Vraag & Aanbod - Regels en Richtlijnen

Plaats hier je whisky zoekertje of aanbod. Voor iedereen die om wat voor reden dan ook "té veel" Whisky (of ander distillaat) heeft. Een eenvoudige en gratis manier om in contact te komen met gegadigden. Unieke koopjes, nieuwe releases, ook commercieel, kunnen hier in de schijnwerpers gezet worden.
Forumregels
LET OP: Het direct aanbieden van flessen in dit het forum "vraag" is niet toegestaan voor mensen die nog geen toegang hebben tot het aanbodgedeelte van het forum. Deze personen mogen alleen per PB een fles aanbieden. De desbetreffende berichten worden verwijderd.

Voor alle verkooponderwerpen geldt: Je kan pas posten in Aanbod als je 50 posts hebt op de rest van het forum.
Verder: De verkoper gaat door het plaatsen van het aanbod expliciet akkoord met de geldende voorwaarden zoals opgenomen in Re: Lees dit eerst: Aanbod. Het Whisky Forum neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich voor de inhoud van het aangebodene, zoals bijvoorbeeld maar niet uitsluitend de authenticiteit van de inhoud van de aangeboden flessen, de vulgraad, andere kwaliteitsaspecten, alsmede het verloop van de transactie en daaruit voortvloeiende consequenties.
Gebruikersavatar
edwinedje
Moderator
Moderator
Berichten: 2146
Lid geworden op: 10 Jan 2012, 10:05
Locatie: Zaandam

Re: Vraag & Aanbod - Regels en Richtlijnen

Ongelezen berichtdoor edwinedje » 04 Jul 2020, 14:39

Edit : Update - 04-Juli-2020

Samenvatting van de regels en richtlijnen;

Hieronder vind je een korte samenvatting van de richtlijnen en regels.
Uitgebreidere informatie vind je verderop in de post, of gelinkte topics.

  1) Toegang tot het aanbod gedeelte bij 50 post of 2 jaar Lidmaatschap
  2) Aanbod gedeelte alleen voor Whisky, Whiskey, Bourbon en direct gerelateerde zaken
  3) Aanbieden mag alleen in het Topic Aanbod
  4) Aanbieden als reply op een post in het Topic Vraag mag alleen via PB
  5) Maximaal 1 niet gesloten aanbod topic per persoon
   De start post kan ongelimiteerd bijgewerkt worden
  6) Een vraagprijs is verplicht
   Kijk ook hier voor meer nuttige info over een opvallende post
  7) Dit is geen Marktplaats / eBay / Auction site – Houd redelijke prijzen aan.
   Het begrip redelijk is subjectief, dus houd rekening mee dat er weerstand kan zijn over wat jij redelijk vind.
   Er zijn drie sub moderatoren aangesteld om hier samen met de community de gulden middenweg te vinden
  8) Verkocht, maak dit duidelijk.
   (Deel) Verkocht – Streep de verkochte items door, laat de prijs staan voor historiek
   (Deel) Verkocht – Neem Verkocht of Gesloten op in je Topic Subject
   (Deel) Verkocht – Sluit je post af
   Kijk hier voor meer nuttige info om je post actueel te houden.
  9) Transactie voltooid. – Geef feedback in het ervaringen topic
   Kijk hier voor meer nuttige info het geven van Feedback

1) Aanbod - Wanneer toegang tot het aanbod forum;

In het verleden is gebleken dat het forum gebruikers aantrok die alleen interesse hadden om te verkopen, dan wel handel te drijven, met als belangrijkste insteek (veel) geld te verdienen via de portemonnee van de liefhebbers. Dit was tegen het zere been van een groot deel van de community.

Er is dus besloten en drempel op te trekken en hopelijk hiermee de interactie van potentiële verkopers in andere rubrieken aan te wakkeren.

Derhalve kan je pas posten in het Aanbod topic als je 50 posts hebt op de rest van het forum.
Voor gebruikers die al twee jaar of meer lid zijn geldt deze post limiet niet.

TIP: Aanmelden, en even snel 50x iemand welkom heten op het forum is de beste manier om de aandacht op je aanbod te vestigen. Of dit de juiste aandacht is laten we even in het midden. Dit is derhalve niet gewenst, en kan reden zijn om de toegang tot het aanbod forum weer (tijdelijk) te blokkeren.

NB: Mocht je hier terecht gekomen zijn nav van een erfenis; één, of meerdere flessen op een stoffige zolder gevonden hebben; een "unieke" fles via via verkregen hebben; voor de rest niets met Whisky hebben en deze willen verkopen neem dan gerust contact op met het moderatie team. Voor informatie over deze flessen kan je naast een zoektocht op https://www.whiskybase.com/index.php ook terecht in het Het "hoe veel is mijn whisky waard"-topic

2) Aanbod - Whisky, Whiskey, Bourbon;

Het aanbod topic en samples topic is voorbehouden voor aanbiedingen van Whisky, Whiskey & Bourbon en direct gerelateerde artikelen.
Direct gerelateerde artikelen kunnen o.a. zijn Distileerderij Merchandise, Boeken, Tijdschriften e.d.
Bij twijfel van gerelateerde items kan je altijd contact opnemen met het sub-moderatie team.

Het aanbieden van Lege Flessen - al dan niet als verzamel object - is verboden.

In het verleden zijn er wat flessen rum aangeboden. Aangezien dit niet geheel aansluit bij het doel van het forum, en het voor het sub-moderatie lastig te modereren valt is het niet toegestaan om rechtstreeks rum en/of andere destillaten aan te bieden als flessen en/of samples in het Aanbod of Sample topic.

Dit forum is gericht op whisky. Als gevolg trekt dit mogelijk ook mensen aan, die andere distillaten lekker vinden. Het punt is dat dit niet voor iedereen geldt. Als er voor rum een uitzondering wordt gemaakt, dan zou er een precedentwerking kunnen ontstaan en zou het kunnen zijn dat leden van het forum in de toekomst ook cognac, grappa, armagnac, gin, mezcal en dergelijke willen aanbieden. Dan hebben ze wellicht ook een punt, want voor rum was het immers ook mogelijk...

Daarnaast geldt dat het sub-moderatie team geen verstand hoeft te hebben van rum en andere destillaten op een Whisky Forum. Er is bij ons beste weten geen "Rumbase" waar gemakkelijk informatie van te halen valt. Hierdoor valt er moeilijk te controleren welke flessen er tegen een te hoge prijs aangeboden worden. Dit kan ongewenst of ongemerkt 'flippen' in de hand werken.

3-5) Aanbod - Algemene Informatie;

a) Er geldt een maximum van 1 niet-gesloten aanbod topics van 1 persoon.

b) Ben je aanbieder en wil je je onderwerp omhooghalen? Dat kan iedere 5 dagen met de optie onder de moersleutel-knop (als de optie er niet staat is het nog geen 5 dagen geleden :) )

c) Wil je de prijs aanpassen, pas dan de startpost alleen zo aan dat de originele prijs zichtbaar blijft. Je kan bijv. het knopje 'strike' in de editor gebruiken om een streep te zetten door de originele prijs. Wanneer de prijs wordt aangepast vanwege een verkeerde prijsstelling dan hoeft de oorspronkelijke prijs niet te blijven staan.

d) Reageren op een post? Doe dit Constructief en Onderbouwd. De vraagprijs kan te goeder trouw of gebaseerd op verkeerde informatie zijn geformuleerd. Help de aanbieder naar de juiste informatie en/of prijzen zodat hij zijn prijzen kan aanpassen waar nodig. Indien noodzakelijk kan een sub-mod actief of reactief inspringen om te bemiddelen in de discussie.

e.1) Aanbod van whisky en gerelateerde items buiten het onderwerp "aanbod" is niet toegestaan.
e.2) Verwijzing naar eigen aanbod van whisky en gerelateerde items via andere verkoop kanalen is niet gewenst en zal per topic bekeken worden.
Whiskybase verbiedt zelfs om flessen die aangeboden zijn op de Market te verkopen buiten de Market om;
https://whiskybase.freshdesk.com/support/solutions/articles/33000220731-why-is-my-account-disabled

- contacting other members to sell / buy bottles outside the market is allowed except when these bottles are already available in the Market. This will also lead to disabelling your Whiskybase account.

- contact opnemen met andere leden om flessen buiten de markt te verkopen / kopen is toegestaan, behalve wanneer deze flessen al op de markt verkrijgbaar zijn. Dit zal ook leiden tot disabelling van uw Whiskybase-account.


f) Aanbod van whisky en gerelateerde items mag dus ook niet als een reactie in het "Vraag" topic. Aan deze personen iets aanbieden dient uitsluitend per PB plaats te vinden.

g) De belangrijkste regels worden in iedere aanbodpost standaard in een tekstvak weergegeven.

h) Nieuwe leden zullen een mail ontvangen, waarin ook een duidelijke verwijzing is gemaakt naar het niet-commerciële karakter van het aanbod en daarmee de suggestie dat op winst gerichte personen hier niet aan het juiste adres zijn.
Tenslotte is achtergrond bijgevoegd over het wel of niet mogen verkopen van flessen en de reden voor de aangepaste regels.

NB: Punt g & h zijn nog onder revisie

i) Aanbieders die meerdere keren aangesproken [door de sub-mods] dienen te worden kunnen tijdelijk of permanent de toegang tot het vraag & aanbod topic worden ontzegd. In escalerende situaties kan de toegang tot het gehele forum tijdelijk of permanent worden geweigerd.

6-7) Aanbod - Prijsstelling

Neem een richtprijs of vraagprijs op in de tekst. Dit is verplicht!
Als geen vraagprijs wordt opgenomen ontvangt de verkoper een bericht per pb van een (sub)moderator, en/of een reactie in het topic. Als na 24 uur nog geen prijs is toegevoegd, wordt de post gesloten.

Voor samples moet ook duidelijk zijn voor welke hoeveelheid wordt betaald en of glaswerk en/of verzending zijn inbegrepen.

Houd er met het plaatsen van een vraagprijs rekening mee dat je op een forum bevindt met liefhebbers. Je hoeft hier uiteraard niet met verlies te verkopen, maar het wordt niet op prijs gesteld als je de hoofdprijs probeert te scoren. Vergeet niet: Het maken van flinke winst op flessen gaat ten koste van de portemonnee van andere(n) (whiskyliefhebbers)
De meeste forumleden zijn redelijk ingeburgerd en weten eventuele referentie prijzen wel te vinden om te bepalen hoe aantrekkelijk je aanbieding is.

Tevens staat je aanbod open voor reacties van andere leden van de community om je onderbouwd van feedback te voorzien.
Om eventuele escalaties van prijzen en/of discussies te voorkomen dan wel te sussen zijn er drie sub-moderators aangesteld die vanuit de community in het vraag en aanbod zullen modereren. Waar nodig zullen de algemene moderatoren bijspringen.

Let op: soms wordt whiskybase.com gebruikt als bron voor prijsinformatie, maar hierin is de site vaak niet accuraat. Beter is het om recente veilingen op de zoeken via sites als http://whiskyauction.com of http://scotchwhiskyauctions.com, die prijzen komen veel dichter in de buurt van de marktprijzen. Ongenoegen over een vraagprijs kan via een reactie in het topic worden geplaats, MITS goed onderbouwd. Als de discussie uit de hand loopt zal het submod-team ingrijpen.

Heel veel succes met je zoektocht en/of Verkoop.
Het Sub-Moderatie team.
3 x
Afbeelding / Mijn Website met mijn Distillery Visits

Ik wil niet veel willen, want dan krijg je maar een deel...
...maar van de dingen die je niet wil krijg je altijd lekker veel. {Def P.}

Ik ben mezelf in principe dus dan ben ik in feite mij {Brainpower}

Terug naar “Vraag (gezocht) en aanbod en unieke koopjes”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten