Take it to the next level. En hoe nu verder?

Hier beperken we ons tot Schotse single malt, dus afkomstig van één distilleerderij.
Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3971
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Een aanzienlijk dorp

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 17 Feb 2018, 19:33

Ruud W schreef:Jullie naam doet mij trouwens aan een klein eigenwijs autotje denken. :P :gnif
Mag je dan al wel whisky drinken?
0 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"

polley82
Senior
Senior
Berichten: 483
Lid geworden op: 11 Feb 2018, 12:07

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor polley82 » 18 Feb 2018, 12:30

Dit is idd een interessante ontwikkeling. Helemaal als ik lees wat het verschil van een maand al is. Blijven het volgen....
0 x

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 18 Feb 2018, 12:42

Ruud W schreef:
BRUM schreef:Het zit niet helemaal in de lijn van deze discussie maar ik ben toch benieuwd naar jullie mening!

Ik heb een product ontwikkeld waar je op nog kleinere schaal dranken mee kunt rijpen (http://www.brumbottle.nl) Wat vinden jullie hier van?



Ik had hem al eens eerder gezien.
Leuk ding en een echt fantastisch idee.

Misschien wordt dit het eerste kickstartproject waar ik aan meedoe.


Tjah,

En toen had ik mij op Kickstarter ingeschreven, accountje aangemaakt, en een bedragje gekozen.
Bram is al aan zijn goal, maar ik kon nog meedoen.
Echter kickstarter doet alleen aan Creditcard betalingen en daar doe ik uit principe niet aan.
Dus sorry Bram, maar je bent er al, good luck met je project en als je product gewoon in een webwinkel te bestellen is dan neem ik er gegarendeerd eentje af.
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 11 Mar 2018, 22:33

:hoera
Bijlagen
20180306_201722_resized a.jpg
20180306_201722_resized a.jpg (198.78 KiB) 1914 keer bekeken
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 11 Mar 2018, 22:37

:bigsmile
Bijlagen
20180306_201518_resized a.jpg
20180306_201518_resized a.jpg (263.31 KiB) 1918 keer bekeken
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 11 Mar 2018, 22:48

en een kwartaal verder.

wederom een dikke halve liter kwijtgeraakt aan de engelen, maar wat een godendrank heb ik er nu aan overgehouden.
gewoon doordrenkt met vette portsmaak. Heerlijk gewoon.

zoals al eerder verteld, was het vaatje gevuld met de blend Teachers. rokeriger en pittiger als de meeste blends.

nu kwam deze veel zoeter, vetter en met meer eik uit het vat. Ook de rook is er nog, ietsjer meer op de achtergrond nu maar toch heel duidelijk aanwezig.
ik vind het hemels en ben zeer tevreden over deze batch.

vaatje weer gevuld met port waarschijnlijk doe ik voor de volgend beurt niet moeilijk en bestel ik weer een aantal flesjes Teachers.

:Pipersmile :Slainte :bottomsup :Tongue
Bijlagen
20180306_201656_resized a.jpg
20180306_201656_resized a.jpg (255.48 KiB) 1921 keer bekeken
4 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Kikkerneve
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 605
Lid geworden op: 27 Dec 2015, 21:56

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Kikkerneve » 12 Mar 2018, 10:40

Ik heb tot nu toe alleen meegelezen, maar toch maar eens reageren. Het is onwijs leuk om te volgen Ruud. Ga vooral zo door :).. Heb je nog het idee dat er een max zit aan het aantal keren dat je dit kan doen met je vaatje? En komt die max al in zicht?
1 x

Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3971
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Een aanzienlijk dorp

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 12 Mar 2018, 20:24

Dit zou je heel lang vol kunnen houden, port in het vat, daarna whisky, om en om.
De houtinvloed zal t.z.t. minder worden, maar de invloed van de port lijkt me nauwelijks te verminderen.
In principe zou je op den duur net zo goed een scheut port bij de whisky in de fles kunnen gieten. Maar in dat geval zou je het geen whisky meer mogen noemen.
Zo'n vat is dan een uitkomst. Blijft alleen misschien het alcoholgehalte dat onder de 40% duikt. Maar als het drankje lekker is wie doet je dan wat? De kleur is in ieder geval al erg fraai zo.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 12 Mar 2018, 21:44

Kikkerneve schreef:Ik heb tot nu toe alleen meegelezen, maar toch maar eens reageren. Het is onwijs leuk om te volgen Ruud. Ga vooral zo door :).. Heb je nog het idee dat er een max zit aan het aantal keren dat je dit kan doen met je vaatje? En komt die max al in zicht?


Leuke vraag.
Antwoord: geen idee. :lol:

Als de houtinvloeden minder proefbaar worden dan merken we dat vanzelf wel.
Een beetje minder "eik" is zelfs wel wenselijk.
Kleurtjes en smaakjes geven doet het vaatje prima. Maar de whisky echt zachter maken als in het verschil tussen een 12 en een 18 jarige single malt is een no go.

Dit blijft gewoon amateurisme op hele kleine schaal.
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 12 Mar 2018, 22:00

Reichenbach schreef:Dit zou je heel lang vol kunnen houden, port in het vat, daarna whisky, om en om.
De houtinvloed zal t.z.t. minder worden, maar de invloed van de port lijkt me nauwelijks te verminderen.
In principe zou je op den duur net zo goed een scheut port bij de whisky in de fles kunnen gieten. Maar in dat geval zou je het geen whisky meer mogen noemen.
Zo'n vat is dan een uitkomst. Blijft alleen misschien het alcoholgehalte dat onder de 40% duikt. Maar als het drankje lekker is wie doet je dan wat? De kleur is in ieder geval al erg fraai zo.


Mooi verwoord.
Ik ben ook nu eens niet van plan om weer de port een x aantal maanden in het vat te laten zitten.
Het is meer omdat ik bang ben voor bacterien en schimmels in het vaatje als ik het een tijdje leeg laat staan.
Een maandje met de port lijkt me nu meer als genoeg.
Geeft me nog mooi ff de tijd om een nieuwe aanbieding te zoeken.

De port trouwens is nog van de eerste keer lageren.
Die gaat gewoon steeds terug in de fles als er weer whisky in het vat gaat. :bigsmile


Ook ben ik benieuwd of daadwerkelijk het alcohol percentage zakt.
Het vaatje staat gewoon in een kast in de woonkamer.
Vocht en zeeinvloeden nihil natuurlijk. Alleen wat temperatuurschommelingen. 15 graden snachts en 21 graden (of hoger in de zomer) overdag.
Volgens mij (ff uit het hoofd) stijgt het alcohol percentage toch in de vaten als ze in warme gebieden als India of als the USA lageren?
Correct me if i'm wrong.
Het zal iig nooit vriezen bij mij thuis. :nl-vlag
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Ruud W
Top bijdrager
Top bijdrager
Berichten: 545
Lid geworden op: 22 Aug 2012, 23:50

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Ruud W » 12 Mar 2018, 22:02

:HitHead

Zit ik bovenstaande posts vol te tikken zonder mijn nieuwe favo borrel.
Stom. Stom. Stom.
0 x
Afbeelding

Hey, it's only whisky.

Gebruikersavatar
Reichenbach
Moderator
Moderator
Berichten: 3971
Lid geworden op: 11 Feb 2017, 18:53
Locatie: Een aanzienlijk dorp

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Reichenbach » 12 Mar 2018, 23:37

Ruud W schreef:Volgens mij (ff uit het hoofd) stijgt het alcohol percentage toch in de vaten als ze in warme gebieden als India of als the USA lageren?
Correct me if i'm wrong.
Volgens mij ook. Dus in het cv-hok met dat vat als je meer alcohol wil.
1 x
"Een fles in de week?" - "O nee dokter dat haal ik niet... Een week"

Gebruikersavatar
Kay
Forum goeroe
Forum goeroe
Berichten: 2391
Lid geworden op: 24 Nov 2011, 16:03
Locatie: Eys
Contact:

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Kay » 15 Mar 2018, 16:36

Ik had een oud sherryvaatje met een spleetje onderin. Spanband eromheen, water erin. Een paar dagen later was de spleet weg. Daarna spanband er vanaf gehaald en een paar maanden port erin gehad, vrij hoge angels' share maar ging goed. Vorige week m'n twee living bottles erin gekiept. Razendsnel was de spleet weer terug. Heb nu dus weer een leeg vaatje en een dikke liter whisky in de vloerbedekking :(
1 x
Afbeelding

Gebruikersavatar
Malinois
Senior
Senior
Berichten: 443
Lid geworden op: 17 Jun 2015, 20:15
Locatie: België

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor Malinois » 15 Mar 2018, 17:33

Reichenbach schreef:
Ruud W schreef:Volgens mij (ff uit het hoofd) stijgt het alcohol percentage toch in de vaten als ze in warme gebieden als India of als the USA lageren?
Correct me if i'm wrong.
Volgens mij ook. Dus in het cv-hok met dat vat als je meer alcohol wil.


Hier ben ik precies niet in mee, iemand die het kan uitleggen? Alcohol kan zit niet vermenigvuldigen of er zijn geen reacties in het vat waarbij alcohol gevormd wordt..
0 x
'Today's rain is tomorrow's whisky' Scottish proverb (Edinburgh bar August 2017)

Gebruikersavatar
RBwhiskyworld
Senior
Senior
Berichten: 179
Lid geworden op: 31 Mar 2016, 17:38
Locatie: Catalunya, Spanje
Contact:

Re: Take it to the next level. En hoe nu verder?

Ongelezen berichtdoor RBwhiskyworld » 15 Mar 2018, 18:03

In droge of extreem warme omgevingen zal water relatief sneller verdampen dan alcohol.
De hoeveelheid alcohol zal dus niet omhoog gaan, maar het percentage kan wel stijgen als het water sneller verdampt dan de alcohol.
0 x


Terug naar “Schotse single malt (Scottish Single Malt)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten