JayDie schreef:Als een geur jouw doet denken aan een wandeling 5 jaar geleden op een strand in Zeeland tijdens een winterstorm... tsja... niemand die weet wat jij bedoelt, maar jijzelf wel!
En daar gaat het mijns inziens om. Smaak is heel persoonlijk, en wat
iemand beschrijft is wat
diegene waarneemt. Dat hoeft niet de mening van een ander te zijn. Kijk maar eens in Whisky Magazine bij de rubriek nieuwe bottelingen, waar Dave Broom en Martine Nouet samen proeven, maar vaak hele andere benamingen en beoordelingen hebben. Becky en ik doen dat ook en komen soms tot verrassende verschillen. (Ik laat het verschil man/vrouw hier even buiten, want dat is een heel andere discussie).
Wil je smaken en geuren leren beschrijven, en ik heb dat al vaker onder de aandacht gebracht (Zie ook mijn boek
De Smaak van Whisky, waar dit verder in is uitgewerkt), begin dan met een generieke term zoals fruit; ga dan een stapje verder en vraag je af: zacht of hard, ergo banaan of appel; volgende stap: rijpe banaan of groene banaan; en als anker kun je een herinnering gebruiken, die als metafoor kan dienen, zoals bijvoorbeeld die strandwandeling, of in dit onderscheiden geval, het groentenwinkeltje achter het appartementencomplex waar mijn moeder woont.
Het belangrijkste is echter ervaring; door de jaren heen kun je je vaardigheid om geuren en smaken te onderscheiden verder ontwikkelen. Overigens is dat niet voor iedereen weggelegd. De een ruikt gewoon veel beter dan de ander. Ik vergelijk het altijd met de stem. Elke stem is in principe geschikt om te zingen, maar niet elke stem is geschikt om naar te luisteren