Ik vind het leerzaam (en meestal ook erg smakelijk

) om tastings volledig aan één distillery te wijden en het karakter van het destillaat goed te doorgronden. Afgelopen periode heb ik mijn voorraad Mortlach samples en flessen eens aangebroken en een heel elftal Mortlachs geproefd. Hoewel me dat op dit forum verre van een Mortlach-expert maakt vind ik het toch leuk om mijn ervaring met “The beast of Dufftown” hier te delen. Wat heb ik zoal geproefd?
Om te beginnen 3 OB’s:
-12 The Wee Witchie:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 2-year-old-16 The Distiller’s Dram:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 6-year-old- De Special Release uit 2021:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 3-year-oldDe 12 en de 16 zijn beide aardige drams; de 12 is wat lichter en fruitiger, de 16 wat donkerder van karakter. Het zwavelige/vlezige is subtiel aanwezig, maar het zijn allerminst beasts in het glas! De SR is wat zwak op de neus maar meer een beast qua van smaak, maar geen hoogvlieger. De invloed van de virgin oak is goed merkbaar. -De 15 jaar oude “Licensed Bottling” van G&M:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ear-old-gm De minste van allen; stort in na de fijne neus. -Een jonge Van Wees (2009-’19) op een hogshead:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-2009-vwEen ‘naakte’ Mortlach met een verrassende echo van peat-Een 18-jarige SV (1997-’15) op 2 hogshead:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1997-svEen erg fruitige Mortlach, ben blij met mijn open flesje!Dan drie oudere Cadenhead’s op bourbon:
-1994-’15:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1994-ca-1994-’16:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1994-ca-1987-’17:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1987-caAlle drie levendige, fruitige drams met allen dat tikje zwavel dat Mortlach kenmerkt. Met name de 30-jarige was indrukwekkend met een diepe smaakontwikkeling.En waar blijft die sherry dan?
-1991-’15 SV:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1991-sv-1994-’20 GM:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ch-1994-gmMooie drams, de sherry brengt het vlezige waar Mortlach om bekend staat nog meer naar voren. De rode draad van Mortlach volgens mijn smaakpapillen: een stevig destillaat waar iets zwavelig ingebakken zit, zoals bijvoorbeeld ook Craigellachie dat heeft. Ik proefde het in alle 11 drams in meer of mindere mate terug. Op sherryvaten gaat dat zwavelige overigens meer richting vleesachtig.
Opvallend vond ik ook dat de voor alle drams, op de 15 G&M na, de neus minder expressief was dan de smaak. Vaak is het andersom. Dat kenmerkt denk ik ook het karaktervol/zwaar destillaat, dat in staat is om voor een mooie ontwikkeling in smaak en afdronk te zorgen.
Al met al is Mortlach alles behalve een dertien in één dozijn Speysider; ik blijf deze distillery in de gaten houden.