28 November Whiskyproeverij met quiz

Op vrijdagavond 28 november aanstaande sluiten wij het clubjaar 2014 af met een whiskyproeverij van 7 whisky’s gecombineerd met een grappige, soms eenvoudige, soms uitdagende quiz.

Als een van de uitsmijters hebben we de hand weten te leggen op een  nu al legendarische limited release, namelijk de zeer beperkt leverbare Bowmore Devils Cask Batch 2, welke we gewoon gaan openen op deze avond (slechts 100 flessen in Nederland).

Verder vullen we de line-up aan met zoveel mogelijk nieuwe releases.

Kosten zijn 25 euro, inschrijven is vanaf nu mogelijk. Lokatie is Stayokay Bergen op Zoom in een tijdelijke zaal op het middenterrein. Onze stamzaal is er niet meer in verband met de nieuwbouw op die lokatie Aanvang 19.45.

 

Impressie glasbakkenfestival

Flessen 2Gisteren was het dan zo ver, de clubbbq gecombineerd met het befaamde glasbakkenfestival.  Al vroeg alle restanten ingepakt en gereed gemaakt voor de line-up en angstvallig de buienradar in de gaten gehouden, want het weer beloofde niet veel goeds.

Bij aankomst op onze lokatie in Bergen op Zoom en in overleg met het personeel van Stayokay mochten we onze eigen zaal gebruiken, waarbij we via de achteringang ook buiten aan de gang konden.

Flessen

De aanwezigen konden zich bijna niet inhouden om de uitgestalde flessen nader te onderzoeken, maar de voorzitter hield ze strak in de hand en klokslag vier uur mochten de aanwezigen hun gang gaan met de 45 restanten van de afgelopen proeverijen. Het plezier en de sfeer was al snel heel gezellig (dat viel het personeel van Stayokay ook op, ook die stonden met verbazing naar de uitgestalde flessen te kijken).

eerste set vlees saladesNa ongeveer een anderhalf uur gezelligheid en nippen van de whisky,  was het dan tijd om de bbq en de uitgestalde schalen met vlees, salades, sauzen, stokbrood en friet, waarbij het leek alsof er geen einde kwam. Was er een schaal leeg, binnen de kortste keren was deze door het vakkundige personeel weer aangevuld, wat sommigen deed opmerken is het all-you-can-eat hier ?… Nou dat nu ook weer niet, maar we zijn helemaal niets tekort gekomen en al zeg ik het zelf het was allemaal erg goed.

sfeer 4Na de bbq was het weer tijd om nog wat na te praten onder het genot van de rijkelijk uitgestalde whisky, waarna een ieder zo langzaam aan weer huiswaarts gingen, want ja het Nederlands Elftal stond natuurlijk ook nog op de planning voor deze avond.

Wij als bestuur hebben heel erg genoten van de sfeer, de whisky en het eten en ook Stayokay vond het allemaal geweldig goed verlopen (oké Sfeer 3ze waren ineens voor een klein poosje een personeelslid kwijt (die ze terugvonden bij ons bij de uitgestalde whisky ;-))) en complimenteerde ons hiervoor.

Iedereen hartelijk dank voor deze mooie middag/avond! Een goede vakantie/zomer gewenst en graag tot ziens bij onze volgende proeverijen.

Foto’s met dank aan Peter en Edward.

sfeer 5

5 juli BBQ en Glasbakkenfestival

Een combinatie van een gezellige barbecue en een tafel waar alle, nou ja nog aanwezige, flessen van alle proeverijen die we ooit gedaan hebben nogmaals te proeven zijn. Even een herinnering nodig ?  De proeverijen gingen van de Highlands via Campbeltown, Arran en Jura naar Islay aangevuld met uitstapjes naar Amerika, Frankrijk, India en specifieke
bezoeken aan Glendronach, Compass Box en Carn Mor. Wie herinnert zich nog wat we allemaal al hebben laten proeven ?  Nu is de kans om een aantal van de whisky’s  nog eens aan een smaaktest te onderwerpen en dit alles onder het genot van een hapje van de barbecue.

BarbequeDe barbecue zal gehouden worden bij Stayokay Bergen op Zoom en begint om  16.00 en eindigt om 20.00 uur. De kosten (inclusief 2 consumpties (fris/tapbier)) zijn als volgt :
– 25 euro voor een b.o.b.
– 30 euro voor leden (bbq en het glasbakkenfestival)
– 35 euro voor een introducee (bbq en het glasbakkenfestival)

We beginnen met de ontvangst om 16.00, waarbij de whisky van de afgelopen proeverijen vrijelijk te proeven zal zijn nabij de buitenbar van Stayokay.  Iedere aanwezige krijgt van ons 2 consumptiebonnen voor een drankje  (fris/tapbiertje o.i.d.). Omstreeks 17.30 zullen we dan gaan bbq’en. De  bbq gaat vergezeld van salade, friet en stokbrood met sausjes en eindigt  rond 20.00. In de tussentijd blijft de whisky op en de rond de tafels  aanwezig om vrijelijk van te proeven.

Aanmelden is nog mogelijk (tot 28 juni aanstaande) via de mail of via de evenementenpagina op onze facebookpagina. Natuurlijk is een eventueel nog aanwezig tasting tegoed hiervoor te gebruiken.

USA Proeverij 29 november 2013/Algemene ledenvergadering

Een combinatie van een proeverij met een algemene ledenvergadering.

Hoofdpunten algemene ledenvergadering:

– Contributie voor 2014 vastgesteld op € 40

– Willen weer groeien, wordt een wervings/bekendheidsoffensief opgestart.

– Eerst volgende proeverij 28 februari 2014

– Tekort van eerste verenigingsjaar weggewerkt en nu een klein overschot.

Veel belangrijker de Tasting:

Whiskey uit de USA, een omstreden onderwerp met sterke vooroordelen. Dus heel interessant om eens te kijken wat er van over blijft. De animo was niet al te hoog, maar de sfeer des te beter.  Naast wat beknopte toelichting over wat je zoal op een etiket van een USA whiskey kan tegenkomen (zie in aanbouw zijnde pagina USA whiskey) was er een lineup van in totaal 7 whiskey’s samengesteld in samenwerking met Jan Beek van Van Wees Holland. De lineup was als volgt:

1. Old Bardstown Estate 10yo : Als indrinker bedoelt,maar toch niet helemaal op de goede plaats vanwege de 101 proof (50,5%). Volle iets zurige bourbon uit Kentucky van 10 jaar oud. Even wennen voor de meesten, duidelijke sourmash invloed waar je even aan moet wennen.

2. Hirsch Straight Corn : Even terug naar de hoofdcomponent van de Bourbon met een Corn whiskey gemaakt van minimaal 81% Mais. Wat opviel was dat deze toch niet zo zoet was als de meesten hadden verwacht. Deze Corn is gemaakt met een hoog percentage witte mais in plaats van de gebruikelijke zoetere gele mais. De combinatie van beide maissoorten zorgden voor een lichtere whiskey welke goed gebalanceerd was. Geen hoogvlieger maar ook niet onaardig. 45% ABV en 4 jaar oud.

3. Jefferson’s Rye 10yo : Een 100 procent straight Rye van 10 jaar oud met een bijzonder verhaal. De Rye is gedestilleerd in Canada en daarna vervoerd naar de Kentucky om daar op nieuwe vaten te rijpen. Reacties waren positief, heel anders de eerste twee, erg verwarmend en vol van smaak met veel notige invloeden en kruiden.

USA Tasting

4. Blanton’s Original; Single Barrel Bourbon van de Buffalo Trace destilleerderijen op 46,5%. Veel informatie op het etiket met botteldatum, vatnummer vanuit wat voor warehouse en wat voor rek etc. Alleen distilled datum mist. Mooie zachte bourbon met enigzins delicate smaken en geuren, welke goed werden gewaardeerd. Gewoon lekker!

5. Henry McKenna 10yo : Een single barrel straight bourbon van minimaal 10 jaar oud. Ten opzichte van de Blanton’s welke jonger is (geen leeftijdsaanduiding) duidelijk voller en warmer van smaak en geur. Wordt vervelend maar ook gewoon een lekkere, goede Bourbon. 40% ABV van Heaven Hill Distillers.

6. Noah’s Mill Small Batch, Redelijk gelimiteerde editie op natural cask strength. In dit geval dus 57,15% en dat gaf bij sommigen toch wel een kick. Deze voel je echt aankomen, zonder dat het hogere ABV te veel is. Smaak en geur blijven lang aanwezig. Superbourbon van gemiddeld 15 jaar oud. Wordt de “Whiskey of the Gods” genoemd.

7. Hirsch American Whiskey 20 yo, Mag geen bourbon heten. De mash bill komt overeen met de eisen voor een bourbon, alleen heeft deze gerijpt op reeds gebruikte vaten waar andere destillaten hebben ingezeten. Vreemde vogel deze whiskey, geuren van lijm, alg, kelp en olie. Idee was dat het andere destillaat nu niet van de hoogste kwaliteit was. Tegenvaller, maar interessant.

Conclusie:

Er waren een aantal aanwezigen die van te voren bourbon maar niets vonden, maar een van hen bestelde drie flessen, dus we kunnen denk ik wel melden dat de vooroordelen over USA whiskey toch wel zijn bijgesteld. Smaak blijft natuurlijk een persoonlijke iets, maar alle aanwezigen hebben kennis kunnen maken de kwaliteit van USA Whiskey en de zeer vriendelijke prijzen van deze producten.

Op naar de volgende proeverij in 2014!

20 September Independent tasting

Op 20 september zal er weer een Nosing & Tasting gehouden worden. Het onderwerp is deze keer de independent. Een nogal breed scale aan bottelingen schiet waarschijnlijk direct door je hoofd. Dat klopt, we gaan ons best doen er een leuke line-up van te maken, maar weten nog niet of er 1 independent centraal komt te staan of nieuwe edities of….

Aanmelden kan via de bekende email whiskybergenopzoom@gmail.com . De toegangsprijs is 25 euro en de lokatie is Stayokay Bergen op Zoom .

Aanvang 20.00, Klaverzaal open vanaf 19.30. Introducee is welkom, maar vergeet je glazen niet mee te nemen !

 

 

Surprise tasting dd 7 december 2012

Gisteravond was het dan zo ver. De sluier van de Surprise tasting werd opgelicht en er van onder verscheen een diversiteit aan mooie whisky’s met een hele verrassende winnaar. Deze laatste was zo verrassend dat deze whisky aan het eind van de avond niet meer in de winkel te vinden was. Welke dat was ? Tja… dat volgt aan het eind.

De line-up

2d47adde40a811e29a9c22000a1fbe09_7

  1.  De Red Breast 12. Een Pot still Ierse whisky die altijd heel hoog scoort. De meeste aanwezigen zouden deze zo links hebben laten liggen. Mooie warme neus en warme smaak. Wat kruidigheid en na een tijdje warm appelgebak. Erg mooi.
  2. Berry’s Special Reserve Speyside. Waarschijnlijk een vatting van Miltonduff en Dailuaine. Scherper dan de Red Breast, ingetogener, lichter in smaakprofiel, maar vrij complex. Na terugkeer vanaf dram 6, heerlijke citroenkwarttaart.
  3. The Exclusive Blend 1979. Een blended whisky van David Stirk van 2 single grain en 8 single malt whisky allen uit het jaar 1979 en gebotteld in 2012. Neus direct de graan (m.i. Invergordon en Carsebridge) en daarmee de bekende Velpon. Vrij zacht en complex. Met de tijd ontwikkelt deze zich tot een heerlijk fruitsapje, veel tropisch fruit met  abrikoos, perzik. Geweldig mooie blend.
  4. Berry’s Brothers & Rudd Bleu Hanger 6th Edition. Top blended malt. Nr 2 van de Maltadvocate top 10 (nr 1 kost 13.500). Bestaande uit een vat Glenrothes, een vat Bunnahabhain en twee vaten Bowmore.  Behoorlijke sherry, islay invloed door de non peated Bunna en Glenrothes. Combineert heel mooi met de Bowmore. Complex gelagerd met warme smaken en geuren.
  5. Big Peat X-Mass Edtion 2012. Geen proeverij vlak voor de kerst zonder deze jongen. Eerlijkheidshalve vond ik hem wat tegen vallen, Vrij vlak, ondanks de cs geen echte punch en zachte Islay invloed.
  6. Big Smoke 60%. Heftiger Islay, maar ook deze ondanks 60% relatief zacht. Complexer en helderder dan de Big Peat. Mooie kwaliteit voor een zachte prijs.Helaas met een matige uitstraling, waardoor je ze niet snel tegen komt.

 Mooie line-up. Benadrukt maar weer dat er meer is dan alleen Single Malt whisky uit Schotland. De meest verrassende is vrijwel unaniem de Redbreast 12 geworden. Hele mooie warme whisky passend bij het koude jaargetijde. Voor de beste was het toch lastiger, met stemmen voor de Blue Hanger, Big Peat en Big Smoke.

En voor mij zelf ? Tja ik begin geloof ik een verwende smaak te creëren. Ik was als enige echt weg van de Blend van David Stirk, zo mooi als die evolueerde in een heerlijke fuitcocktail. Als tweede kwam bij mij de Blue Hanger een echt schitterende blend en de 94 punten van de mannen van MaltAdvocate zeker waard!. De beide Islay peated whisky’s vond ik tegenvallen. Te eenvoudig van smaak. Ook de Red Breast was voor mij een verrassing en als de voorraad weer is aangevuld bij DH17 zal deze er toch ook snel komen!

Iedereen weer bedankt voor de sfeer, de aanwezigheid en het gezamelijk genieten van een hele mooie line-up!

Prettige feestdagen gewenst en tot volgend jaar!

Gert-Jan.

Glendronach tasting

Afgelopen vrijdag was de Glendronach Tasting. Ondanks wat problemen met de aanlevering van de juiste flessen, op het laatste moment moesten we door het niet geleverd zijn van de Single Cask en de Tawny Finish aanpassingen worden gemaakt.

Ondanks deze problemen was het wel weer een geslaagde proeverij en menige bezoeker ging tevreden en met een fles Glendronach naar huis!

Zoals beloofd zouden we de presentatie online zetten. De presentatie :

Glendronach Powerpoint 26 oktober 2012

 

26 Oktober Glendronach Tasting

26 Oktober is het dan weer zover. De eerste Nosing & Tasting van het nieuwe whisky seizoen. Na al het Islay geweld van de voorafgaande proeverijen bij DH17 gaan we nu een hele andere kant op. Tijdens deze avond zullen we 6 whisky’s van Glendronach de revu laten passeren. De aanvang is om 19.45 (proeverij begint stipt 20.00). De kosten bedragen voor leden 25 euro, voor niet leden indien er ruimte is 30 euro. Iedereen dient zorg te dragen voor eigen proefglazen.

Glendronach

Glendronach is een Speyside distiller in handen van Benriach. Ontstaan in 1826 en gevestigd te Aberdeenshire. In 1996 is de distiller stilgelegd om in 2002 weer opnieuw te gaan produceren. De huisstijl van Glendronach (vroeger deel uit makend van de Teacher Blend) is krachtige gesherriede malt whisky. De eigenaar op dit moment is Billy Walker van de Benriach Distillery. Leuk feitje is dat Glendronach 13.000 cases verkocht in 2010 wat beduidend meer is dan de afzet van Benriach. Glendronach heeft een theoretische alchoholproductie van 1,4 mln liter. De verwachting voor 2012 was een productie van 1,1 mln liter, waarvan 50% bedoeld is voor de eigen Single Malts en de overige 50% wordt verkocht aan Pernod Ricard (vorige eigenaar). De oudste vaten momenteel in bezit stammen uit 1971 en worden langzaam op de markt gebracht. Naast de krachtige sherry whisky’s heeft Glendronach ook een serie met diverse finishes (Virgin Oak, Sauternes, Moscatel en Tawny Port).

Wat we gaan proeven is nog een verassing. Aanmelden vanaf nu mogelijk. Wij hopen op weer een succesvolle en gezellige proeverij!

 

 

 

31 Augustus Bruichladdich Event ter ere van 1-jarig bestaan

Op 31 augustus bestaat Whiskyclub Bergen op Zoom al weer 1 jaar. Een jaar waarin hier en daar organisatorisch wel eens wat mis ging, maar dat mocht de pret niet drukken. De laatste proeverij gegeven door Ronald Anneveldt was een daverend succes en was uitermate ontspannen en gezellig. Op dit moment zijn wij druk bezig om alles voor het tweede jaar te regelen. Ook in dit jaar zal er weer een clubbotteling uitkomen, dat dit een succes was blijkt al weer uit het feit dat de eerste flessen al weer besteld zijn (en dat terwijl nog niet eens bekend is wat we gaan uitbrengen!)

Terug naar het 1-jarig bestaan. Onze huisslijter DH17 heeft gemeend dat dit niet zomaar voorbij mag gaan en biedt ons een Bruichladdich event aan op 31 augustus. De toegang is gratis. Waarom Bruichladdich ? Wel niet alleen om ons lid Edward, de grote Bruichladdich fan te plezieren, maar vooral door de range aan nieuwe releases onder de naam Bruichladdich en Port Charlotte die er gedurende de zomermaanden aankomt te kunnen laten proeven. Voor meer info over het Bruichladdich evenement en wat de nieuwe releases zijn, zie deze blogpost van DH17.

Als bestuur willen wij DH17 voor dit kado hartelijk bedanken en wij hopen op weer een jaar uitstekende samenwerking met het voor ons zo wel bekende team van DH17. Johan, Helma, Wouter en Elise bedankt voor de ondersteuning dit afgelopen jaar en voor dit kado!

Meer informatie over wat we gaan doen in het tweede jaar en wat de contributie zal gaan worden en de financiële verantwoording over het eerste jaar volgt in de komende nieuwsbrieven.

Wij hopen alle leden van het afgelopen jaar weer in het nieuwe jaar te mogen begroeten en   wellicht nog een lichte groei te kunnen doormaken.

22 juni a.s. Whiskywijzer Tasting Diageo

Nu Diageo weer in het nieuws is met grote investeringsplannen hebben wij een Diageo tasting georganiseerd. Ronald Anneveldt komt vrijdag 22 juni langs om ons de volgende whisky’s uit de stal van Diageo te laten proeven:

– Glenkinchie Cask Strength (Only available at the distillery)

– Coal Ila 10 years unpeated cask strength

– Singelton of Glen Ord (niet verkrijgbaar in Nederland)

-Clynelish Distillers Edition

– Talisker 57 North

– Lagavulin 12 years cask strength

Al met al een naar onze mening mooie line-up. Inschrijven kan nog steeds via het bekende e-mail adres. De kosten bedragen 25 euro per persoon of het nog in te wisselen gratis tasting tegoed.

Wij hopen iedereen te kunnen begroeten op deze laatste tasting van het eerste verenigingsjaar! Tot dan ?