Dag 5Inmiddels aangekomen bij Deanston, ruim op tijd voor de Warehouse No4 experience tour die om 11:15 zou starten.
Ik moest me even aanmelden en daar werd me duidelijk gemaakt dat ik de enige was die een tour zou krijgen van Lauryn.
Vervolgens liep ik nog even met Alex door de shop en nadat hij het gezien had ging hij weer naar huis.
Ik bedankte hem vriendelijk en zal zeker nog eens terugkomen om vast nog een leuk flesje bij hem te kopen.
Inmiddels stond Lauryn klaar om mij mee te nemen naar Warehouse No4.
Eerst wat veiligheidsvoorschriften, we hebben hier geen alarm dus mocht er brand uitbreken gewoon achter mij aanrennen....nou...zonder brand zou ik ook graag achter haar aan hebben gerend
Buiten vertelde ze kort wat over Deanston en dat het bijna silent season zou zijn hier.
Deze keer gingen ze de eerste en tweede still van Deanston vervangen, dus een flink stukje onderhoud wat dat betreft!
Deanston is een distilleerderij die niet verder kan uitbreiden omdat het gebouw, een voormalige katoenspinnerij, beschermd is.
Deze distilleerderij begon pas in 1966 met distilleren, dus zo heel oud is deze distilleerderij nog niet eens.
En ook hier hebben we te maken met een vrouwelijke masterblender namelijk Julieann Fernadez.
Vervolgens gingen we Warehouse No4 in en de ervaring om in zo'n warehouse te zijn is ook wel weer heel gaaf.
Je merkt hoe koel het daar is en dat er een typisch geurtje hangt. Dus wat ik nu ruik is de Angel's share?
Deze geur ga je nooit meer vergeten, deed mij zelf een beetje kazig aan, maar ook dat zal weer voor een ieder anders zijn.
Tevens werd mij verteld dat de Angel's Share in de Deanston Warehouses onder de 1% zit, vaten blijven relatief goed gevuld na vele jaren!
Na klein loopje door het warehouse kwamen we bij het oudste vat in de distilleerderij, eentje uit 1967.
Er is al regelmatig contact gezocht met de eigenaar, want als hij nog enige flessen zou willen vullen moet hij dat nu wel een keertje gaan doen.
Dit vat zat niet zo heel erg vol meer.
Maar de eigenaar krijgen ze helaas geen contact mee, misschien wel overleden.
Alleen de kosten voor de opslag van het vat in dit warehouse worden elke maand netjes betaald uit een fonds, dus Deanston strijkt wel lekker op haha.
Nu werd het tijd voor de tasting en we begonnen met een 15 jaar oude Deanston die heeft mogen rijpen in een 4th fill vat!
Dit zou tevens de laatste keer zijn dat dit vat zou worden gebruikt.
Met de bekende copper dog werd de whisky uit het vat gevist en in mijn glas geschonken.
Het mooie aan deze whisky is dat je de new make hierin nog proeft en dus de stijl van Deanston hier erg mooi in naar voren komt.
Daarnaast lag een 13 jaar oude Deanston in een bourbon barrel.
Lauryn vroeg of ik hier zelf mijn whisky uit zou willen tappen met de valinch. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen.
Ik nam verrassend veel vatresidu mee, maar dat maakt het ook wel weer mooi. Ach, een Blackadder raw cask is net zoiets!
Dit zou in principe een vat kunnen zijn waarmee de standaard Deanston 12 wordt samengesteld.
Leuke en lekkere ervaring om eens een deel daarvan te mogen proeven. Van dit vat uiteindelijk ook een klein flesje meegenomen.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/259126/deanston-2011Toen kwamen de laatste 2 vaten, hier moest ik een keuze gaan maken. Ik mocht helaas niet uit beide een glas proeven...
Het eerste vat was een Deanston die 18 jaar heeft mogen rijpen op een bourbon vat met een finish op French oak, een wijnvat.
Inmiddels al weer een jaartje ouder mogen worden dit jaar.
Aangezien ik whisky's met rijping/finish op wijnvaten meestal niet zo lekker vind, koos ik voor de andere.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/255944/deanston-1995Dit was een Deanston die al vanaf 1992 op een px vat lag, dat sprak mij meteen wel aan.
Hier werd nog eens duidelijk dat de Angel's share hier niet hoog ligt, het vat zat na zo'n 32 jaar nog behoorlijk vol.
Van deze whisky mogen proeven en deze smaakte me erg goed! Een klein flesje van 200mL zou wel 100 pond kosten...hmm nee, die liet ik dan toch maar even staan. De ervaring met het tweede vat en daar een leuk flesje van was voor mij wel genoeg.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/234957/deanston-1992Ik vroeg of ik nog wel even aan die French oak mocht ruiken en dat rook verrassend lekker.
Lauryn liep even weg en kwam terug met een sampleflesje en vulde deze met de French oak, ik moest maar niks zeggen
Hiermee kwam er een einde aan de Warehouse no4 tour, super gave ervaring en 3 mooie whisky's mogen proeven.
Alles bij elkaar duurde dit 45 minuten en zeker de moeite waard.
Terug in de shop nog even langs de shop gelopen en daar nog 2 whisky's mogen proeven.
Allereerst de 8 jarige met een Banyuls finish. Niet helemaal mijn whisky, maar wel leuk om eens iets te proeven wat je niet kent.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/236349/deanston-08-year-oldDaarna de 2002 organic fino finish handfilled, die smaakte wel erg lekker, maar er werd me medegedeeld dat de organic 2000 door iedereen lekkerder wordt gevonden.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/259016/deanston-2001Terwijl ik nog even rondkeek viel mijn oog op een bordje met tastings en de Premium Tasting van 50 pond sprak mij wel aan en om mijn whiskyreis af te sluiten met zo'n tasting zou natuurlijk de kers op de taart zijn.
Ik vroeg aan de balie of ik deze tasting kon doen en er werd iemand voor mij vrijgemaakt, weer een Brian zou even met mij gaan zitten om deze whisky's te laten proeven en er wat over te vertellen.
Het werd het volgende rijtje:
Deanston 7 jaar oude Organic Fino:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/231785/deanston-2013Deanston 2017 bourbon handfilled:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/257993/deanston-2017Deanston 2002 port finish:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/157199/deanston-2002Deanston lepanto butt:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/216821/deanston-2012Deanston 2000 Organic:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/218091/deanston-2000Heerlijke tasting waarbij de 2000 en 2002 er voor mij als favorieten uitsprongen.
Daarnaast leerde Brian mij dat water toevoegen aan whisky helemaal niet erg hoeft te zijn.
De Deanston lepanto butt schonk hij in een ander glas er bij in met een wat water erbij.
Allebei geroken en geproefd en het waren echt 2 totaal verschillende whisky's, gave ervaring om dit zo te mogen proeven.
Daarnaast vond ik de bourbon handfilled ook prima smaken, deed me denken aan het vat wat ik in het Warehouse had geproefd.
Achteraf gezien had ik daar nog wel een flesje van mee willen nemen...
Na deze heerlijke proeverij ging ik samen met Brian nog even naar de shop en hij gaf me nog een sample mee van de nieuwe Deanston Organic en de Deanston Winterfestival 2023.
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/259221/deanston-2002https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/243797/deanston-2007Geweldige mensen, gave tour, heerlijke whisky's!
Ook deze distilleerderij kan ik een ieder aanbevelen om naar toe te gaan.
Okay, het is niet goedkoop allemaal, maar ze bieden wel een heel mooi assortiment aan met verschillende vatrijpingen.
Het glas uit de Warehouse No4 tasting mocht ik overigens ook meenemen!
Vervolgens stapte ik weer op de bus naar Glasgow en aangekomen bij het hotel begon ik met goede moed mijn koffer in te pakken.
Het paste gelukkig allemaal en nu maar hopen dat alles heel blijft.
Ik had het nodige bubbeltjesplastic al meegenomen dus ik had er alle vertrouwen in.
3 flessen van 700 mL en 3 flessen van 200mL in mijn koffer en nog 10 samples van 30mL voor in mijn handbagage.
Op het vliegveld van Glasgow mijn koffer ingecheckt en met mijn tas vol samples door de controle.
Alle samples netjes in een doorzichtig zakje gedaan en dit gaf verder geen problemen.
De vlucht naar Nederland met KLM verliep voorspoedig en op Schiphol kwam mijn tas al vrij snel op de band te liggen.
Er stond bij de douane een man of 6 man, dus laat ik maar gewoon zeggen wat ik bij me heb.
Nadat ik had aangegeven wat ik bij me had werd de vraag gesteld of ik nog tabak of sigaretten bij me had.
Nee, ik rook niet dus dat heb ik niet bij me. Okay, dankjewel voor het aangeven en een fijne dag nog!
En zo kwam ik zonder veel gedoe weer Nederland in en komt er zo een einde aan mijn eerste whiskyreis.
Ik kan het iedereen aanbevelen en ik was van plan zeker nog eens te gaan.
Heb wel eens gelezen dat er groepjes hier van het forum samen zijn gegaan, mocht dat nog eens het geval zijn.
Ik houd me graag aanbevolen!
Ach, en thuis gaat het plezier gewoon door.
Ik heb nog ergens in mijn kast een sampleshare setje van Roelof staan van Deanston.
Met de samples die ik nog heb ga ik daar maar eens een mooi avondje van maken!
Dank voor het lezen en de reacties en wie weet wat er de volgende keer allemaal voorbij gaat komen
