Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Hier beperken we ons tot Schotse single malt, dus afkomstig van één distilleerderij.
Gebruikersavatar
Breedút_Genietsje
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1265
Lid geworden op: 09 Okt 2015, 20:32
Locatie: Friesland

Re: Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Ongelezen berichtdoor Breedút_Genietsje » 28 Jan 2022, 12:28

Als iets in de highlands wordt gedestilleerd is het gewoon een highland whisky lijkt me, of je het nu in de lowlands laat rijpen of niet. Er ligt zat whisky in de central belt te rijpen, dat maakt het nog geen lowland whisky.

De meeste Coastal Whiskies krijgen hun maritieme karakter toch ook gewoon in Blackgrange ?
0 x
46%, Non Chill-Filtered, Natural Colour; it's a sign of quality
Breedút Genietsje

Gebruikersavatar
Dre
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 3000
Lid geworden op: 16 Dec 2015, 01:03
Locatie: Breda

Re: Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Ongelezen berichtdoor Dre » 28 Jan 2022, 12:49

Breedút_Genietsje schreef:
Als iets in de highlands wordt gedestilleerd is het gewoon een highland whisky lijkt me, of je het nu in de lowlands laat rijpen of niet. Er ligt zat whisky in de central belt te rijpen, dat maakt het nog geen lowland whisky.

De meeste Coastal Whiskies krijgen hun maritieme karakter toch ook gewoon in Blackgrange ?

Nee hoor, volgens Slijterij Bartels komt dat door:
De eilanden zijn bedekt met turf en worden voortdurend geranseld met zoute wind die verantwoordelijk zijn voor de zoute, zeewierachtige smaak. Er zijn verschillende eilanden in Schotland waar whisky wordt gemaakt maar de meeste lijken op de Islay door de vergelijkbare omstandigheden en wijze van destilleren, maar met iets minder turf en iets meer zoetheid.

:gnif
Voor het volledige verhaal vol onjuistheden, achterhaalde fabels en bijzondere aannames/meningen (die als feiten gepresenteerd worden), zie hier:
https://slijterijbartels.nl/whisky-gebieden/
3 x

Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3272
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 28 Jan 2022, 18:32

Is het nog de vraag of er in de zilte whisky ook echt zout (NaCl) zit. Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat dit dan met het distilleren mee komt. Misschien dat er wat chloride in het water zit waar de spirit mee wordt aangelengd voor het in het vat verdwijnt.
0 x
Today's rain is tomorrow's whisky.

Gebruikersavatar
Cask1988
Aanbod sub-moderator
Aanbod sub-moderator
Berichten: 3021
Lid geworden op: 11 Dec 2018, 20:14

Re: Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Ongelezen berichtdoor Cask1988 » 28 Jan 2022, 20:45

Dre schreef:
Breedút_Genietsje schreef:
Als iets in de highlands wordt gedestilleerd is het gewoon een highland whisky lijkt me, of je het nu in de lowlands laat rijpen of niet. Er ligt zat whisky in de central belt te rijpen, dat maakt het nog geen lowland whisky.

De meeste Coastal Whiskies krijgen hun maritieme karakter toch ook gewoon in Blackgrange ?

Nee hoor, volgens Slijterij Bartels komt dat door:
De eilanden zijn bedekt met turf en worden voortdurend geranseld met zoute wind die verantwoordelijk zijn voor de zoute, zeewierachtige smaak. Er zijn verschillende eilanden in Schotland waar whisky wordt gemaakt maar de meeste lijken op de Islay door de vergelijkbare omstandigheden en wijze van destilleren, maar met iets minder turf en iets meer zoetheid.

:gnif
Voor het volledige verhaal vol onjuistheden, achterhaalde fabels en bijzondere aannames/meningen (die als feiten gepresenteerd worden), zie hier:
https://slijterijbartels.nl/whisky-gebieden/

:P Hopelijk geloofd Bartels het in ieder geval zelf.. 102 mythen van Robin Brilleman is een heel leuk boekje vol korte mythen en fabels die hij vakkundig de nek omdraait. Staat ook ‘de ziltigheid komt van de rijping aan de kust’ BS in geloof ik.
0 x
Afbeelding
________________________________________
You can’t buy happiness but… you can buy Whisky and a Smoker BBQ and enjoy the good life. That’s kind of the same thing.

HWF Thuisfestival SubForum

Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3272
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Schotse regio-indeling en smaaktypering van Single Malts

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 29 Jan 2022, 14:43

HammerHead schreef:Speyside is een officiële regio volgens de regels van de SWA, ....
Dat is dan wel zo, maar traditioneel waren het er maar vier. Highland, Islay, Campbeltown en Lowland.

Speyside is als regio onderdeel van de traditionele Highland regio. Veel whisky's uit de Speyside mogen en worden nog gelabeld als Highland Single Malt.

Informeel worden de Islands ook wel eens als aparte regio gezien, maar is nog niet als zodanig bestempeld door de SWA of benoemd in de SWR.

De regio's zijn vastgelegd in de SWR hoofdstuk 10: https://www.scotch-whisky.org.uk/media/1519/swr-guidance-for-bottlers-and-producers.pdf
0 x
Today's rain is tomorrow's whisky.


Terug naar “Schotse single malt (Scottish Single Malt)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten