Take it to the next level. En hoe nu verder?

Hier beperken we ons tot Schotse single malt, dus afkomstig van één distilleerderij.
Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 16 Apr 2019, 19:43

En weer door,

Na het hier al eerder beschreven debacle, met de niet van te voren geproefde whisky.

Nu het vaatje gevuld met Label 5.
Een blend die wel wat extra's kan gebruiken.
Voor velen van jullie natuurlijk te min, zelf drink ik hem ook niet meer, maar wel heel voordelig per hele liter.
En volgens mij kan hij wel wat extra hout en zoetheid gebruiken.

Vaatje was de afgelopen twee maanden weer gevuld met de port van de lidl. (Ruby, a ong 3,50 euro per fles)
2 nieuwe flessen hiervan moeten kopen want ook port heeft een angels share.

Ik ga over 2 maanden proeven, en misschien of misschien ook niet dan al bottelen.
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter1981
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1575
Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Wouter1981 » 16 Apr 2019, 21:56

Is zo'n vaatje niet een keer op.
Ik bedoel, steeds een nieuwe lading er in, steeds zijn invloed weer afgeven. Hoeveelste vulling zit je nu op?
0 x
"Whisky, because no great story ever started with someone eating a salad"


Afbeelding
https://www.instagram.com/wonderingwhisky/

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 16 Apr 2019, 22:55

Hoeveelste vulling?
Dit is de 7de keer dat er whisky in gaat.
De eerste twee keer zonder dat er port bij kwam kijken.
Daarna steeds om en om.

Of het vaatje op is?
Geen idee, denk het niet, maar de port verdoezeld natuurlijk een hele hoop.
Ik loop met het idee om het vat eens te openen en dan te kijken hoe de binnenkant is.
Ik kan mij voorstellen dat het hout gewoon als pap is.
Maar geen idee hoe ik daarna de duigen moet drogen of behandelen. Iemand een idee waar ik me over dat soort houtmanagement kan inlezen?

Tot nu toe ben ik het meest tevreden over de allereerste vulling (glen moray) en de eerste twee met de port ( strathcolm single grain en de teachers)
Vooral de teachers was echt lekker. :smullen
Misschien moet ik gewoon niet verder zoeken maar gewoon met teachers blijven doorgaan. En dan deze er steeds langer in laten zitten.

Het minst tevreden ben ik over de hamiltons lowland.
Dit was gewoon vies spul en was niet te verbeteren. Garbage in is garbage out.

Anywai, het grote wachten is weer begonnen.
3 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 16 Apr 2019, 22:59

Een collega van me is trouwens ook begonnen op deze manier.

Precies hetzelfde vaatje en ook eerst port voorweken.
Nu zit het vaatje vol met the famous grouse en af en toe krijg ik van hem een sample.
Als hij een fles gekocht heeft die niet bevalt dan tapt hij eerst wat af, en wordt het vat weer gevuld met datgene wat hij nog over heeft.

Bij hem is het nu een heel klein maar fijn living caskje.
1 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter1981
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1575
Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Wouter1981 » 16 Apr 2019, 23:02

Schaven en/of charren met een brander zou ik als leek denken.
En wanneer je de duigen op volgorde laat liggen, kan je ze als Lego weer in elkaar zetten.
Dat zou pas next level zijn!
1 x
"Whisky, because no great story ever started with someone eating a salad"


Afbeelding
https://www.instagram.com/wonderingwhisky/

Reichenbach
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1170
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 16 Apr 2019, 23:14

Wouter1981 schreef:Schaven en/of charren met een brander zou ik als leek denken....
Bourbon wordt gebrand. Traditioneel worden sherry-, wijn- en portvaten niet gebrand.

Ik zou het vaatje heel laten, als je er mee gaat prutsen lijkt het mij dat je hem nooit meer goed whisky-dicht zal krijgen.
2 x

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 17 Apr 2019, 00:17

Wouter1981 schreef:Dat zou pas next level zijn!
:P
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
MBC
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 549
Lid geworden op: 02 Jan 2014, 20:22
Locatie: Weesp

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor MBC » 17 Apr 2019, 10:13

Reichenbach schreef:
Wouter1981 schreef:Schaven en/of charren met een brander zou ik als leek denken....
Bourbon wordt gebrand. Traditioneel worden sherry-, wijn- en portvaten niet gebrand.

Ik zou het vaatje heel laten, als je er mee gaat prutsen lijkt het mij dat je hem nooit meer goed whisky-dicht zal krijgen.


Leuk, ik had me nooit gerealiseerd dat allen bourbon vaten gecharred werden. Meteen maar even wat extra toelichting gegoogled (leuk stukje btw):

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-t ... d-charred/

Voor zover het klopt(?) worden wijn en sherry vaten wel "getoast", maar niet "gecharred":

To get back to your question, all casks are toasted. Those used for wine and Sherry will only be toasted. When we turn to Bourbon, however, the process continues with charring, which as I’m sure you know is one of the legal requirements for that style of whiskey.
0 x
Melchior

The taste of water increases dramatically when adding large amounts of whisky to it.

Gebruikersavatar
Wouter1981
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1575
Lid geworden op: 09 Jul 2015, 20:01

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Wouter1981 » 17 Apr 2019, 12:40

MBC schreef:
Reichenbach schreef:
Wouter1981 schreef:Schaven en/of charren met een brander zou ik als leek denken....
Bourbon wordt gebrand. Traditioneel worden sherry-, wijn- en portvaten niet gebrand.

Ik zou het vaatje heel laten, als je er mee gaat prutsen lijkt het mij dat je hem nooit meer goed whisky-dicht zal krijgen.


Leuk, ik had me nooit gerealiseerd dat allen bourbon vaten gecharred werden. Meteen maar even wat extra toelichting gegoogled (leuk stukje btw):

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-t ... d-charred/

Voor zover het klopt(?) worden wijn en sherry vaten wel "getoast", maar niet "gecharred":

To get back to your question, all casks are toasted. Those used for wine and Sherry will only be toasted. When we turn to Bourbon, however, the process continues with charring, which as I’m sure you know is one of the legal requirements for that style of whiskey.


Toasten / Charren
Gekookte / gebakken aardappelen

Ik gaf al aan dat ik geen vaten expert ben. Vergeef het me dat ik die 2 niet heb onderscheiden. Hoe dan ook zou je de staven alsnog kunnen schaven, zodat de port invloed verdwijnt en je echt weer opnieuw kan beginnen, inclusief iets met vuur.
Moeten ze wel dik genoeg zijn natuurlijk.
0 x
"Whisky, because no great story ever started with someone eating a salad"


Afbeelding
https://www.instagram.com/wonderingwhisky/

Reichenbach
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1170
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 17 Apr 2019, 18:53

MBC schreef:Voor zover het klopt(?) worden wijn en sherry vaten wel "getoast", maar niet "gecharred":

Na 4 minuten:

Een vrij bescheiden proces.

Het branden van bourbon vaten gaat er wat heftiger aan toe. Daarbij wordt de binnenkant van het vat ook verkoold.
1 x

Ardking
Senior
Senior
Berichten: 117
Lid geworden op: 06 Feb 2019, 13:35

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ardking » 18 Apr 2019, 19:24

Super leuk om te lezen en ben erg benieuwd naar het resultaat!
Ik zou voor de port een goedkopere Tawny gebruiken en voor de whisky een Monkey Shoulder, allebei niet de duurste maar door de Tawny krijg je echt een andere smaak ( weet niet of dat na botteling 8 nog geldt) en de monkey shoulder is een prima blend waar je veel mee kan, ook qua mixjes etc... proberen waard!
0 x
"Volo et Valeo"

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 22 Apr 2019, 19:41

:Proost

Resultaat na 2 weken in het vaatje.

De blend is ietsjes zacher en zoeter geworden.
Na nasmaak is wat minder scherp maar ook heel wat korter.

Geduld blijft de schone zaak.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
0 x
Afbeelding

Reichenbach
Whisk(e)y goeroe
Whisk(e)y goeroe
Berichten: 1170
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 22 Apr 2019, 20:09

De kleur wordt er wel een stuk interessanter op.
0 x

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 21 Jun 2019, 17:25

Lieve mede forummers,

Hulp gezocht.

Camaronbrig sample gezocht
0 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Ruud W
Senior
Senior
Berichten: 221
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 21 Jun 2019, 22:50

Eveneen linkje proberen hier.
https://drive.google.com/folderview?id= ... ozMAv3Q8kO

Vandaag men vaatje met Label 5 leeggetapt en open gemaakt.
Nu 17 duigjes 2 dekseltjes en 6 hoepeltjes om in de zon te laten drogen.
Sommige duigen zijn nog keihard aan de binnenkant en anderen zijn echt voor dik de helft als pap.
Dit ligt vooral aan de nerfrichting lijkt het.

Foto's zijn gemaakt na het net openen van het vat.
Dus de heel donere verkleuring is vooral gewoon nat hout wat je ziet.
De rode/roze kleur komt van de port.
Foto's spreken voor zich denk ik.

Whisky die eruit komt smaakt trouwens ook prima. :gnif
6 x
Afbeelding


Terug naar “Schotse single malt (Scottish Single Malt)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast