Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
-
- Top bijdrager
- Berichten: 596
- Lid geworden op: 04 Nov 2016, 09:46
- Locatie: Kattûk
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Afgelopen dagen een aantal (fruitige) Sours :
Funky Fluid - Gelato : Passion Fruit, Mango & Peach (Dikke vette mangosorbet )
Brouwerij Lost Lorenzo Fruited Sour (iets te bitter)
Prizm Narita - Sour (sjezus .. deze is echt zuuuur )
Dugges Mango Mango Mango (Minder mango dan de naam doet vermoeden)
Oedipus Poly Amorie Mango Sour (altijd goed in het zonnetje)
+
Thistly Cross Whisky Cask Cider (Glen Moray) "Nadeel" van dit spul is dat het (veel) te makkelijk wegdrinkt
Dirk
Funky Fluid - Gelato : Passion Fruit, Mango & Peach (Dikke vette mangosorbet )
Brouwerij Lost Lorenzo Fruited Sour (iets te bitter)
Prizm Narita - Sour (sjezus .. deze is echt zuuuur )
Dugges Mango Mango Mango (Minder mango dan de naam doet vermoeden)
Oedipus Poly Amorie Mango Sour (altijd goed in het zonnetje)
+
Thistly Cross Whisky Cask Cider (Glen Moray) "Nadeel" van dit spul is dat het (veel) te makkelijk wegdrinkt
Dirk
2 x
-
- Moderator
- Berichten: 748
- Lid geworden op: 23 Apr 2016, 23:10
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Net een Uiltje Blond op en nu aan de St. Bernardus 12
2 x
-
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1327
- Lid geworden op: 29 Mei 2016, 18:58
- Locatie: Noord Limburg
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Gisteren een " Desperado Mojito " .
Met deze warmte verrassend lekker.
Groet Cor
Met deze warmte verrassend lekker.
Groet Cor
0 x
-
- Moderator
- Berichten: 748
- Lid geworden op: 23 Apr 2016, 23:10
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Gisteren een Abbaye de Vauclaire Blanche en een Goudale IPA op... lekker op z'n Frans
0 x
-
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1327
- Lid geworden op: 29 Mei 2016, 18:58
- Locatie: Noord Limburg
-
- Moderator
- Berichten: 4099
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Gisteren een Cuvee René oude geuze uit 2018. Ook die moet je opbergen en een tijdje vergeten.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
-
- Moderator
- Berichten: 748
- Lid geworden op: 23 Apr 2016, 23:10
-
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1972
- Lid geworden op: 11 Mar 2014, 22:29
- Locatie: Midden-Limburg
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Uridium schreef:Gulpener Herfstbok... lekker hoor!
Gisteren ook gehad! Prima bockje. En een Pühaste Dekadents Fiji Rum BA (van de Silver Series, dat zijn echt topstouts).
1 x
-
- Moderator
- Berichten: 4099
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Zeker. Mooie bieren bij deze brouwer.Uridium schreef:Gulpener Herfstbok... lekker hoor!
Nu een Straffe Hendrik, voor mij al jaren een favoriet, zeker als ik hem van tap kan krijgen. Nu gewoon uit een flesje.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
-
- Forum goeroe
- Berichten: 3767
- Lid geworden op: 11 Dec 2018, 20:14
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Reichenbach schreef:Nu een Straffe Hendrik, voor mij al jaren een favoriet, zeker als ik hem van tap kan krijgen. Nu gewoon uit een flesje.
Straffe Hendrik vind ik heerlijk maar dan moet het al wel een jaar of 5-8 hebben liggen verporten. Vers wordt dat spul véél te hoog in het koolzuur gebotteld. Dat verpest voor mij echt de ervaring bij ‘verse’
2 x
-
- Top bijdrager
- Berichten: 521
- Lid geworden op: 26 Mar 2020, 13:02
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Een overvloed aan koolzuur komt mijns inziens bij Belgisch bier wel vaker voor.
Geen idee waar dat mee te maken heeft eigenlijk, misschien met de suikers die meestal worden toegevoegd?
Duits bier is dan weer de absolute tegenhanger, bijna nooit een hoog gehalte aan koolzuur, ligt ook veel prettiger op de maag wat mij betreft.
Geen idee waar dat mee te maken heeft eigenlijk, misschien met de suikers die meestal worden toegevoegd?
Duits bier is dan weer de absolute tegenhanger, bijna nooit een hoog gehalte aan koolzuur, ligt ook veel prettiger op de maag wat mij betreft.
0 x
-
- Moderator
- Berichten: 4099
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Zou er best mee te maken kunnen hebben. Hendrik heeft ook nagisting op fles. Een paar jaar laten staan werkt bij dit type bieren inderdaad prima, al krijgt het zoete dan vaak de overhand. Wat koolzuur compenseert dat wat, al moet dat voor mij ook niet te gek worden.Tris schreef:Een overvloed aan koolzuur komt mijns inziens bij Belgisch bier wel vaker voor.
Geen idee waar dat mee te maken heeft eigenlijk, misschien met de suikers die meestal worden toegevoegd?
Straffe Hendrik is voor mij ook wel een beetje sentiment. In de jaren '80 tijdens een vakantie in de streek de brouwerij bezocht en sindsdien is de liefde een beetje gebleven. Ondanks dat het af en toe wat minder ging.
.
0 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
-
- Moderator
- Berichten: 748
- Lid geworden op: 23 Apr 2016, 23:10
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Volgens mij heeft het te maken met het verschil "lage gisting" (Duits) vs "hoge gisting" met nagisting op fles (de meeste Belgische bieren).
Lage gisting geschiedt langzaam en bij lage temperaturen, onderin de (gekoelde) tank. Resultaat is een bier met weinig alcohol en dus weinig koolzuur, want het koolzuurgas is het bijproduct van de productie van alcohol door het gist. Bij bieren van lage gisting 'integreert' het koolzuur ook mooier in het bier. Meest gangbare biertypes van lage gisting zijn pils, altbier en kellerbier.
Hoge gisting gebeurt bij hogere temperaturen (ongekoeld), snel en onstuimig en bovenin de tank. En omdat er voor dit biertype véél hogere stamwortgehaltes (suikerconcentratie) worden gebruikt, gisten ze vrijwel allen na op fles, omdat volledig uitgisten in de tank gewoon te lang zou duren. Maar nagisten op de fles betekent: nóg meer koolzuur, want die ontstaat dan in dat kleine flesje en kan er niet uit, dus lost op in het bier. Zo wordt ook champagne gemaakt, door nagisting in fles en daar halen ze drukken van 13-15 bar. In bier is de druk lager, maar bij sommige tripels en zware blonds kan 'ie toch vevelend hoog zijn.
Lage gisting geschiedt langzaam en bij lage temperaturen, onderin de (gekoelde) tank. Resultaat is een bier met weinig alcohol en dus weinig koolzuur, want het koolzuurgas is het bijproduct van de productie van alcohol door het gist. Bij bieren van lage gisting 'integreert' het koolzuur ook mooier in het bier. Meest gangbare biertypes van lage gisting zijn pils, altbier en kellerbier.
Hoge gisting gebeurt bij hogere temperaturen (ongekoeld), snel en onstuimig en bovenin de tank. En omdat er voor dit biertype véél hogere stamwortgehaltes (suikerconcentratie) worden gebruikt, gisten ze vrijwel allen na op fles, omdat volledig uitgisten in de tank gewoon te lang zou duren. Maar nagisten op de fles betekent: nóg meer koolzuur, want die ontstaat dan in dat kleine flesje en kan er niet uit, dus lost op in het bier. Zo wordt ook champagne gemaakt, door nagisting in fles en daar halen ze drukken van 13-15 bar. In bier is de druk lager, maar bij sommige tripels en zware blonds kan 'ie toch vevelend hoog zijn.
5 x
-
- Moderator
- Berichten: 4099
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Oude geuze zit traditioneel ook in (oude) champagneflessen. Mat champagnekurk maar ook wel een gewone kurk in combinatie met kroonkurk.
0 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
-
- Moderator
- Berichten: 748
- Lid geworden op: 23 Apr 2016, 23:10
Re: Welk bier drink je nu of heb je onlangs op ?
Bok-trio vanavond: Alpha Herfstbok, Grolsch Herfstbok en Gerhardus Herfstbok... Perfecte opbouw van fris naar heerlijk vol en zoet.
1 x
Terug naar “Whisky gerelateerde dranken inclusief cocktails”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast