Sitting in North British Distillery at the moment waiting on some paperwork. This place is incredible- apparently pumping out 1.5million litres of alcohol per week at the moment. Assuming they're casked at 70% that would be 10700 empty bourbon barrels needed every week.
Dat is een ongekend grote hoeveelheid! Ik wist wel dat de grain distilleries qua volume productie de grootsten van Schotland waren maar dat het verschil zó enorm was? Dat wist ik niet.
Even ter vergelijking: naar mijn weten is Tomatin de grootste malt destilleerderij van Schotland. Met hun 12 wash stills en 11 spirit stills (tegenover b.v. 1 wash en 1 spirit van Ardbeg) produceren zij een whopping 5 miljoen liter per jaar. Dat is minder dan 7% van wat North British dus blijkbaar produceert.
Het verbaast me dus ook niks dat goede single grain whisky relatief moeilijk te vinden is (en alsnog vrij duur t.o.v. blends waar het in zit). Met zo'n ENORME behoefte aan vaten kan ik me goed voorstellen dat kwalitatief slechte vaten evengoed gebruikt moeten worden. Zo kritisch op de kwaliteit kun je dan simpelweg niet meer zijn...
Heeft iemand anders nog leuke weetjes hierover? Ik weet eigenlijk maar weinig van de hele grain whisky (en blend) industrie.