Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Ik zit op dit moment aan de zelfgemaakte 'single malt' Drambuie... sinds een paar weken zijn we thuis in de weer met o.a. een distilleerketeltje om onze eigen gin te maken (uit wodka & kruiden) en we vonden een recept om zelf Drambuie te maken.
En ik moet zeggen: onwijs lekker!
Inmiddels zitten we aan de derde 'batch' en die is ons inziens 'foutloos'.
De eerste was op basis van Tullamore Dew; had te veel sinaasappel, maar was 'aardig'
De tweede bevatte GlenMoray en een beetje Aberlour Triple Cask, kruiden beter gebalanceerd.
De huidige is op basis van Singleton Tailfire en bevat een iets dunnere honing... en is echt geweldig!
Maar m'n geweten knaagt een klein beetje... single malt gebruiken voor koude maceratie... is het heiligschennis of een prettige manier om af te komen van die niet al te briljante en te jonge single malts?
En ik moet zeggen: onwijs lekker!
Inmiddels zitten we aan de derde 'batch' en die is ons inziens 'foutloos'.
De eerste was op basis van Tullamore Dew; had te veel sinaasappel, maar was 'aardig'
De tweede bevatte GlenMoray en een beetje Aberlour Triple Cask, kruiden beter gebalanceerd.
De huidige is op basis van Singleton Tailfire en bevat een iets dunnere honing... en is echt geweldig!
Maar m'n geweten knaagt een klein beetje... single malt gebruiken voor koude maceratie... is het heiligschennis of een prettige manier om af te komen van die niet al te briljante en te jonge single malts?
9 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Hierbij trouwens het recept:
Benodigdheden:
700 ml whisky
2 kl venkelzaad
2 kl korianderzaad
2 takjes rozemarijn
2 flinke takjes tijm
200 g honing
50 ml water
zest van drie sinaasappels
kl=koffielepel, dus iets groter dan theelepel
Bereiding:
Crush het venkelzaad en korianderzaad in een vijzel.
Rooster het zaad in een pannetje (gewoon droog op de rvs-bodem; liever niet in teflon-pan). Let op: het roosteren start traag, maar gaat ineens heel snel. Blijven roeren tot het lichtjes gaat roken.
Voeg water, honing en rozemarijn & tijm toe. (pas op: water gaat direct koken en is eigenlijk bedoeld om het roosterproces te stoppen)
Breng dit aan de kook, zet het vuur uit en laat afkoelen (pas op: zéér heet en komt heel snel op als 't gaat koken).
Voeg deze 'kruidensiroop' samen met de zest van de sinaasappel toe aan de whisky.
Laat dit minstens vijf dagen intrekken (elke dag pot even schudden)
Filter alles door een koffiefilter. Heb geduld... maar wellicht halverwege toch even filter vervangen, anders gaat 't wel érg langzaam.
Benodigdheden:
700 ml whisky
2 kl venkelzaad
2 kl korianderzaad
2 takjes rozemarijn
2 flinke takjes tijm
200 g honing
50 ml water
zest van drie sinaasappels
kl=koffielepel, dus iets groter dan theelepel
Bereiding:
Crush het venkelzaad en korianderzaad in een vijzel.
Rooster het zaad in een pannetje (gewoon droog op de rvs-bodem; liever niet in teflon-pan). Let op: het roosteren start traag, maar gaat ineens heel snel. Blijven roeren tot het lichtjes gaat roken.
Voeg water, honing en rozemarijn & tijm toe. (pas op: water gaat direct koken en is eigenlijk bedoeld om het roosterproces te stoppen)
Breng dit aan de kook, zet het vuur uit en laat afkoelen (pas op: zéér heet en komt heel snel op als 't gaat koken).
Voeg deze 'kruidensiroop' samen met de zest van de sinaasappel toe aan de whisky.
Laat dit minstens vijf dagen intrekken (elke dag pot even schudden)
Filter alles door een koffiefilter. Heb geduld... maar wellicht halverwege toch even filter vervangen, anders gaat 't wel érg langzaam.
11 x
- Reichenbach
- Moderator
- Berichten: 3982
- Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
- Locatie: Een aanzienlijk dorp
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Voor mij helemaal geen heiligschennis, zeker niet voor whisky die anders alleen maar staat weg te kwijnen.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"
- WhiskyDudes
- (Whisky)Professional
- Berichten: 4858
- Lid geworden op: 24 Feb 2015, 09:06
- Locatie: Drenthe
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Check, dank voor het recept, ik heb nog wel wat flessen staan waar niet door te komen is en die zijn daar prima geschikt voor gok ik zo.
Want om nou 30 liter whisky cocktail saus te maken…
Want om nou 30 liter whisky cocktail saus te maken…
3 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Oogadal schreef:Check, dank voor het recept, ik heb nog wel wat flessen staan waar niet door te komen is en die zijn daar prima geschikt voor gok ik zo.
Want om nou 30 liter whisky cocktail saus te maken…
Grijnz!!!! Daar moet dan ca. 100 kg garnalen en rivierkreeftjes bij... ik hou best van fruits de mer, maar er zijn grenzen
1 x
- defeatless
- Moderator
- Berichten: 3203
- Lid geworden op: 11 Jun 2014, 23:45
- Locatie: Wageningen
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Gewoon doen man! Zeker met dat soort whisky's, daar val je geen buil aan.
Top dat je het deelt, want dit inspireert vast wel een aantal mensen hier op het forum!
Top dat je het deelt, want dit inspireert vast wel een aantal mensen hier op het forum!
2 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Vorige week het recept gebruikt voor een eerste batch - bedankt Uridium hiervoor!
Wel met iets minder honing, ik had net te weinig in huis.
Als whisky had ik voornamelijk Muckle Flugga en wat restjes Glen Garioch en Old Pulteney.
Vandaag de boel gefilterd en ik ben nu aan het proeven.
Naar mijn smaak iets teveel sinaasappel. De volgende keer probeer ik het met zest van 2 denk ik.
8 dagen laten intrekken, want ik had niet eerder tijd om de boel te verwerken.
Hoeveelheid kruiden en specerijen is naar mijn mening prima, en het gebrek aan honing kan ik wel mee leven. Eigenlijk vind ik 'm zo zoet genoeg.
Wel met iets minder honing, ik had net te weinig in huis.
Als whisky had ik voornamelijk Muckle Flugga en wat restjes Glen Garioch en Old Pulteney.
Vandaag de boel gefilterd en ik ben nu aan het proeven.
Naar mijn smaak iets teveel sinaasappel. De volgende keer probeer ik het met zest van 2 denk ik.
8 dagen laten intrekken, want ik had niet eerder tijd om de boel te verwerken.
Hoeveelheid kruiden en specerijen is naar mijn mening prima, en het gebrek aan honing kan ik wel mee leven. Eigenlijk vind ik 'm zo zoet genoeg.
1 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Grappig, wij zijn ook teruggegaan naar 2 sinaasappels en soms één grote (bio, van de Eko-plaza; veel intensere smaak en lekker groot).
Ik mag zo ook twee weckpotten met Drambuie 'oogsten'
Ik mag zo ook twee weckpotten met Drambuie 'oogsten'
1 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Ik had nu 3 whiskies met ABV 40%/43%.
Heb jij het ook wel eens gemaakt met CS whiskies? Zo ja, levert dat ook een mooi resultaat?
Heb jij het ook wel eens gemaakt met CS whiskies? Zo ja, levert dat ook een mooi resultaat?
0 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Ja, inderdaad, heb er een keertje een gemaakt met GlenFarclas 105, maar die was niet lekkerder of anders. De extractie van smaakstoffen gaat bij deze kruiden ook heel goed bij laag ABV. Er zijn kruiden en specerijen die alleen bij hoog ABV loskomen, maar niet in deze mix
1 x
- RolfvanderSteen
- Senior
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 14 Jan 2017, 18:28
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Interessant om te lezen dit. Experimenteren is altijd leuk en volgens mij bepaal je gewoon lekker zelf of het heiligschennis is of niet.
Zo heb ik zelf inmiddels een paar flessen "uit de collectie" gehaald om te gebruiken voor whisky-based cocktails. Op die manier drink ik ze liever dan neat. Ook heb ik enkele living bottles, waarin ik restjes combineer, soms ook van top whisky's. Kan allemaal prima imho.
Misschien moet ik ook eens drambuie proberen
Zo heb ik zelf inmiddels een paar flessen "uit de collectie" gehaald om te gebruiken voor whisky-based cocktails. Op die manier drink ik ze liever dan neat. Ook heb ik enkele living bottles, waarin ik restjes combineer, soms ook van top whisky's. Kan allemaal prima imho.
Misschien moet ik ook eens drambuie proberen
1 x
Re: Huisgemaakte Drambuie: heiligschennis of fijne 'opmaker'?
Aangemoedigd door het eerdere Drambuie-succes ben ik aan de slag gegaan om 3 liter 'cadeau' gekregen GlenTalloch alsnog drinkbaar te maken.
En ik moet zeggen: onderstaande variant is erg goed gelukt. Je moet er wel citrahop-korrels voor hebben, maar die kun je bij elke thuisbrouw-winkel krijgen (de mijne komt van van brouwland.com):
- 1000 ml GlenTalloch (of andere matige blend)
- 5 gram karwijzaad
- 1 gram dragon
- 2 gram citrahop (korrels)
In een Weckpot stoppen
2 weken laten macereren
Filteren
150 gram suiker erbij
Klaar!
Let op: karwijzaad is niet hetzelfde als komijn. Wordt vooral in het (Elzassisch) Frans en Duits door elkaar gehaald:
karwij = kummel (fr), kümmel (de)
komijn = cumin (fr), kreuzkümmel (de)
Weet iemand nog een leuke naam? De winnaar krijgt een gratis sample toegestuurd
Ik had zelf 'Cadralus' in elkaar geflanst, van Carum carvi (karwij), Artemisia dracunculus (dragon) en Humulus lupulus (hop). Maar er is vast een betere naam te bedenken
En ik moet zeggen: onderstaande variant is erg goed gelukt. Je moet er wel citrahop-korrels voor hebben, maar die kun je bij elke thuisbrouw-winkel krijgen (de mijne komt van van brouwland.com):
- 1000 ml GlenTalloch (of andere matige blend)
- 5 gram karwijzaad
- 1 gram dragon
- 2 gram citrahop (korrels)
In een Weckpot stoppen
2 weken laten macereren
Filteren
150 gram suiker erbij
Klaar!
Let op: karwijzaad is niet hetzelfde als komijn. Wordt vooral in het (Elzassisch) Frans en Duits door elkaar gehaald:
karwij = kummel (fr), kümmel (de)
komijn = cumin (fr), kreuzkümmel (de)
Weet iemand nog een leuke naam? De winnaar krijgt een gratis sample toegestuurd
Ik had zelf 'Cadralus' in elkaar geflanst, van Carum carvi (karwij), Artemisia dracunculus (dragon) en Humulus lupulus (hop). Maar er is vast een betere naam te bedenken
1 x
- HammerHead
- Whisk(e)y goeroe
- Berichten: 1628
- Lid geworden op: 07 Jan 2016, 13:10
- Locatie: Delft
- Contact:
Terug naar “Whisky gerelateerde dranken inclusief cocktails”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten