En toen zat het er al weer op! Ik kan weer terugkijken op een meer dan geslaagde trip naar de Speyside. Dit was ons 2de bezoek aan deze regio (en vorig jaar er ook nog doorheen gekruist en uiteraard ook hier en daar gestopt) en al tijdens de trip kwamen we tot de conclusie dat we zeker terug moeten omdat we nog zoveel niet konden doen en zien. Maar voor volgende reis hebben we eerst een andere regio in gedachten

.
Woensdag 17 mei
Met KLM de vroege vlucht naar Aberdeen Dyce genomen. We willen natuurlijk het maximale uit onze dag halen!
Bij de auto verhuurder bleek onze Vauxhall niet beschikbaar, of we een upgrade naar een Mercedes GLB okay vonden? Nou, vooruit dan.
Onderweg naar de eerste distillery even gestopt bij Strathisla om wat in de shop te proeven (en kopen).
Bij de nieuwe
Dunphail Distillery werden we ontvangen door Darius die ons een uitgebreide rondleiding en uitleg gaf over deze mooie nieuwe distilleerderij. Met de ervaring die ze opgedaan hebben bij Bimber zijn ze daar iets heel moois van plan. Bijzondere feitjes, hun installatie is naar eigen ontwerp gemaakt in China. Ze gebruiken open wash backs. Toen wij vroegen waarom er geen CO2 afvoer was gaf Darius toe dat ze daar (nog) niet aan gedacht hadden. De distilleerderij is nog niet in productie maar we kregen wel hun laatste releases van de Dava Way te proeven (besteld, volgen later deze maand vanuit Polen).
Na ingecheckt te zijn in ons vakantiehuis (Salmon Hut, Speyside Garden) te voet naar het Craigellachie hotel voor een paar drammetjes in de mooie bar, diner bij the Copper Pot en nog een paar afsluitende drams, wederom in de mooie bar.
Donderdag 18 mei
Vroeg uit de veren voor de
Benromach Heritage Tour. Helaas hier de onzin smoes dat er in verband met veiligheid binnen nergens foto's gemaakt mogen worden. Onze gids had veel kennis en humor maar raffelde de rondleiding wel af. De afsluitende tasting maakte gelukkig veel goed. Core Range 10, 15, 21 werden gevolgd door een Distillery Exclusive en de 40yo 2022 editie. Van onze gids kregen we nog twee extra's de vintage 2012 CS en de Peat Smoke.
's-middags stond de
Glenfarclas Five Decades Tour op het programma. En wat een verademing was dat zeg! Onze gids Steve nam alle tijd om ons, een groepje Denen en vier Belgen waarvan we Marino (Rino Rotten) achteraf in 2019 ook al hadden ontmoet, alles van de distillery te laten zien. Ruim de tijd voor uitleg en foto's en toen we aan het eind het warehouse verlieten en ik terloops tegen Steve zei dat ik een 1969 vat had zien liggen melde hij dat hij daar wel iets mee kon....En aldus kregen we bij de tasting van vijf Family Casks 2006, 1997, 1985, 1976 als laatste een 47yo vintage
1969 te proeven. Wat een feest, Steve is mijn held! Na afloop van de tasting kregen we nog een sample van de 2002 DE te proeven. Deze werd ook maar toegevoegd aan de collectie.
Terug naar Craigellachie even gestopt bij
GlenAllachie om daar in de shop nog een en ander te proeven (port cask voor Spirits of Speyside gebotteld was erg teleurstellend) en in de winkelmand te leggen.
's-avonds naar Aberlour gewandeld voor diner bij de Mash Tun, in de kast met Glenfarclas Family Casks ontdekte ik dezelfde 1969 botteling die we eerder die dag op hadden. £372 voor een 3,5cl dram........
Vrijdag 19 mei
Alle tijd voor 'a full Scottish breakfast', onze
Balvenie Tour the Distillery stond pas voor 11.00uur op het programma. Onze gids kwam een beetje sloompies over maar wist veel te vertellen, alle tijd werd genomen om ons rond te leiden. Beetje jammer dat we niet langs Kininvie en de eigen cooperage kwamen, ik begreep dat dit vroeger wel degelijk onderdeel uitmaakte van de tour. In warehouse no.24 stonden twee vaten voor ons gereed waaruit we straight from the cask een Bourbon en vervolgend een Sherry cask konden proeven. Slechts één van de twee mocht gekozen worden om zelf een 200ml flesjes mee te vullen. Wel erg leuk om te doen met de copper-dog. Wij kozen unaniem voor de sherry cask.
De afsluitende tasting bestond uit vijf borrels: de 12yo American Oak, 16yo French Oak, 19yo Burnhead Oak, 21yo Portwood en de 14yo week of peat.
's-middags stond de
Dufftown Distillery&Chocolate Walk met Michelle op het programma. 3,5 uur rond en en door Dufftown wandelen, 11 drammetjes drinken perfect gepaird met smaakvolle chocolades. Prachtig weer, leuke drankjes, mooie verhalen: genieten dus!
Het diner hebben we genuttigd bij
the Seven Stills, grappig dat Rose ons nog wist te herinneren van vijf jar geleden "Aargh, the Dutch Contingency!!" Verrukkelijk eten, heerlijke wijn, afgesloten met een mooie Strathisla van het huis.
Zaterdag 20 mei
Iets te vroeg in Elgin dus even gestopt bij de buren, Longmorn. Niet veel te zien helaas. Dus na een kopje espresso in Elgin door naar
Benriach voor de
Barley to Barrel tour. In het weekend is deze distilleerderij niet in productie maar onze gids Emma nam alle tijd voor de tour en behalve over de veranderingen na de laatste overname kwam haar passie voor de verschillende vaten duidelijk naar voren. We hebben denk ik een meer dan een half uur door een warehouse gezworven waar ze ons vat na vat aanwees en erover vertelde. De afsluitende tasting bestond uit 1st Edition Malting Season, 12yo three cask matured, 16yo three cask matured, 2008 PX tripple distilled en de 1993 Madeira casks 23yo.Van de eerste drie vond ik de eerste het puurst. Tripple matured en tripple distilled zijn de signaturen van Rachel Barrie. Zeker ook niet verkeerd!
Voor de middag hadden we oorspronkelijk de Ambassador Tour geboekt bij
Glen Moray maar omdat Iain Allan naar het buitenland moest was dit omgeboekt naar de
Glen Moray House Experience. Achteraf was dit zeker geen straf, Emma Ware vertelde er lustig op los over de plannen die de eigenaren hadden met Glen Moray terwijl we 4 drams te proeven kregen, een lichte lunch geserveerd werd en we daarna nog eens twee drams (Port en Peated Port) voorgeschoteld kregen met hiernaast nog een glas madeira en een Madeira Finished Glen Moray. Emma had helaas geen tijd om ons de distillery te laten zien (houden we tegoed) dus na afloop hebben we in het visitor's centre nog maar een flight genomen van de drie Handfilled bottelingen van dat moment.
Met een behoorlijk stuk in ons kraag (en afgeladen kofferbak) zijn we eind van de middag naar Lossiemouth gereden waar we op een industrieterrein bij de Craft Brewery
Windswept nog een paar heerlijke pinten en pizza hebben genuttigd.
Later op de avond hebben we in ons vakantiehuis de inmiddels aangeschafte flessen verdeeld over twee stevige koffers. Leuk klusje hoor, 35 flessen en de verschillende drivers drams inpakken in bubbelfolie!
Zondag 21 mei
Onze terugreis dag is aangebroken. Heel toepasselijk huilde Schotland voor ons. Regen, en dat na 3,5 zonovergoten dagen!
Voordat we voor de standaard tour naar
Glen Grant rijden pakken we nog even een espresso in Elgin en stoppen even om bij Glen Elgin te kijken. Zo jammer dat hier geen visitor's centre is. Wel even het terrein op gelopen om een paar foto's te trekken. De tour bij Glen Grant kunnen we kort over zijn. Dieptepunt van de trip. De distilleerderij is mooi en ligt ook in een schitterende omgeving maar de tour wordt gegeven door een ongeïnspireerd wicht welke beperkte kennis (of interesse) heeft over de distilleerderij. Vragen blijven onbeantwoord. Tour wordt afgesloten met 2 standaard drams uit de core range. Goed, voor £7,50 pp kan je niet veel verwachten.
Onderweg naar Aberdeen Dyce stoppen we eerst voor een heerlijke lunch bij
The Bank Cafe&Restaurant te Huntly. Dit restaurant is eigendom van Duncan Taylor en als je de inhoud van de vitrine die een hele wand beslaat bewonderd loopt het water je in de mond!
Laatste stop is bij
Glen Garioch voor de
Founders' Tour. Na de verbouwing zijn ze hier weer zelf gaan mouten en de wash still is weer voorzien van een directe warmtebron. Onze gids Fiona verteld hier uitgebreid over en weet veel 'ins en outs' te vertellen. Wat ze niet weet vraagt ze even na bij de distilleerder van dienst. Wat een verademing na Glen Grant (toegegeven, ook voor het oog, Fiona mag gerust mee naar huis in één van de koffers

). De tour wordt afgesloten met twee core range samples maar andere expressies zijn in het visitor's centre te proeven. Waaronder de eerder benoemde belachelijk geprijsde Rum Cask.
Tot slot het avontuur met onze koffers! Bij inchecken op de luchthaven bleken beide koffers te zwaar. 26,6kg en 27kg. Extra kosten hiervoor zouden £130 bedragen terwijl een extra koffer inchecken op €40 komt. Nadat we een aantal flessen overgeheveld hebben in een handbagage koffer wegen de twee grote jongens precies het toegestane 23kg en tot onze verrassing mag de handbagage koffer gratis in het ruim omdat dit scheelt voor het eeuwige gekloot met de bagageruimte in het vliegtuig.
Begrijpen jullie het nog?

De drie koffers bij elkaar wegen nog net zoveel als over twee grote koffers verdeeld.
Bij aankomst op Schiphol eerst 'fingers crossed' dat er niets uit de koffers lekt en vervolgens fluitend en dansend langs de douaniers die het veel drukker hadden met YouTube filmpjes kijken dan op ons te letten
