Tris schreef:Wat vond je niet lekker aan die 16Y, wat stond je tegen?
Persoonlijk vind ik Mortlach op sherry juist fantastisch maar de recentere distillery bottelingen zijn vaak vlak, zwak en tonen weinig karakter.
Het kan van stevig tot fruitig gaan, nieuwere vintages hebben over het algemeen wat minder structuur maar zijn daardoor misschien weer toegankelijker, ik laat die versies meestal staan merk ik.
HammerHead schreef:Mortlach heeft een vrij robuust destillaat, maar ik zou een random batch van de 16 y/o zeker niet als benchmark voor Mortlach als geheel gaan gebruiken. Overigens was de inaugural batch van de 16 een paar jaar terug een prima whisky, maar de kwaliteit is wellicht tanende.
Met name bij independents is er een zeer uiteenlopende range van Mortlachs op sherryvat (maar ook op bourbonvat) verkrijgbaar. Van zeer vuil en zwavelig tot superfruitig. En voor proeven zou ik inderdaad even bij Mermur aankloppen.
Mermur schreef:De 16 y.o. Distiller's Dram is wat mij betreft niet slecht maar zeker niet representatief voor het karakter van Mortlach (op sherry). Een typische Mortlach op sherry is veel fruitiger (donker fruit) en heeft veel meer hartige tonen. Dat je de 16 y.o. OB niet lekker vond, zegt dus weinig over hoe andere Mortlachs op sherry je zullen bevallen. Dan komt de oude 16 y.o. 'OB' - de Flora & Fauna - al dichter in de buurt. Maar de echte toppers zijn in mijn ogen onder de IB's te vinden (met de piek bij distillaten uit de late jaren '80 en de vroege jaren '90).
Mortlach op ex-bourbon proberen is ook geen slecht idee, maar dan is het nog belangrijker om niet al te jonge bottelingen uit te kiezen (minimaal 12 y.o. maar liever nog wat ouder) en met een wat hoger ABV. Een Signatory-botteling uit de Vintage Collection op 43% leidt gegarandeerd tot teleurstelling.
De Mortlach-spirit kan uitstekend uit de voeten met andere vaten (bv. port, moscatel, marsala, rum), maar ook ik ben van mening dat de spirit het beste tot zijn recht komt op (oloroso) sherry.
Stuur me maar een pb als je wat samples zou willen proberen.
Dank voor jullie reacties. Dit is het soort feedback waar ik op hoopte
Mijn fles heeft bottle code L9016DM001, gekocht in 2019 en opgedronken gedurende een periode van een jaar. Vanaf de eerste dram vond ik dat het geheel een bittere en geoxideerde smaak had. Geen fruit te ontdekken. De invloed van sherry was dan ook erg aan de droge kant - niet genoeg om het destillaat baas te kunnen zijn. Ik moest vooral denken aan Glen Garioch 15yo, wat voor mij destijds ook een teleurstelling was. Ik had meer gehoopt op een fruitige en zoete smaakexplosie.
Ik wil Mortlach zeker nog een kans geven. Het is wel lastig om iets betaalbaars te vinden buiten de OB reeks. Gelukkig zijn samples nog wel te betalen. Op basis van jullie reacties denk ik dat ik op zoek moet gaan naar de flessen die een meer fruitig karakter hebben. Het 'vuil en zwavelig' karakter dat HammerHead omschrijft is waar ik liefst uit de buurt blijf. Ik denk in de richting van Adelphi, SV, G&M of Hart Brothers. Ik zal je lijstje eens bestuderen Mermur.