, da's toevallig haha: wij zaten gisteren ook met de schoonfamilie voor een vervroegd kerstdiner. Was buiten de deur, maar met schoonouders, aanhang etc. zaten we in een hotel en wij hadden het broertje bij ons, de 30yo PX van deze bottelaar :
https://www.gall.nl/gonzalez-byass-noe- ... 10280.html

Er is ook een blend van PX en Oloroso, die was misschien nog interessanter geweest:
https://www.gall.nl/gonzalez-byass-matu ... 10272.html
1 x
The glass can be half empty or half full. As long as there's whisky in it.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Freezeroz
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2024
Lid geworden op: 05 Apr 2018, 14:51
Locatie: (N-H)

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Freezeroz » 29 Aug 2022, 16:46

Een artikel van RTL nieuws over een nieuwe poging om de populariteit van Sherry te verhogen in Nederland.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedri ... drank-wijn
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3982
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Een aanzienlijk dorp

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 29 Aug 2022, 16:54

Als aperitief bij een etentje is een droge sherry best lekker. Madeira en marsala zijn ook goede alternatieven, maar nog onbeminder.
0 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"

Gebruikersavatar
Cask1988
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3765
Lid geworden op: 11 Dec 2018, 20:14

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Cask1988 » 29 Aug 2022, 19:26

Een mooie Px, oloroso of amontillado kan ik erg waarderen na een diner ergens in een restaurant. Helaas staan de meesten je glazig aan te kijken als je erover begint. Idem met Port, al is dat doorgaans wel iets beter vertegenwoordigd.
0 x
Afbeelding
________________________________________
Whisky, what else? Well eh… A good cigar, big chunks of meat on a smoker bbq, a smoldering campfire and some good music to go with it for example?

Gebruikersavatar
Mermur
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2021
Lid geworden op: 09 Feb 2014, 18:28
Locatie: Nijmegen
Contact:

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Mermur » 06 Sep 2022, 17:31

Geïnspireerd door de voorbeelden van proefpakketten met port, een vergelijkbare set van 5cl flesjes met 6 verschillende sherry's van Gonzalez Byass besteld bij VerySherry. De communicatie was beroerd (lees: afwezig, afgezien van een bestelbevestiging). Maar het pakket is vandaag na een week in goede orde aangekomen. Naar deze set ben ik nog meer benieuwd dan de port-set.
4 x
Afbeelding

Koning
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 506
Lid geworden op: 15 Nov 2020, 15:45
Locatie: Den Haag

Re: Sherry

Ongelezen berichtdoor Koning » 24 Feb 2024, 19:38

Ben zojuist terug van een weekje Andalusië, waar ik onder andere de stad stad Jerez de la Frontera heb bezocht. Jerez is de naamgever en eveneens de bakermat van de sherry. Heb daar uiteraard een grote bodega bezocht, en dat was leuk en interessant om meer geur en kleur te krijgen bij het drankje dat door sommige whiskyliefhebbers vooral als smaak- en kleurstof van whisky wordt gezien. De aanblik van de vele sherry butts in de pakhuizen deden mij in ieder geval watertanden :smullen

De sherryvaten worden van Amerikaans eik gemaakt, en rijpen in een soort dunnage warehouses. Ze liggen vier hoog opgestapeld op een soort soort zand/leem, dat in de zomer nat wordt gehouden om de temperatuur te dempen. De warehouses zijn donker, met alleen twee open poorten waarvan er één zeewaarts is gericht. Zo worden de frissere zeebriesjes benut en de hete Spaanse zomers enigzins gedempt voor de vaatjes. De angels share bedraagt desondanks toch nog 8%, da's andere koek dan de 2% in Schotland. Ook hadden de muren de vertrouwde zwarte aanslag die je ook in whiskypakhuizen ziet.

De verschillen zitten vooral in het feit dat er niet gestookt wordt (alleen versterkt), al werd er op locatie ook brandy gemaakt. Ook wordt voor de meeste sherry gebruikt gemaakt van het solerasysteem, waarbij vier rijen vaten op elkaar liggen en elk jaar 1/3 van het bovenste vat wordt bijgevuld met nieuwe sherry (criadera's) en 1/3 naar beneden verhuist. Die verhuizing gaat door tot de onderste rij, waar dan 1/3 deel uit gebotteld wordt.

De vaten liggen gemiddeld zo'n 60 jaar in zo'n solerasysteem, waarna ze vaak nog tot zo'n 70 jaar voor de rijping van brandy gebruikt worden en/of dan verkocht worden aan de whisky-industrie. Vanwege de grote groep kon ik daar niet echt op doorvragen bij de gids, maar ik kreeg de indruk dat aan de whisky-industrie grof geld verdiend wordt dat onmisbaar is gezien de dalende vraag naar sherry zelf. Benieuwd of ze vaten daar ook 'seasonen' met sherry, omdat er simpelweg niet genoeg vaten uit het solerasysteem beschikbaar komen.

Onoprecht vond ik het gepoch met leeftijden. Volgens de gids werd de sherry op 56-jarige leeftijd gebotteld, maar er zullen hoogstens een paar drupjes sherry zijn die aan de criadera's ontsnapt zijn en het onderste vat overleven. De sherry zal gemiddeld 12 jaar hebben gerijpt bij jaarlijkse criadera's bij vier lagen vaten. Ik kon haar niet meer volgen toen ze over sherry's van 100 tot 300 jaar begon :P Wél hadden ze nog een rijtje vaten uit de vroege 19e eeuw liggen. Het soleraysteem wordt overigens niet gebruikt bij hun exclusiefste sherries, daar werken ze gewoon met vintages. De gids liet trots de vintages uit de 1970s en 1980s zien, wat voor mij de bevestiging was dat de geclaimde leeftijden bij de soleravaten in perspectief gezien moeten worden :gnif

Tot slot was het natuurlijk erg interessant om de verschillen tussen de fino's, de amontillado, de palo cortado, de oloroso en de pedro ximenez (in volgorde van zoetheid) te ervaren. De verschillen worden bereikt door de gebruikte persing van de druiven (1e is het lichtst), de gebruikte druiven (palomino is licht/fris, px zoet), of je een gistlaagje laat ontwikkelen die oxidatie tegenhoudt (de flor), en de lengte van de rijping. Ook heb je blends (de creams) in verschillend gradaties van zoetheid. De fino is licht, droog en iets ziltig en een flesje moet binnen één dag lees. Met de oloroso en de mierzoete PX's zullen de meesten van jullie bekender zijn, daarvan kun je een fles rustig maanden (of soms jaren) geopend houden.
14 x
Afbeelding


Terug naar “Whisky gerelateerde dranken inclusief cocktails”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten